MEDIAELÄMÄNKERTA Hanna Nieminen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kriittinen pedagogiikka ja mediakasvatus
Advertisements

MEDIA Media, latinan kielen sanasta medium. Engl. medium-sanalla kolme merkityst ä  1)jotakin, mik ä “ sijoittuu v ä liin ”, ” toimii v ä litt ä j ä.
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
Asiakkaan kohtaaminen verkossa Marika Lindström, verkkoviestintä.
Innostunut oppilaskunta Koulutus peruskoulun oppilaskuntatoiminnan ohjaajille.
Verkossa ja mukana nuorten elämässä Kotiovi omalla nimellä –hanke ( , kevät 2016) Sininauhaliitto Juha Valta Projektityöntekijä Ratakatu 6,
Miten viestiä medialle partiosta? Laura Aimola Miten viestiä medialle partiosta? / Lippukuntapäivä
7. MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVEYSTIETO 9. Apulanta Ilona.
Prisma 27 S-marketia 8 Salea 4 S-Rautaa 8 Agrimarketia 10 Multasormea 10 ABC-liikennemyymälää 19 ABC-automaattiasemaa 3 ABC Car Wash –pesuyksikköä.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
OPAS MEDIAKASVATTAJALLE Mediakasvatus esi- ja alkuopetusikäisten lasten arjessa Hanna Martinviita, Saara Pasanen ja Anna Ristaniemi.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
Yhdessä mukana – projekti Setlementtiliitto Satu Lintunen
HAALARIMERKKI- KOKEILU
Bridgekurssi BK-Slam ª©¨§
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2013
Ihminen ja maailma Teksti: Ortoboxi.fi ja Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle, kpl 5 Kuvat:
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
Sosiaalinen media.
PARITANSSIN OPETTAMISEN PORTAAT

FIRMANI PAHIMMAT KILPAILIJAT
Puolustus on puoli ruokaa - bridgessäkin
Unikauhukohtaus (night terror)
Psykologian 2. kurssi ”Miten minusta tuli minä?”
Tervetuloa Innokylään
Aloita täältä, täydennä säännöllisesti!
Sivisverkon digitaaliset osaamismerkit
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2012
NUORUUS PS2 LAJM.
Instagram.
EPortfolio Väline oman osaamisen kehittymisen seurantaan ja dokumentointiin. HOPS-koulutus Ilona Laakkonen, Student Life.
Leikki-iän tunteet.
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa
1. Uskontojen maailma Ydinsisältö.
Tuomo Autio Psykologi Epshp
2. tieto osana maailmankuvaa
Kielitietoisuuskoulutus perusopetuksen opettajille
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
PARITANSSIN OPETTAMISEN PORTAAT
Työmuistitesti Näet seuraavaksi 20 sanan listan.
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
näkökulmia toimistotyön organisointiin ja kehittämiseen
Kuinka tärkeää tiedon luotettavuus on netissä
Kirjastoauto.
8. SEKSUAALISUUDEN MONET MUODOT
Oppimiskäsitykset Maanantaina Torstaina 24.9.
Case: ”Ruoka-listalla kaali-kääryleitä”
Tuomo Lähdeniemi työelämä ja nuoret - - KAKSI ERI MAAILMAA? Tööelu ja noored – - kaks eri maailma?
Lukutaito ja syrjäytyminen
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
Orientaatio -projektin satoa
Terveiset Yö-ryhmästä
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Suuri ihme – rippikoulusuunnitelman keskeiset kehityssuunnat Rippikoulu on elämää Jumalan kasvojen edessä (elämä-usko-rukous) Yhteisöllinen.
Tule mukaan muuttamaan Suomea!
” Tarinoita kaveruudesta TUNTI 1
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Ajanhallinta opiskelussa
” Tarinoita kaveruudesta TUNTI 1
MUSIIKIN TUNTISUUNNITELMARAKENNE/KASOPE/mervasti oulu
Opettajan pedagoginen ajattelu
Ikäihminen ja perhe muutoksessa Viides tapaaminen
Miten tavoitamme vähävaraiset perheet?
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
Taito perinnöksi Eläkeliiton 50-vuotisjuhlavuoden kampanja
Esityksen transkriptio:

MEDIAELÄMÄNKERTA Hanna Nieminen

MUISTELUA… Ensimmäinen kosketus mediaan olivat kuvakirjat ja myöhemmin tekstiä sisältävät kirjat. Televisiosta tuli lasten ohjelmia harvemmin kuin nykyisin, lähinnä Pikku Kakkonen arkisin. Radiota ei kovinkaan paljoa kuunneltu aktiivisesti, vaan lähinnä taustalla. Mitään lasten lehtiä en varsinaisesti lukenut, paitsi Aku Ankkaa.

