SUOMALAINEN RUOKAKETJU JA VASTUULLINEN RUUANTUOTANTO

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Gourmet herkkuja ravintola- ja kotikeittiöihin
Advertisements

Kevät on se hankalaa kun jäät sulaa keväällä koemme todellista jääpulaa avantoa ei ole silloin missään minne mennä lämpimissään.
MITÄ ON TURVALLINEN RUOKA?
Monikäyttöinen paperi
Reijo Käki Luomuneuvoja ProAgria Kymenlaakso
Kestävä Kehitys Jarno, Jimi ja Jami.
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Pajuniemi Oy ja Krunex Oy Luomu ammattikeittiöissä.
KASVIKSET.
SUUNNITELLAAN YHDESSÄ – PAIKALLISIA TUOTTEITA AMMATTIKEITTIÖÖN Marjat, hedelmät ja kasvikset Maija Rissanen Joensuu
Kappale 20 Maataloustuotanto on Suomessa kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa, koska mm. : 1. Suomen kasvukausi on lyhyt = vain yksi sato vuodessa. 2. Talvi.
Kappale 20 Maataloustuotanto on Suomessa kalliimpaa kuin Keski-Euroopassa, koska: 1. Suomen kasvukausi on lyhyt = vain yksi sato vuodessa. 2. Talvi voi.
TÖISSÄ RUOKA-ALALLA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi
LÄHIRUOKA – YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN RUOKA
Ruoka- ja ruokateollisuusperunan strategia vuoteen 2020 Hallinnon keinot -ryhmä Esa Hiiva.
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
LUOMU SUOMESSA. Tehtävä Suomelle: Luomu yksi Suomen maabrändeistä ja menestystekijöistä Valtioneuvosto: Kestävät julkiset hankinnat Euroopan yhteisö:
Makupaloja Suomesta. Tilaisuuden nimi Päivämäärä Esittäjän nimi Organisaatio.
PAIKALLINEN HYVINVOINTI
Maatalous.
TALOUDELLINEN VASTUU.
– 10 kysymystä ja vastausta–
1. Probleema –Onko täysikuu yhtä korkealla ollessaan eteläisellä taivaalla sekä kesällä että talvella?
Maa Kiertää aurinkoa tekijä jarno.
Jos kaikki maailman ihmiset eläisivät ja kuluttaisivat kuten sinä ja minä, tarvittaisiin jopa 8 maapalloa. Pohjoisen pallonpuoliskon kulutusyhteiskunnat.
Tupakka Suomessa ja maailmalla
Ruuan reitti: Vilja. Ruuan reitti: Vilja Viljan matka pellolta pöytään Miksi pelto kynnetään ennen kuin siihen istutetaan siemeniä? Oletko ollut itse.
MAANTIETO 8 1. EUROOPPA ON KOTIMAANOSAMME. OLETKO KARTALLA?  Piirrä paperille ilman oppikirjan / kartaston apua Euroopan ääriviivat mahdollisimman tarkasti.
Elinkeinorakenne Suomessa. Yleistietoa Suomen talous vastaa rakenteeltaan tyypillistä länsieurooppalaista teollisuusmaata. Palvelujen osuus tuotannosta.
YMPÄRISTÖ. Riittävä ravinto on yksi ihmisen perustarpeista. Suomalaisten kotitalouksien kulutusmenoista 13 prosenttia menee ruokaan, mutta millä perusteilla.
RUUAN REITTI: LIHA SUOMALAISIA TUOTANTOELÄIMIÄ LIHAA LAUTASELLE Suomessa käytetään lähinnä lypsylehmistä, nautakarjasta, broilereista, sioista ja lampaista.
RUUAN REITTI: KANANMUNA MISSÄ JA MIKSI KANANMUNAA KÄYTETÄÄN RUUANVALMISTUKSESSA?
VASTUULLINEN LEIPÄ. Tiesitkö, että leipä on ekologinen valinta? Varsinkin täysjyväleipä on osa ympäristöystävällistä ruokavaliota. Suurin osa leivistä.
2. VESI 7. BIOLOGIA. MITÄ VESISTÖT MEILLE MERKITSEVÄT? Eliöiden elinympäristö Juoma- ja kasteluvesi Ihmisten elinkeino (kalastus, matkailu) Liikennereitti,
Kulutuksesta kestävään ja vastuulliseen kuluttamiseen
Tarvitaanko Suomeen lakia ruokahävikistä Ranskan mallin mukaan?
SuomalaINEN ruokakulttuuri: Kehitysvaiheet ja alueelliset erot
TURVE On muodostunut kuolleista kasvin osista maatumalla kosteissa olosuhteissa. Kasvava turvekerros syntyy, kun kasvit eivät pääse hajoamaan hapenpuutteen.
“Vesi - ennen, nyt ja tulevaisuudessa” Tapio S
UUSIA TUULIA JA MAKUJA MAAILMALTA
Ruoka ammattina ja harrastuksena
24 Hintojen vakaus on tärkeää s
Ruokahävikin vähentäminen ravintoloissa Veli-Matti Aittoniemi
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
Latinalaisamerikkalainen kulttuuri
Ilmaston vaikutus maatalouteen
Afrikkalainen kulttuuri
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Ruuan reitti: kala.
Energian säästäminen.
Vaatteideni vaikutus ympäristöön
Yritykset ja yhteiskunta
Aavikko & puoliaavikko
Tundra.
Hyvä ympäristö syntyy aina uudelleen
Riittääkö ravinto? Nälänhädän syitä: ravinnon epätasainen jakautuminen
Pori Marko Jori.
Viljamarkkinoiden tulevaisuusnäkymät, syksyn hintataso
Miksi toiset nääntyvät, kun toiset ahmivat?
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
Broilerit ja kanat.
Viljat.
Perguntas Unidade 6.
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Kasvihuonetuotanto Ohjaus ja valvonta Päätuotteet Tuotanto-panokset
Miten seura-arjessa voidaan ottaa ympäristö huomioon
Veden säästäminen.
Esityksen transkriptio:

