Itä-Suomen yliopisto, Liikunnan perusopinnot 2009-2010 Sari Asikainen, Lauri Jaakkola & Mikko Virtanen Kin-Ball pikaopas.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ota aivosi narikasta: PELAA BRIDGEÄ!
Advertisements

TOIMITSIJAKOULUTUS Tiina Pelander.
Vastustaja vai kilpakumppani? Ringeten Reilu Peli –periaatteet Suomen Ringetteliiton syyskokous.
1. 5v2 pallonhallinta + prässi + tilanteenvaihto
TOIMITSIJAT Ajanottaja Pöytäkirjanpitäjä
KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2014
PELIN OHJAAMINEN F-JUNIOREISSA
JäPS PELIFILOSOFIA 9v9 Puolustuspeli: 2 – Hyökkäyspeli:
Ohjeistus Copa Del VJS toimintaan Copa Del VJS 3v3.
Treenin nimi ja tavoite: lämmittely
Organisointi: 3 hlöä yhdessä (polttopalloa): Ohjeet: yksi keskellä ja kaksi heittää palloa siten, että keskipelaaja ei saa kiinni. -HUOM: pään yli ei saa.
VANHEMPAINPALAVERI OLS HOLLANTI 06. KAUSI pelaajaa 4 valmentajaa 1 taloudenhoitaja 1 EA-vastaava laaja pelaajamateriaali (ja valmentaja.
Tietoturvaviikko 2013 Esitys 4/5 Ohje: voit liikkua esityksessä eteen- tai taaksepäin napsauttamalla sivun alareunassa olevaa nuolta Tämän esityksen on.
Suomen Jääkiekkoliitto1 JÄÄKIEKKO PELINÄ LTV1.
Vihellän aloituksen VierasKoti Vierasjoukkue aloittaa ottelun.
Matematiikkaa 3 a Kertausjakso – Geometria MATEMATIIKKAA 3 A © VARGA–NEMÉNYI RY 2016.
1 Työtapaturmista ilmoittaminen 2010 Riikka-Liisa Haapanen
CADS Piirto-ohjelma Katselu- ja tulostusohjelma. Käytämme siis piirto-ohjelmaa Planner Client 16 TAI Planner Client 15, jos opettaja niin sanoo... Seuraavaksi.
♣♦♥♠ NT VÄRINKÄSITTELYN PERUSTEITA Kirjan sivut ja ♣♦♥♠ NT 1Bridgen peruskurssi 2. oppitunti.
1v1 harjoitteet. 1v1 kuljettaminen ja kääntyminen Lähtee valmentajan syötöstä. Pelaajat kisailevat pallosta ja pyrkivät tekemään maalin kumpaan tahansa.
BADMINTON ENGLAND Line Judge Training Course By Abby Kumar and Yunus Suleman Training Co-ordinator.
Tutkimustietovaranto
YLLÄPITÄJÄ Miten pääsen alakuun? …ja siitä sitten etiäpäin
Matematiikkaa 3b © Varga–Neményi ry 2017
Jalkapallo Aapo Manni.
KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2014
E2-pojat kaudella
Viiden suora -peli ristinolla-peli (viiden suora) esim. yhtälön ratkaiseminen, prosenttilaskenta, sähköopin perussuureet (PUImURI) jne. 11x11-ruudukko,
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä.
MPS Havainnointi Pelaajan tulee havainnoida:
Kuvioiden tekeminen excelillä
PELIN IDEA.
ERIKOISJOUKKUEET ”Erikoisjoukkueilla” viitataan yleensä kolmanteen joukkueeseen hyökkäyksen ja puolustuksen lisäksi. Erikoisjoukkueita käytetään, kun yritykseen.
SÄÄNTÖJÄ.
Urheilu YhdYsvallat.
AVAAJAN 2. TARJOUS 2 YLI 1 SARJASSA
KILPAILEVAT TARJOUSSARJAT
PELIN OHJAAMINEN F-JUNIOREISSA
FJK -06 PELIMUOTO 8 VS 8 PELITAPA 3 – 1 – 3 / Tasapaino koko kentällä
Puolustus on puoli ruokaa - bridgessäkin
Oheislajiharjoittelu
Salibandy Niko Malm.
Seuratoimintapäivä Shakkiareena 1.
PELIN OHJAAMINEN F-JUNIOREISSA
HARRASTE- JA SENIORISÄÄNNÖT
Unicef Viivi, Oskari, Melina.
Pelaajapolkujen nykytila
Brasilianjujutsu Brasilialainen jujutsu (BJJ) on brasilialaisten Helio ja Carlos Gracien judosta kehittämä kamppailu- ja itsepuolustuslaji, joka perustuu.
Kenguru-kilpailu.
Ohjelman graafinen ilme ja sen soveltaminen
Oppimisvalmiuksien tukeminen liikunnan avulla
Messages valinta avaa sinun viestilaatikkosi.
Rakennusmies putosi lämpöeristenipun päältä 2,3 metriä maahan
Ready, steady. FLY FURTHER. Kansainvälisyys on taitolaji katja
Pöytätennis.
Jalkapallo.
Silmäluomileikkaus Cityklinikka - silmäluomileikkaus
Pelaajien kehitysvaiheet
Pelaajalle tehtävät ennen fba-tapahtumaa - tunnusten aktivointi huoltajan toimesta - harjoituspäiväkirjan pitäminen.
Ystävänpäivän kampanja 2019 Info vapaaehtoisille
Tilaustoimitusprosessin kuvaus
Ti-Tu koulutus - KERTAUS
Työpaja 4: Maakuntien tarpeet valtakunnallisille sote toimijoille
KuPS Kuopion Palloseura
PERHEPÄIVÄHOIDON TUTKINTOTOIMIKUNNALLE
Toiselle vuosikurssille
VINKIT VAIKUTTAVAAN VIESTINTÄÄN
HUOMIO! Voit vaihtaa minkä tahansa dian pohjaväriä
Alaotsikko Ryhmäyttäminen.
Esityksen transkriptio:

Itä-Suomen yliopisto, Liikunnan perusopinnot 2009-2010 Sari Asikainen, Lauri Jaakkola & Mikko Virtanen Kin-Ball pikaopas

Historia Kin-Ball, toiselta nimeltään Omnikin on joukkuelaji, jonka kehitti liikunnan professori Mario Demers vuonna 1986 Quebecissä, Kanadassa. Peliä pelataan siihen varta vasten kehitetyllä pallolla, jonka halkaisija on reilun metrin (1,22m) ja joka painaa vain yhden kilogramman. Laji on levinnyt kansainvälisesti nopeasti ja tällä hetkellä Kin-Ballia pelataan 16 maassa. Kansainväliseen Kin-Ball -liittoon kuluu 3,8 miljoonaa jäsentä.

Miksi Kin-Ball kehitettiin? Kin-Ball kehitettiin erityisesti liikunnanopettajien tarpeisiin. Laji painottaa joukkuepeliä, yhteistyötä sekä terveyttä. Laji pyrkii erityisesti rohkaisemaan ihmisiä fyysiseen aktiivisuuteen. Lajin henkeen kuuluu ettei fyysistä kontaktia sekä verbaalista väkivaltaa sallita. Laji on helposti lähestyttävä ja helppo oppia, koska se koostuu vain muutamasta perussäännöstä. Kaikki pelaajat pääsevät koskemaan pelivälineeseen ja osallistumaan toimintaan, tämä vähentää yksilötaitojen merkitystä ja korostaa pelin pelaamisen hauskuutta. Pallon koko ja keveys mahdollistaa myös pienempien lasten osallistumisen.

