Terveys ja maku samalla lautasella

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Perusterveydenhuolto/työterveyshuolto Erikoissairaanhoito
Advertisements

Mukavaa ja terveellistä elämää?
Lähiruokaa julkisen sektorin ruokapalveluissa
Syömisen hallinta - käyttäytymisketju vihje tunteet ajatuksia valinta.
Unitutkimus.
Toiminnanjohtaja Ville Kuusinen Helsinki
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
MTK / Maaseutuyrittäjyys/Syväniemi 1 Ryhtiä julkisiin hankintoihin Anni-Mari Syväniemi ruokakulttuuriasiamies Maaseutuyrittäjyyslinja, MTK.
Turun kaupungin kestävät hankinnat
Nuorten ohjaajien palaveri Muuramen Yritys ry Jalkapallojaosto
Oriveden Kokoomus ry Seurakuntavaaleja vietetään vasta syksyllä, mutta jo alkuvuodesta on tehty päätöksiä koskien esimerkiksi ennakkoäänestyspaikkoja.
Mistä koirat saa energiaa

Millainen liikkuja olen? Kuljen koulu matkat yleensä pyörällä. Illalla koulunjälkeen, kun olen kavereiden kanssa tai vapaa- ajalla tulee hyötyliikuntaa.
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
Missä menee suomalaisten ruokakulttuuri?
Koulunkäynnin tuen rakenne: Dzikwan tukiohjelman ydintä (Dzikwa Basic) on lasten peruskoulun käynnin tukeminen eli ala-asteen ja yläasteen suorittaminen.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Elintarvikeyrittäjyyden kehittämisen hankeseminaari Joensuu Katsaus Ruoka-Suomen vuoden 2006 toimintaan Kirsi Viljanen, Ruoka-Suomi – teemaryhmä,
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Miksi lasten suojelu hämmentää? mirja satka helsingin yliopisto
Talous- ja strategiaryhmä Tampereen työttömyys, kesäkuu 2006 Työttömyysasteen paraneminen on jatkunut tasaisesti lähes prosenttiyksikön vuosivauhtia syksystä.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Varhaiskasvatuksen asiakaskysely avoin varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen asiantuntija Marita Käyhkö
Laatu ammattikeittiössä
LÄHILIIKUNTA TUTUKSI – HANKE Kohderyhmä: Lapset ja nuoret, perheet Kohdealue: Kuopion kaupunki, lähiliikunta-alueet Taustakuvaus / Lähtökohdat Taustalla.
Suomalaiset ravintosuositukset
Tvt-terveisiä Syksy 2015 alkuun. Mikä ihmeen tvt? Tvt (tieto- ja viestintätekniikka) ei ole pelkkää tietokoneiden ylläpitoa vaan kysymys on laajemmasta.
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Asumisen RoadShow Kehitysyhteistyön merkitys energia- ja elinkaaritehokkaiden opiskelija-asuntojen tuotannossa.
Case: Sydänmerkki-aterioita tarjoavasta opiskelijaravintolasta Kirta Nieminen Pt. tuntiopettaja, ruokapalvelut
Palveluiden muutosten vaikutukset
Theseus avoimen julkaisutoiminnan edistämisen välineenä ammattikorkeakouluissa Minna Marjamaa, Laurea ja Tiina Tolonen, Oamk Tämä teos on lisensoitu Creative.
Ateriapalvelun tyytyväisyyskysely Tulokset 2016 (vert.2015)  Kyselyyn vastasi 117 asiakasta (120) – Miehiä 42 vastaajaa (54) – Naisia 69 vastaajaa.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Ilpo Piri, Opetus ja kulttuuri -vastuualue1 AVUSTUS LIIKUNNALLISEN ELÄMÄNTAVAN PAIKALLISILLE KEHITTÄMISHANKKEILLE 2016.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
Kotka ”Liikuntapommi” uhkaa Suomea Kuva: Petra Boije Julkaistu Ilta Sanomissa http://
KLAARI HELSINKI, NUORISOASEMA JA KOULUYHTEISTYÖ. PÄIHDEKASVATUSPILOTTI Lähtötilanne: Eri toimijoilta yhteydenottoja kannabikseen liittyvissä asioissa.
TERVETULOA KEHITTÄMISPÄIVÄÄN Ylilääkäri Sinikka Bots Suunnittelija Taru Syrjänen 9/25/20161.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Sivistystoimialan ajankohtaiset
Mikkeli Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke
Miksi kannattaa tulla ensi vuonna foorumiin Joensuuhun?
2. Perheiden ravitsemus- ja liikuntatottumusten muutoksen tutkiminen neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa: Neuvokas perhe Huom! Tavoitteena on levittää.
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
Lapsiperheraati Varkaudessa Marja-Liisa Honkanen
KOULULAISTEN ILTAPÄIVÄKERHO
Vaajakosken koulun Vanhempainyhdistys Sokkeli ry
Juniorigolfkampanja 2014.
Kohtaamisia pelimaailmassa
Lapsiperheiden elintapaohjaus Monialaista työtä –yhdessä tehden!
luvut/Terveyssisar koulutuksen käynnistyminen
Lihavuus laskuun Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta Kansallinen lihavuusohjelma Päivi Mäki
Ruokaoppia.
LIHAVUUS LASKUUN MALLINNUSHANKE
Päihdetapauslaskenta 2011
Suomen Jääpalloliitto Visio 2020 Erotuomarin polku
Kurikan kaupungin varhaiskasvatus ja liikuntatoimi
Arvostusta ammattikeittiöille
Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta
Folkhälsan on yleishyödyllinen sosiaali- ja terveysalan järjestö, jonka tavoitteena on tukea suomenruotsalaisten terveyttä ja elämänlaatua. Toiminta kattaa.
Opiskeluhuollon palvelut
Kylän Kattaus -liikelaitos
Yhteinen keittiö -hanke
Miten sosiaalityöllä tulisi vastata asiakkaiden tarpeisiin?
Hei sinä 8.- tai 9.-luokkalainen _________seura XX_______ tarjoaa sinulle Sporttitettiä Jos sinua kiinnostaa liikunta-, kasvatus- tai opetus-ala, me tarjoamme.
Koulutuspaketti 2019 AJOTAITO.
Esityksen transkriptio:

