Lastensuojelun linjaukset ja laatusuositukset

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uusi lastensuojelulaki ja ehkäisevä lastensuojelu
Advertisements

Path of child protection
Asiakkaana sosiaalipalveluissa
Turvaa ja hyvinvointia lapselle ja perheelle – palveluiden yhteiskehittämistä Koontia Arvokas elämä –hankkeen poluilta tulevaisuuden kehittämistä varten.
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Keski-Pohjanmaan Lapsi- ja Nuorisopoliittinen strategia
Perhetyön moninaisuus?
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
Uusi lastensuojelulaki
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
YKSILÖ – JA PERHEKOHTAINEN LASTENSUOJELU
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
LAPSEN OIKEUDET.
Lastensuojelu nuoren tukena
OPETTAJA JA OPPILAS Opettaja hyväksyy ja pyrkii ottamaan huomioon oppijan ainutkertaisena ihmisenä. Opettaja kunnioittaa oppijan oikeuksia ja suhtautuu.
1) Mitä tässä ryhmässä oli sellaista, joka haluat jakaa muiden osallistujien kanssa? 2) Mikä huomio/ konkreettinen asia, joka auttaa sinua jatkossa huomioimaan.
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
NUORTEN ASEMA Päihdepoliklinikka Mielenterveyspalvelut
Suunnitelmallinen sosiaalityö perheen ja läheisverkoston kanssa
Päivi Juurinen, suunnittelija
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
Lapsi- ja perhepalvelukeskus Ruusu Susanna Pirttiaho
LASTEN SUOJELU – JOKAISEN TEHTÄVÄ Varhaiskasvatuksen mahdollisuudet lasten suojelussa, KELTO Pirjo Harjupatana LTO Riitta Sinko.
Georg Henrik Wrede1 Lapsi- ja nuorisopolitiikan uudistuvat tavoitteet.
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
AH Lastensuojelulaki sosiaalityön arjessa Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö Arja Honkakoski Sosiaalityön kehittämispäällikkö.
Pään avauksia lapsen oikeuksiin Lapsen oikeudet 20v.
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Hoito- ja kasvatustyö lastensuojelun sijaishuollossa - erikoistumisopinnot 30 op Yleisiä tavoitteita Opiskelija jäsentää ja kehittää työtään moniammatillisessa.
Osmos-loppupuheenvuoro Riitta Vartio. mitä kuulin tänään?
Sosiaali- ja terveydenhuollon eri-ikäisten peruspalvelut
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Oikeusperustainen ohjelmatyö lasten näkökulmasta Case Nace la Esperanza, Kolumbia Annette Gothóni, Suomen World Vision.
Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintajärjestelmä
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Pohjois-Suomen Lasten Kaste - hankekokonaisuus  Neljä osakokonaisuutta: Lappi, Kainuu, Oulun eteläinen.
Lastensuojelun perhetyö Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut.
Kadonnutta vanhempaa etsimässä Tarja Hiltunen Tohtorikoulutettava Jyväskylän yliopisto Lapsi- ja läheistyön koordinaattori Sininauhaliitto.
Yksityisyys on lapsen(kin) perusoikeus Ke Yläneen Yhtenäiskoulu Eeva Valjakka Asiantuntijalakimies, OTT.
Terveyden määritelmät
MONIAMMATILLISUUS TUEN TARPEESSA OLEVAN LAPSEN JA PERHEEN ARJESSA
Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus EDUCA-messut
Lapsen näkemyksen huomioiminen iän ja kehitystason mukaan
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Köyhyys ja lapsen oikeudet
LASTEN OIKEUDET.
Kainuun toiminnallinen osakokonaisuus
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Sosiaalialan tehtävärakenne
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Jokaisen kasvu osallisuuteen – millaiset yhteisöt sen mahdollistavat?
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Läheisen ohjaus terapiatyössä
HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
LUONNOS (11/17) Kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinto
ERO LAPSIPERHEESSÄ –KOULUTUS tiistaina klo 9-15
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Alkoholipolitiikkaa lapsinäkökulmasta
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Lastensuojelun linjaukset ja laatusuositukset Hanna Heinonen Projektipäällikkö 1.9.2008 Tampere

Taustaa linjauksille Kansallisten lastensuojelun linjausten valmistelu on aloitettu Lastensuojelun kehittämisohjelmassa Tavoitteena oli saada aikaan Valtioneuvoston periaatepäätös → tavoitteesta jouduttu tinkimään

Linjausten tavoitteet Kansallisten linjausten tavoitteena on ohjata päätöksentekoa sekä lastensuojelupalvelujen suunnittelua ja toteutuksen seurantaa→ vrt. esim. mahdollisuus hyödyntää linjauksia suunnitelmatyöskentelyssä

