TE1 Terveysosaaminen Hurtig 2016-2017.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Advertisements

KESKEISIÄ ETIIKAN TEORIOITA
TE3 TERVEYTEEN LIITTYVÄ TIETO JA TERVEYTEEN LIITTYVÄN TIEDON ARVIOINTI Hurtig
Koti ja perhe voimavarana Hurtig Vanhemmuuden roolit Vanhemmuuteen kuuluu monia rooleja: 1. Rakkauden antaminen 2. Huoltaja 3. Rajojen asettaja.
Avoimuuden huomiointi tutkimuksen suunnittelussa Jessica Parland-von Essen CC-BY 4.0 Opetus- ja kulttuuriministeriö.
Hurtig Terveysviestintä. =terveyteen, sairauteen, lääketieteeseen ja terveydenhuoltoon liittyvää viestintää Esim. potilaan lääkäriltä saamat.
Hurtig TE1 Mitä on terveys?. Tehtävä terveys Mitä terveys mielestäsi on ja mitä siihen liittyy? Voit luoda omia käsitekarttoja myös tabletillasi:
Kesätyöt Tehtäviä. Luokkagallup Kuinka moni on ollut kesätöissä? Kuinka moni on ollut useammassa kuin yhdessä kesätyössä? Kuinka moni on hakenut kesätöihin?
Moraalin kehitys (L.Kohlberg) Oikein vai väärin? Moraali kehittyy vaiheittain ajattelun kehittymisen mukana: 1.yksilön oma näkökulma 2. yhteisön lait ja.
Työn nimi (=eläinlaji) Työn tekijä Tallenna tämä sivu luokan omaan kansioon > Omat tiedostot > Biologia > Nisäkkäät > Nisäkkään ja tekijöiden nimet. Noudata.
7. Pyhien kirjojen tulkinta ja tutkimus Ydinsisältö.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Kokonaisuus 2 Mistä luotettavaa tietoa lääkkeistä? Lääkekasvatustunti 7–9-luokkalaisille Oppimistavoite: Tavoitteena.
Y RITYSESITTELYT JA SUHDETOIMINTA Pertti Strandman ja Samuli Viitala.
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
MORAALITEORIAT Luku 7  Ydinsisältö. Moraaliteoriat kokonaisnäkemyksiä hyvän elämän toteutumisesta osa käytännöllistä filosofiaa eli etiikkaa edustavat.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
TERVEYSKASVATUS * Valistus * Opetus * Neuvonta >< ei tavoita kaikkia >< opetus ei laadukasta, monipuolista, innostavaa >< kaikki eivät pääse terveysneuvontaan.
Nuoret, terveys ja arkielämä (TE 2) Tavoitteena on, että opiskelija oppii tarkastelemaan elämäänsä aikuisuuden ja vanhemmuuden näkökulmasta pohtii ja tarkastelee.
Tietoturva ja tietosuoja Mikael Kivelä, kasvatustieteen laitos.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
Kaikki yhden puolesta ja yksi kaikkien puolesta!
Kuvaruutuvideot Tommi Saksa, 2008, HAMK.
Laaja-alainen osaaminen
Puhumista, kuuntelemista, lukemista, kirjoittamista?
Mitä Raamattu opettaa oikeasta ja väärästä
Taidefilosofia ja taidekasvatus tehtävät sl 2013
Terveysviestintä Viestintää, joka liittyy terveyteen ja sairauteen, niiden tutkimiseen ja hoitoon. Keino välittää terveystietoa ja pitää yllä julkista.
Eutanasia s
Tutkimusraportin perusrakenne
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Maailmankatsomus, valinnat ja vastuu
1. Monimuotoinen terveys
NORMATIIVISEN ETIIKAN TEORIAT
Terveysteknologia Tutustutaan, mitä kaikkea terveysteknologialla voidaan tarkoittaa ja miten se auttaa terveyden hoidossa ja sairauksien ehkäisyssä.
TE1 Terveyden perusteet
Tänään tutkimme mediakriittisyyttä
Millaisin mittarein vaikuttavuutta voidaan mitata?
Tervetuloa Innokylään
Energian tuotanto ja ympäristövaikutukset
TAIDOT EDELLÄ © Petteri Elo OPS-koulutus 2016
Instagram.
Filosofian alat TEOREETTINEN FILOSOFIA
Hyvä elämä Kpl 11, s Emma.
2 Terveysosaaminen.
Aloitteleva opettaja – suhde opittavaan sisältöön
AI 4 Tekstit ja vaikuttaminen Opiskelija
Mielipiteen, kannanoton, vastineen kirjoittamisesta
Äidinkielen yo-koetyyppi keväästä 2007 alkaen: oma tekstilajinsa
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
2. tieto osana maailmankuvaa
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
ETIIKAN KÄSITTEITÄ s
Oman alan lehdet (1) Käy lainaamassa oppilaitoksen kirjastosta oman alan lehti. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee oma sivu nimeltään ”Oman alan lehdet”)
Työkokous - palkkatuki ja sen vaikuttavuus
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Kuinka tärkeää tiedon luotettavuus on netissä
5. Eettinen vastuullisuus
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Miksi? Palkanlaskennan koulutusta vähän tarjolla
OPH:n kansainvälistymispalvelut –osaston ohjelmia
Viestinnän työkalupakki
Kalvosarja on laadittu Global Meal –hankkeessa
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
KAUPPAHALLI PAIKKA: ”Kauppahalli”, jossa myyjät ja ostajat kohtaavat
Digitaalisuus nuorisotyön prosesseissa
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
VINKIT VAIKUTTAVAAN VIESTINTÄÄN
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen näkökulma lääkejakelun kehittämiseen Etusivuvaihtoehto 1.
Esityksen transkriptio:

