Vuorovaikutus ja neuvottelutaidot

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja lobbaus Ulpu Iivari KTOL:n koulutustilaisuudessa
Advertisements

LKK:n työnhakumaantait
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
Turun seurakuntayhtymä Valmennusraportti
LinkedIn - verkostoitumispalveluna Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentrum.
Opitaan ja työskennellään yhdessä
LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
KYLÄSUUNNITTELIJAN PERSOONA PELIIN!. M ILLÄ TAVALLA OMAA PERSOONAA KÄYTETÄÄN KYLÄNKEHITTÄMISESSÄ ? Paljon! Jokaisella oma tyyli kylänkehitystyössä, oma.
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
TYÖHAKEMUS.
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
Työpaikkaohjaajan rooli. Opeta, näytä, selosta, kysy ja perustele; toimi hyvänä esimerkkinä Selvitä mitä, miksi ja miten työ tehdään; kerro työstäsi Rohkaise.
OPISKELIJAA TUKEVA PALAUTE
PSYKOLOGIA 7 Koulukohtainen soveltava/ S
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Kerro parille, miltä tuntui tehdä rentoutusharjoituksia. Kerro myös mikä häiritsi/syvensi sinun rentoutumistasi. Kotitehtävän läpikäynti.
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
NEUVOTTELUUN VALMISTAUTUMINEN
Ihmissuhteet ja vuorovaikutus, kehittämisen isoin haaste
Y LEISTÄ Vanhempien ja opettajan erilaisia näkemyksiä lapsen toiminnasta ryhmän jäsenenä Yleensä puhutaan kodin ja koulun välisestä yhteistyöstä Vanhempien.
Vuorovaikutusta verkossa Käynnistäminen Ohjaaminen Arviointi Sari Koski-Kotiranta.
Emmi, Laura, Marianne, Johanna, Hanna, Elisa, Eva-Greta, Marcus.
NY Menestyksen avaimet – oma talous hallussa!. Lisämateriaalia NY-ohjelmaan: NY Menestyksen avaimet – Oma talous hallussa! Työnhaku.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
TN Puhetaito on hankittu taito Tämän päivän insinööri tarvitsee monenlaisia puhevalmiuksia. Tämän päivän insinööri tarvitsee monenlaisia puhevalmiuksia.
on pienoistutkielma jostakin teemasta.
Ops seminaari Askola.
tarkastelee vauvan ja vanhemman välisen vuorovaikutuksen malleja ja niiden vaikutusta lapsen kehitykseen lapsen minäkuvan muodostuminen lapsella biologinen.
Ensimmäinen KAIKKI IHAN KAIKKI vanhempainilta. Kaikki ihan kaikki toiminta.
Innostunut oppilaskunta Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille.
Infoa uusille opiskelijoille, syksy 2014 Opinto- ja opetuspalvelut Ura- ja ohjauspalvelut.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Sosiaalinen media & työnhaku
Erilaisia ryhmäviestintä- tilanteita
Kyselylomakkeen tekeminen
TYÖNHAKU PROSESSINA Kimmo Salakka.
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
TET =Työelämään tutustuminen
Valmentajan osaamisen arviointi valmennustilanteessa
Suomen kirjoituskurssi edistyneille
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Motivointi 1: Pohdintapilvi: Oletko sosiaalinen silloin kun olet sosiaalisessa mediassa?
Tavoitteet ja arviointi
Valmentajan osaamisen arviointi valmennustilanteessa
KRIITTINEN ELI KOMMENTOITU REFERAATTI
Yhteistoiminnallinen kokous
TERVEYSTIETO 8 3. Sosiaaliset taidot.
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
Työpajatyöskentelyn yhteenveto
Asiakaspalvelu ja vuorovaikutus
TET =Työelämään tutustuminen
Sosiaalisuus ja sosiaalisen tarkastelu
Kasvatuskumppanuus ja sitä ohjaavat periaatteet
Työnantaja: Näin haet korvausta työterveyshuollon kustannuksista verkossa 2018.
Volitioprosessi, tahdon!
Kahdeksan edellytystä sujuvaan opinnollistamiseen
Neuvottelun vuorovaikutustaidot
KRISTILLINEN OPPI IHMISESTÄ JA ELÄMÄN TARKOITUKSESTA
2. Vuorovaikutus ja neuvottelutaidot
RYHMÄTYÖTAIDOT Ryhmät kehittyvät tiettyjen vaiheiden kautta:
Esityksen transkriptio:

Vuorovaikutus ja neuvottelutaidot

Vuorovaikutustaidot ”Miten ottaa huomioon erilaiset kommunikointityylit vuorovaikutustilanteissa?” Teemaan liittyvä tavoite eli tutkimuskysymys.