, Videokin tuli kotiin ollessani jo noin 11-vuotias, joten ei tullut vietettyä liikaa aikaa televisiota katsellen. Tietokoneeseen olen tutustunut vasta nuoruusiässä ja aktiivisemmin aikuisena. Ensimmäinen kännykkäkin tuli hankittua vasta aikuisena, nuoruusiässä kännykät olivat vielä aikamoisia ”laatikoita”, eikä niitä ollut kuin työkäytössä ihmisillä, ns. autopuhelimet yms. Nykyiseen verrattuna mediatulva aivan eri luokkaa. Nyt aikuisena en tule enää toimeen ilman tietokonetta, nettiä, kännykkää… Mitään facebookia tms. nettiyhteisöjä en juurikaan käytä, kun en koe niitä tarvitsevani, eikä minulla olisi sellaiseen aikaakaan.

Vanhanaikaiset kasetit olivat kovassa kulutuksessa nuorena, ja radiosta nauhoitettiin niille musiikkia tai kopioitiin kavereilta… Yksi lastenohjelma, joka on jäänyt mieleen, oli Pikku Kakkosen käytöskukka, jossa oli tosi pelottava vesihiisi… Uusintoja on tullut juuri televisiosta. Mediakulttuuri on lasten ja nuorten keskeinen oppimisympäristö. On tärkeää pohtia kasvatuksen asemaa mediakulttuurissa. Kasvatuksen alue on laajentunut ja kasvatusvaikutukset ovat siirtyneet perinteisiltä kasvatusinstituutioilta mediakulttuurin alueelle. Mediakulttuurin vaikutuksia itseen ja lapseen on vaikea arvioida.( Suoranta, 2003, 9-10.)

Toivoisin oppivani tulevaisuudessa käyttämään paremmin hyödykseni esim Toivoisin oppivani tulevaisuudessa käyttämään paremmin hyödykseni esim. videokuvaamista opettamisessa. Kirjat ovat aina olleet minulle tärkeitä ja ovat varmaan tulevaisuudessakin, luen tosi paljon. Kirjat ovat vaikuttaneet varmasti maailmankuvaanikin paljon. Mediakulttuuri on ideologia, jonka populaarikulttuurisista viesteistä lapset oppivat mitä ajatella, puhua ja miten toimia sekä pukeutua. Media tarjoaa aineksia maailmankuvan muodostumiseen.( Suoranta, 2003, 10.) Esim. musiikkivideoiden tai muotilehtien pukeutumistyylejä kopioidaan, ja itsekin ainakin tiedostamatta olen nuorena seurannut jo ”muotia”.

MEDIAKASVATTAJIEN HEIMO Voin löytää itseäni kaikista heimoista, mutta ehkä voisin ottaa suojelun ja kriittisen heimon näkökulman eniten itselleni. Koen tärkeänä tiedostaa median piilovaikuttamisen etenkin lapseen ja nuoreen ja suojellakin heitä väriltä vaikutteilta. Esim. vääristynyt käsitys kauneudesta , naisten kuvien muokkaus epäinhimillisen täydelliseksi mainoskuvissa, tai sairaalloinen laihuusihanne,miten vaikuttaakaan kasvavan nuoren minäkuvaan?

Mainosten vaikuttavuus Olen itse hyvin jääräpäinen sen suhteen, etten tietoisesti halua mainosten vaikuttavan ostokäyttäytymiseeni. Vältän heräteostoksia.Tiedostamaton vaikutus onkin sitten eri asia… Media toisaalta tarjoaa aineksia itsenäiselle mielipiteenmuodostukselle, yksilöllistymiselle ja identiteetille ja toisaalta median sanotaan heikentävän arvostelukykyä. ( Suoranta, 2003, 10.) Epäuskottavatkin mainokset voivat vaikuttaa alitajunnassa vaikka kauneuden, nuoruuden ja tehokkuuden piilovaatimuksineen kasvavan lapsen käsityksiin siitä, mikä elämässä on arvostettua .

VAHVUUDET JA HEIKKOUDET MEDIAKASVATTAJANA Hyviä puolia : ei ole ennakkoasenteita, kriittisyys, avoimuus, kiinnostus, halu kehittyä Huonoja puolia: huono tekninen osaaminen, pudonnut kärryiltä, koko ajan tulee lisää uusia juttuja Mediakasvatus lähentää koulun ja nuorten välistä kulttuuria sekä median avulla voidaan opetella sellaisia taitoja ja pätevyyksiä, joilla on käyttöarvoa koulun ulkopuolellakin .( Suoranta, 2003, 160.) Mediakasvatus voidaan nähdä yhtenä teknokansalaisen perustaitona.. ( Suoranta 2003, 69.)

Inhokki muistot mediasta Kaikki M.A.Nummisen esittämät laulut tai roolit, kuten Pommi ja Gommi olivat aivan kammottavia ja yhä edelleenkin inhoan niitä…

Nykyiset mediakasvattajani Eniten tulee nykyisin tutustuttua uusiin medioihin lasteni kautta, esim. nettiyhteisöt. Neuvojakin saan vaikkapa johonkin ongelmaan tietokoneen käytössä isoimmilta lapsiltani. Tästä jatketaan, ehkäpä pikkuhiljaa kasvaen paremmaksi mediakasvattajaksi ja median käyttäjäksi.

Loppukevennyksenä vielä mediakeiju : )