SATAKUNNAN VERKOSTOTYÖN TOIMINTAMALLI

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kaikki lapsen parhaaksi. Lahden ensi- ja turvakoti ry / Turvallisten perheiden Päijät-Häme –projekti OIKEUS TURVALLISEEN PERHE-ELÄMÄÄN! •”Turvallinen.
Advertisements

KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
PePPi- hanke Vapaaehtoiset voimavarana sijaisperheiden tukemisessa
Turvaa ja hyvinvointia lapselle ja perheelle – palveluiden yhteiskehittämistä Koontia Arvokas elämä –hankkeen poluilta tulevaisuuden kehittämistä varten.
10 vinkkiä voimaantumiseen
Perhevalmennus Lehtikankaan neuvolassa
KOTIKÄYNTITYÖ.
Anne Leppänen, Hannele Torvinen & Seija Koskela
Taide on terapiaa! Jorma Heikkinen Tsemppi talo,
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Yksilöllisiä palveluratkaisuja henkilökohtaisella budjetilla - kokemuksia Eksotessa Merja Heinonen
Sijaisperheiden ja sijoitettujen lasten kanssa tehtävä työ
Vuorovaikutus ja kohtaaminen
OLEMISEN TEOLOGIA JA PEDAGOGIIKKA
Työyhteisökoulutus kulttuurien välisestä kohtaamisesta - millaisiin tarpeisiin vastataan? Aurora Vasama
Ikali Karvinen, TtT, sh AMK Diakonia-ammattikorkeakoulu
Me ja muut: ryhmäilmiöistä
NEUVOLAN PERHETYÖ
Kuinka kuulla kadunmiestä? - Kokemuksia osallisuuden tukemisesta ruohonjuuritason ja kehittämistyön rajoilla Salli-päivä , Katja Hämäläinen-Puhakka.
NUORTEN ASEMA Päihdepoliklinikka Mielenterveyspalvelut
Työntekijän kokemuksia asiakkaan kohtaamisesta jalkautuvassa työssä
tkemppainen TULINKO KUULLUKSI? Lapin sosiaalityön kehittämisyksikkö Kehittämisseminaari Pohtimolampi.
Vanhemman neuvo - ammatillisesti ohjattu vertaistukiryhmä
Mielenterveys s. 110 –
Kulttuuri osana hyvinvointitoimintaa kunnassa
Itäinen perhekeskus, Lapsiperheiden varhaisen tuen palvelut
DIALOGI Dialogi on kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua.
Perhe- ja verkostotyön hyödyt ja haasteet Jukka Harmainen Veli-Matti Saarinen Koulutukset-
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
Kansallisten palveluiden kehitystyön ohjaus Pekka Linna.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Taitava oppija Osaa yhdistellä tasapainoisesti erilaisia oppimistyylejä. On tietoinen siitä, miten itse oppii parhaiten. Pyrkii laajentamaan omia oppimisen.
Diaesitys työterveyshuollon esimiesten vertaisfoorumipilottiin Toisesta diasta alkaa esitys vertaistuesta. Voit lisätä tähän alkuun omaa tekstiäsi.
1 Arviointi Lapin päihdeklinikalla Minne menet lappilainen päihdetyö?
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Lastensuojelun perhetyö Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa Esimerkkinä yhteistyöstä: HUPIA-päihdekasvatusrata HUPIA-päihdekasvatusrata.
RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ
Apua koulunkäyntiin Keski-Suomessa
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
KURAATTORI elokuu Tehtävä Yhteystiedot Asiakkaat Konsultaatiot
Yksilön lyhyt historia
Ryhmäkuntoutus ammattilais-vertaisyhteistyönä
3 Minuudessa on kaksi puolta
Kielen kehityksen avainkohdat
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
(Työ)elämän esiintymistilanteet
Ihmisoikeudet mielenterveystyössä toipumisorientaation näkökulmasta
Päätösitsearviointi Nimi: Ryhmä: Päivämäärä:
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Kasvatuskumppanuus ja sitä ohjaavat periaatteet
SADUTUS Ruut Ruokonen 2013.
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Anna-Kaisa Kortelainen
Nostetaan kissa pöydälle! Kuulluksi tuleminen palveluohjauksessa
Työikäisten kuntoutus
TOIKE-hanke Verkostomaisen työkyvyn tuen mallin rakentaminen osatyökykyisille Työryhmä: Tuija Cojoc, Tuula Haukka-Wacklin, Heli Hauta, Virpi Heikkinen,
Neuvottelun vuorovaikutustaidot
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Tuetun päätöksenteon koulutus
Vaikuta vallanpitäjiin Lobbaamisen ABC toiminnanjohtaja Anne Porthén
VOIKUKKIA-vertaistukiryhmä:
Dialogisuus asiakastyössä
Auttava keskustelu
Esityksen transkriptio:

SATAKUNNAN VERKOSTOTYÖN TOIMINTAMALLI 26.04.2016 Pori Mia Blomqvist, verkostopsykoterapeutti T:mi VertePa – Verkostoterapiapalvelu Mia Blomqvist

