Tavallista, luomu- vai geenimuunneltua ruokaa? Raija Tahvonen Luonnonvarakeskus Luke
Ensisijainen suositus – terveellistä ruokaa Terveellinen ruokavalio ehkäisee sairastavuutta ja ennenaikaista kuolleisuutta Kaikkein tehokkaimmin näyttää vaikuttavan runsas kasvisten (mukaan lukien marjat ja hedelmät) kulutus Huom. kypsentämättömät kasvikset (mikrobit?) Eniten tutkimuksia: perinteinen Välimeren ruokavalio
Uusimpien tutkimusten mukaan turvallinen alkoholiannos on 3-4 annosta viikossa
Tavanomaisellakin ruokavaliolla elää pitkään, mutta terveen elinajan odote on 12-15 vuotta lyhyempi Ihmisen maksimaalinen elinikä on noin 120 vuotta Jodi 1949 Seleeni 1984 (Fe, B1) 1974-93 A- ja D-vit/marg . 1940 A- ja D-vit/maito D-vit/maitovalm Ravitsemussuositukset
Miksi suomalaisten kannattaisi syödä terveellisesti? Kertyvät riskit / sairastuvuus Riskigenotyypit ApoE4 n. 30 % (tyypin 2 diabetes, SV-taudit, Alzheimerin tauti) Ruokasuola/verenpaine n. 30 % Yli miljoona suomalaista käyttää verenpainelääkkeitä! Desaturaasipolymorfiat noin 20 %? Amylaasi-geenien määrä (AMY1 CVN) ? PON-1 polymorfiat (tyypin 2 diabetes, Alzheimer?) Sytokromioksidaasien muunnokset Ravitsemusriskit Aliravitsemus sota-ajan pikkulapsilla - vaikutukset näkyvät ikääntyneenä Jodin ja seleenin niukka saanti aikaisemmin Välttämättömien rasvahappojen ja kuidun niukka saanti välttämättömien rasvahappojen puute sikiökaudella/verenpaine keski-ikäisenä niukka kuidun saanti / suolistomikrobien epätasapaino => ärtyneen suolen oireyhtymä, lihavuus, metabolinen oireyhtymä, T2D, masennus jne (suolistomikrobit, suolistohormonit, kudosten uusiutuminen) Muut riskit: tupakointi, runsas alkoholin käyttö, vähäinen liikunta
Esimerkki varhaisen ravitsemuksen vaikutuksesta: Piikki verisuonitautikuolleisuudessa Mitä tapahtui noin 40 vuotta aiemmin
Missä vaiheessa kuidun saanti väheni niukaksi? Vaikutukset mikrobistoon!!!
Foolihapon saanti on niukkaa edelleen! Sosiaaliryhmien väliset erot ovat suuria edelleen
2/3 kurria ja piimää xxxxx Xxxxx pastöroidun maidon kulutus nousee jyrkästi, karjarotu vaihtuu Muutaman viime vuoden kuluessa maidossa 10 % lasku
Maidon kulutus Suomessa
Rasvojen käyttö leivällä
Varhainen aliravitsemus ja 40- ja 50-luvulla syntyneiden sairaudet
Alkoholin kulutus
Seerumin seleenipitoisuudet
Runsas kasvisten (ml. marjat ja hedelmät) syöminen suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta ja syövältä
Punainen liha ja terveyshaitat Suomalaisten lihankulutus on kolminkertaistunut 60-luvulta Syöpäjärjestöt suosittelevat keskimäärin 300 g punaista lihaa viikossa Runsas punaisen lihan käyttö on yhdistetty kohonneeseen riskiin: paksusuolen syöpä, sydän- ja verisuonitaudit ja tyypin 2 diabetes Erityisesti prosessoidut lihavalmisteet! Punainen liha vai punaisen lihan nykyinen tuotantotapa? Punaisen lihan ympäristövaikutus Huom ympäristön terveys / ihmisen terveys
Onko luomu terveellisempää? Kliinisiä kaksoissokkoutettuja vaihtovuorokokeita ei ole – ei voida väittää kumpaankaan suuntaan Huom. Ongelma kahden tai useamman sukupolven kokeissa / 1000 ensimmäistä päivää herkin aika Muutamat pitkähköt seurantatutkimukset näyttävät, että luomu saattaa suojata esim. allergioilta, raskausmyrkytykseltä, joiltakin syöviltä ja lihavuudelta, mutta kaikissa tutkimuksissa etuja ei ole todettu (EU-raportti Luomua käyttävillä yleensä terveellisemmät elintavat! http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2016/581922/EPRS_STU(2016)581922_EN.pdf Antibioottiresistenssiä vähemmän luomutuotteiden mikrobistossa
Luomun terveellisyydestä ei ole toistaiseksi riittävästi tieteellistä näyttöä Kaksi kokooma-artikkelia The scientific evidence from human studies is insufficient to conclude whether organic foods are more beneficial for health in some respects than are conventional foods (Brantsæter et al. 2016) No long-term cohort studies focusing on chronic diseases (CVD, diabetes,cancer, neurodegenerative conditions and no contolled human intervention studies (Baranski et al. 2017) Näiden jälkeen julkaistu negatiivinen yhteys lihavuuden (Kesse-Guyot et al. 2017) ja metabolisen oireyhtymän (Baudry et al. 2017) ja luomuruokavalion välillä
