Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Advertisements

Ruoka-allergioiden ja –yliherkkyyksien esiintyvyys ja riskitekijät 0-4-vuotiailla lapsilla Suomessa Etelä-Karjalan allergiatutkimus.
Kansantaudit.
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Syöpäpotilaan ravitsemus
Ilmastovastuullinen ruokakaappi ja ravitsemus Päivi Mattila
Probioottit.
Perheiden ruokailu ennen ja nyt – lapsen kasvaminen omaan ruokakulttuuriin Jyväskylä
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
DIABETEKSEN ITSEHOITO
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
Ruoka-aineallergiat Nathalia Modig.
Aikuisen kirurgisen potilaan ravitsemus vuodeosastolla
Allergiat s
Kotitehtävä.
Allergiat.
Allergiat.
Diabetes.
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
RUOKA-ALLERGIAT Terhi Kinnunen 2012.
NEOLIFEBAR Hedelmä- ja pähkinä – välipalapatukka.
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
Suomalaiset ravintosuositukset
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
KESKEISET SISÄLLÖT : RAVINTO:
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
RAVINTOAINEET. Hiilihydraatit Rasvat ja kolesterolit Proteiinit Vesi Makrokivennäiset, mikrokivennäiset eli hivenaineet Vitamiinit.
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen
KELIAKIA MIKÄ/MISTÄ JOHTUU? Elinikäinen autoimmuunisairaus. Rukiin, vehnän ja ohran sisältämä valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle.
Allergiaohjelma puree - vähenevätkö erityisruokavaliot ? Ammattikeittiöosaajat ry Lahden ammattilaisseminaari 20. – Ruokapalvelujohtaja Pirjo.
Ihmisen ravinto.
Erilainen ruokavalio – sairauden hoitoon Hurtig
LAKTOOSI-INTOLERANSSI. YLEISTÄ Laktoosi-intoleranssi on oireyhtymä, jossa laktaasi-entsyymi ei pilko laktoosia Aiheutuu ohutsuolessa olevasta mutaatiosta.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
RAVINTO 9LK.. TUTKIJARYHMÄT A, B, C, JA D – VALITSE TEHTÄVÄ PARIN KANSSA TAI YKSIN Perehdy aiheeseesi Tee tehtävät käyttäen oppikirjaa ja nettiä – luotettavia.
KATKAISTAAN YHDESSÄ TYÖIKÄISTEN LIHAVUUS(EPIDEMIA) TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.
LÄHTEET Hengitysliitto, 2009 TherapiaFennica-lasten allergiat, 2009 Käypä hoito – suositukset,
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
16 ERITYISRUOKAVALIOT. Syitä erikoisruokavaloihin Lääketieteellinen – Keliakia, laktoosi-intoleranssi ja ruoka-aineallergiat Eettinen / Ekologinen – Kasvisruokavaliot.
10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?
ERITYISRUOKAVALIOT. Yleisimmät erikoisruokavaliot  Keliakia  Laktoosi-intoleranssi  Diapetes  Vegetarismi ja sen alalajit.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
TE1 Ravinto Hurtig
Terveystiedon kertauskurssi
ERITYISRUOKAVALIOT Mikä on erityisruokavalio?
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
Tuotelaatu ja -turvallisuus TARKASTELUSSA Erityisruokavalioihin sopivat tuotteet Erityisruokavalioilla (dieetti) tarkoitetaan ruokavaliota, joka on tarkoitettu.
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Aina ei voi valita mitä syö
Ruokapalvelut ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA ___ / ___ 20________
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Kansantaudit 7 Allergia ja astma.
Ravitsemus Ruoansulatuselimistö (Terve 4) Ravintoaineet (Terve 1)
Ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita, kun kauppaan ei pääse
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
Sosiaaliturva erityistilanteet
RUOKAVALIOT Hieman laktoosi-intoleranssista Herkullinen lehti
Ruokaoppia.
Viljat.
Viljat.
Lypsylehmä.

Vanhan Porvoon mansikkasorbetti 5,5 L
ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA YSAO SAKKY
Esityksen transkriptio:

Kpl 34 Monien ihmisten ruokavalioita rajoittaa jokin allergia tai sairaus, jolloin elimistö ei siedä jotakin ruoka-ainetta.

Erityisruokavaliot suunnitellaan huolellisesti Erityisruokavaliot suunnitellaan huolellisesti. Apuna voi olla ravitsemusterapeutti tai terveydenhoitaja

Laktoosi-intoleranssi Vaikuttaa maitovalmisteiden käyttämiseen Elimistö ei pysty pilkkomaan ohutsuolessa maidon omaa sokeria, laktoosia Vatsakipua, ilmavaivoja ja ripulia

Keliakia Keliaakikko ei saa syödä vehnää, ohraa ja ruista Keliakiaa hoidetaan tiukalla gluteenittomalla keliakiaruokavaliolla Keliaakikon ruokavalioon sopivia Keliaakikon ruokavalioon soveltuvia viljatuotteita ovat esim. riisi, tattari, hirssi tai gluteeniton kaura

Maitoallergia Maitotuotteissa oleva proteiini aiheuttaa allergiaa Kaura-, soija- ja riisimaidot käyvät maitoallergiasta kärsivälle

Gluteenittomat tuotteet ovat kalliimpia ja keliaakikko voi saada erityiskorvausta Kelasta. Hyla tulee sanoista hydrolysoitu laktoosi eli pilkottu laktoosi. Tällainen tuote sisältää vain vähän laktoosia.