MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Advertisements

RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
Asiakkaan kohtaaminen verkossa Marika Lindström, verkkoviestintä.
Lapin yliopistoa profiloiva tutkimus Kansainvälinen arviointiryhmä Pj. Jorma Sipilä
Millaisia vastuullisuuskysymyksiä elintarviketuotantoon liittyy ympäristövaikutusten lisäksi ja miten niitä voidaan määrittää? Tiedotustilaisuus ”Miten.
RUUAN REITTI: LIHA SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista.
Case: PK-yritys sosiaalisen median maailmassa Liina Matveinen toimitusjohtaja Iskelmä Rex ja Oi fm.
Matematiikkaa 3 a Kertausjakso – Laskuja MATEMATIIKKAA 3A, KERTAUSJAKSO LASKUJA © VARGA–NEMÉNYI RY 2016.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Yhteisöllisen median käytön periaatteet Metropoliassa.
Y56 Luku 26 Tuotannontekijämarkkinat
Miten Aloittaa Valokuvaus Liiketoimintaa
Yhdessä mukana – projekti Setlementtiliitto Satu Lintunen
Kouluruokailun tyytyväisyyskysely 2016
UUSIA TUULIA JA MAKUJA MAAILMALTA
Ruoka ammattina ja harrastuksena
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
Kotihoidon asiakkaiden tyytyväisyys LLKY:n kotihoitoon
Hyvinvointiraportti-hanke
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
ROSKATUTKIMUS.
ALUESUUNNITTELU Miksi alueita suunnitellaan?
Tutustutaan PaikkaOppiin
Vastuullinen valinta KIILTO NATURA -SARJA
14 Markkinointi houkuttelee kuluttamaan s
Yhteisöllisen median käytön periaatteet Metropoliassa
Special target groups.
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
Pasi Kurttila Markku Lang.
Energiaa tarpeeseen mutta ei tarpeettomasti
MEDIAKASVATUS BLOGIARTIKKELIT.
Kesä ja kesätyöntekijät saapuvat pian
Tuulivoima.
PIENI PEREHDYTYSHARJOITUS
Syö aivosi virkeiksi™ -tyhykoulutus
Työkokous - palkkatuki ja sen vaikuttavuus
Koulutuskeskus Salpaus Hanna Salminen 2011
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
OSA IV SÄÄSTÄMINEN JA TALOUDEN SUUNNITTELU
Suoramyynnissä mahdollisuus
Some-ohje Pirkanmaa2019-valmistelijoille
– ilmastoystävälliset ruokavalinnat ja ruokahävikin vähentäminen
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
Vasun toteutuminen näkyväksi -huoltajat ja lapset arvioimassa Mervi Räty, varhaiskasvatuksen vastaava, KM.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Terveiset Yö-ryhmästä
Yhteinen keittiö -hanke
Osatyökykyisille tie työelämään
Ystävänpäivän kampanja 2019 Info vapaaehtoisille
Mitä avuksi esiintymiseen?
Taikapuhe Oy Riitta-Liisa Kanniainen
Viestinnän työkalupakki
Kalvosarja on laadittu Global Meal –hankkeessa
SUOMALAINEN RUOKAKETJU JA VASTUULLINEN RUUANTUOTANTO
JHKA-jaoston seminaari 5.11.
Istumajärjestyksen luominen
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
Vaatteet vastuullisesti
KOHEESIOPOLITIIKKA ETUJA KANSALAISILLE
Miten tavoitamme vähävaraiset perheet?
Istuma- ja näyttöpäätetyö
RANKU 3 -hanke Ravinneneutraali toiminta kunnan käytännöksi
Kulttuurishokki ja henkilökohtainen hyvinvointi
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
Ruokakasvatusta yhdessä
Ravitsemussitoumus-toimintamallin julkistamistilaisuus
Kierrättäminen on helppoa ja tärkeää! Hei!.
Esityksen transkriptio:

MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT

KESTÄVÄN KEHITYKSEN TOIMINTAOHJELMA -AGENDA 2030 YK:ssa on hyväksytty kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda 2030 ja tavoitteet, joiden päämääränä on tehdä maailmasta parempi paikka meille kaikille. Tavoitteita on yhteensä 17. Ne ovat kaikki tärkeitä ja linkittyvät toisiinsa.

