Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Seniori Turussa – miten haluat asua Kommenttipuheenvuoro Pekka Paatero  Motto: Pekka P. 72v. Vanhana turkulaisena haluan asua kotona maksoi mitä maksoi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Seniori Turussa – miten haluat asua Kommenttipuheenvuoro Pekka Paatero  Motto: Pekka P. 72v. Vanhana turkulaisena haluan asua kotona maksoi mitä maksoi."— Esityksen transkriptio:

1 Seniori Turussa – miten haluat asua Kommenttipuheenvuoro Pekka Paatero  Motto: Pekka P. 72v. Vanhana turkulaisena haluan asua kotona maksoi mitä maksoi. Vanhainkotiin tai vuodeosastolle minua ei saa viedä omainen eikä viranomainen. Siis edunvalvontavaltuutukset kuntoon.

2 Itsekkäistä näkökohdista puolustan vielä itseäni paljon vanhempien ihmisten asioita. Sotiemme veteraanit ovat sellainen eritysryhmä vanhojen ihmisten joukossa.  Edustan Turun vanhusneuvostossa Turun Sotaveteraanit ry:tä  Sotien veteraaneja on Turussa vielä yli 1000  He ovat keski-iältään 91-vuotiaita  Heistä asuu edelleen omissa kodeissaan 70%  Suurin osa heistä asuu yksin  Enemmistö heistä on miehiä, mutta naisten osuus kasvaa koko ajan  Tästä syystä olen erityisen kiinnostunut seniorien asumisesta

3 Mikä on oma koti?  Nykyinen asunto kerrostalon seitsemännessä kerroksessa  Pienempi vuokra-asunto keskellä kaupunkia ja palvelujen äärellä  Palveluasumisasunto yksityisessä palvelukodissa.  Minulle oma koti ei ole tehostettu palveluasumisyksikkö, ei vanhainkoti eikä mikään vuodeosasto.

4 Millainen on oma koti? 1. Sinne pitää päästä Esteettömyys. Usein ulko-ovesta ei pääse sisään portaiden ja kynnysten sekä jäykän oven takia Hissit ovat ahtaat tai puuttuvat kokonaan. 2. Siellä pitää voida liikkua Tarpeeksi valoa, vähän ja liukumattomia mattoja, ei kynnyksiä, kylpyhuone ilman ammetta ja liukumattomat lattiat, tukikahvoja. Makuuhuoneessa riittävän korkeat sängyt. Keittiön kalusteet iän ja kunnon mukaan muunneltavat. Nopeat internetyhteydet ja sähköiset apuvälineet. 3. Sieltä pitää päästä ulos Rollaattori- ja pyörätuolimitoitus ovissa ja hisseissä. Siis hissittömiä taloja ei saisi rakentaa lainkaan, ei edes kaksikerroksia omakoti- ja rivitaloja.

5 Siis mitä ja milloin?  Suuret ikäluokat vanhenevat eikä heille tule kelpaamaan kaikki nykyiset palvelut.  Turku näyttää keskittyvän kotipalveluihin ja tehostettuun palveluasumiseen.  Yksityisille jää välimuotoisten palveluasumismuotojen kehittely ja tuotanto.  Minä en kannata suuria seniorislummeja, vaan monimuotoista eri ihmisten asumista toistensa joukossa.

6 Mikä antaa oikeuden vaatia edellisiä? Sen antaa ns. vanhuspalvelulaki!  Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista. Voimaan 1.7.2013  1 § Lain tarkoitus  5 § Suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi  7 § Palvelujen saatavuus ja saavutettavuus  9 § Kunnan voimavarat  11 § Vanhusneuvosto oltava jokaisessa kunnassa 1.1.2014  15 § Palvelutarpeen selvittäminen  16 § Palvelusuunnitelma

7 Jos halu tai rahkeet riitä kaikkeen heti…  Tehdään sotiemme veteraaneista pilottiryhmä, jonka asiat hoidetaan ensin vanhuuspalvelulain mukaan kuntoon.  Lähestytään jokaista veteraania henkilökohtaisesti  Tehdään jokaiselle halukkaalle kattava palvelu- ja hoitosuunnitelma  Toteutetaan suunnitelma, maksoi mitä maksoi  Seurataan suunnitelman toteutumista ja toimivuutta puolivuosittain.


Lataa ppt "Seniori Turussa – miten haluat asua Kommenttipuheenvuoro Pekka Paatero  Motto: Pekka P. 72v. Vanhana turkulaisena haluan asua kotona maksoi mitä maksoi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google