Tavallista, luomu- vai geenimuunneltua ruokaa?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Painonhallinta ja lihavuus
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
MUISTISAIRAUTTA VOI ENNALTAEHKÄISTÄ
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Ympäristöterveys.
Kala - paras luonnollinen D -vitamiinin lähde D –vitamiinin saanti Finravinto 2007 tutkimuksen mukaan suomalaiset saivat lähes puolet D-vitamiinista.
Syöpäpotilaan ravitsemus
S ysteemianalyysin Laboratorio Sosiaalifoorumi Tommi Kauppinen TKK Vegaanitko oikeassa? Kotimaisten elintarvikkeiden materiaalipanokset ja niiden.
Urheilijan ravitsemus
Tupakointi ja sen vaikutukset
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
DIABETEKSEN ITSEHOITO
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
HIILIHYDRAATIT.
SUOMALAISTEN TERVEYSNÄKYMÄT
HIILIHYDRAATIT.
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Antibioottihoidon vaikutus vastasyntyneeseen
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
Marevan-hoitoisen potilaan ruokavalio Ursula Schwab Dosentti, kliininen opettaja, laill. ravitsemusterapeutti Kliininen ravitsemustiede, UEF Kliinisen.
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
TOSITIETOA Nuuska. TOSITIETOA Yleistä nuuskasta Valmistetaan samasta tupakkakasvista kuin perinteinen savuke Sisältää yli kemiallista yhdistettä,
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Kansantaudit Tartuntataudit
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
Suojelee ja edistää suomalaisten terveyttä
Terveyden ja hyvinvoinnin alueelliset erot Suomessa (AVI-alueet, maakunnat, suuret kaupungit) - Esimerkkinä Etelä-Suomen AVI vs. koko Suomi Murto.
15 PAINONHALLINTA JA LIHAVUUS. 1) BMI (Body mass index) = paino/pituus 2
Ihmisen ravinto.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
RAVINTO 9LK.. TUTKIJARYHMÄT A, B, C, JA D – VALITSE TEHTÄVÄ PARIN KANSSA TAI YKSIN Perehdy aiheeseesi Tee tehtävät käyttäen oppikirjaa ja nettiä – luotettavia.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Ruoka eri ikäkausina. Vauvaikä Vauvan luonnollinen ravinto on rintamaito tai äidinmaidonkorvike Maidosta vauva saa sairauksilta suojaavia aineita sekä.
10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Onko terveellinen syöminen oikeasti vaikeaa?
Kohonnut verenpaine.
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
Nuoren urheilijan ravitsemus
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
Tupakan uho ja tuho    .
Tupakan haittavaikutukset
RUUAN TERVEYSVAIKUTUKSET
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Paksusuolensyöpä.
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Alzheimerin tauti Hoito Ennalta-ehkäisy Syyt, yleisyys
Corrigendum to “Prevalence and correlates of major depressive disorder and dysthymia in an eleven-year follow-up – Results from the Finnish Health 2011.
11. Perinnöllisyys ja ympäristö
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
Syöpä.
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Lisääkö ruoka eriarvoisuutta?
Terveys ja maku samalla lautasella
Kansanterveys ; koko väestön terveys
Esityksen transkriptio:

Tavallista, luomu- vai geenimuunneltua ruokaa? Raija Tahvonen Luonnonvarakeskus Luke

Ensisijainen suositus – terveellistä ruokaa Terveellinen ruokavalio ehkäisee sairastavuutta ja ennenaikaista kuolleisuutta Kaikkein tehokkaimmin näyttää vaikuttavan runsas kasvisten (mukaan lukien marjat ja hedelmät) kulutus Huom. kypsentämättömät kasvikset (mikrobit?) Eniten tutkimuksia: perinteinen Välimeren ruokavalio

Uusimpien tutkimusten mukaan turvallinen alkoholiannos on 3-4 annosta viikossa

Tavanomaisellakin ruokavaliolla elää pitkään, mutta terveen elinajan odote on 12-15 vuotta lyhyempi Ihmisen maksimaalinen elinikä on noin 120 vuotta Jodi 1949 Seleeni 1984 (Fe, B1) 1974-93 A- ja D-vit/marg . 1940 A- ja D-vit/maito D-vit/maitovalm Ravitsemussuositukset

