Lasten kemiaa lasten maailmaan

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja Anne Laajaniemi Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta.
Advertisements

Kirsi Juva1 MILLAINEN KOULUTUS VALMENTAISI 2020-LUVUN TÖIHIN? Koulutuksen tulevaisuudennäkymät Pohjois-Savossa Jarmo Immonen
Samran Khezri Turun Normaalikoulu 2008
Virtuaalimaailmat Tekijät:
O3 Well purifier Puhdistaa avokaivosi tehokkaasti käyttäen luonnon menetelmiä veden puhdistuksessa. Crystal Air O3 Well purifier puhdistaa kaivosi veden.
Puhdas vesi jokaiselle lapselle
Leikin merkitys lapsen kehitykselle
Ympäristöterveys.
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Kaikki lapset kouluun Schools for Africa DIA 1 (aloitus)
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Yhteistyössä:. Mistä on kyse? Hanke edistää esi- ja alakouluikäisten vähän liikkuvien lasten yhdenvertaisia osallistumis- ja liikkumismahdollisuuksia.
Kirkou – käynnistystilaisuus Maria Repo Helsingin kaupunginkirjasto.
T URUN YLIOPISTO Into ja pätevyys – fysiikan opettajan valtit Kalle Ojanen Fysiikan assistentti (vv.) aineenopettajakoulutus Yliopistopäivä 2005.
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
Ennakkotietämys esiin! Fysiikan ja kemian pedagogiikan perusteeet (mat/fys/kem suunt.) Syksy 2014 Kari Sormunen.
Uudistuuko kemian opetus? Marja Montonen MMO Kemian opiskelijat yleissivistävässä koulutuksessa Ympäristö ja luonnontieto (1- 4) opp.
Akvaarion perustaminen
Fotosynteesi.
EUTRAIN Comenius 2.1 Projekti Fysiikan ja kemian opettajakoulutuksen yhtenäistäminen Euroopassa.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Kouluinfo Renkomäen koulu
Tietotekniikan aineenopettajankoulutus Leena Hiltunen Yliassistentti (OPE)
Tasogeometriaa alkuopetukseen
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Elinympäristömme tärkeitä aineita Vettä tarvitaan elämiseen. Suomalaisen vedenkulutus on keskimäärin 155 litraa vuorokaudessa. Saastunut juoma- ja käyttövesi.
Ongelmaperustainen oppiminen peruskoulussa Kemian opetuksen päivät Jyväskylässä Helena Muilu FL Kemian ja fysiikan lehtori Yläkoulun rehtori,
1. Arkipäivän fysiikkaa ja kemiaa
Fysiikan ja kemian sanaston luomiseen ja käsitteiden selventämiseen tähtäävä harjoitus. VUOSILUOKILLE 7-9 OTSO JARVA, SAARNILAAKSON KOULU AVAINSANAT Euroopan.
1. FYKE:ä oppimaan Mitä ovat fysiikka ja kemia?
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi Sisäilman määritelmä Sisäilma on sisätiloissa hengitettävä ilma, jossa ilman perusosien lisäksi saattaa olla eri.
Opettaja oppilaan oppimisen tukena Opi ja onnistu esteettä Eija Häyrynen erityisopettaja, KT.
Opiskelijaksi Oulunsalon lukioon. Uusien opiskelijoiden valinta keväällä 2014  Oulunsalon lukiossa on 80 aloituspaikkaa kevään 2014 yhteishaussa  Lukioihin.
Vieraat kielet Opetussuunnitelmassa Kieltenopetus Pöljän koululla Englantia opettaa Juhamatti Kalima, ruotsia Sari Korhonen. Saksan hoitavat etäopetuksena.
4.1 PLANKTON 7. BIOLOGIA. 73 % Maan pinta-alasta on veden peittämää Mistä päin maapalloa ilmakuva on otettu?
Lasten havainnoimisesta Ruut Ruokonen Näistä lähtökohdista… Yksilöllisyys =kehitys etenee määrätyssä järjestyksessä, mutta lapset saavuttavat näitä.
Ilma.
Kemia 1ov sosiaali- – ja terveysala
Tiimikoulu Raimo Laaksonen ja Vesa Joutsen
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
Kieli itseilmaisun välineenä
Ympäristö, aikuisverkosto, välineet
Tiivistelmä 3. Puhdas aine ja seos
Huoltajakysely2017 Jynkänlahden koulu
Elämän alku ja sen muokkaaminen eettisinä haasteina
Millaisia muistoja arvioinnista omalta kouluajalta?
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Millaista mittaustietoa vesilaitoksella kaivataan tulevaisuudessa ?
Yhteistyö elinkeinoelämän kanssa: Opettajien kehittämiä malleja
Köyhyys maailmassa.
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset yhdisteet
ILMA Emma ja Vilma 5B.
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
Vaatteideni vaikutus ympäristöön
Maahanmuuttajaoppilaiden arviointi
Tehtävä 74 Miten eroavat toisistaan ionihilan ja poolisen molekyylihilan a. rakenneyksiköt b. hilaa koossa pitävät voimat c. sulamispisteet
ET didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Riikka Tarsa käsityökasvatuksen aineopinnot kevät 2011
Kemian opetuksen päivät
Vesi Veden erityisominaisuudet Veden erityisominaisuudet
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi
Tietotekniikan aineenopettajankoulutus
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Menkää istumaan ryhmittäin, ryhmä on sama, jossa tänään työskentelit
Ajatuksia itsesäätelystä koulun näkökulmasta
Esityksen transkriptio:

Lasten kemiaa lasten maailmaan Ympäristö- ja luontokasvatus 30.8.2005 Liisa Kyyrönen, OKL

Sisältöaihe: Veden puhtaus Oppimisen tavoite: Aineen puhtaus http://www.suomikuva.net/en/show.php?start=0&file=168-5.jpg&album=31 Sisältöaihe: Veden puhtaus Oppimisen tavoite: Aineen puhtaus Käsitteiden teoriasidonnaisuus Avainkysymys: Mikä määrää sen, mikä on marjakori ja mikä sienikori?