KÄSITTEISTÄ VERKOSTOITUMINEN VERKOSTOTYÖ on yhteistyöhön etsiytymistä muiden alueella toimivien tai saman asian parissa askartelevien kanssa ( asukkaat, asiakkaat, vertaisryhmät, vapaaehtoisjärjestöt, viranomaiset, auttajat ). (Kaisu Naapila, 1992) VERKOSTOTYÖ on luonnollisen ja virallisen verkoston hahmottamista, kartoittamista, kohtaamista ja aktivointia. Oman roolin ymmärtämistä: mitä voin tästä asemasta käsin tehdä. Viranomaisyhteistyö on vain osa verkostotyöstä. Luonnollista verkostoa ovat ihmiset, joiden kanssa asiakkaat elävät ja toimivat. (Kaisu Naapila, 1992)

Käsitteistä… VERKOSTOTERAPIA VERKOSTOKESKEINEN TYÖ on ammatillista toimintaa (psykoterapiamuoto, koulutetut terapeutit ) perheiden ja verkostojen kriisien helpottamiseksi. Asiakkaalle vapaaehtoista, hänen kanssaan suunnitellaan kaikki tapaamiset avoimesti. Tunteiden käsittely on tärkeämpää kuin päätöksenteko. (Kaisu Naapila, 1992) VERKOSTOKESKEINEN TYÖ on työntekijän tai työryhmän toimintaperiaate ottaa asiakkaan sosiaalinen verkosto huomioon kaikissa tilanteissa. (Seikkula, 1994)

Käsitteitä… VERKOSTOTAPAAMINEN / VERKOSTOKOKOUS on joko suullisesti tai kirjallisesti kokoon kutsuttu tilaisuus, jonka tavoitteena on asiakkaan ongelman / tilanteen selvittely yhdessä hänen sosiaalisen verkostonsa kanssa (Väyrynen, Mannila, Larpa-Liiman, 1996).

Käsitteistä… HOIDETTAVAAN SYSTEEMIIN kuuluvat ne, jotka ovat ongelman suhteen puheyhteydessä. Tällainen systeemi voi olla laajempi kuin perhe tai se voi koostua toisilleen melko tuntemattomista ihmisistä. Siihen kuuluvat ihmiset, jotka ovat puheissa siitä, mitä he kutsuvat ongelmaksi, ihmiset jotka muodostavat hoidon kohteena olevan sosiaaliseen systeemiin. (Anderson & Goolishian 1988)

Mitä verkostotyö on? Asiakkaan jokapäiväiseen elämään liittyvien ihmisten kokoamista hänen tuekseen. Yhteistyömuoto asiakasta hoitavien tahojen kanssa. Asiakkaan selviytymisen kartoittamista. Yhteistyömuoto asiakkaan omaisten ja läheisten kanssa.

Miten vahvistaa sosiaalisen verkoston osallisuutta? Oikeus ilmaista ajatuksiaan ja tulla kuulluksi tasavertaisena keskustelukumppanina. Pohtia ja ajatella yhdessä, vertaillen erilaisia merkityksiä. Etsiä yhdessä ymmärrystä. Jättää asioita avoimeksi, sillä kukaan ei omista ’totuutta’ eikä kellään ole ’viimeistä sanaa’. (Kauko Haarakangas: Parantava puhe, 2008)

Dialogisen keskustelun tunnusmerkit Aitous – voit olla oma itsesi. Avoimuus – saat sanoa ja kaikki mielipiteet sekä tunteet ovat sallittuja. Turvallisuus – ei ole hätää ja vaikeistakin asioista voi puhua. Kiireettömyys – meillä on aikaa. Pakottomuus – ei tarvitse tietää. Samanarvoisuus – kenenkään mielipide ei ole toista parempi.

Dialogisen keskustelun tunnusmerkit… Kiinnostuneisuus – olen kiinnostunut ajatuksistasi ja kokemuksistasi. Jaettavuus – mietitään yhdessä. Joustavuus – olen valmis muuttamaan käsityksiäni ja tapojani. Vastuullisuus – vastuullani on sekä toisten että itseni huomiointi. Kauko Haarakangas: Parantava puhe, 2008

Menetelmät asiakkaan parhaaksi ? Kuuleminen Varhaiskasvatussuunnitelma Läheisneuvonpito Dialogisuus Kuulluksi tuleminen Asiakaskeskeisyys Tulevaisuuden muistelu Verkostotapaaminen Monipuolueellisuus Yhteistyö Lapset puheeksi

Mallin rakentaminen Pohjautuu menetelmään, jossa on työntekijät, jotka kohtaavat asiakkaita ratkoivat yhteistyön ongelmia asiakkaan parhaaksi. Käytössä olleet toimintatavat puntaroitiin. Hyvät toimintatavat otettiin malliin mukaan ja ongelmalliset tilanteet ratkottiin. Lopputuotoksena verkoston vetämisen ABC.

MALLI 1. Tarve verkostotapaamiselle syntyy – mitä teen? 2. Verkoston kokoaminen – miten valmistaudun? 3. Verkoston vetäminen – miten ohjaan?

KIITOS Yhteystiedot: Mia Blomqvist, verkostospsykoterapeutti, hallinnollinen osastonhoitaja T:mi VertePa – Verkostoterapiapalvelu Mia Blomqvist, Salo Mia.m.blomqvist@gmail.com