Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

luvut/Terveyssisar koulutuksen käynnistyminen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "luvut/Terveyssisar koulutuksen käynnistyminen"— Esityksen transkriptio:

1 1920-1930- luvut/Terveyssisar koulutuksen käynnistyminen
Vilma Heikkinen, Roosa Karvinen, Iira Häkkinen, Tiina Väärä S2516KN

2 Huoltosisarista terveyssisariksi

3 Historiaa Keväällä 1921 Mannerheimin Lastensuojeluliitto järjesti ensimmäisen sairaanhoitajille ja kätilöille tarkoitetun jatkokoulutuskurssin, huoltosisarkurssin. Koulutuksessa keskityttiin ehkäisevään terveydenhuoltoon. Ensimmäisen huoltosisarkurssin opettajina toimivat Sophie Mannerheimin ja Arvo Ylpön lisäksi mm. professori Adolf von Bonsdorff ja köyhäinhoidon tarkastaja Elli Tavastähti. Huoltosisarkurssin ohjelmaan kuului muun muassa Lastenlinnassa tapahtunut opetus. Kurssin pääpainona oli ennaltaehkäisevä työ, mikä oli siihen aikaan uudenlaista ajattelua perustettiin Lastenlinnaan Suomen ensimmäinen neuvola. Huoltosisarkurssit onnistuivat hyvin ja niitä ryhdyttiin kehittämään. Koulutus laajeni kaksi vuotta myöhemmin terveyssisar-koulutukseksi.

4 Arkkiatri Arvo Ylppö Tunnetuin Suomalainen lääkäri, kansainvälisesti kuuluisa vastasyntyneiden keskosten tutkija. Edisti lasten asemaa ja terveyttä. Hän oli Mannerheimin Lastensuojeluliiton (perustettu 1920) keskeinen perustajajäsen ja sen tehokkain "matkasaarnaaja". Esimerkiksi neuvolat kuuluivat pitkään Mannerheim -liiton alaisuuteen. Opetti terveyssisaria ja kehitti terveyssisarien koulutusta "Arvo Ylppö oli innostava ja suosittu luennoitsija, joka piti opiskelijat hereillä. Hänen ajatuksistaan on mieleeni jäänyt erityisesti, että lapsia täytyy pitää hyvänä eikä turhaan itkettää. Myös aterioiden rytmitystä hän piti tärkeänä. Uutta oli myös ajatus, että lasten itku on eri tarpeiden mukaan erilaista ja että yleensä äiti pystyy eri itkut erottamaan", kursseille osallistunut Laine-Maire Kyöstilä muistelee.

5 Arvo Ylppö luennoi ”Jos tahdotaan kansan yleistä terveydentilaa huomattavammin kohottaa, oli sitten kysymys erilaisista hermosairauksista tai tuberkuloosista tai muista sairaalloisista tiloista, on kaikkien terveyden huolto- ja hoitotoimenpiteiden ensi sijassa kohdistuttava lapsiin. Pääpaino on pantava sille, mitä tehdään. Työ on järjestettävä, se on yksityiskohtaisesti suunniteltava. Vähemmän tärkeiden asiain on toistaiseksi jäätävä syrjään."

6 Terveyssisaret Terveyssisarlaitos syntyi 1920- luvun alussa
Ensimmäiset terveyssisarkurssit olivat vuonna 1924 Valtiolla oli tarvetta sosiaaliseen uudistumiseen, syntyi yhteiskunnallinen terveydenhoitajatyö Tavoitteena oli fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi, sekä terveys Koulutuksessa korostui: sairauksien ennaltaehkäisy ja etsintä, terveydenhoidollinen valistustyö, sekä ohjaus ja opetus Terveyssisartyö menestyi ja se vakinaistui valtion ottaessa koulutuksen hoitaakseen Terveyssisartyö tuli lakisääteiseksi vuonna 1944

7

8 Lähteet http://www.ylppo.fi/ https://www.mll.fi/
Terveydenhoitaja lehti 8/1998


Lataa ppt "luvut/Terveyssisar koulutuksen käynnistyminen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google