Osallisuutta monella tasolla: Kuvaukset

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TAUNO LINKORANTA VARSINAIS-SUOMEN KYLÄT RY KYLÄ VÄLITTÄÄ -HANKE FORSSA/KYLÄSUUNNITTELUTREFFIT Maaseutupoliittiset ohjelmat & kyläsuunnittelu.
Advertisements

Kukoistava kansalaisyhteiskunta
Järjestö- ja nuorisotiimi Vapaaehtoisen rooli Punaisessa Ristissä.
Miten kunnassa toteutetaan yhteisöllisyyttä
Aimo Ryynänen 1 PÄÄTÖKSENTEKO JA DEMOKRATIA -TYÖRYHMÄ Aimo Ryynänen
KANSALAISVAIKUTTAMISEN HAASTEET Aaro Harju filosofian tohtori, pääsihteeri.
Ronnie Djupsund Miten käy monialaisilta nuorten ohjaus- ja palveluverkostoilta rock’n roll.
Tutustumme Kokoomukseen Opiskelevan pienryhmän aineisto.
Kuntalain uudistus ja osallistuva demokratia Yrjö Hakanen SKP:n paikallispolitiikan seminaari Kirjan talo.
Teeman tarkastelun neljä näkökulmaa Alueellinen vaikuttaminen, nykytila Demokratia ja osallistuminen KRITEERINYKYTILAN EDUTNYKYTILAN HAITAT NYKYTILAN.
Kylä maaseutupolitiikan kokonaisuudessa Eero Uusitalo professori SYTY:n puheenjohtaja VOIMISTUVAT KYLÄT -kampanja Syyskausi 2012.
Salli osallisuus! Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry 75 -vuotta Juhlaseminaari Projektipäällikkö Anne Pyykkönen oSallisuushanke Salli.
Matinkylä 2040 ? Metropoliselvitys Sevón.
ESPOON KESKUS METROPOLISSA Espoon kuntalaiskuuleminen Cay Sevón Kuntajakoselvittäjä.
KANSALAISVAIKUTTAMINEN
Nuorisovaltuustotoiminta ja nuorten osallisuus Suomessa
Demokratian vahvistaminen ja uusi kuntalaki
Euroopan vapaaehtoistoiminnan vuosi 2011 ”Vapaaehtoisena vaikutat” 1.
Nuorten osallisuus Varkauden nuorisovaltuusto Wanuva.
KAIKENIKÄISTEN DEMOKRATIAA DEMOKRATIAPÄIVÄ 2014 – Kuntatalo YTL Pirkko Karjalainen.
Esitys aluetoimikuntamalliksi Vapaa-ajan asukaspalveluiden lautakunta §65.
oSallisuushanke Salli 2014
OSALLISTUMISTAVAT JOENSUUN KAUPUNGISSA 1. ÄÄNESTÄMINEN KUNNALLISVAALEISSA Kunnallisvaaleissa valitaan kaupunginvaltuusto neljäksi vuodeksi Vaalit ovat.
Allianssin hyvinvointifoorumi Hanna.Mari Manninen VISIONA NUORET VOIVAT HYVIN - Mitä tavoittelemme, kun puhumme hyvinvoinnista?
Asukas- ja järjestönäkökulma Siun Sotessa toiminnanjohtaja Elina Pajula.
Espoo haluaa kehittää osallisuutta Osallistuva Espoo -kehitysohjelma
Vapaaehtoistoiminta Suomen Punaisessa Ristissä Tulijan tukena pikakoulutus.
Meidän Rovaniemi. Osallistuva, luova ja yhdessä tekevä. Asukkaiden osallisuuden ja vaikuttamisen kehittämisohjelma Tiroli-sali Projektipäällikkö.
Uusi kuntalaki (410/2015) Vaikutukset vammaisneuvostojen toimintaan ja kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksiin Kunta- ja aluehallinto-osasto.
N UORISOLAIN 8 §: N EDELLYTTÄMÄ NUORTEN OSALLISTUMINEN JA KUULEMINEN KUNNISSA Peruspalvelujen arviointi
