Lataa esitys
Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota
1
6. kurssikerta Työt 18 ja 19
2
Ruuansulatusentsyymit
Hiilihydraatit Proteiinit Rasvat proteaasit / peptidaasit lipaasit amylaasit monosakkaridit aminohapot rasvahapot ja glyseroli *suussa ja ohut- suolessa *mahassa ja ohut- suolessa *ohutsuolessa
3
Ruuansulatusentsyymejä erittyy
sylkirauhasista sylkeen mahalaukun limakalvon rauhassoluista mahanesteeseen haimasta suolinesteeseen ohutsuolen seinämistä suolinesteeseen
4
Mahanesterauhanen sivusolut lima katesolut HCl pääsolut pepsinogeeni (muuttuu suolahapon vaikutuksesta pepsiiniksi)
5
TYÖ 18: Ruoansulatusentsyymit
Koe1: Ruuansulatus mahassa simuloidaan valkuaisaineen hajoamista erilaisissa olosuhteissa suoritus: käytetään isoja LASIsia koeputkia pipetoi työohjeen mukaan seuraava liuossarja:
6
koeputki # V reagenssi 1 2 3 4 5 6 1 ml 5 ml pari tippaa
munanvalkuaisliuos vesi tolueenia (inhiboi bakteerien kasvua) 2 2.5 ml HCl pepsiiniliuos tolueeni 3 4 5 tipoittain pepsiiniluos fenolftaleiini NaOH (kunnes liuos värjäytyy punaiseksi) 6 munanvalkuaisliuos (lisää viimeisenä, kiehauta ennen lisäämistä)
7
ravistele ja peitä putket parafilmillä
inkuboi 37ºC min (lämpöblokki) vertaa muita putkia putkeen nro 2 raportoi tulokset vihkoosi
8
Koe 2: Amylopsiini = haiman amylaasi, hajottaa polysakkarideja
pipetoi koeputkeen 5 ml tärkkelysliuosta 1 ml pankreatiiniliuosta inkuboi 30 min +37ºC Lugol-koe (jodikoe) Fehlingin koe
9
Lugol koe Fehlingin koe
reagenssi reagoi ainoastaan polysakkaridien (tärkkelys) kanssa muodostuu sininen yhdiste Fehlingin koe reagenssi reagoi ainoastaan pelkistävän aldehydiryhmän (-CHO) sisältävien sokereiden kanssa aldehydit hapettuvat karboksyylihapoiksi, samalla Fehlingin reagenssin kuparisulfaatti (CuSO4)pelkistyy kuparioksidiksi Cu2O, joka saostuu koeputken pohjalle tärkkelyksessä ei vapaita aldehydiryhmiä → ei saostumaa
10
Koe 3: Lipaasi pipetoi koeputkeen lisää 2 % NaOH → punertava väri
3 ml kermaa 6 ml pankreatiiniliuosta fenolftaleenia (1-3 pisaraa) lisää 2 % NaOH → punertava väri inkuboi +37ºC seuraa muutoksia parin tunnin ajan
11
Homeostaasi
12
Työ 19: Paaston vaikutus veren sokeritasoon
Suoritus: Mitataan koehenkilön veren glukoositaso 1) 10 h paaston jälkeen 2) 30 min glukoosiannoksen nauttimisesta 3) 60 min glukoosiannoksen nauttimisesta 4) 90 min glukoosiannoksen nauttimisesta Glukoosiannos: Nutrical glukoosipolymeeri-maltodekstriini 113 ml Nutricalia + 87 ml vettä annostelu painon mukaan (ks. taulukko) Mittaaminen: otetaan verinäyte kuten 1. kurssikerralla Hb:n määrityksen yhteydessä Merkitään tulokset taulukkoon ja piirretään glukoosikäyrä
Samankaltaiset esitykset
© 2024 SlidePlayer.fi Inc.
All rights reserved.