Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

28.2.2007Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 1 Järjestöjen rooli strategioissa Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "28.2.2007Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 1 Järjestöjen rooli strategioissa Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen."— Esityksen transkriptio:

1 28.2.2007Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 1 Järjestöjen rooli strategioissa Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke

2 28.2.2007Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 2 Taustaa Perinteisesti suunnittelu ja strategiat ovat vahvassa roolissa kunnissa Perinteisesti suunnittelu ja strategiat ovat vahvassa roolissa kunnissa Strategioilla pyritään ohjaamaan kunnan toimintaa Strategioilla pyritään ohjaamaan kunnan toimintaa Strategiatyö nähty yleisratkaisuna ongelmiin Strategiatyö nähty yleisratkaisuna ongelmiin Lähde: Möttönen, S. & Niemelä, J. 2005. Kunta ja kolmas sektori – Yhteistyön uudet muodot.

3 28.2.2007Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 3 Strategioiden heikkouksia Toimintaympäristön muutoksia vaikea ennakoida Toimintaympäristön muutoksia vaikea ennakoida Yhteiskunnan sosiaalisia ongelmia vaikea määritellä ja ratkaista Yhteiskunnan sosiaalisia ongelmia vaikea määritellä ja ratkaista Strategiatyön laajuus vs. järjestötoimijat Strategiatyön laajuus vs. järjestötoimijat Lähde: Möttönen, S. & Niemelä, J. 2005. Kunta ja kolmas sektori – Yhteistyön uudet muodot.

4 28.2.2007Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 4 Kolmas sektori kunnissa ”Kolmannen sektorin mahdollisuudet kunnissa on alihyödynnetty. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen palvelu- ja vertaistoiminta sekä edunvalvonta tarjoavat maakunnassa merkittävän mahdollisuuden, joka tulisi nykyistä paremmin tunnistaa ja tunnustaa toteutettaessa palvelurakennemuutoksia. Kolmas sektori on varteenotettava yhteistyökumppani kunnallisten toimijoiden rinnalla sosiaali- ja terveyspalvelujen, vertaistuen ja kansalaisten näkemysten tuottajana ja edustaa yhtä oleellista kansalaisten vaikuttamis- ja demokratia ulottuvuutta.” ”Kolmannen sektorin mahdollisuudet kunnissa on alihyödynnetty. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen palvelu- ja vertaistoiminta sekä edunvalvonta tarjoavat maakunnassa merkittävän mahdollisuuden, joka tulisi nykyistä paremmin tunnistaa ja tunnustaa toteutettaessa palvelurakennemuutoksia. Kolmas sektori on varteenotettava yhteistyökumppani kunnallisten toimijoiden rinnalla sosiaali- ja terveyspalvelujen, vertaistuen ja kansalaisten näkemysten tuottajana ja edustaa yhtä oleellista kansalaisten vaikuttamis- ja demokratia ulottuvuutta.” Lähde: Lapin liitto 2006. Lapin maakunnan kannanotto kunta- ja palvelurakenneuudistukseen.

5 28.2.2007Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 5 Strategiatyö tällä hetkellä Valtakunnallisesti Valtakunnallisesti –Tuleva hallitusohjelma Seutukunnissa Seutukunnissa –Kunta- ja palvelurakenneuudistus Esim. sosiaali- ja terveyspiirit Esim. sosiaali- ja terveyspiirit Kunnissa Kunnissa –Kunta- ja palvelurakenneuudistus –Kuntastrategia, hyvinvointistrategia, toimialakohtaiset strategiat ja toiminta- ja taloussuunnitelma.

6 28.2.2007Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 6 Tuleva hallitusohjelma Järjestöjen rooli usein yleisellä tasolla Järjestöjen rooli usein yleisellä tasolla –Esim. yhteistyötä hyvinvointierojen kaventamisessa STKL:n esitys hallitusohjelmaan: STKL:n esitys hallitusohjelmaan: –Sitoudutaan kansalaisjärjestöjen toimintaedellytysten turvaamiseen (mm. RAY:n rooli) –Eri hallinnonalat kehittävät järjestöjen kanssa uusia osallistumisen muotoja –EU:ssa tunnustettava järjestöjen tärkeä merkitys, järjestöjen kuuleminen asioiden valmistelussa Lähde: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto ry 2006. Eduskuntavaalit 2007 ja tuleva hallitusohjelma.

7 28.2.2007Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 7 Seutukunnat Esim. SOTEPI – Sosiaali- ja terveyspiiri -projekti Esim. SOTEPI – Sosiaali- ja terveyspiiri -projekti –Kemi-Tornion alueen kehittämiskeskus –Kunta- ja organisaatiorajat poistuvat palveluiden järjestämisen osalta –Eri palvelut muodostavat tarkoituksenmukaisia ketjuja ja polkuja –Järjestöjen rooli: vaikuttaminen palvelutarpeen määrittelyssä vaikuttaminen palvelutarpeen määrittelyssä Yhteistyö asiakaslähtöisten hoitoketjujen rakentamisessa Yhteistyö asiakaslähtöisten hoitoketjujen rakentamisessa Lähde: Kemi-Tornion kehittämiskeskus: SOTEPI Sosiaali- ja terveyspiiri -projekti. Diaesitys 25.1.2007.