Nuorten näköistä toimintaa Espoossa KOPPI Kohti kuntouttavampia työelämäpalveluita –hanke Projektisuunnittelija Hilla-Maaria Sipilä Tampere.
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Sote - palvelut toimiviksi asiakkaiden ja ammattilaisten yhteistyönä ”Pajassa työskentelevät tahot sitoutuvat tietyn kohteen kehittämiseen ja.
Tulevaisuus-verstas Millaisia muutoksia on tapahtumassa ihmisten toiminnassa ja yhteiskunnassa?
Uusi kuntalaki (410/2015) VVM. Uusi kuntalaki voimaan Uudistuksen taustalla yli kahden vuoden valmistelu: Valmistelutyöryhmät ja parlamentaarinen.
Nuorisovaltuuston perustaminen.. Nuorten vaikuttamisesta on määrätty laissa Kuntien lakisääteinen velvollisuus on kuulla nuoria heitä koskevissa asioissa.
Myyrmäki 2030 Metropoliselvitys Sevón. Myyrmäki - vauhdilla matkalla tulevaisuuteen pp.kk.vvvv 2 Osasto Profiili: urbaani, nuorekas, aktiivinen.
P E L A S T U S O S A S T O K U N T A O S A S T O Kauas pilvet karkaavat - palvelut ja vaikuttamismahdollisuudet kuntarakenteiden muuttuessa.
Monikulttuurinen osallisuus. Miten monikulttuurinen ympäristö muuttaa osallisuuden tukemista? Taustaa osallisuusajattelulle Anu Gretschel Tutkija, FT Nuorisotutkimusverkosto.
Organisaatiotoimikunnan tehtävään liittyviä kysymyksiä Kunnanhallituksen § 117 asettama organisaatiouudistusta valmistelema toimikunta Keijo.
LOHJAN KAUPUNGIN UUSI ORGANISAATIO Uudet ideat siirretty hallintosääntöön Alueiden johtokunta
Tutustumme Kokoomukseen
Ajankotaista Skills Finlandin toiminnasta ja tulevaisuudesta
Avoimen hallinnon toimintaohjelma Avoimuuden edistämisen käytäntöjä Imatran kaupungilla
Vammaisneuvostojen asema uudessa kuntalaissa
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Malli 8:Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Nuoret kunnan päätöksenteossa
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Miksi ja miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa?
NUORISOVAALIT
Järjestö 2.0: Pohjanmaan järjestöt mukana muutoksessa
Kuntalainen vaikuttajana
Yhteistyö ja kumppanuus
ASIAKKAIDEN OSALLISTUMISEN TOIMINTAMALLIN RIKASTAMISEN JA PARASTAMISEN TYÖPAJA THL.
Uusi asukasvaikuttamisen toimintamalli Vantaalla
Osallisuuden ja osallistumisen edistämistä Lahdessa ja nuorisopalveluissa Oulun Kanuunaseminaari
Osallisuuteen liittyvien käsitteiden avaamista
Vanhoja ja uusia tapoja vaikuttaa
Osallisuus maakunnissa ja niiden valmistelussa
Linkkejä hyviin menetelmiin
RIIHIMÄEN OSALLISUUSOHJELMAN LUONNOS
Päätöksenteko ja osallistuminen maakunnissa
Asukkaat maakunta- ja sote-uudistuksen keskiöön
Osallistumisen suunnittelun vaiheet ja tehtävät
Monikulttuurisuus teematyöryhmän II kokous
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Osallisuus voi toteutua monella eri tavalla
Inspiraatioita ja voimavaroja kansalaistoiminnasta nuorille aikuisille
Esityksen transkriptio:

