Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Advertisements

HENKILÖKOHTAINEN NÄYTTÖSUUNNITELMA – HENSU Seija Pajukoski
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Turun esi- ja perusopetuksessa
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
Verkko-opetuksen laatu yliopisto-opetuksessa Vopla-hankkeen esiselvityksen tulokset Janne Sariola, HY Annikka Nurkka, LTY Sari Tervonen, KuY Verkko-opetuksen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Seminaarin tavoitteet Murmanskissa joulukuu 2010 Mare Rantaniemi ja Natalia Strelskaja Projektipäälliköt.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Vaasan yliopisto Erikoistumisopintojen kehittämispäivä Ilkka Virtanen Miksi erikoistumisopintoja akkreditoidaan? Erikoistumisopintolautakunnan.
Verkko-opetuksen laatuhankkeen kehitystyö 2006 VVYOP` Sari Koski-Kotiranta, Helsingin yliopisto
 Osana LapsiKuopio II -hanketta ( ), syksyn 2011 ja kevään 2012 aikana  Tavoitteina: › tukea Pienet lapset liikkeelle -toimintamallin vakiintumista.
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI
Opetussuunnitelmatyö - keskiössä OPSviestintä Katariina Alha Jyväskylän yliopisto
Laadunhallinnasta vastaavien osaamisprofiilit
Oppisopimuskoulutuksen seminaari Rovaniemi Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja Kristiina Karjalainen, Ulla Ritvanen Erika Löfström Laadun teoriasta käytäntöön työpajat
Verkko-opetuksen laadunhallinta- ja laatupalveluhanke (Vopla) Helsingin yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto Verkko-opetuksen.
Verkko-opetuksen laatu - käytännön kokemuksia laatutyöstä PedaForum -työpaja Sari Koski-Kotiranta, Annika Evälä,
Aikuis- ja työpaikkakoulutusyksikkö Virpi Pikkuaho
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Synergiaryhmä.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Synergiaryhmä.
Kannattaako opiskelijapalautetta kerätä? Pedagoginen kahvila Saara Repo-Kaarento Pedagoginen yliopistonlehtori.
Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma.
Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen esittely Kirsi Hiltunen.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Itsearviointien seurantaseminaarit Esiin nousseita laadunhallintaan liittyviä näkökohtia JR
Mitä auditoinnissa arvioidaan ja miksi? Johtaja Kari Seppälä, Turun yliopisto Auditointiryhmän puheenjohtaja.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
+ Ammatillisella koulutuksella on vientiä Toimintasuunnitelma ammatillisen toisen asteen koulutuksen viennille Mervi Jansson AMMATILLINEN KOULUTUSVIENTI.
Opettaja oppilaan oppimisen tukena Opi ja onnistu esteettä Eija Häyrynen erityisopettaja, KT.
Perusopetus Osaamisen kehittäminen TOIMINTAKULTTUURIN MUUTOS - OPS 2016 Organisaation osaaminen – yhteisön osaaminen – yksilön osaaminen.
Koulun kehittämisprojekti
Oppimis- ja koulutustoiminnan analytiikan jaosto 3. 4
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Miksi kannattaa tulla ensi vuonna foorumiin Joensuuhun?
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus EDUCA-messut
VASU:n jalkauttaminen Raumalla
Ammatillisen koulutuksen laadunhallinnan arviointi ja järjestäjien tuki Anu Räisänen
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
LAPE Lasten ja perheiden palveluiden muutosohjelman tavoitteet ja toimeenpano Lasten- ja nuorisopsykiatrian koulutuskokonaisuus 31.8, 6.9, Seinäjoki.
Tutkimustietovarannon ohjausrakenne
Varhaiskasvatuksen lainsäädännön valmistelun eteneminen
KAKSI IKKUNAA - USKONTO VARHAISKASVATUKSESSA
KULTAVASU 2016 – 2017 toteuttamissuunnitelma
Opetussuunnitelmauudistuksellako uuteen lukioon?
Joensuun seudun varhaiskasvatussuunnitelma
VARHAISKASVATUKSEN LAADUN ARVIOINTI – MAHDOLLISUUDET JA SUDENKUOPAT
Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun 2018 informaatiotilaisuus Opetushallitus Opetusneuvos Jukka Lehtinen OKM/Ammatillisen koulutuksen.
Asiakasraati Lapsen vasu
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Odotukset johtajuudelle varhaiskasvatussuunnitelmatyössä
Opettajajohtajuus jaetun pedagogisen johtajuuden ytimessä
PEDAGOGINEN DOKUMENTOINTI
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Karvi arviointitiedon tuottajana
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
= = 62 9 ∙ 7 - 1= 62 8 ∙ = 62 (3 + 5) ∙ 6 = : 2 ∙ (15 – 7) = ∙ = 48 7 ∙ : 3 = 48 ( ) : 3 +
Omavalvonta -työpaja THL:ssa
KM Thomas Nukarinen, varhaiskasvatuksen vastaava Liperi.
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia

Karvi Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on itsenäinen koulutuksen arviointivirasto. Toteuttaa koulutukseen sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjien toimintaan liittyviä arviointeja varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen. Arviointikeskus koostuu arviointineuvostosta, korkeakoulujen arviointijaostosta sekä yleissivistävän ja ammatillisen koulutuksen arviointiyksiköistä (Helsinki ja Jyväskylä) ja korkeakoulujen arviointiyksiköstä.

