Sp2-HYBRIDISAATIO.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Molekyylien sidokset Juha Taskinen
Advertisements

Metallit Kuva :
Stereoisomeria Stereoisomerian lajit ovat:
Alkuaine, yhdiste vai seos?
Orgaaninen kemia Hiilen kemiaa Elollisen luonnon kemiaa.
4 ATOMIN YDIN.
3.1. Määritä seuraavien rakenteet, pisteryhmä ja hybridisaatio:
2 SÄTEILYÄ JA AINETTA KUVATAAN USEILLA MALLEILLA
Kemiallista kielioppia!
Ääni!.
HIILI Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia muotoja. Sen kemiallinen me rkki on C (lat. carbonium) ja.
Fotosynteesi.
Typpi.
FOSFORI.
1. Hiili – elämän alkuaine
Atomin rakenne Ytimestä ja elektronipilvestä Protonit ja neutronit Elektronit.
HIILIVEDYT IVA VITANOVA, SANNI SILVENTOINEN JA JONNA JALKANEN.
Amiinit.
Hiilivedyt.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
1. FYKE:ä oppimaan Mitä ovat fysiikka ja kemia?
2.2 IONISIDOS IONISIDOKSEN MUODOSTUMINEN Metalleilla on pieni elektronegatiivisuus, joten ne luovuttavat ulkoelektroninsa epämetalleille, joiden elektronegatiivisuus.
KE1 Aineiden tutkiminen ja mallintaminen. Johdanto : Mitä kemia on? Kemia on luonnontiede, joka tutkii aineita, niiden ominaisuuksia ja reaktioita Kemia.
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Jaksollinen järjestelmä
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
1.1 ATOMIN RAKENNE Mallintaminen. 1.1 ATOMIN RAKENNE Mallintaminen.
Stereoisomeria Cis-trans-isomeria eli geometrinen isomeria
465102A Konetekniikan materiaalit, 5op
Tiivistelmä 5. Alkuaineet
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Luku 5, Orgaanisia yhdisteitä
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Alkuaineiden jaksollinen järjestelmä
Kemialliset yhdisteet
Elinympäristömme alkuaineita ja yhdisteitä
4. Molekyylien avaruusrakenne ja stereoisomeria
1. Hiili – yksi elämän alkuaineista
Hiili ja sen yhdisteet Hiiltä on kaikessa elollisessa (kasvit,
2,4,4-trimetyyli-2-penteeni Avaruusrakenne Hiiliatomin sp2-hybridisaatio Hiiliatomin sp2-hybridisaatiossa sekoittuvat yksi 2s-atomiorbitaali ja kaksi.
Maailmankaikkeuden ja aineen rakenne sekä perusvuorovaikutukset
Rakennekaavoja.
Orgaanisten yhdisteiden luokittelua
2.1 VAHVAT SIDOKSET.
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset sidokset – vahvat ja heikot
II ATOMIN RAKENNE JA JAKSOLLINEN JÄRJESTELMÄ
Kiteiset ja amorfiset aineet
Aine rakentuu atomeista
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Alkoholeissa ketjurakenteiseen tai sykliseen hiilirunkoon on liittynyt poolinen OH-ryhmä eli hydroksyyliryhmä.
Kaikenlaisia sidoksia: ioni-, kovalenttiset ja metallisidokset
Alkeenien yleinen kaava
Tehtävä 74 Miten eroavat toisistaan ionihilan ja poolisen molekyylihilan a. rakenneyksiköt b. hilaa koossa pitävät voimat c. sulamispisteet
Kvanttimekeaaninen atomimalli
Jaksollinen järjestelmä
Kemialliset sidokset Metallisidos
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Kemian opetuksen päivät
Elinympäristömme alkuaineita
Millainen on kemian mikromaailma
Jaksollinen järjestelmä ja alkuaineet
Kertauskirja kpl 2, 3, 4.
KEMIA 1osp Tekijä lehtori Zofia Bazia-Hietikko.
1. Atomi Massaluku kertoo protonien ja neutronien yhteismäärän.
Esityksen transkriptio:

sp2-HYBRIDISAATIO

Hiiliatomin sp2-hybridisaatio

Bentseenin rakenne

Karbonyyliryhmän rakenne

sp-HYBRIDISAATIO

Etyynin hiiliatomit ovat sp-hybridisoituneet.

Hiilidioksidin rakenne

KERTAUS JA YHTEENVETOASIOITA Hybridisaatio Saman atomin atomiorbitaalien sekoittuessa syntyy hybridiorbitaaleja. Hybridisaatiossa keskenään erilaisista atomiorbitaaleista muodostuu yhtä monta keskenään samanlaista hybridiorbitaalia. Hybridiorbitaalien lukumäärä on sama kuin hybridisaatiossa sekoittuvien atomiorbitaalien lukumäärä.