TE1 Terveysosaaminen Hurtig 2016-2017

Terveysinformaatiota tulvii tänä päivänä kaikkialla ympärillämme Miten erotetaan Oikea tieto oletuksista Hyödyllinen tieto humpuukista Asiallinen informaatio mainosviesteistä Ja mistä löydetään luotettavaa tietoa?

Tehtävä Terveysosaaminen Medialukutaito Mitä käsitteet tarkoittavat? Mitä ne pitävät sisällään? Terveyden lukutaito= että ihminen osaa suhtautua kriittisesti terveysviestintään ja ymmärtää terveysviestintää.

1. Terveysosaaminen (kts. Sivu 19) = Terveyteen liittyvät tiedot taidot itsetuntemus kriittinen ajattelu eettinen vastuullisuus Katso sivun 28 laatikosta, kuinka terveysosaamisesta on annettu esimerkki soveltamalla sitä seksuaaliterveydestä huolehtimiseen Eli terveysosaaminen sisältää käytännössä terveyden lukutaidon!

2. Medialukutaito (kts. Sivu 23) = Kykyä erottaa tärkeä ja luotettava tieto muusta mediasta Taitoa löytää ja arvioida oleelliset tiedot Kykyä muodostaa niistä oma perusteltu näkemys asiasta Kykyä arvioida mainontaa ja tunnistaa katteettomat lupaukset

TEHTÄVÄ: Muodostakaa 4-5 hengen ryhmiä Etsikää jokin terveyteen liittyvä Pienoisohjelma (App-storesta, tms.) Video (youtubesta tms..) Uutinen/lehtiartikkeli (lehtien sivuilta) Mainos (esim. facebookista, lehtien sivuilta tai keskustelupalstoilta) Valmistaudu esittelemään löydöksesi muille. 1. Mihin viestinnällä pyritään? 2. Mitä tehokeinoja viestissäsi käytetään? 3. Mikä on totta? http://www.iltalehti.fi/ruoka/20120814159 53448_ru.shtml 4. Mikä on luotettavaa, mikä on epäluotettavaa?

Tehtävä Millä perusteilla voit arvioida terveyteen liittyvän tiedon luotettavuutta?

Tiedon luotettavuuteen vaikuttavat: Julkaisija Miksi ja milloin aineisto on julkaistu? Mikä taho julkaisun takana on? Missä aineisto on julkaistu? Julkaisijan asiantuntemus? Aineiston laatu Voiko faktat erottaa mielipiteistä tai mainoksista? Mistä näkökulmasta tietoa tarkastellaan? Aineiston selkeys, virheettömyys, täsmällisyys Tekstin sujuvuus, helppolukuisuus, yksiselitteisyys Varmistettavuus Onko käytetty lähdeviitteitä? Ovatko lähteet löydettävissä ja luotettavia? Onko sama tieto löydettävissä myös muista lähteistä? Onko aineisto arvioitu?

Vertailussa tieteellinen tieto ja arkitieto kts. Sivu 19 laatikko   Tieteellinen tieto Arkitieto Tiedon alkuperä Tiedon luotettavuus Käytetty kieli ja käsitteet Suhde muuhun tietoon Lähteet DIA 3. Vertailussa tieteellinen tieto ja arkitieto

Vertailussa tieteellinen tieto ja arkitieto   Tieteellinen tieto Arkitieto Tiedon alkuperä Perustuu tutkimuksiin Perustuu havaintoihin ja kokemuksiin, yksittäistapauksiin Tiedon luotettavuus Luotettavaa, järjestelmällisillä tiedonhankintamenetelmillä tuotettua Perustellaan ja kyseenalaistetaan harvoin, epäluotettavaa ja subjekstiivista Käytetty kieli ja käsitteet Teorioita ja käsitteitä, jotka eivät arkikieltä  Ihmisille läheistä, arkipäiväistä Suhde muuhun tietoon Korjaa, täsmentää ja laajentaa arkitietoa Antaa tutkimusaiheita ja lähtökohtia tieteelliselle tutkimukselle Lähteet Tieteelliset julkaisut, lehdet, oppikirjat, internet Kaverit, lehdet, tv, radio, internet DIA 3. Vertailussa tieteellinen tieto ja arkitieto