SUOMALAINEN RUOKAKETJU JA VASTUULLINEN RUUANTUOTANTO

VASTUULLISUUS ON OSA SUOMALAISTA RUOKAKETJUA Kestävän kehityksen tavoitteet ovat meidän kaikkien yhteinen asia. Myös suomalainen ruokaketju tekee töitä tavoitteiden saavuttamiseksi. Kohta tiedät miten! Suomalaisen ruokaketjun valtteja kestävyyden saralla ovat osaaminen, hyvä koulutus ja luonnonolosuhteet.

RUOKAKETJU TYÖLLISTÄÄ JOKA KYMMENNEN SUOMALAISEN Ruoka-ala työllistää Suomessa noin 340 000 ihmistä. Alan koulutustaso ja osaaminen on maailman mittakaavassa korkeaa. Suomessa tehdään paljon ruokaan liittyviä innovaatioita ja tuotekehitystä. Kuluttajat Kaupat, ravintolat ja ruokapalvelut Teollisuus Alkutuotanto

KOULURUOKAILU ON OSA RUOKAPALVELUA Oletko jo tänään käyttänyt ruokapalvelua? Koulusi keittäjä on ammattilainen, jonka tehtävänä on valmistaa hyvää ja terveellistä ruokaa joka päivä. Kouluruokailu maksetaan yhteisistä verovaroista. Se myös osa ruokaturvaa eli sen varmistamista, että kaikki saavat tarpeeksi ruokaa. Kouluruokailu kehittää ja ylläpitää suomalaista ruokakulttuuria. Myös sinä vaikutat kouluruokailun vastuullisuuteen. Millaisin keinoin?

KAUPASSA RUOKAHÄVIKKI MINIMOIDAAN Kaupoissa ruoka-alan hyvä osaaminen näkyy monessa kohtaa. Ruokahävikki on kaupalle iso kuluerä ja sitä pyritään vähentämään kaikin keinoin. Kuluttajien mieltymysten tunteminen ja tuotteiden kierron suunnittelu helpottavat tuotteiden tilausmäärien arviointia ja näin pienentävät hävikkiä. Satokausien suosiminen ja sesongin kasvisten markkinointi on lisännyt kasvisten myyntiä merkittävästi.

RUOKATEHTAISSA KEHITETÄÄN VASTUULLISIA UUTUUKSIA Ruokatehtaissa tuotekehitys käy kiivaana. Uusia tuotteita kehitetään kuluttajien toiveiden mukaan, mutta myös vastuullisuus muistaen. Viime vuosien innovaatioita ovat mm. uudet kasviproteiinit kaurajuomat ja –jogurtit juuresleipä hyönteisruoka Ruokahävikkiä vähennetään tuotekehityksellä ja pakkausten suunnittelulla. Suojakaasuun pakatut elintarvikkeet, mm. jauheliha ja kasvissekoitukset Kotimaisten omenoiden säilytys

ALKUTUOTANNOLLA ON MONIA VALTTEJA Maatiloilla vastuullisuus koostuu monesta tekijästä. Suomalaisen alkutuotannon valtteja ovat mm. ammattitaitoiset viljelijät pohjoiset olosuhteet makean veden määrä peltoalan runsaus.