Säännöt tiivistetysti Kin-ballissa on kolme neljän hengen (mustat, harmaat ja pinkit) joukkuetta, jotka pelaavat samaan aikaan kentällä. Kin-ball -kenttä rajautuu kattoon ja seiniin, mutta myös kaikkiin salissa oleviin lisärakennelmiin (esim. koripallokoreihin). Pelin tarkoituksena on pitää pallo oman joukkueen vuorolla ilmassa ja saada vastustajan vuorolla se putoamaan maahan (vrt. lentopallo). Lyöntivuorossa olevan joukkueen pelaajat kerääntyvät pallon ympärille siten, että kolme pelaajaa polvistuu pallon ympärille pitämään palloa ja yksi pelaaja jää lyömään. Tässä vaiheessa kaksi puolustavaa joukkuetta hajaantuvat ympäri kenttää neliöksi. Lyöjä saa valita pallon lyöntisuunnan vapaasti, mutta palloa tulee lyödä vaakasuoraan tasoon nähden ylöspäin sekä pallon edetä kaksi metriä (1,83m). Juuri ennen osumahetkeä lyöjä huutaa jomman kumman puolustavan joukkueen värin, jolloin jonkun pelaajan tästä joukkueesta tulee estää pallon osuminen maahan. Kiinnioton jälkeen joukkue saa yhdellä heitolla siirtää palloa haluamaansa paikkaan kentällä, tämän jälkeen kaikki kyseisen joukkueen pelaajat asettuvat lyöntiasemiin ja uusi kierros voi alkaa. (Huom! Ensimmäisen kosketuksen jälkeen kiinniottaneella joukkueella on vain kymmenen sekuntia aikaa saattaa pallo takaisin peliin.)

Pistelasku Joukkue saa pisteen onnistuneesta kiinniotosta, mutta epäonnistunut kiinniotto antaa pisteen kahdelle muulle joukkueelle. Epäonnistuneesta kiinniotosta huolimatta joukkue saa lähettää pallon peliin uudelleen. Jos toinen pelaaja estää toista tahallaan, estetyn pelaajan joukkue saa pisteen. Jos lyöntitilanteessa lyöjä osuu palloon ennen kuin on huutanut jomman kumman joukkueen värin, kaksi puolustavaa joukkuetta saa pisteen. Virallinen Kin-ball -ottelu kestää 3*15 minuuttia. Ottelun päättyessä eniten pisteitä saavuttanut joukkue voittaa. Ottelut pelataan aina ratkaisuun asti – tasatilannetta ei siis voi tulla.

Pelin kulku Lyönnin suorittavan joukkueen kolme pelaajaa kannattelee palloa ja yksi lyö. Palloa tulee lyödä yhdellä tai kahdella kädellä, potkaiseminen ei ole sallittua. Samaan aikaan kahden muun joukkueen pelaajat ovat hajautuneet kukin omiin nurkkiinsa kentällä. Tällöin kiinniottaminen on mahdollista, lyötiin palloa sitten mihin suuntaan tahansa.

Lyövän joukkueen huudettua vastaanottavan joukkueen väri, esim Lyövän joukkueen huudettua vastaanottavan joukkueen väri, esim. ”Omnikin harmaa!” ja lähetettyä pallo matkaan, tulee huudetun joukkueen pitää pallo ilmassa ja sen jälkeen asettautua itse lyöntiasemiin. Sama toistuu, kunnes pallo koskettaa lattiaa tai joku joukkue tekee virheen. Yleisin pelitapa on lyödä palloa johdossa olevalle joukkueelle, jotta he epäonnistuisivat vastaanotossa, eivätkä saisi pistettä. Kaksi muuta joukkuetta sen sijaan saisivat.

Pelin kulku kaavioina Harmaa joukkue lyöntivuorossa. Pinkit menevät auttamaan kiinniottajaa. Omnikin pinkki!

Pinkki joukkue siirtää kiinnioton jälkeen pallon haluamaansa paikkaan kentällä (yksi siirto käytettävissä) ja muut joukkueet levittäytyvät kentälle puolustusasemiin.

Pinkki joukkue jatkaa peliä valitsemalla puolustavan joukkueen värin. Omnikin jne.

Lisätietoa Kin-Ballista Kansainvälisen lajiliiton viralliset sivut: http://www.kin-ball.com/SiteA.html Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Kin-Ball