Vesi – sanasto Puhdas vesi Likainen vesi Saastunut vesi ??? vesi juomavesi pesuvesi jätevesi

Arkikäsitykset Veden laatua ilmaiseva sanasto Veden käyttöä ilmaiseva sanasto Veden sijaintia ilmaiseva sanasto Eri asioita yhdessä ilmaiseva sanasto – enemmän laaja tietopaketti kuin nimi jollekin yksittäiselle asialle Sanasto joustaa ja sen merkitys määräytyy eri tilanteissa eri tavalla.

Millainen vesi on puhdasta vettä? Väite 1: Puhdas vesi on hajutonta, mautonta ja väritöntä. Lapsen kokemusmaailmaan tuotuna lapsella oleva kokemustieto kumotaan ja hänen oppimishistoriansa mitätöidään. Väite 2: Vesi on rakentunut H2O-molekyyleistä, jossa on kaksi vetyatomia ja yksi happiatomi. Lapsen kokemusmaailmaan tuotuna luonnontieteestä tehdään naiivia. Väite 1 + väite 2 Opetus on enemmän kemiallista kikkailua kuin kemiaa.

Formaali kemian opetus Mitä on puhdas vesi? Suora kokemus Kulttuuriosmoosi Formaali kemian opetus Mitä on vesi? Sehän on divetymoksidia. Mutta mitä on …?

Formaali kemian opetus Mitä on puhdas vesi? Suora kokemus Kulttuuriosmoosi Formaali kemian opetus

Puhdas aine & seos Juomakelpoinen vesi Akkuvesi on puhdasta vettä Kumpi on likaisempaa? Sadevesi vai lätäkkövesi Ei haitallista vettä juovan terveydelle Ei kelpaa juomavedeksi Miksi lätäköstä on vaikea saada puhdasta vettä?

Arkikäsitys vedestä = seos, jossa puhdas vesi on yksi aineosa Veteen lisätyt aineet voivat olla silmälle näkymättömiä Juomiseen riittävän puhdas vesi + sokeri  sokerivesi Sokerivesi on seos, jossa sokeri on liuennut veteen Saappaiden pesuun riittävän puhdas vesi – millaista se on?

Veden puhdistamisen lähtökohta Mihin vettä tullaan käyttämään? Riittävän puhdasta – ei haitallisia sivuvaikutuksia Turhan puhdas vesi – milloin tilanne voisi olla sellainen? Liian puhdas vesi – esimerkiksi fysiologiset haitat Käyttäjän haaste: löytää sopivasti puhdasta vettä Käyttäjän oikeus: saan tarpeellista tietoa Koulun haaste: lapsi oppii lukemaan oleellisen tiedosta

Opettajan vastuu Arvostaa lasta osaajana, oman todellisuutensa rakentajana Lapset ovat oman kokemusmaailmansa ja tietämisensä eksperttejä – heitä kannattaa kuunnella. Lasten oppimis- ja kokemushistoria on heidän oppimisen perusta. Ohjata oppilasta käsitteelliseen muutokseen

Miltä tuntuu opettaa tätä ilman opettajanopasta? Taustaa: Vesijohtoverkko Vesilaitoksessa juomakelpoiseksi tehty vesi siirretään kuluttajille vesijohtoverkkoa pitkin… Hapan vesi syövyttää myös kupariputkia. Jos pesualtaassa tai joskus jopa hiuksissa on vihertävä sävy, johtuu se todennäköisesti veteen liuenneesta kuparista. Putkien syövyttävyyden estävä, mutta ikävästi kahvinkeittimeen saostuva kalkki on yksi vaikeasti hallittavia veden ominaisuuksia. Kalsiumkarbonaatti on vedessä joko liuenneena tai liukenemattomana riippuen veden lämpötilasta ja vapaasta hiilidioksidista (pH:sta). Riittävä määrä vapaata hiilidioksidia vedessä estää kalkkikiven saostumisen ja kertymisen putkistoihin. CaCO3 + H2O + CO2 ( Ca(HCO3)2 Verkostoon johdettu vesi on vedenpuhdistamolta lähtiessään virheetöntä, mutta verkostossa kulkiessaan sen laatu alkaa huonontua. http://www.tat.fi/fi/koulut/vedesta/kortti20.pdf

Avainkysymys Mikä määrää sen, puhdasta vettä? mikä on marjakori? käyttäjälle? mikä on sienikori? puhdasta vettä? Miksi pitää opettaa veden kemiaa?

Aineen puhtaus – absoluuttinen & suhteellinen KÄYTTÖTARKOITUS Veden puhdistus Mitä vaaditaan veden puhtaudelta? Mihin puhdistaminen on tarpeen kohdistaa? Mitä keinoja on poistaa käytön suhteen haitallisia aineita? Miten puhdistus muuttaa veden ominaisuuksia Suhteellinen puhtaus Puhdas vesi Absoluuttinen puhtaus FYSIIKKA KEMIA Vesimolekyyli H2O Mitä mahdollisuuksia on ymmärtää veden ominaisuuksia? Miten saamme tietoa veden puhtaudesta?