Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
1
Miksi toiset nääntyvät, kun toiset ahmivat?
MMT Kaisa Karttunen
2
Ruokaturva Ruokaturva toteutuu, kun kaikilla ihmisillä on kaikkina aikoina fyysiset, sosiaaliset ja taloudelliset mahdollisuudet saada riittävästi turvallista ja ravitsevaa ruokaa, joka vastaa heidän tarpeitaan ja mieltymyksiään ja mahdollistaa aktiivisen ja terveen elämän. Maailman ruokahuippukokous 1996
3
Ruokaturvan neljä pilaria
Saatavuus: ruuan määrä; oma tuotanto, tuonti, varastot ja joissakin tapauksissa ruoka-apu Hyödyntämi-nen: onko ruoka laadullisestikulttuurises-ti ja ravitsemuk-sellisesti sopivaa? Mahdollisuus hankkia ruokaa: onko ostovoimaa ja onko ruoka käytännössä ulottuvilla? Tarjonnan vakaus: onko ruokaa saatavana jatkuvasti ja miten hinta vaihtelee?
4
Ruokaa kaikille? Nykyinen tuotanto tasan jaettuna antaisi jokaiselle kcal/päivä….. Mutta totuus on toinen: Noin 800 miljoonaa ihmistä ei saa tarpeeksi energiaa ruuastaan Noin 2 miljardia ihmistä ei saa tarpeeksi valkuaista, vitamiineja ja kivennäisaineita ruuastaan Yli 2 miljardia ihmistä on ylipainoisia tai liikalihavia
5
Akuutti hätä Kroonisen ruokaturvattomuuden lisäksi nyt voimakas akuutti nälkäkriisi (kuivuus ja/tai konfliktit), yli 100 miljoonaa ihmistä Erityisesti Jemen, Etelä-Sudan, Somalia, Koillis-Nigeria
6
Miksi? Köyhyys ja osattomuus Konfliktit iskevät hauraisiin maihin
Väestönkasvu alenevien tuotantomahdollisuuksien alueilla Naiset jäävät syrjään kehityksestä Ruokahukka: n. 1/3 ruokaketjun eri vaiheissa Luonnonvarat hupenevat Ilmastonmuutos vaikeuttaa tuotantoa Ruokaturva-asiat eivät oikealla paikalla maailman päättäjien pöydissä
7
Köyhyys, konfliktit noin 700 miljoonaa ihmistä äärimmäisen köyhiä
20% kehittyvien maiden asukkaista elää alle $1.25/pv; heistä enemmistö eteläisessä Aasiassa ja Saharan eteläp. Afrikassa Köyhyys liittyy usein pieniin, hauraisiin ja konfliktiherkkiin maihin Joka päivä v. 2014, ihmistä jätti kotinsa konfliktin takia
8
Väestön muutokset FAO ja Maailmanpankki
9
Naisilla keskeinen rooli
Naiset ruuantuottajina, perheen ruokkijoina ja yrittäjinä ilman samoja mahdollisuuksia maahan, koulutukseen, neuvontaan, rahoitukseen, päätöksentekoon kuin miehillä
10
Ruokako roskaa? Ruokahävikki kg/hlö/v www.fao.org Kuluttaja
Tuotanto-kauppa Eurooppa P-Amerikka, Oseania Teollistunut Aasia Saharan et. puolinen Afrikka P-Afrikka, Lähi-Itä, Keski-Aasia Etelä- ja Kaakkois- Aasia Latinalainen Amerikka
11
Vesistressin kehittyminen
Kummu et al. 2016
12
Ilmastonmuutos ja kasvien sato 2050
Jos keskilämpötilaan 3 astetta lisää, mikä vaikutus kasvien satoon ? World Resources Institute
13
Ei nosteta käsiä pystyyn
työtä, toimeentuloa ja sosiaaliturvaa ehkäistään ja ratkotaan konflikteja naisille oikeus koulutukseen, maahan, palveluihin ja päätöksentekoon kasvatetaan tuotantoa resurssiviisaasti ja kestävästi torjutaan ilmastonmuutosta ja sopeudutaan muutokseen ruuan arvostus kohdalleen
14
KIITOS
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.