Terveys ja maku samalla lautasella Seinäjoella edistetty lasten ja nuorten terveyttä koulu- ja päiväkotiruokailussa Seinäjoen kaupunki, Ruokapalvelut Elli Åback ruokapalvelujohtaja 18.4.2018

Terveyttä ruuasta suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 TÄSTÄ KAIKKI ALKOI Terveyttä ruuasta suomalaiset ravitsemussuositukset 2014 27.12.2018 Elli Åback

Sydänmerkki - Etelä-Pohjanmaan sydänpiiristä otettiin yhteyttä; ”He ovat kuulleet, että Seinäjoen kouluissa ja päiväkodeissa tarjotaan terveellistä ruokaa.” - Siitä alkoi yhteistyö paikallisen Sydänpiirin ja Suomen Sydänliitto ry:n kanssa. - Syksy 2014 valmistauduttiin anomaan Sydänmerkkiä - Sydänmerkki anotaan extranetissä ammattilaiset Sydänmerkki sivuston kautta. - Sydänmerkki myönnettiin keväällä 2015 ja virallisesti se otettiin käyttöön 7.4.2015. 27.12.2018 Elli Åback

Sydänmerkki - Aikaisemmin noudatimme STM:n ja Suomen Sydänliiton suositusta elintarvikehankintojen ravitsemukselliseksi ehdoiksi vuodelta 2010. - Elintarvikesopimukset olivat katkolla ja ne kilpailutettiin syksyllä 2014 Sydänmerkin kriteerejä vastaaviksi -> näin myös kilpailutettiin vuonna 2018 alkavat elintarvikesopimukset. - Suurimmat muutokset tulivat noin kerran viikossa tarjottaville ns. valmisruualle; pyörykät, pihvit, kalaleikkeet tmv. kappaleruoka. 27.12.2018 Elli Åback

Sydänmerkkiaterioiden haasteet Kuultuja väitteitä Sydänmerkkiaterioista - Suolaa liian vähän -> mautonta - Rasvan määrä ja laatu -> enää ei saa kevytmaitoa, eikä ”oivariinia”, kevytlevite on pahaa - Kuidun määrä -> vaalea leipä maistuu paremmalta kuin ruisleipä - Kasviksia pitäisi syödä enemmän -> ei ne maistu - Eniten negatiivista palautetta tuli henkilökunnalta 27.12.2018 Elli Åback

Sydänmerkkiaterioiden kehittäminen - Järjestimme maustekoulutusta ja muokkasimme reseptejä - ”Lihavuus laskuun” ohjelma alkoi kiinnostaa, jolloin huomattiin tämän ohjelman ja ruokapalvelujen Sydänmerkkiaterioiden välinen yhteys - Sydänmerkki ei ollutkaan ruokapalvelujen keksimä ”paha asia terveyden edistämiseksi” 27.12.2018 Elli Åback

Ruokapalvelujen kehittämien Seinäjolla - Parhaillaan rakennetaan uutta keskuskeittiötä, joka tuottaa aterioita noin 12 000 koululaiselle ja varhaiskasvatuksen lapselle - Seinäjoelle jää 4 valmistuskeittiötä ja kaikki toiset ovat palvelu- ja jakelukeittiöitä kouluissa 20 ja päiväkodeissa 24 sekä koulu/päiväkotikeittiö 6 kpl - Ikääntyneiden palvelukeskusten keittiöt 3 kpl siirtyvät Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ravintokeskuksen alaisuuteen viimeistään vuonna 2020. - Ruokapalvelujen kokonaisuuden suunnittelua on tehty vuodesta 2015 alkaen ja päätökset asiasta saatiin kesäkuussa 2017. 27.12.2018 Elli Åback

Toiminnan keskittäminen - Miten otetaan huomioon ruuan ravitsemuksellinen laatu? -> paremmin kuin pienissä yksiköissä, tarkat toimintaohjeet ja ”tiukka kuri ja korkea moraali” - Miten maku? -> käytössä eri valmistusmenetelmät: Cook & Cold kylmävalmistus, Cook & Chill kypsennys - jäähdytys - kuumennus ja Cook & Serve kypsennys ja tarjoilu 27.12.2018 Elli Åback

Sydänmerkkiaterioiden tulevaisuus Seinäjoella Edelleen jatkamme reseptien kehittämistä Edelleen vaadimme teollisuudelta sydänmerkkikriteerien mukaisia tuotteita 27.12.2018 Elli Åback

27.12.2018 Elli Åback