Itsetuhoisen mielenmaisema

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ELÄMÄN LOPPUVAIHEESEEN
Advertisements

Seniori Turussa – miten haluat asua Kommenttipuheenvuoro Pekka Paatero  Motto: Pekka P. 72v. Vanhana turkulaisena haluan asua kotona maksoi mitä maksoi.
Kymmenen keinoa pitää parisuhteen liekki palamassa.
Psyykkinen itsesäätely
1 Digitarinat Ikäihmisten toimintakyvyn tukemisessa YTT Yliopettaja Ossi Salin Terveysteknologia & eHealth Helsinki.
Ahdistuneisuushäiriöt vanhuusiässä Karjalatalo Avauspuheenvuoro Geriatrian ja psykiatrian el Eeva Hölttä.
HENKISEN KRIISIN SYITÄ *Työn menettäminen *Rakkaan henkilön kuolema *Raiskatuksi tuleminen (usein uhrille ”henkinen kuolema”) *Avioero *Oma vahingoittuminen.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Itsensä johtaminen. Mitä on itsensä johtaminen? Itsensä johtaminen Oman mielen johtamista” Helena Åhlman (2003), tekniikan tohtori ”Ajatusten, tunteiden.
Case: PK-yritys sosiaalisen median maailmassa Liina Matveinen toimitusjohtaja Iskelmä Rex ja Oi fm.
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
Kappaleet KooKooHuu2015. REKONSTRUKTIIVINEN muisti Mieli rakentaa muistikuvat  todellisista havainnoista  Pohjatiedoista  Ennakko-odotuksista.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
Kysely sosiaalisen median käytöstä
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Miten Aloittaa Valokuvaus Liiketoimintaa
Miten ryhmä toimii? Miten osallistun ryhmän toimintaan?
Eutanasia s
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
YHDESSÄ KOHTI ELÄMÄÄ: Lähetys ja evankeliointi muuttuvassa maailmassa
Älykäs ikääntyminen – Ikääntynyt teknologian käyttäjänä
ELÄMÄNHALLINTA.
Itsetuhoinen prosessi
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
Ydinviestit Ihmiset pärjäävät paremmin arjessa, kun heillä on riittävät voimavarat toimia ja ottaa vastuuta elämästään. Ammattihenkilöt tarvitsevat mahdollisuuden.
NORMAALIUS PSYYKKISEN ITSESÄÄTELYN TASAPAINOISUUS
Korkeakoulukirjastojen tulokset
Vastuullisuus Askel 7.
11 Psyykkinen itsesäätely on puolustus- ja hallintakeinojen käyttöä
Digitaalisuus opistojen strategiaan, pedagogiikkaan ja käytäntöön
Hyvä elämä Kpl 11, s Emma.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Kova-koulutus Marika ”Hartsa” Hella
Tuomo Autio Psykologi Epshp
Työhön paluu ja työkyvyn haasteet sekä ratkaisukeinot
Elintavat, terveyskäyttäytyminen
Mielenterveysmessut Dosentti, nuorisopsykiatrian el Max Karukivi
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
RASKAUSPOLKU - sähköinen sikiöseulonta-ajanvaraus
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
Kuntoutuksen kuumat perunat
Löydä Itsestäsi Tiedostava Muutoksen Mahdollistaja
TYÖRYHMIEN YHTEENVETO SYÖMISHÄIRIÖPÄIVILLÄ
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Vanhusneuvostojen yhteistyöseminaari
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
TäsmäKoulutus ja muut osaamisen kehittämisen palvelut
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
Tilaustoimitusprosessin kuvaus
Toipumisorientoitunut hoitojärjestelmä
CoCreativeProcess ™ ©Terhi Takanen CoCreators Oy 2009
MINÄ JA VASTUULLISET RUOKAVALINNAT
Ajanhallinta opiskelussa
Kohti kaikenikäisten yhteisöä
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Rajat ylittävä terveydenhuolto ja järjestöyhteistyö
Yhteinen keittiö -hanke Marttaliitto
Kaveritaidot.
Opettajan pedagoginen ajattelu
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
Ikäihminen ja perhe muutoksessa Viides tapaaminen
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Palveluohjauksen periaatteet ja kohtaamisen tärkeys
Kulttuurishokki ja henkilökohtainen hyvinvointi
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
Hyvää mieltä muistisairaiden arkeen hevosvideoilla
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy – Hukkumistapaturmat
Esityksen transkriptio:

Itsetuhoisen mielenmaisema Voimaa arkeen Lars Lindholm, psykiatri Seinäjoki 12.9.2017

