Mitä Kiinassa syödään? 中国人吃什么
Eri alueiden ruuilla on omia tyypillisiä piirteitä Kiinalainen ruoka voidaan karkeasti jakaa kahdeksaan eri typpiin Pohjoisessa syödään yleensä nuudeleita ja etelässä riisiä
饭 + 菜 = RUOKA 饭 fàn 菜 cài Nuudeli 面条 miàn tiáo Liharuoka 荤菜hūncài Riisi 米饭 mǐ fàn Riisinuudeli 米粉 mǐfěn 菜 cài Liharuoka 荤菜hūncài Vihanneksia 素菜sùcài
Ruokailutavat Yleensä kiinalaisessa ruokapöydässä on yhdessä kulhossa riisiä tai nuudeleita ja niiden lisäksi useampia liha- ja kasvisruokia Ruoka syödään puikoilla, minkä vuoksi liha tarjoillaan suikaleina Riisiä ja lihaa syödään vuorotellen, eikä niitä yleensä sekoiteta yhteen Kaikki ruoka-annokset katetaan keskelle pöytää ja jaetaan ruokailijoiden kesken On kohteliasta syödä koko lautanen tyhjäksi
家常菜式 tyypillisiä ruokia 面条 nuudelia 米饭 riisiä 红椒蒸排骨 höyrytettyä porsaan kylkeä ja chiliä 炒土豆丝 paistettuja perunasuikaleita ja lihaa
鱼香肉丝 蒜蓉炒青菜 蒸鱼 suikaloitua porsasta mausteisessa kastikkeessa höyrytettyä kalaa kevät-sipulilla ja inkiväärillä 芹菜炒肉丝 paistettua selleriä ja lihasuikaleita 蒜蓉炒青菜 paistettuja kasviksia ja valkosipulia
中式餐具 astioita 中式餐具,饭碗,汤碗, 盘子,汤勺 碗 riisikulho Kiinalaisia astioita: riisikulhoja, keittolautasia, lautasia ja keittolusikoita 筷子 syömäpuikot
Riisi Riisi keitetään erityisessä riisikeittimessä Keittimen ansiosta riisistä tulee tahmeaa ja sitä pystyy syömään puikoilla Myös paistettu riisi on suosittu ruoka Kuuluisin paistettu riisi -annos on nimeltään 扬州炒饭 yangzhou chaofan 电饭煲 riisikeitin
Alempaa syömäpuikkoa ei liikuteta Alempaa syömäpuikkoa ei liikuteta. Se nojaa peukalon tyveen ja nimettömään. Ylempää puikkoa pidellään vähän kuin kynää. Sitä liikutetaan etusormen, keskisormen ja peukalon avulla.
水果 hedelmiä 山竹 mangostani 芒果 mango 火龙果 pitaija 榴莲 durio 杨桃 karambola 石榴 granaattiomena 木瓜 papaija 水果 hedelmiä 莲雾 kellojambolaani
中式炊具 keittiövälineitä 中式炒锅 wokkipannu 电压力锅 sähköpaine- kattila 高压锅 painekattila
Erikoisuudet Ruokaillessa ei välttämättä juoda lainkaan Kiinassa maitoa juovat yleensä vain vauvat ja iäkkäät ihmiset Ravintoloissa syödään hyvin usein Luisia lihanpaloja arvostetaan, koska ajatellaan, että luun lähellä oleva liha on parhaan makuista Usein lihasta syödään myös osia, jotka suomessa jätetään syömättä, kuten rustoa ja nahkaa Ankanpäitä, ankankauloja ja kananjalkoja tehdään ruuaksi Kurkkua ja tomaattia syödään yleensä paistettuna eikä raakana