talotekniikka- ja rakennusalalla

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Hyvinvointia työstä.
Hyvinvointia työstä Savinainen, Oksa & Merivirta.
Toimintaympäristön analyysi
Mitä ilmansaasteet ovat?
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
VAAKA-hanke OPH:n terveiset • Koulutuksen järjestäjän tulee varmistaa, että työnantaja on tehnyt työturvallisuuslain mukaisen työn vaarojen.
Työnantajan velvollisuudet käytännössä
Työympäristön terveydelliset olot
Pekka Isoniemi katu- ja puisto-osasto ylläpitotoimisto
TURVALLINEN KONE JA LAITE
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Työsuojelu Henkilökohtaisen avun miniseminaari
Yliopistojen 26. työsuojelupäivät 9. –
Esitys Juha Mieskolainen
RISKIEN HALLINTA RAKENNUSTYÖMAALLA
Laaja-alaista ja systemaattista vaarojen tunnistamista ja niiden aiheuttamien riskien suuruuden sekä merkityksen arvioimista. Ennakoivaa työsuojelua -
Ympäristöterveys.
Työturvallisuus ja sairastuminen
Työsuojeluvastuut.
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Tupakointi ja sen vaikutukset
YHDISTYSTYÖNANTAJAN JÄRJESTÄMÄ TYÖTERVEYSHUOLTO KÄYTÄNNÖSSÄ
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
TULE-vaarojen tunnistaminen ja hallinta työssä
TYÖTERVEYSHUOLTO MUKANA HYVISSÄ RATKAISUISSA
Alipalkkaus kuriin – PAMin esitys palkkarikosten sanktioimisesta PAMin kärkiteemat kevät 2013.
Kaivoshankkeiden YVA-opas
Ääni ja kuuleminen Kuuloaisti toimii ihmisellä jo sikiövaiheessa.
Työkyvyn tukemisen keinot työpaikalla ja kuntoutukseen ohjaaminen
Akavan tavoitteita työsuojelun piirihallinnolle ja työsuojelulautakuntien toiminnalle Valtakunnallinen työsuojelupiirien työsuojelulautakuntien.
Kemikaalit ja työturvallisuus
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
TURVALLISUUDEN JOHTAMISEN VASTUUT JA TEHTÄVÄT Pertti Salo SK Protect Oy toimitusjohtaja Protect yhteistyökumppaneiden miniturvallisuusseminaari
Turvallinen hoitotyö 1,5ov
TURVALLISEN TOIMINNAN MALLI ILMAILUKERHOILLE TTM 11 |
Palveluvalikoimaneuvoston avoin seminaari Reima Palonen Erityisasiantuntija
Melu =ääni, joka koetaan epämiellyttäväksi tai häiritseväksi, tai joka on muulla tavalla terveydelle haitallista Sini, Aino, Andre, Henri.
Fysiikassa kaikkia aineellisia olioita sanotaan kappaleiksi Kappaleita voivat olla.
Kuntoutusyhteistyö työterveyshuollon korvaamisen näkökulmasta Leila Koskela Suunnittelija, Terveydenhuoltoetuuksien osaamiskeskus
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
Mikä on turvallisuustuokio
Suomen kirjoituskurssi edistyneille
Ympäristön tila YSL luku 15 Laatuvaatimukset
VUOROVAIKUTUKSET Kaksi kappaletta ovat keskenään vuorovaikutuksessa, jos ne vaikuttavat jotenkin toisiinsa. Vaikutukset havaitaan molemmissa kappaleissa.
5.2 HOMEKORJAUKSEN TYÖSUOJELUNÄKÖKOHDAT
Kotitehtävät Mitkä kuusi (6) asiaa kuuluvat mielenterveyden käteen?
Henkilökohtainen apu - Työsuojelutietoa käytännössä
Äänen ominaisuuksia Kaiku syntyy, kun ääni heijastuu kovasta ja tasaisesta pinnasta. Ominaistaajuus on taajuus, jolla esine värähtelee parhaiten. Resonanssi.
Asennetta työhön –valmennusohjelma
Tarja Arkio asiantuntija, työelämäasiat Akava ry
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
AIKUISEN HOITOTYÖ O4007HO 4OP
Kansainvälinen työturvallisuuspäivä -Tunnista altistumisriskit Rauma
28. YMPÄRISTÖN VAIKUTUS TERVEYTEEN
YLEISINFO RISKIKARTOITUKSET JA RISKINARVIOINTI PELASTUSLAITOKSISSA
MELUNTORJUNTAOHJELMA
TUOTANTOINSINÖÖRIKOULUTUS 2018
Työhyvinvointi …turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset työntekijät ja työyhteisöt tekevät hyvin johdetussa organisaatiossa.
3D-kiinteistönmuodostaminen 3D-tontti vakuutena, rakentamisen ja käytön turvaaminen, 3D-kiinteistön lakkaaminen
Arto Mustajoki Onko työsuojelu pykäliä vai vuorovaikutusta?
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
YKSOTE-kuormitus 2017–18 -hankkeen koordinaattori
TYÖTURVALLISUUS.
Suomen Ensiapukoulutus
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