Kuka minä olen? Lääkäri 1993 Työterveyshuollon ns. pitkäkurssi 1999 Yleislääketieteen erikoislääkäri 2003 Lehtimäen tk-lääkäri 1996-2008 Psykiatrian erikoislääkäri 2013 Ensiapupsykiatrian pkl 2012 lähtien Ei kaupallisia sidonnaisuuksia

Mahdollisuus valita: keino kontrolloida elämää Haluan elää! Mahdollisuus valita: keino kontrolloida elämää Elämästä kiinni pitäminen on ihmiselle sisään rakennettu pyrkimys. Kokemus autonomiasta on ihmiselle tärkeä. Ajatus itsen surmaamisesta on viimeinen keino säilyttää itsellä kokemus kyvystä säädellä omaa elämäänsä. Kuolema

731 Yrityksiä on noin 10-20 x toteutuneet im:t.

Mistä puhutaan? Määritelmiä

Itseä vahingoittava käytös Esim. viiltely Itsemurha Itsemurhayritys Psyykkisen kivun korvaaminen fyysisellä kivulla Vakaa halu kuolla Vaihtelevan tasoinen halu kuolla Ääripäiden välillä on monenlaista kokemusta ja pyrkimystä, joiden sisällöt voivat olla ihmiselle itselleenkin vaikeasti tavoitettavia.

Itsetuhoisuus = Suisidaalisuus Im-ajatukset ja -käyttäytyminen Itsemurhayritys Yritys riistää itseltä henki Toisinaan jää epävarmuus pyrkimyksen vakavuudesta  käytännössä selkeintä pitää tapahtumaa im-yrityksenä, ”jos se siltä näyttää”. Esim. ihminen hälyttää itse apua tai varmistaa tulevansa löydetyksi, lääkeannos ei ole tappava tms.

Mutta MIKSI? Tämä on usein omaisten kipeä kysymys. Ja saman kysymyksen pitäisi herätä myös meidän ammattilaisten mielessä!

MIKSI? Potilaan ilmoittama syy Tärkeysjärjestys Täysin sietämätön tilanne, eikä tiennyt muuta keinoa 1. Saada helpotus hirveään mielentilaan 2. Paeta hetkeksi mahdottomasta tilanteesta 3. Itsekontrollin menetys 4. Osoittaa epätoivoa 6. Säikäyttää toista/tehdä joku surulliseksi 9. Tutkimus lääkeyliannoksen ottaneiden ihmisten keskuudessa n = 41). 11 mahdollisen syyn listasta piti valita omaan tilanteeseen sopivat syyt. Minkä käsitteen kautta lähestymme itsetuhoista käyttäytymistä? Sairauden oire? Umpikujakokemus? Mielenosoitus? Miten eri urille ajatukset lähtevätkään, kumman käsitteen mukaan me itsetuhoisuutta tulkitsemme. Bancroft et al. 1979

Oire vai malli? Altistavat tekijät, esim. sairaus ja sen oireet Itsetuhoinen käyttäytymismalli Altistavat tekijät, esim. sairaus ja sen oireet Laukaisevat tekijät Kohdennettu hoitomalli Kokemus kontrollin menettämisestä omaan elämäänsä. Passiivisen uhrin kokemus. Oma mahdollisuus toimia on kateissa. Sisäisen toimijuuden löytäminen ja vahvistaminen on tällöin hoidon keskiössä. Ihminen ei surmaa itseään siksi, että hän on esim. psyykkisesti sairas, vaan koska hän ei enää jaksa sairauden seurausten tuottamaa kuormaa. Itsetuhoinen tila

Onko normaalia itsetuhoisuutta? Normaalisti vaarasignaali vakavan uhan äärellä  ”Haluan elää, etsin ulospääsytien!” Patologinen itsetuhoisuus  ”Etsin kuolemaa!” Missä suhteessa kokemus on sen aiheuttaneeseen tekijään Mikä on ”objektiivinen” arvio keinoista selvitä hengissä tai välttää liiallinen kärsimys Kuolemahan on meille jokaiselle väistämätön jossakin vaiheessa ja jollakin tavalla. Ns. normaali suisidaalinen ajattelu ylläpitää ihmisen kokemusta autonomiasta totaalisen uhan äärellä. Mahdollistaa sellaisia ratkaisuyrityksiä, jotka muutoin voisivat tuntua mahdottomilta. Ajatus kuolemasta toimii tummana taustana, jota vasten elämää ylläpitävät vaihtoehdot tulevat selvemmin esille.

Myös kulttuurinen asia Harakirin historia Japanissa  häpeäkulttuuri Keskustelu eutanasiasta  pyrkimys säilyttää kontrolli itsellä väistämättömän edessä

Tarina jatkuu …