Terveysmainonta Terveysmainonta voidaan jakaa 1)informatiivisiin ja 2)mielikuvamainoksiin. Terveysmainonta pyrkii vaikuttamaan tiedollisella tasolla (vakuutetaan faktoilla)‏ sosiaalisella tasolla (ryhmäjäsenyyteen, vertaisryhmään, julkisuuden henkilöihin liittäminen)‏ tunnetasolla (ratkaise ongelmia, paranna maailmaa. Tuotteen tarpeellisuus ja välttämättömyys.)‏

Tehtävä terveysviestinnästä: Päättele katsottuasi kolme videota, mikä niistä on tiedollisella-, mikä sosiaalisella ja mikä tunnetasolla mielipidevaikuttamista ja perustele lyhyesti vastauksesi. http://www.youtube.com/watch?v=RKp6SZKshRU&list=FL4B KjxkUDb0KoDGIM9gXm8g&index=3 http://www.youtube.com/watch?v=gLx-xnBEswo http://www.youtube.com/watch?v=mQvA1QGcb8s

Eettinen pohdinta on osa terveysosaamista Eettinen pohdinta liittyy muun muassa käsityksiin oikeasta ja väärästä, toiminnan perusteista, muiden ihmisten kohtelusta sekä hyvästä elämästä. Esimerkiksi terveyteen liittyvien valintojen tarkastelussa voi erottaa kolme päälinjaa seurausetiikka velvollisuusetiikka hyve-etiikka

1. Seurausetiikka: Utilitaristi valitsee teon, jonka ennakoidut seuraukset ovat hyviä mahdollisimman monelle tai tuottavat mahdollisimman vähän pahaa mahdollisimman harvoille. Egoisti valitsee teon, jonka seuraukset hyödyttävät häntä itseään mahdollisimman paljon. 2. Velvollisuusetiikka: valintojen perusteina ovat yleispätevät tai hyviksi havaitut säännöt eli normit. 3. Hyve-etiikka: Aristoteleen muotoilema oppi. Antiikin ajan perushyveet olivat viisaus, rohkeus, kohtuullisuus ja oikeudenmukaisuus. Jokainen hyve on kultainen keskitie liian vähän tai liian paljon välillä. Hyveitä voi tietoisesti kehittää.  

Onko nuoren tupakointi hänen oma asiansa? Näkökulmia pohdintaan: 1. Seurausetiikka – Millaisia terveydellisiä seurauksia tupakoinnista on yksilölle itselleen tai lähiyhteisölle? – Taloudelliset näkökohdat (raha, verotulot, kaupan tulot, terveyden-huolto) 2. Velvollisuusetiikka – Sääntöjen ja normien noudattaminen – Tupakkalaki – Esimerkkinä oleminen (esim. nuoremmille sisaruksille) 3. Hyve-etiikka – Kuuluuko tupakointi hyvään elämään? – Kuka hyvän elämän voi määritellä? Terveys on nykyään erittäin korostunut yhteiskunnassamme: miksi? SE ON MUOTIA, KULTA SINUSTA ON TULLUT PULLUKKA, SUURIN PUDOTTAJA, jne. ohjelmien kautta TERVEYSTUOTTEIDEN MAINONNAN KAUTTA YHTEISKUNNAN SÄÄSTÖPAINEIDEN (kansantalous, sosiaali- ja terveysmenojen kasvaminen) VUOKSI osan mielestä VALLALLA ON ERÄÄNLAISTA ”TERVEYSTERRORISMIA” tai syyllistämistä/painostamista/holhousta

Tehtäviä Tarkastele television ohjelmatarjonnasta, millaisissa ohjelmissa käsitellään terveyteen liittyviä teemoja? Millaisia terveysviestejä löytämissäsi terveysviihde- ohjelmissa esitetään ja miten niitä perustellaan? Millaisia terveyteen liittyviä aiheita sanomalehdissä käsitellään? Millaisia kantoja lehdet tuovat esille kyseessä olevista asioista? Onko tällä hetkellä markkinoilla konsoli- tai tietokonepelejä, joilla voisi olla terveyden edistämiseen pyrkiviä tavoitteita?

Tehtäviä 1. Tutustu kolmeen erilaiseen terveysaiheiseen portaaliin: www.paihdelinkki.fi www.vaestoliitto.fi www.liikenneturva.fi www.savustuskoppi.fi www.terveyskirjasto.fi 2. Kuvaile verkkoportaalin informaatiota. 3. Kuvaile verkkoportaalin palveluita. 4. Arvioi verkkoportaalin luotettavuutta.