Linjausten sisältö Lastensuojelun tarkoitus ja tehtävä Periaatteet Palvelujärjestelmä Lapsi- ja perhekohtaisen lastensuojelun kehittämisen keskeiset periaatteet

Lastensuojelun tehtävät Lastensuojelulla kolme perustehtävää: lasten yleisiin kasvuoloihin vaikuttaminen vanhempien tukeminen kasvatustehtävässä lasten suojelutehtävä Lasten yleisiin kasvuoloihin vaikuttaminen: kunnan seurantatieto, lastensuojelun suunnitelmat (ohjaaminen, seuraaminen ja johtaminen perustuu tietoon) Vanhemmuuden tukeminen (onko lastensuojelun ensisijainen tehtävä?) Lapsen arjessa ensisijainen vastuu lapsen turvallisen kasvun ja kehityksen toteutumisessa on vanhemmilla, joita tulee kaikin tavoin tukea tässä tehtävässä lasten suojelutehtävä. Lapsen oikeuksien turvaaminen kaikissa tilanteissa. Lastensuojelun on lähtökohdiltaan ristiriitaista toimintaa puututtaessa vanhempien kasvatusoikeuksiin ja perheen yksityisyyteen. Perheen tuen ja kontrollin yhdistäminen!

Palvelujärjestelmä Ehkäisevän lastensuojelun lisäksi palvelujärjestelmään kuuluu lapsi- ja perhekohtainen lastensuojelu Ehkäisevää lastensuojelua toteutetaan kunnan peruspalveluissa Lapsi- ja perhekohtaista lastensuojelua on lastensuojelutarpeen selvitys, avohuollon tukitoimet, lapsen kiireellinen sijoitus ja huostaanotto, sijaishuolto ja jälkihuolto

Lastensuojelun suunnitelmallisuus valtionhallinnossa Lapsiperheiden sosiaalipalvelujen ja lastensuojelun yleinen suunnittelu, ohjaus ja valvonta kuuluvat STM:lle Läänin alueella lääninhallitukselle Stakes toimii asiantuntijavirastona, joka tuottaa ja hankkii tietoa ja osaamista sekä välittää sitä käyttäjille, ylläpitää alan tiedostoja ja rekistereitä sekä harjoittaa alan tutkimus- ja kehittämistoimintaa Lapsiasiavaltuutettu seuraa ja arvioi lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja oikeuksien toteutumista yhteiskunnassa ja vaikuttaa lapsia koskevaan lainsäädäntöön ja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon

Lastensuojelun suunnitelmallisuus kunnassa Lastensuojelun järjestämisvastuu kunnalla, palvelut voidaan tuottaa itse, yhteistyössä toisten kuntien kanssa tai hankkimalla palvelut muuten (esim. yksityiseltä palveluntuottajalta) Lastensuojelusuunnitelmien rooli tärkeä!→ lastensuojelusuunnitelmissa tulee ottaa huomioon tehdyt linjaukset

Lastensuojelua ohjaavat arvot ja periaatteet Linjausten keskeisimmät arvot perustuvat: Suomen perustuslakiin ja kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin Myös sosiaalialan eettiset periaatteet otettu huomioon Lastensuojelun lähtökohtana on lapsen etu

Lapsen oikeuksien yleissopimus (SopS 60/1991) Provision = lapsille ja nuorille turvataan osuus yhteiskunnan voimavaroista Protection = oikeus erityiseen suojeluun ja huolenpitoon Participation = oikeus osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon ja yhteiskuntaelämään Osuus yhteiskunnan voimavaroista= lapsille taataan riittävän laadukkaat palvelut: päivähoito, terveydenhuolto ja koulutus sekä kehityksen kannalta riittävä elintaso Oikeus erityiseen suojeluun ja huolenpitoon = yhteiskunta ottaa vastuun lapsen ja nuoren hyvinvoinnista tilanteissa, joissa vanhempien voimavarat eivät riitä sitä turvaamaan. Lapsi on oikeutettu suojeluun laiminlyöntiä, ruumiillista ja henkistä väkivaltaa, riistoa, syrjintää ja epäinhimillistä kohtelua vastaan. Lapsella on oikeus koskemattomuuteen ja turvallisuuteen kaikissa olosuhteissa. Sekä oikeus turvalliseen ympäristöön ja terveeseen kasvuun. Oikeus osallistua ikänsä ja kehitystasonsa mukaisesti itseään koskevaan päätöksentekoon ja yhteiskuntapolitiikkaan: Lapsia kunnioitetaan perheen, yhteisön ja yhteiskunnan aktiivisina jäseninä ja vaikuttajina, heitä kuullaan ja heillä on oikeus saada riittävästi tietoa omista asioistaan, jotta he pystyvät vaikuttamaan niiden käsittelyyn. Lapselle, joka kykenee muodostamaan omat näkemyksensä taataan oikeus vapaasti ilmaista nämä näkemykset kaikissa häntä koskevissa asioissa.