Osallisuutta monella tasolla: Kuvaukset Tieto-osallisuus Organisaatio tuottaa riittävästi, selkeästi ja monikanavaisesti tietoa palveluista ja osallistumismahdollisuuksista Asukas/asiakas saa ja hänellä on oikeus saada tietoa palveluista ja osallistumismahdollisuuksista sekä tuottaa niistä tietoa Suunnitteluosallisuus Organisaatio tarjoaa ja käyttää riittävästi erilaisia ja monipuolisia tapoja osallistua toiminnan ja palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen Asukas/asiakas osallistuu itseään ja lähiympäristöään koskevaan toiminnan ja palvelujen suunnitteluun ja kehittämiseen Päätöksenteko- osallisuus Organisaatio tarjoaa ja käyttää riittävästi erilaisia ja monipuolisia mahdollisuuksia osallistua päätöksenteon valmisteluun ja päätöksentekoon Asukas/asiakas osallistuu itseään ja lähiympäristöään ja palveluja koskevaan päätöksentekoon Toimintaosallisuus Organisaatio tukee ja mahdollistaa konkreettisen osallistumisen Asukas/asiakas osallistuu konkreettisesti toimitaan omassa lähiympäristössään ja osallistuu palvelujen tuottamiseen eri tavoin

Osallisuus voi toteutua monella eri tavalla: Kuntataso Suunnitteluosallisuus Sähköiset osallistumiskanavat Osallistuva budjetointi Asukasfoorumit ja -raadit Alueelliset toimielimet Kylä- ja järjestöillat Kumppanuuspöydät Strategiat Yhteiskehittäminen ja palvelumuotoilu Hankkeet, projektit ja ohjelmat Kokemusasiantuntijat Oman palvelun suunnittelu Tieto-osallisuus Tieto palvelujen järjestäjältä Vuorovaikutus ja asukkaiden kuuleminen Viestintä Viestintäkanavat Sähköiset palvelut ja osallistumiskanavat Ohjaus ja neuvonta Asiakaspalaute -kyselyt Aloitteet Päätöksenteko-osallisuus Äänestäminen vaaleissa Kunnan viralliset toimielimet Vanhusneuvostot Vammaisneuvostot Nuorisovaltuustot ja muut nuorten vaikuttajaryhmät Neuvoa-antava kansanäänestys Alueelliset toimielimet Osallistuva budjetointi Lausunnot Oikaisuvaatimus Toimintaosallisuus Yhdessä järjestetyt tapahtumat Vapaaehtoistoiminta Järjestötoiminta Kunnan/kaupunginosa- toiminta Kyläyhdistykset Yhteiset hankkeet ja kehittämistyö Vapaa kansalaistoiminta Pop up -toiminta * Kursiivilla merkityt useammassa laatikossa

Osallisuus voi toteutua monella eri tavalla: Kuntalaiset Päätöksenteko-osallisuus Äänestäminen vaaleissa Ehdokkuus Toimiminen kunnan luottamushenkilönä Vanhusneuvostot Vammaisneuvostot Nuorisovaltuustot ja muut nuorten vaikuttajaryhmät Äänestäminen neuvoa-antavassa kansanäänestyksessä Alueelliset toimielimet Osallistuva budjetointi Lausunnon antaminen Oikaisuvaatimuksen tekeminen Tieto-osallisuus Palautteen antaminen Aloitteen tekeminen Kyselyyn vastaaminen Keskustelutilaisuuteen osallistuminen Kunnan asioiden seuraaminen eri viestintäkanavista Suunnitteluosallisuus Osallistuminen seuraaviin: Sähköiset osallistumiskanavat Osallistuva budjetointi Asukasfoorumit ja -raadit Alueelliset toimielimet Kylä- ja järjestöillat Kumppanuuspöydät Strategiaprosessi Yhteiskehittäminen ja (palvelumuotoilu) Kokemusasiantuntijuus Oman palvelun suunnittelu Toimintaosallisuus Tapahtumat Vapaaehtoistoiminta Järjestö (ml. puolue) toiminta Kunnan-/kaupunginosa- toiminta Kylätoiminta Yhteiskehittäminen Vapaa kansalaistoiminta ja -aktivismi Pop up -toiminta * Kursiivilla merkityt useammassa laatikossa