Karvin tehtävät Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi) on itsenäinen koulutuksen arviointivirasto. Arvioida oppimistuloksia. Toteuttaa koulutukseen ja varhaiskasvatukseen sekä varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjien ja korkeakoulujen toimintaan liittyviä arviointeja. Tukea varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjiä sekä korkeakouluja arviointia ja laadunhallintaa koskevissa asioissa. Kehittää koulutuksen ja varhaiskasvatuksen arviointia.

Varhaiskasvatus murroksessa Hallinnonalasiirto 1.1.2013  Varhaiskasvatus osana koulutusjärjestelmää ja koulutuspolitiikkaa Päivähoidosta varhaiskasvatukseen Yhteiskunnalliset muutokset ja niiden painotuksen muutos (iso käsitteellinen muutos) Varhaiskasvatuslaki 1.8.2015 Pedagogiikan painotus, uudet tavoitteet Ohjausjärjestelmän muutos OPH:n ja Karvin rooli  kehittäminen ja arviointi Uusi Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 18.10.2016 (normittavana)

Arviointi perustuu lain vaatimuksiin Varhaiskasvatuslaki 9 b § (8.5.2015/580): Varhaiskasvatuksen arvioinnin tarkoituksena on turvata varhaiskasvatus lain tarkoituksen toteuttamista ja tukea varhaiskasvatuksen kehittämistä ja edistää lapsen hyvinvoinnin, kehityksen ja oppimisen edellytyksiä. Järjestäjän tulee arvioida antamaansa varhaiskasvatusta sekä osallistua ulkopuoliseen toimintansa arviointiin. Keskeiset tulokset tulee julkistaa.

Arviointi perustuu lain vaatimuksiin Laki Kansallisesta koulutuksen arviointikeskuksesta 1-2 §(1295/2013) Koulutuksen ja varhaiskasvatuksen ulkopuolisen arvioinnin riippumattomana asiantuntijaorganisaationa on Kansallinen koulutuksen arviointikeskus. Arviointikeskus tuottaa tietoa koulutuspoliittista päätöksentekoa ja koulutuksen kehittämistä varten. Toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnon alalla.

Uudet vk-suunnitelmat arvioinnin kohteena Varhaiskasvatussuunnitelmien hyödyllisyys ja selkeys sekä niihin kirjattujen sisältöjen toteutuminen on yksi varhaiskasvatuksen keskeinen laadun avaintekijä. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet toimii varhaiskasvatuksen laadun suunnannäyttäjänä ja sen toteutumisen arviointi on keskiössä laadunhallinnan kehittämiseksi.

Laadun ulottuvuudet varhaiskasvatuksessa Rakenteellinen laatu kuvaa rakenteellisiin tekijöihin liittyviä tekijöitä: esim. henkilöstön kelpoisuudet, aikuinen-lapsi suhdeluvut ja turvallisuudelle ja terveydelle asetetut vaatimukset. Prosessilaadulla kuvataan varhaiskasvatuksen käytäntöjä ja se sisältää muun muassa opetussuunnitelman sisällölliset painotukset, kuten pedagogiset käytänteet ja niiden laatu, leikin asema, lapsen ja aikuisen välinen vuorovaikutus, vertaissuhteet ja osallisuus  millaisia kokemuksia lapsille muodostuu. Tuloslaadulla tarkoitetaan varhaiskasvatuksen hyötyjä lapsille, vanhemmille, yhteisölle ja yhteiskunnalle.

Karvin Arviointisuunnitelmassa kaksi varhaiskasvatuksen arvioinnin hanketta vuosille 2016–2019: I Varhaiskasvatuksen toteutuminen ja prosessit Arviointi kohdistuu varhaiskasvatussuunnitelma prosesseihin kansallisella ja paikallisella tasolla sekä varhaiskasvatussuunnitelmien toteutumiseen. II Varhaiskasvatuksen järjestäjien tukeminen laadunhallinnassa ja arviointimallin kehittäminen Arviointikeskus laatii varhaiskasvatuksen pitkän aikavälin arviointisuunnitelman ja laadunarvioinnin mallin, joka pitää sisällään esimerkiksi pedagogisten käytäntöjen ja pedagogisen johtajuuden arviointimallit. Karvi kehittää arvioinnin malleja ja käytänteitä sekä tukee järjestäjiä niiden käyttämiseksi. Lisäksi hankkeessa luodaan varhaiskasvatuksen auditointijärjestelmä.

Mitä on tarkoitus arvioida? a) Varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden 2016 käyttöönottoon liittyvät prosessit b) paikallisen varhaiskasvatussuunnitelman laatimiseen ja käyttöönottoon liittyvät prosessit c) lapsen varhaiskasvatussuunnitelman laatimiseen ja käyttöönottoon liittyvät prosessit d) varhaiskasvatussuunnitelmien sisällöt e) suunnitelmien toteutuminen varhaiskasvatustoiminnassa

Arvioinnin valmisteluryhmät Ulkopuolisista asiantuntijoista koottu suunnitteluryhmä: Kehittämispäällikkö Virpi Mattila, Espoo Päiväkodin johtaja Mervi Eskelinen, Helsinki Varhaiskasvatuksen tutkija Maiju Paananen, Tampereen yliopisto Työpajat: 13.12.2016 Oulussa yhteistyössä Pohjois-Suomen AVIn kanssa 17.1.2017 Helsingissä asiantuntijapaja 18.1.2017 Helsingissä asiantuntijapaja 3.2.2017 Helsingissä kentän toimijat ARVIOINNIN TOTEUTUKSEN PITÄISI ALKAA SYKSYLLÄ 2017