Terveys ja maku samalla lautasella Seinäjoella edistetty lasten ja nuorten terveyttä koulu- ja päiväkotiruokailussa Seinäjoen kaupunki, Ruokapalvelut Elli Åback ruokapalvelujohtaja 18.4.2018
Terveyttä ruuasta suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 TÄSTÄ KAIKKI ALKOI Terveyttä ruuasta suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 27.12.2018 Elli Åback
Sydänmerkki - Etelä-Pohjanmaan sydänpiiristä otettiin yhteyttä; ”He ovat kuulleet, että Seinäjoen kouluissa ja päiväkodeissa tarjotaan terveellistä ruokaa.” - Siitä alkoi yhteistyö paikallisen Sydänpiirin ja Suomen Sydänliitto ry:n kanssa. - Syksy 2014 valmistauduttiin anomaan Sydänmerkkiä - Sydänmerkki anotaan extranetissä ammattilaiset Sydänmerkki sivuston kautta. - Sydänmerkki myönnettiin keväällä 2015 ja virallisesti se otettiin käyttöön 7.4.2015. 27.12.2018 Elli Åback
Sydänmerkki - Aikaisemmin noudatimme STM:n ja Suomen Sydänliiton suositusta elintarvikehankintojen ravitsemukselliseksi ehdoiksi vuodelta 2010. - Elintarvikesopimukset olivat katkolla ja ne kilpailutettiin syksyllä 2014 Sydänmerkin kriteerejä vastaaviksi -> näin myös kilpailutettiin vuonna 2018 alkavat elintarvikesopimukset. - Suurimmat muutokset tulivat noin kerran viikossa tarjottaville ns. valmisruualle; pyörykät, pihvit, kalaleikkeet tmv. kappaleruoka. 27.12.2018 Elli Åback
Sydänmerkkiaterioiden haasteet Kuultuja väitteitä Sydänmerkkiaterioista - Suolaa liian vähän -> mautonta - Rasvan määrä ja laatu -> enää ei saa kevytmaitoa, eikä ”oivariinia”, kevytlevite on pahaa - Kuidun määrä -> vaalea leipä maistuu paremmalta kuin ruisleipä - Kasviksia pitäisi syödä enemmän -> ei ne maistu - Eniten negatiivista palautetta tuli henkilökunnalta 27.12.2018 Elli Åback
Sydänmerkkiaterioiden kehittäminen - Järjestimme maustekoulutusta ja muokkasimme reseptejä - ”Lihavuus laskuun” ohjelma alkoi kiinnostaa, jolloin huomattiin tämän ohjelman ja ruokapalvelujen Sydänmerkkiaterioiden välinen yhteys - Sydänmerkki ei ollutkaan ruokapalvelujen keksimä ”paha asia terveyden edistämiseksi” 27.12.2018 Elli Åback
Ruokapalvelujen kehittämien Seinäjolla - Parhaillaan rakennetaan uutta keskuskeittiötä, joka tuottaa aterioita noin 12 000 koululaiselle ja varhaiskasvatuksen lapselle - Seinäjoelle jää 4 valmistuskeittiötä ja kaikki toiset ovat palvelu- ja jakelukeittiöitä kouluissa 20 ja päiväkodeissa 24 sekä koulu/päiväkotikeittiö 6 kpl - Ikääntyneiden palvelukeskusten keittiöt 3 kpl siirtyvät Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ravintokeskuksen alaisuuteen viimeistään vuonna 2020. - Ruokapalvelujen kokonaisuuden suunnittelua on tehty vuodesta 2015 alkaen ja päätökset asiasta saatiin kesäkuussa 2017. 27.12.2018 Elli Åback
Toiminnan keskittäminen - Miten otetaan huomioon ruuan ravitsemuksellinen laatu? -> paremmin kuin pienissä yksiköissä, tarkat toimintaohjeet ja ”tiukka kuri ja korkea moraali” - Miten maku? -> käytössä eri valmistusmenetelmät: Cook & Cold kylmävalmistus, Cook & Chill kypsennys - jäähdytys - kuumennus ja Cook & Serve kypsennys ja tarjoilu 27.12.2018 Elli Åback
Sydänmerkkiaterioiden tulevaisuus Seinäjoella Edelleen jatkamme reseptien kehittämistä Edelleen vaadimme teollisuudelta sydänmerkkikriteerien mukaisia tuotteita 27.12.2018 Elli Åback
27.12.2018 Elli Åback