Sovitteleva tyyli Analyyttinen tyyli Määräävä tyyli Innostuva tyyli Kommunikointityylit Sovitteleva tyyli Analyyttinen tyyli Määräävä tyyli Innostuva tyyli Kommunikointityylit SAMI –mallin mukaan. Jokaisella meistä on omat tavat kommunikoida toisten kanssa erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Näistä tavoista muodostuu yksilöllinen kommunikointityyli. Kommunikointityylillä tarkoitetaan sitä, miten muut ihmiset kokevat toisen käyttäytyvän vuorovaikutustilanteissa. Liike-elämän käyttöön on kehitetty erilaisia malleja, joiden avulla voi tunnistaa muiden kommunikointityylejä. Kun nämä tyylit tunnistaa, voi myös joustaa omaa kommunikointityyliään toisen tyyliin sopivaksi. Taitava neuvottelija tunnistaa muiden kommunikointityylejä, ja osaa sopeuttaa omaa tyyliään niiden mukaisesti. Toisen ihmisen kommunikointityylin voi tunnistaa tarkkailemalla hänen käyttäytymistään sosiaalisissa tilanteissa. (Kuva: Pixabay, CC0).

Vaikuttamisen akseli SAMI-malli (kommunikointityylit) perustuu kahteen akselin, joista ensimmäinen on vaikuttamisen akseli. Vaikuttamisen akseli kuvaa sitä, kuinka ihminen pyrkii vaikuttamaan toiseen ihmiseen. Toiset pyrkivät vaikuttamaan puhumalla ja kertomalla, kun taas toiset kysymällä ja kuuntelemalla. (Kuva: TAT)

Tunneakseli SAMI –malliin liittyvä toinen akseli on tunneakseli., joka kuvaa sitä, miten ihminen näyttää tunteitaan.  Tunneakselin ääripäät ovat henkilö, joka kontrolloi tunteitaan, ja henkilö, joka näyttää tunteensa avoimesti. On hyvä huomata, että kummassakin tapauksessa henkilöllä voi olla paljon tunteita, mutta he näyttävät niitä eri tavalla. (Kuva: TAT)

Kommunikaatiomatriisi Kun aiemmin mainitut vaikuttamisen akseli ja tunneakseli yhdistetään, saadaan kuvassa näkyvä kommunikaatiomatriisi, johon sijoittuvat SAMI-mallin neljä peruskommunikointityyliä (Sopeutuva, Analyyttinen, Määräävä, Innostuva). Innostuva tyyli ja Määräävä tyyli pyrkivät vaikuttamaan puhumalla ja kertomalla, kun taas Analyyttinen tyyli ja Sopeutuva tyyli suosivat kysyvää ja kuuntelevaa tapaa. Tunneakselilla Määräävä tyyli ja Analyyttinen tyyli pyrkivät kontrolloimaan tunteitaan, kun taas Innostuva ja Sopeutuva tyyli näyttävät tunteitaan avoimemmin. (Kuva: TAT)

(Kuva: TAT)

Sovitteleva tyyli (Kuva: TAT).

(Kuva: TAT).

Analyyttinen tyyli (Kuva: TAT).

(Kuva: TAT).

Määräävä tyyli (Kuva: TAT).

Innostunut tyyli (Kuva: TAT).

Yhteenveto SAMI-kommunikointityylien eri piirteistä. (Kuva: TAT).

(Kuva: TAT).

Mukautuminen kommunikointitilanteissa (tietoisku) Mukautuminen kommunikointitilanteissa (tietoisku). Kommunikointitilanteissa joutuu usein mukauttamaan omaa kommunikointityyliään vastaamaan paremmin jonkun toisen kommunikointityyliä. Oman kommunikointityylin mukauttaminen on samalla siirtymistä pois omalta mukavuusalueelta. Epämukavuusalueella liikumista kutsutaan usein reunatuntemukseksi, jolloin epämukavuudesta huolimatta on mahdollisuus myös oppia uutta. Toisaalta epämukavuusalueella oleminen on samalla myös stressaavaa. Jos stressi voimistuu liiaksi, niin se voi eskaloitua paniikinomaiseksi tilaksi. Paniikin alueella ihmiset eivät koe hallitsevansa tilannetta ja tilanteet saattavat kärjistyä riidoiksi. Taitava neuvottelija osaa purkaa toisen osapuolen tunnejännitystä, jolloin tilanne ei kärjisty paniikin alueelle. 