8 28.2.2007Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 8 Seutukunnat jatkuu Kemi-Tornion seutukunnan sosiaali- ja terveyspiirityöhön kannanotto Kemi-Tornion seutukunnan sosiaali- ja terveyspiirityöhön kannanotto –Järjestökeskus Majakka –Kemi-Tornion kehittämiskeskus –Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke –Kemi-Tornion alueella toimivat järjestöt Järjestöjen rooli uudessa organisointitavassa

9 28.2.2007Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 9 Kunnat Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen toimeenpanosuunnitelmat 30.6.2007 mennessä. Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen toimeenpanosuunnitelmat 30.6.2007 mennessä. –Elinvoimaisen, toimintakykyisen ja eheän kuntarakenteen keinot Lähde: Kuntaliitto: Kunta- ja palvelurakenneuudistus. www.kunnat.net. www.kunnat.net STKL:n, Tekryn ja YTY:n yhteinen kirje kunnanjohtajille ja sairaanhoitopiireille STKL:n, Tekryn ja YTY:n yhteinen kirje kunnanjohtajille ja sairaanhoitopiireille –Asiakaslähtöisen toimintamallin kehittäminen, jossa eri väestöryhmien tarpeet huomioidaan Lähde: Sosiaali- ja terveysturvan keskusliitto ry: www.stkl.fi/kannanotto_tekry_yty_stkl_0207.html

10 28.2.2007Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 10 Aloite Lapin läänin kuntiin ”Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke esittää, että sosiaali- ja terveysalan järjestöt huomioidaan kunta- ja palvelurakenteen toimeenpanosuunnitelmassa ja järjestöjä kutsutaan suunnittelemaan kunta- ja palvelurakenneuudistukseen liittyviä strategioita ja toimeenpanosuunnitelmia” ”Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke esittää, että sosiaali- ja terveysalan järjestöt huomioidaan kunta- ja palvelurakenteen toimeenpanosuunnitelmassa ja järjestöjä kutsutaan suunnittelemaan kunta- ja palvelurakenneuudistukseen liittyviä strategioita ja toimeenpanosuunnitelmia” Lähde: Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke: Sosiaali- ja terveysalan järjestöt kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa. Aloite 11.1.2007.

11 28.2.2007Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 11 Mahdollisuudet ja uhat Kunnilla ei ole mahdollisuuksia kutsua kymmeniä järjestöjä strategiapöydän ääreen Kunnilla ei ole mahdollisuuksia kutsua kymmeniä järjestöjä strategiapöydän ääreen –Järjestöjen näkemykset yhteistyössä, edustuksellisuus? –Laaja hyvinvointipoliittinen tehtävä vs. oman järjestön edut? Uudistukset voidaan toteuttaa yhteisöllisyyttä toteuttaen tai siitä piittaamatta Uudistukset voidaan toteuttaa yhteisöllisyyttä toteuttaen tai siitä piittaamatta –Järjestöt pitää esillä yhteisöllisyyttä ja kansalaisyhteiskuntaa ”Järjestöjen tehtävä ei ole sopeutua vallitsevaan kulttuuriin, vaan toimia sen rakentavana muutos- ja uudistusvoimana.” ”Järjestöjen tehtävä ei ole sopeutua vallitsevaan kulttuuriin, vaan toimia sen rakentavana muutos- ja uudistusvoimana.” Lähde: Möttönen, S. & Niemelä, J. 2005. Kunta ja kolmas sektori – Yhteistyön uudet muodot.

12 28.2.2007Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 12 Tulevaisuus Haluavatko järjestöt olla yhteiskunnallisen kehityksen haastajia vai rapauttaako kilpailukyvyn ja markkinoiden logiikka myös järjestöjen toimintakyvyn yhteisöllisyyden ylläpitäjinä? Haluavatko järjestöt olla yhteiskunnallisen kehityksen haastajia vai rapauttaako kilpailukyvyn ja markkinoiden logiikka myös järjestöjen toimintakyvyn yhteisöllisyyden ylläpitäjinä? ”Järjestöille tämä on valinnan paikka ja yhteistyön paikka myös muiden kuin oman alansa järjestöjen kanssa.” ”Järjestöille tämä on valinnan paikka ja yhteistyön paikka myös muiden kuin oman alansa järjestöjen kanssa.” Lähde: Vuorinen, M. & Särkelä, R. & Peltosalmi, J. 2006. Järjestöbarometri 2006.


Lataa ppt "28.2.2007Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke / Marko Palmgren 1 Järjestöjen rooli strategioissa Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google