Miksi suomalaisten kannattaisi syödä terveellisesti? Kertyvät riskit / sairastuvuus Riskigenotyypit ApoE4 n. 30 % (tyypin 2 diabetes, SV-taudit, Alzheimerin tauti) Ruokasuola/verenpaine n. 30 % Yli miljoona suomalaista käyttää verenpainelääkkeitä! Desaturaasipolymorfiat noin 20 %? Amylaasi-geenien määrä (AMY1 CVN) ? PON-1 polymorfiat (tyypin 2 diabetes, Alzheimer?) Sytokromioksidaasien muunnokset Ravitsemusriskit Aliravitsemus sota-ajan pikkulapsilla - vaikutukset näkyvät ikääntyneenä Jodin ja seleenin niukka saanti aikaisemmin Välttämättömien rasvahappojen ja kuidun niukka saanti välttämättömien rasvahappojen puute sikiökaudella/verenpaine keski-ikäisenä niukka kuidun saanti / suolistomikrobien epätasapaino => ärtyneen suolen oireyhtymä, lihavuus, metabolinen oireyhtymä, T2D, masennus jne (suolistomikrobit, suolistohormonit, kudosten uusiutuminen) Muut riskit: tupakointi, runsas alkoholin käyttö, vähäinen liikunta

Esimerkki varhaisen ravitsemuksen vaikutuksesta: Piikki verisuonitautikuolleisuudessa Mitä tapahtui noin 40 vuotta aiemmin

Missä vaiheessa kuidun saanti väheni niukaksi? Vaikutukset mikrobistoon!!!

Foolihapon saanti on niukkaa edelleen! Sosiaaliryhmien väliset erot ovat suuria edelleen

2/3 kurria ja piimää xxxxx Xxxxx pastöroidun maidon kulutus nousee jyrkästi, karjarotu vaihtuu Muutaman viime vuoden kuluessa maidossa 10 % lasku

Maidon kulutus Suomessa

Rasvojen käyttö leivällä

Varhainen aliravitsemus ja 40- ja 50-luvulla syntyneiden sairaudet

Alkoholin kulutus

Seerumin seleenipitoisuudet

Runsas kasvisten (ml. marjat ja hedelmät) syöminen suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta ja syövältä

Punainen liha ja terveyshaitat Suomalaisten lihankulutus on kolminkertaistunut 60-luvulta Syöpäjärjestöt suosittelevat keskimäärin 300 g punaista lihaa viikossa Runsas punaisen lihan käyttö on yhdistetty kohonneeseen riskiin: paksusuolen syöpä, sydän- ja verisuonitaudit ja tyypin 2 diabetes Erityisesti prosessoidut lihavalmisteet! Punainen liha vai punaisen lihan nykyinen tuotantotapa? Punaisen lihan ympäristövaikutus Huom ympäristön terveys / ihmisen terveys

Onko luomu terveellisempää? Kliinisiä kaksoissokkoutettuja vaihtovuorokokeita ei ole – ei voida väittää kumpaankaan suuntaan Huom. Ongelma kahden tai useamman sukupolven kokeissa / 1000 ensimmäistä päivää herkin aika Muutamat pitkähköt seurantatutkimukset näyttävät, että luomu saattaa suojata esim. allergioilta, raskausmyrkytykseltä, joiltakin syöviltä ja lihavuudelta, mutta kaikissa tutkimuksissa etuja ei ole todettu (EU-raportti Luomua käyttävillä yleensä terveellisemmät elintavat! http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2016/581922/EPRS_STU(2016)581922_EN.pdf Antibioottiresistenssiä vähemmän luomutuotteiden mikrobistossa

Luomun terveellisyydestä ei ole toistaiseksi riittävästi tieteellistä näyttöä Kaksi kokooma-artikkelia The scientific evidence from human studies is insufficient to conclude whether organic foods are more beneficial for health in some respects than are conventional foods (Brantsæter et al. 2016) No long-term cohort studies focusing on chronic diseases (CVD, diabetes,cancer, neurodegenerative conditions and no contolled human intervention studies (Baranski et al. 2017) Näiden jälkeen julkaistu negatiivinen yhteys lihavuuden (Kesse-Guyot et al. 2017) ja metabolisen oireyhtymän (Baudry et al. 2017) ja luomuruokavalion välillä