Ohessa koottu vinkkejä oman kommunikointityylin mukauttamiseen. Esim Ohessa koottu vinkkejä oman kommunikointityylin mukauttamiseen. Esim. Jos toinen osapuoli edustaa Sopeutuvaa tyyliä, niin silloin kannattaa osoittaa arvostusta kuuntelemalla ja kysymällä hänen mielipiteitään.

Empatia purkaa tunnejännitystä Kommunikaatio-ongelmat (tietoisku). Stressaavien tilanteiden aiheuttamaa tunnejännitystä voi taitava neuvottelija purkaa empatian eli myötätunnon avulla. 1. Hyväksy toisen osapuolen tunnejännitys (huomaa, että hän on jännittynyt). 2. Kuuntele aktiivisesti (esitä vain kysymyksiä ja kuuntele). 3. Kerro, että ymmärrät a) hänen tunteensa (innostuville ja sopeutuville kommunikoijille), b) hänen näkemyksensä (määrääville ja analyyttisille kommunikoijille). (Kuva: TAT).

Luottamus ihmissuhteiden perustana

"Mitä onnistunut neuvottelutilanne edellyttää?" Neuvottelutaidot "Mitä onnistunut neuvottelutilanne edellyttää?" Teeman Neuvottelutaidot tavoite ja tutkimuskysymys.

Erilaiset vuorovaikutustilanteet Keskustelun, neuvottelun ja väittelyn erot. Liike-elämässä tarvitaan neuvottelutaitoja, väittelyllä ei pärjätä. Vapaamuotoisella keskustelulla voi rakentaa ihmisluottamusta. (Kuva: TAT)

Onnistuneiden neuvottelujen kriteerit Hyvä lopputulos ja sopimus, johon kannattaa sitoutua Tehokas neuvotteluprosessi Kommunikaation, ihmissuhteiden ja tiedonvaihdon avoimuuden parantuminen  Avaimet onnistuneeseen neuvotteluun (tietoisku). (Kuva: Pixabay, CC0).

Neuvottelutilanteeseen valmistautuminen Tilanneanalyysi Kohdeanalyysi Tavoiteanalyysi Tilanneanalyysi: Mistä neuvotellaan? Ketkä neuvottelevat? Neuvottelujen aikarajat? Kohdeanalyysi: Neuvottelujen taustatekijät. Tiedon hankinta. Mistä neuvottelujen aiheen ongelmat ja ristiriidat johtuvat? Tavoiteanalyysi: Minimitavoite. Optimitavoite. Maksimitavoite. (Kuva: Pixabay, CC0).

Tarpeet tavoitteiden takana Neuvottelut voitetaan yhdessä! (tietoisku) ja Tarpeet tavoitteiden takana (tietoisku). (Kuva: TAT).

"Miten vaikuttaa toiseen neuvottelutilanteessa?" Neuvottelutekniikat "Miten vaikuttaa toiseen neuvottelutilanteessa?" Teeman Neuvottelutekniikat tavoite ja tutkimuskysymys.

Miten synnytät halukkuutta sopimiseen? Kuvaa yhteinen tavoite Osallista kysymällä ja kuuntele aktiivisesti Sitouta etenemisiin ja päätöksiin Neuvottelutekniikat (johdanto). Joustavissa neuvotteluissa synnytetään yleensä  halukkuutta sopimiseen. (Kuva: Pixabay, CC0)

Miten luot painetta sopimiseen? Kerro odotuksistasi ja ehdota Perustele hyödyin ja arvioi Vaadi kannanottoa ja palkitse Neuvottelutekniikat (johdanto). Jäykissä neuvotteluissa luodaan painetta, ja joustavissa neuvotteluissa halukkuutta. Taitava neuvottelija käyttää molempia tekniikoita.(Kuva: Pixabay, CC0)