KOULUTETUT VILJELIJÄT KEHITTÄVÄT UUTTA Suomessa useimmilla maanviljelijöillä on alalle soveltuva koulutus. Alalla kehitetään monia uusia innovaatioita, esim. Satelliittipaikannuksella varustetut maatalouskoneet Konenäkö apuna kemikaalittomassa rikkakasvien torjunnassa Uusiutuvat energianlähteet kasvihuonetuotannossa Hyönteisten kasvatus osana alkutuotantoa Suomessa olosuhteet ovat aina olleet haastavat maanviljelykselle. Ammattitaitoinen viljelijä osaa vastata haasteisiin!

SUOMI ON MAAILMAN POHJOISIN MAATALOUSMAA Pohjoisten olosuhteiden vuoksi Suomessa viljellään viileään ilmastoon ja lyhyeen kasvukauteen sopeutuneita kasveja. viljoja, perunaa, sokerijuurikasta, rypsiä. Koska kasvukausi ulkona on lyhyt, Suomessa on kehittynyt kasvihuonetuotanto. Kasvihuoneissa kesä on koko vuoden. Niissä voidaankin viljellä sellaisia lajeja, jotka eivät muuten Suomen oloissa viihtyisi, esim. tomaattia ja yrttejä. Ilmasto ei rajoita kotieläintuotantoa niin paljon kuin peltoviljelyä. Suomessa kasvatetaan mm. nautoja, sikoja, broilereita ja lampaita. Katso animaatio ruuan tuonnista ja viennistä.

SUOMEN KESÄ ON LYHYT MUTTA VALOISA Suomessa kasvukausi on lyhyt mutta intensiivinen. Yöttömän yön aurinko kypsyttää kasvit ja tekee niistä ainutlaatuisia, esim. Kauran jyvät kasvavat erityisen isoiksi Luonnonmarjoihin kehittyy paljon antioksidantteja Suomen ilmasto on viileä, ja useimpina kesinä täällä ei sada liikaa tai ole liian kuivaa.

TALVESTA ON HYÖTYÄ Suomen pitkästä talvesta on myös hyötyä maanviljelyssä: Routa muokkaa maata: koneellista maanmuokkausta voidaan tehdä vähemmän. Lumipeite suojaa talvehtivia kasveja. Pakkanen torjuu monia kasvitauteja ja tuholaisia. Suomessa käytetäänkin kansainvälisesti verrattuna vähän torjunta-aineita viljelyssä. Siksi esim. kasviksemme ja viljamme ovat maailman puhtaimpien joukossa: kotimaisista tuotteista torjunta-ainejäämiä löytyy vain harvoin.

SUOMESSA ON RUNSAASTI MAKEAA VETTÄ Maailman mittakaavassa Suomessa on runsaasti puhdasta makeaa vettä. Vuosittain Suomessa käytetään vain 2 % kestävästi käytettävissä olevista vesivaroista. Monissa eteläisissä maissa makeasta vedestä on pulaa. Kotimaisen ruuan suosiminen on ekologisesti kestävää, koska sen tuottaminen ei kuluta vesivaroja siellä, missä makeaa vettä on niukasti.

SUOMESSA RIITTÄÄ PELTOA Viljelymaata eli peltoa on Suomessa kaksi kertaa enemmän asukasta kohden kuin maailmalla keskimäärin. Sadon määrä kuitenkin vaihtelee maapallon eri osissa, Suomessa satomäärät ovat keskitasoa. Kaikilla pelloilla ei voida kasvattaa olosuhteiden takia ruokakasveja. Niillä tuotetaan kotieläimille rehua tai nurmea.

SUOMALAISEN RUOKAKETJUN VASTUULLISUUDEN VALTIT LYHYESTI Alkutuotanto ammattitaitoiset viljelijät pohjoiset olosuhteet makean veden määrä peltoalan runsaus Elintarviketeollisuus innovaatiot & tuotekehitys Kaupat, ravintolat ja ruokapalvelut Sesonkien hyödyntäminen Ruokahävikin vähentäminen

Kuvat: Diat 4 ja 5: Jussi Ulkuniemi/Ruokatieto Diat 6-13: Markku Peltola Dia 3: Mainostoimisto RED © Ruokatieto Yhdistys ry Kuvien käyttäminen muussa kuin tämän kalvosarjan yhteydessä on kielletty. Kalvosarjaa saa vapaasti muokata opetuskäyttöön sopivaksi (lyhentää, lisätä omia kalvoja jne.) ja se on tarkoitettu vain opetuskäyttöön.