Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

LIHAVUUS LASKUUN MALLINNUSHANKE

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "LIHAVUUS LASKUUN MALLINNUSHANKE"— Esityksen transkriptio:

1 LIHAVUUS LASKUUN MALLINNUSHANKE
Terveyden edistämisen hanketyöntekijä Ulla Ollinkoski

2

3 OHJELMAN TAVOITTEET Seinäjoen kaupungin Lihavuus laskuun –ohjelman mallinnushankkeessa tavoitteena on kuvata Seinäjoen kaupungin Lihavuus laskuun –ohjelma muihin kuntiin levitettävään muotoon. Lisäksi tavoitteena on kehittää ohjelmaa yhteistyössä pilottikuntien kanssa. Pilottikunniksi ovat sitoutuneet Rovaniemi, Raahe, Sastamala, Turku, Siilinjärvi ja Lapinlahti.

4 OHJELMAN TAVOITTEET Seinäjoen kaupungin Lihavuus laskuun –ohjelman tavoitteena on, että entistä harvemmasta lapsesta ja nuoresta kasvaa lihava aikuinen. Tavoitteena on myös, että ylipainoon liittyviä sairauksia saataisiin ehkäistyä myöhemmällä iällä. Kohderyhmänä ovat lapsiperheet ohjelman näkökulmasta ja pilottikunnat hankkeen näkökulmasta.

5 SEINÄJOEN KAUPUNGIN LIHAVUUS LASKUUN –OHJELMA
Kehittämishankkeessa operoidaan kolmella tasolla samanaikaisesti: 1. Seinäjoen toimintamallin kuvaaminen 2. Yhteistyö eri pilottikuntien kanssa ja mallin juurruttaminen pilottikuntiin 3. Kustannusvaikuttavuus –tutkimus

6

7 OHJELMASSA SEURATAAN Lasten lihavuuden ja ylipainon vähentäminen on Seinäjoen kaupungin hyvinvointitavoite, joka sitoo kaupungin kaikkia toimialoja myös hyvinvointikaudella 1- ja 5-vuotiaiden sekä 1. ja 5. luokkalaisten painonkehitystä neuvolassa ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa Effica-tietojärjestelmän avulla. Äitien imetysaktiivisuutta 2 kk:n ja 6 kk:n iässä. Tervehampaisten osuutta tarkastetuista.

8 OHJELMASSA SEURATAAN Monialainen lasten ja nuorten ylipainon ja lihavuuden ehkäisytyö kuvataan kunnan hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyönä vuoteen mennessä. Tavoitteena on kuvata toimintaprosessit, yhteistyö ja seurantaindikaattorit eri toimialoilla osaksi kunnan hyvinvointiseurantaa ja -raportointia sekä arvioida kustannusvaikutuksia kuntien päätöksenteon tueksi.

9

10 KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ
Seinäjoen Yhteiskoulu: potenssilaskuja ulkona juosten matematiikan tunnilla (tytöt vs. pojat) Biologian tunnilla: seistään sähköpöytien avulla, eikä istuta koko tuntia Terveystiedon tunnilla: käy piilottamassa luokkakaverin vihko ja anna yksi vihje asiasta Toukolanpuisto alakoulu: matematiikan opetusta varustetussa luokassa (ryhmätyöt)

11 KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ
Pitkällä välitunnilla tapahtuu paljon ulkona erilaisilla liikuntavälineillä (ns. vekkuliauto) ATK-tunnilla opiskellaan robotin koodausta Törnävän ala-aste: pihalla EU-standardien mukainen skeittilautailumahdollisuus Ekaluokalla: pää, olkapää, peppu, polvet, varpaat, polvet, varpaat (nopeutuu koko ajan) Matematiikan tunnilla tehdään lukujonoja

12 KÄYTÄNNÖN ESIMERKKEJÄ
Satulinnan päiväkoti Ylistaron Halkosaaressa: Erilaisia teemahuoneita, joissa paljon kaikenlaista toimintaa (esim. prinsessahuone) Käytävällä ”liikennesäännöt” kulkemiselle Matematiikan rappuja, kiipeilyseinämiä jne. Kaikissa Seinäjoen kouluissa syödään Sydän-ystävällistä kouluruokaa ja välipaloja Kouluissa ei limsa- tai karkkiautomaatteja

13

14 MITEN ME ONNISTUIMME? Terveyttä kaikissa politiikoissa (Health in All Policies) – toimintaa parhaimmillaan Monialainen ja hallintorajat ylittävä kehittämistyö, johon kaupungin johto on sitoutunut Yhteistyö perheiden kanssa

15 MITEN ME ONNISTUIMME? Systemaattinen elämäntapaneuvonta neuvolassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa (ja varhaiskasvatuksessa!) Joukkoruokailun kehittäminen Jokaisella toimialalla koulutettu henkilöstö ja ammatillinen osaaminen mahdollistavat kehittämistyön (henkilöstön eläköityminen ja vaihtuvuus tuo haasteita johtamiseen, toimintamallien ylläpitoon ja perehdytykseen)

16


Lataa ppt "LIHAVUUS LASKUUN MALLINNUSHANKE"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google