Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Alkoholeissa ketjurakenteiseen tai sykliseen hiilirunkoon on liittynyt poolinen OH-ryhmä eli hydroksyyliryhmä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Alkoholeissa ketjurakenteiseen tai sykliseen hiilirunkoon on liittynyt poolinen OH-ryhmä eli hydroksyyliryhmä."— Esityksen transkriptio:

1

2 Alkoholeissa ketjurakenteiseen tai sykliseen hiilirunkoon on liittynyt poolinen OH-ryhmä eli hydroksyyliryhmä.

3 Etanoli on monien teollisesti valmistettavien tuotteiden lähtöaine.
Yksinkertaisin alkoholi, metanoli, on hyvin myrkyllistä väritöntä nestettä. Sen kiehumispiste on 65 °C, joten se haihtuu helposti. Sitä käytetään teollisuudessa liuottimena, lasinpesunesteissä jäätymisenestoaineena, lennokkimoottorien ja kiihdytysautojen polttoaineena ja lähtöaineena monien erilaisten kemikaalien valmistuksessa. Etanoli on monien teollisesti valmistettavien tuotteiden lähtöaine. Suuria määriä etanolia käytetään moottoripolttoaineena bensiiniin sekoitettuna mm. Brasiliassa. Etanoli on uusiutuva biopolttoaine. Aromaattinen alkoholi

4

5 Fenoleissa OH-ryhmä on liittynyt suoraan bentseenirenkaan hiiliatomiin
Fenoleissa OH-ryhmä on liittynyt suoraan bentseenirenkaan hiiliatomiin. Tällaista OH-ryhmää kutsutaan fenoliseksi hydroksyyliryhmäksi. Fenolit poikkeavat ominaisuuksiltaan alkoholeista. Yksi erottava ominaisuus on happamuus: alkoholit ovat neutraaleja, mutta fenolit ovat heikkoja happoja.

6

7

8 Alkoholi on yhdenarvoinen, jos molekyylissä on vain yksi OH-ryhmä.
Kahdenarvoisissa alkoholeissa on vastaavasti kaksi ja kolmenarvoisissa alkoholeissa kolme OH-ryhmää. Useampiarvoiset alkoholit sisältävät useita poolisia OH-ryhmiä, joten ne voivat sitoutua naapurimolekyyleihin useilla vetysidoksilla. Nämä alkoholit ovat jäykkäjuoksuisia, siirappimaisia nesteitä, joiden kiehumispisteet ovat huomattavasti korkeampia kuin vastaavien yhdenarvoisten alkoholien.

9 Alkoholien hapettumisreaktioissa 1-propanolin ja 2-propanolin OH-ryhmät reagoivat eri tavoin.
Sen takia alkoholit ja OH-ryhmät luokitellaan primäärisiin, sekundäärisiin ja tertiäärisiin sen mukaan, kuinka monta hiiliatomia on sitoutunut hydroksyyliryhmää sitovaan hiiliatomiin.

10

11 Eettereissä on kaksi hiilivetyketjua kiinnittyneenä samaan happiatomiin.
Rengasrakenteisissa eettereissä hiiliketjun molemmat päät ovat liittyneet samaan happeen. Funktionaalisena ryhmänä on happiatomi, jota kutsutaan eetterihapeksi tai happisillaksi. Yksinkertaisten eetterien nimen perusosa on -eetteri, ja hiilivetyketjut ilmoitetaan sivuryhminä.

12 Mihin yhdisteryhmiin alla oleva aine kuuluu


Lataa ppt "Alkoholeissa ketjurakenteiseen tai sykliseen hiilirunkoon on liittynyt poolinen OH-ryhmä eli hydroksyyliryhmä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google