17 YHTEISTÄ TAVOITETTA

12. TAVOITE: VASTUULLISTA KULUTTAMISTA Kuluttajana voimme vaikuttaa päätöksillämme ja valinnoillamme niin lähellä kuin kaukanakin elävien ihmisten elämään. Pienilläkin teoilla on suuri merkitys! Tavoite 12 keskittyy vastuulliseen kuluttamiseen. Tavoitteena on kestävä elämäntapa ja sen osana vastuulliset ruokavalinnat. Mitä sinä voisit tehdä tavoitteen saavuttamiseksi?

VAIKUTA VALINNOILLASI Ruokavalintoja voi tehdä monella tapaa. Vastuulliset ruokavalinnat ovat yksinkertaisia, kun muistaa muutaman nyrkkisäännön. Sinun tehtäväksesi kuluttajana jää ratkaista se, mitä asioita ruuan hankinnassa ja kulutuksessa painotat. Jos haluat kuluttajana toimia vastuullisesti ja kestävästi, pyri ainakin näihin: valitse ruokaa lautasmallin mukaan, suosi kotimaista ruokaa sesongin mukaisesti ja vähennä ruokahävikkiä.

LAUTASMALLI: TERVEELLI- NEN JA YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN Aterian ympäristövaikutukset voivat vaihdella suurestikin sen mukaan, mitä lautasellesi valitset. Kun syöt ravitsemussuositusten mukaisesti, on helppoa syödä myös ympäristöystävällisesti. Syö lihaa harkiten. Kun syöt, suosi suomalaista lihaa ja käytä kaikkia ruhonosia monipuolisesti. Tärkeintä on ottaa sen verran, mitä jaksat syödä!

SESONGIN MUKAINEN LÄHIRUOKA Satokausien eli sesonkien huomioiminen ruokavalinnoissa on vastuullista. Suomessa eri ruoka-aineiden sesongit eli kaudet, jolloin ne ovat parhaimmillaan, vaihtelevat paljon. Kasvukauden aikana tuotetut kasvikset tarvitsevat vähemmän lämmitysenergiaa ja valaistusta. Lisäksi satokautena ruoka on maultaan ylivoimaista. Satokaudessa olevat ruoka-aineet ovat usein myös edullisia.

RUOKAVALINTASI VAIKUTTAVAT MYÖS KAUAS Ostamalla kotimaista ruokaa voit itse vaikuttaa oman alueen ympäristön tilaan, työpaikkojen määrään ja talouteen. Ruuan tuotanto pyörittää monen maakunnan talouden rattaita! Suomalaisten ruokavalinnat vaikuttavat myös globaalisti. Kaukana kasvatetun ruuan ympäristövaikutukset jäävät tuotantomaahan. Kaukaa tulleen ruuan alkuperä voi olla vaikeasti jäljitettävissä eikä aina ole tietoa, minkälaisissa olosuhteissa ja miten ruoka on tuotettu.

PAKKAUSMERKINNÖISTÄ APUA RUOKAVALINTOIHIN Pakkausmerkinnät kertovat ruuan alkuperästä tai tuotantotavoista. Tiedätkö sinä, mitä nämä merkit tarkoittavat?

VÄHENNÄ RUOKAHÄVIKKIÄ Suomessa ruokahävikkiä syntyy eniten kodeissa. Siksi on tärkeää, että me kaikki tiedämme miten voimme sitä vähentää. Miettikää yhdessä, miten ruokahävikkiä voisi vähentää tai ehkäistä eri tilanteissa: Ennen kauppaan menoa Kaupassa Ruuan säilytyksessä Mitä tehdä, jos silti jäi tähteitä?

Kuvat: Dia 1 ja 12: Jussi Ulkuniemi/Ruokatieto Kestävän kehityksen tavoitteet: YK-liitto Diat 6 ja 7: Mainostoimisto RED Diat 10 ja 11: Tuija Fagerlund © Ruokatieto Yhdistys ry Kuvien käyttäminen muussa kuin tämän kalvosarjan yhteydessä on kielletty. Kalvosarjaa saa vapaasti muokata opetuskäyttöön sopivaksi (lyhentää, lisätä omia kalvoja jne.) ja se on tarkoitettu vain opetuskäyttöön.