Miksi luomu saattaisi olla terveellisempää? Hyödyllisiä fenolisia yhdisteitä enemmän Kadmiumia vähemmän Peräisin fosfaattilannoitteista Torjunta-ainejäämiä ja lisäaineita vähemmän Lapset ! (Evira: Elintarvikkeiden ja talousveden kemialliset vaarat) Osa ihmisistä sietää torjunta-aineita huonosti (muunnoksia esim. ApoE-, PON-1- ja CYP-geeneissä) Ympäristövaikutukset (kasvihuonekaasut?, ekotoksisuus pienempi) Eläinkokeet / vaikutus immuunijärjestelmään / ihminen? (Noin 30 % kotimaisista maataloustuotteista löytyi torjunta-ainejäämiä Kaikissa pitoisuudet olivat alle sallittujen enimmäismäärien Monissa näytteissä useiden torjunta-aineiden jäämiä)
Torjunta-aineet ja lisäaineet / tutkijoiden huolenaiheet Kemikaaliseokset Tehoaineiden turvallisuus testataan yksittäin Huom. myös muut kemikaalit (kosmetiikka, alkoholi, lääkkeet, puhdistus- ja palonsuoja-aineet jne) Varhaisen altistumisen kasautuva vaikutus: isän ja äidin altistus / (huom. Ei vielä turvallisuustesteissä) Alkion ja sikiön altistus / hormonihäiritsijät (huom kaksoissokkotutkimukset eivät ole mahdollisia) Kilpirauhasen ja aivojen kehittyminen / älykkyysosamäärä Autismi Metaboliasairaudet (lihavuus, diabetes) DDT / rintasyöpä (DDT käytössä 40-luvun lopulta 70-luvun alkupuolelle) Vaikutukset ihmisen mikrobistoon suoraan ja epäsuorasti
Torjunta-aineet ja lasten ylipaino? Huom. myös makeiset, virvoitusjuomat, pikaruoka, älylaitteet ja alkoholi
Diabetes ja kemikaalikuorma Diabeteksen esiintyvyys alueittain Diabetes ja kemikaalikuorma Diabeteksen esiintyvyys Intiassa Diabeteksen esiintyvyys maailman laajuisesti
Onko luomussa riskejä? Infektioriskit (virtsa ja ulosteet lannoitteina) Huom. kompostointi Antibioottiresistenttiä E. colia huomattavasti vähemmän luomutiloilla (sika)! Hometoksiinit / kasvitautien torjunta Vuoroviljely, kumppanuuskasvit jne Punahometta vähemmän luomutiloilla! Seleenin, jodin ja D-vitamiinin niukka saanti Nykyään täydennys rehuihin sallitaan Satotappiot / ruokaturva ? Alempi satotaso / ympäristövaikutukset?
Geenimuokkaus ja elintarvikkeiden terveellisyys/ruokaturva
Jalostustavat Valintajalostus ja risteytykset Satoisuus, maku, kylmänsieto, kuivuudensieto, vähentyneet haitta-ainepitoisuudet (esim. peruna/alhainen solaniinipitoisuus ) Haittoja: torjunta-aineiden tarve, ravintoainetiheyden lasku (kuitu, suojaravintoaineet), myrkyllinen peruna ja keliakiaa aiheuttava vehnä Mutaatiojalostus säteilytyksellä tai kemiallisesti + risteytykset Rypsin vähäinen erukahappopitoisuus jne Geenisiirto Herbisidinsieto (glyfosaatti)- tai hyönteiskestävyys (Bt-toksiini), tomaatin pitkä säilyvyys, jättilohi Geenieditointi (Crispr-Cas /geenisakset)
Geenieditoinnin mahdollisuuksia Kasvit Stressinsietoa (kuivuus, kuumuus, korkea suolapitoisuus) ja parempi ravintoarvo Tehokkaita bioenergian tuottajia Kokonaan uusia kasvilajeja tuottamaan erikoiskemikaaleja ja biomateriaaleja (lääkkeitä, polymeerejä…) Eläimet Tautiresistenssi, lääkemolekyylien tuotto (muutama jo tuotannossa)
Geenimuokatut mikrobit Journal of Food Science Volume 80, Issue 11, pages R2367-R2372, 7 OCT 2015 DOI: 10.1111/1750-3841.13094 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1750-3841.13094/full#jfds13094-fig-0002
Yhteenveto Terveellinen suositusten mukainen ruokavalio! Riskiryhmät saattavat hyötyä luomusta Geenimuokkaukseen kohdistuu suuria odotuksia – turvallisuus varmistettava Ravinto, elintavat ja ympäristö pitää tasapainottaa Oman ruokavalion tarkistaminen: Fineli ruokapäiväkirja! https://fineli.fi/fineli/fi/ruokapaivakirja
lisätietoja http://syohyvaa.fi/materiaalipankki/ https://www.slideshare.net/pronutritionist/suomalaisten-energiaravintoaineiden-ja-ruokien-kulutus