Miksi luomu saattaisi olla terveellisempää? Hyödyllisiä fenolisia yhdisteitä enemmän Kadmiumia vähemmän Peräisin fosfaattilannoitteista Torjunta-ainejäämiä ja lisäaineita vähemmän Lapset ! (Evira: Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat) Osa ihmisistä sietää torjunta-aineita huonosti (muunnoksia esim. ApoE-, PON-1- ja CYP-geeneissä) Ympäristövaikutukset (kasvihuonekaasut?, ekotoksisuus pienempi) Eläinkokeet / vaikutus immuunijärjestelmään / ihminen? (Noin 30 % kotimaisista maataloustuotteista löytyi torjunta-ainejäämiä Kaikissa pitoisuudet olivat alle sallittujen enimmäismäärien Monissa näytteissä useiden torjunta-aineiden jäämiä)

Torjunta-aineet ja lisäaineet / tutkijoiden huolenaiheet Kemikaaliseokset Tehoaineiden turvallisuus testataan yksittäin Huom. myös muut kemikaalit (kosmetiikka, alkoholi, lääkkeet, puhdistus- ja palonsuoja-aineet jne) Varhaisen altistumisen kasautuva vaikutus: isän ja äidin altistus / (huom. Ei vielä turvallisuustesteissä) Alkion ja sikiön altistus / hormonihäiritsijät (huom kaksoissokkotutkimukset eivät ole mahdollisia) Kilpirauhasen ja aivojen kehittyminen / älykkyysosamäärä Autismi Metaboliasairaudet (lihavuus, diabetes) DDT / rintasyöpä (DDT käytössä 40-luvun lopulta 70-luvun alkupuolelle) Vaikutukset ihmisen mikrobistoon suoraan ja epäsuorasti

Torjunta-aineet ja lasten ylipaino? Huom. myös makeiset, virvoitusjuomat, pikaruoka, älylaitteet ja alkoholi

Diabetes ja kemikaalikuorma Diabeteksen esiintyvyys alueittain Diabetes ja kemikaalikuorma Diabeteksen esiintyvyys Intiassa Diabeteksen esiintyvyys maailman laajuisesti

Onko luomussa riskejä? Infektioriskit (virtsa ja ulosteet lannoitteina) Huom. kompostointi Antibioottiresistenttiä E. colia huomattavasti vähemmän luomutiloilla (sika)! Hometoksiinit / kasvitautien torjunta Vuoroviljely, kumppanuuskasvit jne Punahometta vähemmän luomutiloilla! Seleenin, jodin ja D-vitamiinin niukka saanti Nykyään täydennys rehuihin sallitaan Satotappiot / ruokaturva ? Alempi satotaso / ympäristövaikutukset?

Geenimuokkaus ja elintarvikkeiden terveellisyys/ruokaturva

Jalostustavat Valintajalostus ja risteytykset Satoisuus, maku, kylmänsieto, kuivuudensieto, vähentyneet haitta-ainepitoisuudet (esim. peruna/alhainen solaniinipitoisuus ) Haittoja: torjunta-aineiden tarve, ravintoainetiheyden lasku (kuitu, suojaravintoaineet), myrkyllinen peruna ja keliakiaa aiheuttava vehnä Mutaatiojalostus säteilytyksellä tai kemiallisesti + risteytykset Rypsin vähäinen erukahappopitoisuus jne Geenisiirto Herbisidinsieto (glyfosaatti)- tai hyönteiskestävyys (Bt-toksiini), tomaatin pitkä säilyvyys, jättilohi Geenieditointi (Crispr-Cas /geenisakset)

Geenieditoinnin mahdollisuuksia Kasvit Stressinsietoa (kuivuus, kuumuus, korkea suolapitoisuus) ja parempi ravintoarvo Tehokkaita bioenergian tuottajia Kokonaan uusia kasvilajeja tuottamaan erikoiskemikaaleja ja biomateriaaleja (lääkkeitä, polymeerejä…) Eläimet Tautiresistenssi, lääkemolekyylien tuotto (muutama jo tuotannossa)

Geenimuokatut mikrobit Journal of Food Science Volume 80, Issue 11, pages R2367-R2372, 7 OCT 2015 DOI: 10.1111/1750-3841.13094 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1750-3841.13094/full#jfds13094-fig-0002

Yhteenveto Terveellinen suositusten mukainen ruokavalio! Riskiryhmät saattavat hyötyä luomusta Geenimuokkaukseen kohdistuu suuria odotuksia – turvallisuus varmistettava Ravinto, elintavat ja ympäristö pitää tasapainottaa Oman ruokavalion tarkistaminen: Fineli ruokapäiväkirja! https://fineli.fi/fineli/fi/ruokapaivakirja

lisätietoja http://syohyvaa.fi/materiaalipankki/ https://www.slideshare.net/pronutritionist/suomalaisten-energiaravintoaineiden-ja-ruokien-kulutus