Hybridiorbitaalien tunnuksina käytetään hybridisaatiossa sekoittuvien atomiorbitaalien tunnuksista johdettuja kirjainyhdistelmiä (sp3, sp2 ja sp), joista näkyvät alkuperäiset atomiorbitaalit ja niiden lukumäärät. Hybridiorbitaalit – samoin atomiorbitaalit – ovat tietyn muotoisia ja suuntautuvat avaruudessa tiettyihin suuntiin.

Sidostyypit ja niiden erot

Molekyylin muoto

ATOMIHILAT Hiilen monet kasvot Timantissa ei ole muita alkuaineita kuin hiiltä.

Timantin jokainen hiili on sp3-hybridisoitunut ja sitoutunut neljään naapurihiiliatomiin neljällä tetraedrisesti suuntautuneella lujalla sigmasidoksella. Syntyy atomihila. Sigmasidoksista johtuu timantin kovuus ja korkea sulamispiste 3500 °C. Timantti on hyvä lämmönjohde, koska atomien lämpövärähtely etenee atomihilassa nopeasti. Timantti ei johda sähköä, koska kaikki elektronit ovat sidotut sigmasidoksiin. Koruissa timantteja käytetään niiden valonläpäisevyyden ja suuren taitekertoimen vuoksi.

Grafiitissa on atomihila, sen kaikki hiiliatomit ovat sp2-hybridisoituneet. Jokainen grafiitin hiiliatomi muodostaa sp2-hybridiorbitaaleillaan kolme lujaa σ(sp2, sp2)-sidosta naapurihiiliatomeihin. Syntyy säännöllisistä kuusikulmioista rakentuva tasomainen verkko, jossa kaikki sidoskulmat ovat 120°. 2p-atomiorbitaalit eivät muodosta paikantuneita π-sidoksia, vaan π-sidoselektronit delokalisoituvat elektronipilviksi hiiliverkkojen väleihin. Hiiliverkoissa sidokset ovat lujia σ-sidoksia, mutta verkkojen väliset sidokset ovat paljon σ-sidoksia heikompia dispersiovoimia.

Delokalisoituneet π-sidoselektronit voivat liikkua vapaasti atomihilassa, joten grafiitti johtaa hyvin sähköä. π-sidoselektronien vuoksi grafiitti on mustanharmaata, kiiltävää ja valoa läpäisemätöntä ainetta. Kerrosten väliset dispersiovoimat ovat heikkoja, joten kerrokset voivat helposti liukua erilleen toisistaan. Tämän takia grafiitti on pehmeää, tahraavaa ja liukasta. Käytetään voiteluaineena ja lyijykynän grafiitilla voidaan piirtää. Vahvojen σ-sidosten takia grafiitti sublimoitumispiste on 3700 °C.

Atomihilan atomien ei tarvitse olla samanlaisia. Piidioksidissa, SiO2, jokainen piiatomi on sitoutunut neljällä σ-sidoksella neljään happiatomiin ja jokainen happiatomi kahdella σ-sidoksella kahteen piiatomiin. Piidioksidi on kovaa, sähköä johtamatonta ainetta, ja sen sulamispiste on korkea, noin 1700 °C. Esiintyy kivilajeissa kvartsina, joka on lasi- ja keramiikkateollisuuden tärkeä raaka-aine.

Atomihilan rakenne mahdollistaa yhdisteiden käyttämisen metallien hionnassa, metallien ja muiden kovien materiaalien työstämisessä sekä rakennusmateriaaleina. Näitä yhdisteitä ovat piidioksidin lisäksi piikarbidi SiC boorinitridi BN volframikarbidi WC.

Allotropia Allotropiaksi kutsutaan ilmiötä, jossa tietyllä alkuaineella on useita samassa olomuodossa olevia rakenteeltaan erilaisia muotoja. Timantti ja grafiitti ovat hiilen allotrooppisia muotoja. Happi- ja otsonimolekyylit O2 ja O3. Valkoinen fosfori koostuu P4-molekyyleistä, kun taas punainen ja musta fosfori muodostavat atomihilan.

Pysyvin fullereenimolekyyli C60 on muodostunut 20 kuusirenkaasta ja 12 viisirenkaasta. Tämä fullereeni on jalkapallon muotoinen. Fullereenien rakenteessa vuorottelevat viisi- ja kuusirenkaat, jotka muodostavat pallon tai kapselin. Kaikki hiiliatomit ovat sp2-hybridisoituneita. Nanoputken rakennetta voidaan havainnollistaa seuraavasti: grafiitin tasomaiset verkot kiertyvät putkeksi, ja fullereenimolekyylien puolikkaat sulkevat putken päät.