talotekniikka- ja rakennusalalla Melu ja tärinä talotekniikka- ja rakennusalalla

Melun ja tärinän synty ja niille altistuminen Melu ja tärinä syntyvät yleensä yhdessä: ensin on tärinä eli värähtely – se syntyy muun voimankäytön ohessa ja on usein hukkaenergiaa; kappaleen pinnan värähtely saa myös ilman värähtelemään ääntä/melua; Melu ja tärinä ovat energiaa. Kun energiat kohdistuvat ihmiseen, tapahtuu altistuminen melulle ilman välityksellä ja tärinälle kun ollaan suorassa kontaktissa aiheuttajaan.

Tärinän ja melun aiheuttajia Työt joissa leikataan tai muotoillaan materiaalia tai kiinnitetään kappaleita toisiinsa: sahaaminen hionta hitsaus – aiheuttaa käytännössä vain melua naulaaminen ja muu vasarointi – sekä koneellinen että käsivoimalla tehtävä suuri osa rakentamiseen ja korjaamiseen liittyvistä töistä! Melu/tärinä syntyvät työvälineissä, kohdemateriaalissa tai molemmissa.

Melu ja tärinä työsuojelun lainsäädännössä ”Työntekijän altistuminen turvallisuudelle tai terveydelle haittaa tai vaaraa aiheuttaville [...], melulle [...], tärinälle, [...] on rajoitettava niin vähäiseksi, ettei näistä tekijöistä aiheudu haittaa tai vaaraa.” (Työturvallisuuslaki 738/2002) Melua ja tärinää koskevissa erillisissä asetuksissa määritetään altistuksen toiminta- ja raja-arvot, joiden perusteella arvioidaan, milloin haitta tai vaara on riittävän vähäinen: meluasetus (85/2006) – alempi- ja ylempi toiminta-arvo sekä raja-arvo; tärinäasetus (48/2005) – toiminta-arvo ja raja-arvo; Työnantajalla selvitys- ja selvilläolovelvollisuus.

Terveydenhuollon asiantuntijoiden osuus Melu- ja tärinäasetusten mukaan riskin arvioinnissa on otettava huomioon: altistuksen vaikutukset niiden työntekijöiden terveyteen ja turvallisuuteen, joiden työterveyshuolto on todennut olevan erityisen alttiita melulle/tärinälle; muut riskin arvioinnin kannalta merkitykselliset tiedot, kuten työntekijän terveydentilan seurannan yhteydessä tai alan julkaisuista saadut tiedot; Opastaminen ja tiedon välittäminen melun ja tärinän haitoista työssä.

Infoa ja muuta viestittävää melulle altistuville Melun ja tärinän syntyyn ja määrään voi usein vaikuttaa – ajattele ensin! Jos ei voi, kannattaa suojautua, koko ajan, aina! Meluvamma syntyy yleensä hitaasti, mutta haitallinen päiväaltistus voi toteutua muutamassa minuutissa, paukausten ja kolahdusten aiheuttamana vaurio voi tulla myös välittömästi. Kouluttajan esimerkki!

Ensioireet ja varoitusmerkit Melu väliaikainen kuulon aleneminen tinnitus Käsiin kohdistuva tärinä puutuminen tärinätyön aikana kipeytyminen tärinätyön aikana puutumiskohtauksia myös muulloin kuin tärinätyön aikana lihasvoiman heikkeneminen ja näppäryyden huonontuminen

Altistuksen lisäksi Melu ja kuuulonsuojaimet vaikeuttavat ohjeiden, merkki- ja varoitus signaalien sekä muiden ympäristön äänien kuulemista. nämä haitat ja riskit pitää arvioida ja niihin tulee tarvittaessa puuttua. Tärinä kuluttaa ja rikkoo rakenteita – riski pitää arvioida Tärähdykset voivat huonontaa kulkuneuvon ohjattavuutta/hallittavuutta – pitää arvioida