Yhteistyö ja kumppanuus – miksi ja miten

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Monikulttuurinen järjestötyö
Advertisements

Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Kumppanuusyhteistyö Hankefoorum Lahti Erityisasiantuntija Anne Astikainen SOSTE.
1 Palveluohjaus ja verkottuneeseen tarvearviointiin ja suunnitteluun pohjaava kunnallinen palveluprosessi Jari Nurmi, projektinjohtaja Yhteistyössä rikoksettomaan.
Liikuntakulttuurin kolme kulmaa Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry Osuuskunta Osakeyhtiö Yhteiskunnallinen yritys ALV:illinen toiminta Palkattu henkilöstö.
Lähipalveluhanke / Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia,
Valtakunnallinen kumppanuusfoorumi Anu Laasanen
Vapaaehtoisten ääni esiin Ray-rahoitteisessa toiminnassa
Janne Peräkylä Sosiaali- ja terveysministeriö HYVINVOINTIPALVELUT JA KUMPPANUUSYHTEISÖT.
SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN JA YHDISTYSTEN KUMPPANUUSFOORUMI Tervetuloa.
Tietoa ja neuvontaa kohtaamispaikoista Helena Liimatainen Sirpa Sulku.
Big Society ja paikallisuuden paluu yhteiskuntapolitiikkaan Ilkka Haavisto yhteisöllisyyden.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
MIELIPIDEKYSELY SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA elokuu 2008.
Toimintasuunnitelma – Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke.
Kuntapajaseminaari Kuntarajat ylittävä yhteistyö, case Jyväskylä – Muurame - Jämsä -Harri Halttunen, hankepäällikkö-
Avustus, Elina Varjonen1 Kansalaisjärjestötoiminnan edellytykset ja merkitys hyvinvoinnin rakentamisessa Pohjois-Karjalan maakunnan järjestöpäivät.
SON ET BOTNIA P OHJANMAAN MAAKUNTIEN SOSIAALIALAN OSAAMISKESKUS Kehitysjohtaja Arto Rautajoki
Sosiaali- ja terveysjärjestöt kumppanina yhteispalveluissa Anu Kari Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämispäivät
Eviva-hanke Vertaistukea ja voimaa ryhmätoiminnoilla päivät Sanna Forsell Ikääntyvien ja iäkkäiden Hankekoordinaattori, Eviva-hanke Turun kaupunki,
Järjestöt ja kunta – kumppanuuden uudet askeleet
Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 1 Järjestöjen rooli strategioissa Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen.
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
Kolmas lähde Euroopan sosiaalirahaston kehittämisohjelma : Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalojen kolmas sektori hyvinvointipalvelujen tarjoajana.
Forssan kaupungin hankintapolitiikka, järkivihreät hankinnat
Tieteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus / Suomen tieteen tila ja taso yhteiskunnallinen vaikuttavuus syntyy, kun tieto ja osaaminen konkretisoituu muutoksessa.
Julkisen sektorin ja järjestöjen yhteistyö vanhustyön kehittämisessä YHTEISTYÖ SENIORI- JA VANHUSTYÖSSÄ SEMINAARI LUOSTOLLA Marko Palmgren Suunnittelija.
Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Eksote Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Toimintarakenteet 2013.
Keuruun työllistämisen malli ja monialainen yhteistyö Keuruun Työkanava –hankkeen tuloksia.
Palvelutoiminta haastaa vapaaehtoistoiminnan vai toisin päin? Järjestöt - kansalaistoiminnan koordinoijia vai palveluntuottajia Puheenjohtaja / STKL Raimo.
JJ RAY Avustusosasto1 MITEN RAY:N UUSI AVUSTUSSTRATEGIA HUOMIOI ERITYISRYHMÄT? Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Naantali Janne Juvakka.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte.
Palveluntuottajajärjestöjen rooli tulevaisuudessa SOSTE
Kuntoutuksen edunvalvontaverkostot KUVE Kuntoutusverkosto Marjukka Aaltonen Kuntoutusjohtaja, Kiipulasäätiö.
Maija Pelkonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja, YTT Palvelutoiminta haastaa vapaaehtoistoiminnan vai päinvastoin?
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
www.yhteisokeskus.fi Järjestöjen ja kuntien välinen yhteistyö Milja Karjalainen Satakunnan yhteisökeskus Sirpa Kynäslahti Porin kaupunki.
THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.
ABC – Askeleet nuorten tieto- ja neuvontapalvelun
Järjestöt Satasotessa
RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
JÄRJESTÖN JA JULKISEN YHTEISTYÖN PULMAT
Lapin liikuntastrategiaa läpileikkaavat asiat
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
M/S SOSTE , avoin verkostotapaaminen Sirpa Pajunen
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
1. Järjestöjen työ näkyväksi tietoa kunnille, Siun sotelle
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
JÄRJESTÖJEN JA KUNTIEN KUMPPANUUS – hyvät käytännöt Pohjois-Karjalassa Hyvinvointikumppanuus Etelä-Savossa-hanke Kansalaistoiminta ja kumppanuus maakuntauudistuksen.
Miksi ja miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa?
Sote-järjestöt ovat jykevä laiva IHMISET jäsentä vapaaehtoista vertaistukijaa ammattilaista työllistettyä YHDISTYKSET.
PoSoTe – työryhmän kokous
Järjestö 2.0: Pohjanmaan järjestöt mukana muutoksessa
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
POHJOIS-SUOMEN LASTEN KASTE – HANKE
YTY AKATEMIA: MIHIN SUUNTAAN KUNTOUTUS? YTY & STM
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Kehittämismatriisi Resurssit (miten resursoidaan?)
OTE maakunnassa – Polut kuntoon
Osallistumisen suunnittelun vaiheet ja tehtävät
Näkemyksesi on arvokas – Ryhdy sosiaalityön kokemus- asiantuntijaksi!
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Rovaniemen omaisten työryhmä
Kuntoutussäätiön alueverkostotyö Malminkartanon alueella
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Järjestö 2.0: mukana muutoksessa - avustusohjelma yhdenvertaisuuteen digitalisoituvassa toimintaympäristössä Hankesuunnitelun tueksi käydystä yhteisestä.
Esityksen transkriptio:

16.2.2019 Yhteistyö ja kumppanuus – miksi ja miten? Järjestöt ja kunta - kumppanuuden uudet askeleet 2.12.2014 Joensuun tiedepuisto, Temple of Challenge Tutkijapuheenvuoro Erikoistutkija Minna Mattila-Aalto, VTT, KM Kuntoutussäätiö Kuntoutussäätiön tutkimuksia 2011

Yhteistyötä pidetään entistä tärkeämpänä perinteisestä kuntien palveluntuottajuudesta monitoimijaiseen palvelutuotantoon kolmas sektori ( yhdistykset, säätiöt, osuuskunnat ja sosiaaliset yritykset) entistä voimakkaammin väestön hyvinvoinnin turvaajaksi ja edistäjäksi uusi julkishallinta (New Public Governance): järjestöt osallistuvat entistä enemmän perinteisesti julkiselle sektorille kuuluviin hallintatehtäviin Mattila-Aalto

Kunta etsii kumppaneita, koska… Kuntien lakisääteiset tehtävät kaksinkertaistuivat vuodesta 1990 Kunnat pyrkivät kumppanuuksiin taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävien palvelujen tuottamiseksi ja valjastaakseen järjestöjen tuottaman lisäarvon kansalaisten hyvinvoinnin edistämiseen (Vnk 2013; Palola ym. 2010) Julkinen sektori luo markkina- ja järjestötoimijoiden kanssa verkostoitumalla palvelu- ja kehittämiskumppanuuksia Mattila-Aalto

Järjestöpalvelulla on lisäarvo Julkinen sektori lähestyy järjestöjä palveluntuottajina lisäarvon odotuksella "On hyvä, että järjestöjen toimintaedellytyksiä mietitään ja parannetaan, koska tarvitsemme järjestöjä täydentämään julkisia palveluja. Monet järjestöt tarjoavat helposti lähestyttäviä matalan kynnyksen palveluja ihmisten arjessa. Siten ne tavoittavat paremmin apua tarvitsevia kuin monet muut toimijat” Ministeri Paula Risikko 12.2.2014. Mattila-Aalto

Mikä on järjestöjen rooli? Julkinen sektori ei ota riittävästi huomioon järjestöjen roolia palvelujen järjestämisessä (Eronen ym. 2013; Särkelä 2009) STM:n työryhmä pohti keinoja, joilla voidaan edistää sosiaali- ja terveysalan järjestöjen palvelutoimintaa ja laati raportin Sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaedellytysten kehittämistyöryhmän raportti 2014:4: Järjestöjen asema huomioitava kansallisen hankintalain uudistamisessa sekä sosiaali- ja terveyshuollon järjestämislain valmistelussa Hankintadirektiivin suomia joustavia menettelyjä sovellettava kansallisesti Kuntien tarjouspyyntöjä ositettava pienempienkin toimijoiden kilpailuun osallistumiseksi   Järjestöjen kirkastettava viranomaisten ja RAY:n ohjaamana ja tukemana palvelutoimintansa ja niiden hyödyntämismahdollisuudet. Eri toimijoiden tehtävä yhteistyötä ohjeistuksen kehittämisessä, kilpailutilanteen ja markkinavaikutusten arvioinnissa sekä järjestötukien suuntaamisessa tarkoituksenmukaisesti nykyisessä kilpailuympäristössä. Vuoropuhelun edistämiseksi ja hyvien käytäntöjen juurruttamiseksi ehdotetaan säännöllisen keskustelufoorumin perustamista sekä alueellisia tai paikallisia järjestöyhdyshenkilöitä. Mattila-Aalto