Varsinaiset neuvottelut Varjoneuvottelut Varsinaiset neuvottelut Jälkineuvottelut Vaihdokit? Vaihdokit? Avaaminen Vaihtoehdot neuvottelun aikana (tietoisku): Vaihdokit ja myönnytykset. Vaihtoehdot neuvottelun ulkopuolella (tietoisku): Varjoneuvottelut, neuvottelut, jälkineuvottelut. (Kuva: TAT). Myönnytykset? Myönnytykset? Tulkinta

Neuvottelun lähtökohdat (tietoisku) Neuvottelun lähtökohdat (tietoisku). Tehokas neuvotteluprosessi edellyttää suunnitelmallista etenemistä, eli agendaa. Agenda on erinomainen pohja myös muistiinpanoille ja pöytäkirjoille. (Kuva: TAT).

Neuvottelusopimukseen sitoutuminen (tietoisku) Neuvottelusopimukseen sitoutuminen (tietoisku). Tietoiskun lopussa oleva yhteenveto neuvotteluun valmistautumisesta.

Neuvotteluprosessin hallinta (tietoisku) Neuvotteluprosessin hallinta (tietoisku).  Taitava neuvottelija tunnistaa ja osaa säädellä neuvotteluissa olevaa tunnejännitettä/jännitystä sopivaksi. (Kuva: TAT).

Väliyhteenvedot ja varmistukset (tietoisku) Väliyhteenvedot ja varmistukset (tietoisku). Neuvottelut kannattaa pilkkoa pienempiin osiin väliyhteenvedoilla ja varmistuksilla. On helpompi sopia pienistä asioista kerrallaan, ja siirtyä eteenpäin, kuin päättää kerralla kaikista asioista yhtäaikaa. Väliyhteenvedot antavat osapuolille mahdollisuuden harkita ja kypsyttää näkemyksiään.

Paranna neuvottelumahdollisuuksiasi Pieni lahja tai palvelus Hymyile Tuo esiin yhteisiä asioita Vaikuttaminen tapahtuu tiedostamattomalla tasolla (tietoisku). Tietoiskussa mainitaan psykologian ja markkinoinnin professori Robert Cialdinin tutkimuksista vaikutusvallasta ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa. Ohessa kolme esimerkkiä, kuin voi Cialdinin opein parantaa neuvottelumahdollisuuksiaan. (kuva: Pixabay, CC0).

Vuorovaikutteinen työnhaku "Miten menestyä työnhakijana?" Teeman tavoite ja tutkimuskysymys.

Hyödynnä kaupallista osaamista työnhaussa Kartoita oma osaamisalueesi ja mielenkiinnon kohteesi Etsi omalle osaamiselle ja mielenkiinnon kohteille sopivia kohdeyrityksiä Tarkastele mahdollisia työnantajia monesta eri näkökulmasta Tarkastele työntekoa logistisesti (kulut/palkka) Myy tapaaminen puhelimessa Myy työhakemuksessa ja työhaastattelussa sekä persoonaasi että osaamistasi Pohdi eettisiä ja lainsäädännöllisiä kysymyksiä hyvissä ajoin Tee työsi hyvin, sillä se vaikuttaa jatkotyöpaikkoihisi Työnhaku on taito (johdanto). Tiivistelmä tietoiskusta, jossa käydään läpi, niten kaupallista osaamista voi hyödyntää työnhaussa.

Millainen on hyvä työhakemus? Ytimekäs Informatiivinen Erottuu muista kiinnostavasti (esim. esittelyvideo) Muotoseikat ja oikeinkirjoitus kunnossa Näin menestyt työelämässä (tietoisku). Oheiset näkemykset perustuvat tietoiskussa olevaan Lidl Suomi Ky:n rekrytointipäällikön näkemyksiin. (Kuva: Pixabay, CC0).

Miten onnistuu työhaastattelussa? Valmistaudu hyvin (hanki tietoa toisesta osapuolesta) Luo hyvä ensivaikutelma (katsekontakti, reipas tervehdys) Mieti vastauksia yleisimpiin kysymyksiin valmiiksi Tee myös itse kysymyksiä Valmistaudu kertaamaan osaamisesi ja kehitysalueesi Ole luonnollinen oma itsesi Korosta omaa motivaatiotasi ja valmiuttasi oppia uutta Näin menestyt työelämässä (tietoisku). Oheiset näkemykset perustuvat tietoiskussa olevaan Lidl Suomi Ky:n rekrytointipäällikön näkemyksiin. (Kuva: Pixabay, CC0).