15. Hiilihydraatit ovat hiilen, hapen ja vedyn yhdisteitä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Stereoisomeria Stereoisomerian lajit ovat:
Advertisements

Energia- ja nestetasapaino liikunnassa
Orgaaninen kemia Hiilen kemiaa Elollisen luonnon kemiaa.
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Otapa pieni lepohetki ja lue muutama hyvä neuvo…
Kemiallinen reaktio Kohti uusia aineita.
1. lukion kemian kurssin toteutus Tavoite Opiskelijat *saavat käsityksen kemian mahdollisuuksista * innostuvat opiskelemaan kemiaa *oppivat havainnoimaan.
HIILEN KEMIA
HIILIHYDRAATIT.
Hiilihydraatit Monosakkarideillä on sekä suoraketjuinen että rengasrakenteinen muoto Renkaat voivat liittyä toisiinsa polykondensaatioreaktiolla, jossa.
HIILIHYDRAATIT.
Pituus- ja paksuuskasvu
6. kurssikerta Työt 18 ja 19.
Fotosynteesi.
6. Luonnon happamoituminen
4. Hapan ja emäksinen Luetellaan
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
Rikki
Typpi.
Yhteyttäminen Eliöiden vanhin yhteyttämistapa on kemosynteesi (jotkin bakteerit) => epäorgaanisten aineiden hapettaminen (esim. rauta, rikki..) => energiaa.
1. Hiili – elämän alkuaine
RAVINTOAINEET. Hiilihydraatit Rasvat ja kolesterolit Proteiinit Vesi Makrokivennäiset, mikrokivennäiset eli hivenaineet Vitamiinit.
TERVETULOA SOLUN JA PERINNÖLLISYYDEN MAAILMAAN
KASVIEN VESI- JA RAVINNETALOUS
Karboksyylihapot. Rakenne  Karboksyylihapot koostuvat hiilestä, hapesta ja vedystä  Karboksyyliryhmä –COOH sisältää karbonyyli-ja hydroksyyliryhmän.
HIILIVEDYT IVA VITANOVA, SANNI SILVENTOINEN JA JONNA JALKANEN.
Hiilivedyt.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Ihmisen ravinto.
13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa.
Solun toiminta tarvitsee energiaa
10 yleistä kysymystä leivästä Jokaisella on oma näkemyksensä leivästä. Mutta perustuuko se olettamuksiin vai oikeisiin faktoihin?
BIOS BIOS 2 jakso 1 Geenit ohjaavat proteiinien rakentumista 4 aminohappo DNA emäskolmikko geeni Golgin laite koodaava juoste lähetti-RNA mallijuoste Avainsanat.
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
RAAKAÖLJY JA SEN JALOSTUS Öljyn jalostus.
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
2. Solun hienorakenne.
Eläimen aineenvaihdunta
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Ruuansulatus Ihminen koostuu: vedestä, noin 63% painosta
Maissirehu nautojen ruokinnassa
Kukkakaali Brassica oleracea var. botrytis
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
Stereoisomeria Cis-trans-isomeria eli geometrinen isomeria
Mitkä ovat ihmisen rakennusaineet?
TUPAKKA KPL 23.
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Luku 5, Orgaanisia yhdisteitä
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset yhdisteet
4. Molekyylien avaruusrakenne ja stereoisomeria
Isomeria jaetaan rakenne- ja stereoisomeriaan.
1. Hiili – yksi elämän alkuaineista
Hiili ja sen yhdisteet Hiiltä on kaikessa elollisessa (kasvit,
Ravintoaineet Hiilihydraatit pilkkoutuvat ruuansulatuksessa glukoosimolekyyleiksi. Verenkierron kautta glukoosi imeytyy soluihin. Soluhengityksessä glukoosi.
Solujen energian sitominen ja energian vapauttaminen kpl 7-8
Alkoholeissa ketjurakenteiseen tai sykliseen hiilirunkoon on liittynyt poolinen OH-ryhmä eli hydroksyyliryhmä.
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
Orgaaniset typpiyhdisteet
Elinympäristömme alkuaineita
Vesi Veden erityisominaisuudet Veden erityisominaisuudet
Solun toiminta II Solun toiminta.
Unelmien liikuntapäivä
Solun toiminta II Solun toiminta.
Vanhan Porvoon mansikkasorbetti 5,5 L
Esityksen transkriptio:

15. Hiilihydraatit ovat hiilen, hapen ja vedyn yhdisteitä Yhteyttäminen 6 CO2 + 6 H2O  C6H12O6 + 6 O2 (kaavio s. 170) C6H12O6 on perussokeri eli monosakkaridi Glukoosi ja fruktoosi (ks. kuva s. 171) Yhdisteitä, joilla on sama molekyylikaava, mutta erilainen rakenne, kutsutaan toistensa isomeereiksi.

Oppilastyö: Yksinkertaiset sokerit Ota neljä koeputkea puolilleen vettä Lisää koeputkiin (muista nimetä) Glukoosi Fruktoosi Sokeri Suola Lisää jokaiseen koeputkeen 7 pisaraa NaOH:a 3 pisaraa CuSO4:a Kuumenna muutama minuutti vesihauteessa Havainnot ja päätelmät: Yksinkertaisia sokereita sisältävät koeputket muuttuvat keltaisiksi

Demo: Tomusokeri ja rikkihappo 20 ml tomusokeria ja 5-6 ml väkevää rikkihappoa dekantteriin Sekoitus Suojalasit ja –käsineet, vetokaappi Jos oma ei onnistu

Muut hiilihydraatit muodostuvat perussokereista Disakkaridit: kaksi monosakkaridia liittyy toisiinsa sakkaroosi (taloussokeri): glukoosi ja fruktoosi Maltoosi eli mallassokeri: kaksi glukoosia Laktoosi: glukoosi ja galaktoosi Polysakkaridit tärkkelys ja selluloosa: satoja glukoosimolekyylejä (molekyylit liittyneet toisiinsa eri tavoin  erilaiset ominaisuudet)

Tärkkelystä on esim. viljoissa, riisissä ja perunoissa pilkotaan ruuansulatuksessa glukoosiksi pitkät ketjut pilkkoutuvat hitaasti  tärkkelyksestä saadaan energiaa hitaammin, mutta tasaisemmin ja pidempään kuin esim. sakkaroosista (vrt. ruisleipä vs. suklaa) Selluloosa rakenneaineena useimpien kasvien soluseinissä Ihminen ei pysty käyttämään ravintonaan, esim. lehmä pystyy Suolistolle tarpeellinen kuitu Paperin valmistukseen käytetään puun selluloosakuitua

Sakariini Sakariini on vanhin keinotekoinen makeutusaine. Sen kehittivät Ira Remsen ja Constantin Fahlberg vuonna 1879 Johns Hopkinsin yliopistossa Baltimoressa tutkittuaan tervan johdannaisia. Löytö oli tavallaan vahinko, sillä makeuden keksijät huomasivat aterioituaan huonosti pestyillä käsillä. Kemialliselta rakenteeltaan sakariini on aromaattinen kaksoisrengas, joka sisältää rikkiä ja typpeä. Makeudeltaan sakariini on noin 300—500-kertainen sakkaroosiin nähden. Sakariini ei sinänsä ole erityisen vesiliukoinen, ja siksi sitä käytetään lähinnä natriumsuolana eli natriumsakariinina.