”Kun me ei vielä tiedetä…” – vapaaehtoistoimintaa, ammattilaisten tuottamaa palvelua, hankkeita…? ”Niillä (järjestöillä) on jo aika monipuolinen toimintakenttä. Se on tämmönen vapaaehtoistoimija, mutta niilläkin on jo ammattimaisia työntekijöitä palveluksessa ja koko ajan keksivät uusia alueita ja hankkeita ja muu toiminta on pysyvää. Alkaa aina lasten iltapäiväkerhoista ja jopa vankilatyöhön ja vaikka mihin erityisnuorisotyöhön.” …”Me ei vielä tiedetä, miten se toimii. Keneen otetaan yhteyttä? Kuka on siellä ja täällä ja minkä tyyppistä palvelua?” Mattila-Aalto

KEHITTÄMINEN AVUSTUS HANKINTA KEHITTÄMINEN AVUSTUS HANKINTA 16.2.2019 Yhteistyö julkisen sektorin kanssa – järjestöjen näkökulma MINISTERIÖT KEHITTÄMINEN AVUSTUS HANKINTA KEHITTÄMINEN AVUSTUS HANKINTA K E L A kuntouttava työtoiminta ammatill. valmennus & koulutus RAY KASTE palkkatuettu työ sopeutumisvalmennus projektiavustus vertais-/ vapaaeht.toiminta lääkinnäll. kuntoutuskurssit järjestötoiminnan yleisavustus työhönvalmennus työ- ja koulutuskokeilut sopeutumisvalmennus järjestötoiminnan yleisavustus lääkinnällinen kuntoutus projektiavustus tilaluovutus kuntouttava työtoiminta tuettu asuminen tuetut lomat päihdekunt. KEHITTÄMINEN AVUSTUS HANKINTA KUNTA Mattila-AaltoMattila-Aalto

Sektorien yhteistyötä estäviä tekijöitä -järjestöjen näkökulma 16.2.2019 Sektorien yhteistyötä estäviä tekijöitä -järjestöjen näkökulma puuttuu selkeät suuntaviivat ja strategiat liikaa byrokratiaa epäselvät käsitteet ”Hyvinvointipalvelujen Kasvun ja oppimisen sekä lapsiperheiden tukemisen palveluketjun opintopolun palvelukokonaisuus” Kouvolan kaupungin tiedote tietämättömyys rahoituksen ja ajan puute asiakkaiden moniongelmaistuminen ”…(n)iin kohderyhmien tarpeista kuin me katottiin, että kohderyhmät olisi tarvinnut paljon enemmän sitä vierellä kulkijaa. Se taas tarkoitti sitä, että meidän yhdistyksen työntekijät otti sitä roolia. Joka sinänsä ei tietysti huono asia ole, mutta siinäkin tietysti oli omia alueita ja vastuualueita, siinä jouduttiin sitten enemmän ottamaan sitä vastuuta, enempi kuin oli keskenään sovittukaan.” työntekijävaihdokset Mattila-Aalto

Yhteistyötä tehdään, koska osapuolet tavoittelevat hyötyjä osapuolet ovat riippuvaisia toisiltaan saamistaan hyödyistä, kuten rahasta, hyödykkeistä tai sosiaalista palkinnoista osapuoli ei (vielä) saavuta vastaavaa hyötyä jostain toisesta yhteistyösuhteesta (Emerson 1962; Child & Faulkner 1998) Mattila-Aalto

Esimerkki kuntoutusyhteistyöhön liittyvien resurssien suhteista (seuranta) informaatio taloudelliset resurssit (ohjaus) tekniset resurssit poliittiset henkilö-valinnat verkosto paikallisyhteisöön pääsy palvelu- kapasiteetti ruohonjuuriyhteydet paikallistieto   (yksilötason) informaatio Mattila-Aalto, M (2014) ”Kuntoutuskumppanuus ja resurssisidonnainen valta. Analyysi julkisen sektorin ja järjestöjen yhteistyökäytännöistä kuntoutuspalvelujen järjestämisessä.” Kuntoutus 1/2014. Mattila-Aalto

KIITOS ! Mattila-Aalto