Lapsen edun arviointi Miten eri toimenpidevaihtoehdot ja ratkaisut turvaavat lapselle tasapainoisen kehityksen ja hyvinvoinnin läheiset ja jatkuvat ihmissuhteet mahdollisuuden saada ymmärtämystä ja hellyyttä iän ja kehitystason mukaisen valvonnan ja huolenpidon taipumuksia vastaavan koulutuksen turvallisen kasvuympäristön ruumiillisen koskemattomuuden ja loukkaamattomuuden itsenäistymisen ja kasvamisen vastuullisuuteen mahdollisuuden osallistumiseen ja vaikuttamiseen kielellisen, kulttuurisen ja uskonnollisen taustan huomioimisen Lastensuojelun aikaulottuvuuden huomioiminen! Pienen lapsen elämä tapahtuu tässä ja nyt. Aika on siis suhteutettava lapsen ikään. Vrt. viikko esim. kuukauden ikäisen lapsen elämässä tai 15-vuotiaan lapsen elämässä

Lapsi- ja perhekohtaisen lastensuojelun keskeiset periaatteet Lapsen edun periaate lapsen etu vaatii lapsilähtöistä toimintaa lapsuus nähdään tasaveroisena elämänvaiheena aikuisuuden kanssa lastensuojelu lähtee lapsen tarpeista! jokainen lasta koskeva päätös (tai ratkaisu) on tehtävä niin, että se on perusteltu lapsen näkökulmasta Jos lapsen ja vanhemman etu on ristiriidassa keskenään, on asia ratkaistava lapsen edun hyväksi Sijaishuollossa olevan lapsen tai nuoren erityinen suojelu! Oikeus pitää yllä läheisiä ihmissuhteita

Lapsi- ja perhekohtaisen lastensuojelun keskeiset periaatteet Koko perheen ja vanhempien tukeminen viranomaisten on kaikin tavoin tuettava vanhempia heidän kasvatustehtävässään perheitä tuetaan pääsääntöisesti peruspalveluissa, mutta myös tukitoimia ja erityispalveluja tulee olla tarjolla huostaanotetun lapsen kohdalla vanhempien kuntoutumisen edistäminen keskeistä!

Lapsi- ja perhekohtaisen lastensuojelun keskeiset periaatteet Osallisuus mahdollisuus olla mukana itselle merkityksellisten ja omaan elämään vaikuttavien asioiden hoitamisessa osallisuus edellyttää vastavuoroisuutta ammattilaisten toiminnan avoimuus! asiakkaille tarvittava tieto

Lapsi- ja perhekohtaisen lastensuojelun keskeiset periaatteet Yhdenvertaisuus Erilaisuus ei saa johtaa syrjintään Lasten oikeudet kuuluvat kaikille riippumatta perheoikeudellisesta asemasta ja sosiaalisesta tai etnisestä taustasta Toimintakäytäntöjen yhtenäisyys eri puolilla maata

Lapsi- ja perhekohtaisen lastensuojelun keskeiset periaatteet Suhteellisuusperiaate Viranomaisten käyttämät auttamiskeinot tulee olla oikeassa suhteessa asiakkaan auttamisen päämääriin ja tavoitteisiin Pienimmän tehokkaan tai lievimmän riittävän puuttumisen periaate Lastensuojelun hienovaraisuus

Lapsi- ja perhekohtaisen lastensuojelun keskeiset periaatteet Suunnitelmallisuus Lastensuojelulain mukaiset suunnitelmat Lapsi- ja perhekohtaisen lastensuojelun työprosessi perustuu AINA yksityiskohtaiseen asiakassuunnitelmaan sekä sen toistuvaan seurantaan ja arviointiin suunnitelma laaditaan yhteistyössä asiakkaan kanssa

Lapsi- ja perhekohtaisen lastensuojelun keskeiset periaatteet Palvelujen oikea-aikaisuus Ehkäisevä lastensuojelu ja varhainen puuttuminen! Tarvittaessa intensiivipalvelut (ei rajoitettua kestoa) Asiakkaille tietoa palvelujärjestelmästä

Keskeiset periaatteet Lapsen edun periaate Koko perheen ja vanhempien tukeminen Osallisuus Yhdenvertaisuus Suhteellisuusperiaate Suunnitelmallisuus Palvelujen oikea-aikaisuus

Lastensuojelun laatusuositukset Laatutyöskentely ei ole vielä käynnistynyt Millaiset laatusuositukset parhaiten tukisivat lastensuojelun toteutumista?

Lisätietoja Hanna Heinonen hanna.heinonen@stakes.fi gsm 040 487 8899