Korkeakoulutuksen kärkihankkeet ja muuta ajankohtaista Petri Haltia.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
Advertisements

Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
Ammattikorkeakoulujen haasteet TKI-toiminnalle Erja Heikkinen
05/20071 Erasmus Korkeakoulujen kv.kevätpäivät Seinäjoki 2007 Anne Siltala, CIMO Hankeyhteistyö työelämän kanssa - Erasmus-ohjelman tukimuodot.
Satu Helmi & Ismo Kantola
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Strategiakausi käynnistyi. Mitä uutta opintohallintoon? Päivi Pakkanen Rehtorin kanslia/ Tutkimus- ja opintoasiat / Opintoasioiden.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
Sunnuntai, 23. marraskuuta 2014 TASAVERTAINEN KORKEAKOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN (Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto ARENE ry.:n tavoitteet)
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Maija Innola/ as / /1. Tavoitesopimus Sopimuksen.
Sivu 1 Tilannekatsaus Maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020.
Ylermi Perusteluja Uusien toimintatapojen ja uusien tuotteiden luomiseen.
HUOMENNA AVOIN YLIOPISTO Puheenjohtaja Kari Seppälä Yliopistojen aikuiskoulutusverkosto
10/2009 © Copyright Tekes Kilpailukykyä ja työelämän laatua Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen rahoitus (TYKE) Tekesin työorganisaatioiden kehittämisen.
INSSI-KEHITTÄMISSEMINAARI Teknillisen korkeakoulutuksen kehittämisen tilanne Johtaja Hannu Sirén.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
GOPP –hanketyöpaja Teemaryhmät Ohjausryhmän edustajat SAMOK ry. Projektipäällikkö.
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
Hallitusohjelman arviointi Juha Kettunen.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
Lisää tähän otsikko Selvityshanke kansalaisten yksilöllisistä koulutustileistä Mirja Hannula.
Kestävää kasvua ja työtä
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Digitalisaatio korkeakoululaitoksen koulutuksessa ja tutkimuksessa ylijohtaja Tapio Kosunen, opetus- ja kulttuuriministeriö Avoimen tieteen ja tutkimuksen.
SeAMK kehittämisohjelma Kehittämisseminaari Tapio Varmola.
Ajankohtaista ammattikorkeakouluista Tradenomikoulutuksen neuvottelupäivät Maija Innola.
HALLITUSOHJELMAN KÄRKIHANKKEET Osaaminen ja koulutus Nuorisotakuusta yhteisötakuun suuntaan Martti Rantalan ote OKM kärkihankemateriaalista.
O PETUSMINISTERIÖ /Jukka Lehtinen / / 1. Ammatillisen koulutuksen tuloksellisuuden kehittäminen Koulutuspoliittisia tavoitteita:
Musiikin koulutusseminaari - valtakunnallinen koulutusrakenne ja työnjako Maija Innola Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto.
Ammatillisen koulutuksen ohjauksen laadunvarmistus Pasi Kallioinen, Sataedu & VeeVee Virtanen, SAKU ry OPINTO-OHJAUKSEN MITTARISTO JA SEN KÄYTTÖKOKEMUKSET.
EU:n ja Latinalaisen Amerikan välinen yhteistyö Trainet-seminaari Seinäjoella Sari Wessman Kansainvälisten asiain sihteeristö Opetus-ja kulttuuriministeriö.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Opettajankoulutusfoorumin tehtävät 1.Laaditaan opettajien perus-, perehdyt- tämis- ja täydennyskoulutusohjelma: - nykytila ja haasteet - visio opettajankoulutukselle.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Rakennerahastokausi Ammatillisen koulutuksen seminaari Kokkola opetusneuvos Seija Rasku.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Sujuvat siirtymät – ohjauksen teemaseminaari Kati Lounema yksikön päällikkö, opetusneuvos.
AMMATTIKORKEAKOULUJEN OHJAUS JA RAHOITUS TULEVAISUUDESSA Johtaja Hannu Sirén
Keskiviikko 28. lokakuuta 2009 ESTEETÖN OPISKELU AMMATTIKORKEAKOULUISSA ESOK-PÄÄTÖSSEMINAARI HELSINKI
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Ohjaus uudistuvassa ammattikoulutuksessa Elise Virnes
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Tutoropettajien koulutus ja toiminta
Digitalisaation ohjausmalli
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Yhteinen tavoitteemme
Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät ylitarkastaja Sanna Hirsivaara.
Sote-tieto hyötykäyttöön -strategia 2020 ja sen toimeenpano - Kori 3: Tiedon jalostaminen ja tiedolla johtaminen.
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Kokkolan yliopistokeskus Chydenius
Erityisavustus korkeakouluille korkeakoulutuksen kehittämiseen
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Ammattikorkeakoulun kehittämispäivä
Viestit kansalaisille, ammattilaisille ja päättäjille
Korkeakoulujen opiskelijavalintojen uudistus Ilmari Hyvönen
OKM raportointitarpeet Jukka Haapamäki 25. 9
"Kyseessä ei ole hyvä ja merkittävä korkeakoulutuksen parissa työskentelevä ryhmä tai verkosto. Vaan paras ja tärkein."
Ryhmä 2 Keväällä 2016 haussa olevat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset ESR-toimenpidekokonaisuudet Osuvaa osaamista: Sujuvat.
Ammatillisen koulutuksen reformi
Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun 2018 informaatiotilaisuus Opetushallitus Opetusneuvos Jukka Lehtinen OKM/Ammatillisen koulutuksen.
Ekosysteemien kehitys
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
#korkeakouluvisio # korkeakoulutus2030 #tutkimus2030
Osaamisella soteen! TEHY
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara
Esityksen transkriptio:

Korkeakoulutuksen kärkihankkeet ja muuta ajankohtaista Petri Haltia

HALLITUSOHJELMA

Osaaminen ja koulutus - kärkihankkeet 1. Uudet oppimisympäristöt ja digitaaliset materiaalit peruskouluihin 2. Toisen asteen koulutuksen reformi 3. Nopeutetaan siirtymistä työelämään 4. Parannetaan taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta 5. Vahvistetaan korkeakoulujen ja elinkeinoelämän yhteistyötä innovaatioiden kaupallistamiseksi 6. Nuorisotakuuta yhteisötakuun suuntaan

Kärkihanke 1: Opettajankoulutusfoorumi Foorumissa mukana opettajankoulutusta antavat yliopistot ja ammattikorkeakoulut, keskeiset sidosryhmät ja opetushallinto Opettajankoulutusfoorumi laatii laajassa sidosryhmäyhteistyössä opettajankoulutuksen kehittämisohjelman. Opettajien perus- ja täydennyskoulutuksen kehittämisohjelma on osa peruskoulun uudistamista, jossa painottuvat uusi pedagogiikka, uudet oppimisympäristöt ja opetuksen digitalisaatio. Ohjelma kattaa sekä yliopistojen että ammattikorkeakoulujen antaman opettajien peruskoulutuksen, opettajankoulutusta koskevan tutkimuksen ja kaikkia opettajaryhmiä koskevan täydennyskoulutuksen kehittämisen. Valmistelutyössä on foorumin ja sen jaostojen asiantuntemuksen ohella hyödynnetty verkkoaivoriihen (1 800 osallistujaa) tuloksia. Kehittämisohjelma julkistetaan Kehittämisohjelman toimeenpanoon liittyvät avustukset tulevat haettaviksi lokakuussa 2016 Opettajankoulutusfoorumi järjestää alueellisia tilaisuuksia kehittämisohjelman esittelemiseksi..

Kärkihanke 3: Nopeutetaan siirtymistä työelämään Toimenpiteet 1: Nopeutetaan toiselta asteelta korkeakouluihin siirtymistä uudistamalla opiskelijavalintoja ja lisäämällä korkeakoulujen ja toisen asteen oppilaitosten yhteistyötä 2: Mahdollistetaan opiskelijoille opiskeleminen ympärivuotisesti ja tunnustetaan paremmin aiemmin hankittu osaaminen. 3: Lisätään digitaalisia oppimismahdollisuuksia ja oppimisympäristöjä korkeakouluissa Mm. Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen kanssa käytävissä neuvotteluissa K/S2016 sovitaan kehittämistoimenpiteistä opiskelijavalintojen uudistamiseksi, oppimisympäristöjen kehittämiseksi sekä ympärivuotisen opiskelun edistämiseksi Työryhmä: toimintasuunnitelma ylioppilastutkinnon hyödyntämiseksi korkeakoulujen opiskelijavalinnoissa, laatii esityksensä mennessä. Erityisavustushaku korkeakouluille korkeakoulutuksen kehittämishankkeisiin Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kansainvälistymislinjausten valmistelu Tutkimusta, aiemmin hankitun osaamisen arviointi 2017, hyvien käytäntöjen levittämistä ja tukemista 4: Kelpoisuusvaatimusten päivittäminen julkisella sektorilla 5

HO ja korkeakoululaitoksen yhteiset tavoitteet Suomalainen korkeakoululaitos on vuonna 2025 kansainvälisesti kilpailukykyinen, mahdollistaa korkeaan osaamiseen perustuvan suomalaisen yhteiskunnan uudistumisen ja tuottaa osaamista globaalien ongelmien ratkaisemiseen. Suomalainen korkeakoululaitos on vuonna 2025 kansainvälisesti kilpailukykyinen, mahdollistaa korkeaan osaamiseen perustuvan suomalaisen yhteiskunnan uudistumisen ja tuottaa osaamista globaalien ongelmien ratkaisemiseen. Hallitus- ohjelma OKM-kk sopimukset Vahvat korkeakouluyksiköt osaamisen perustana Vahvat korkeakouluyksiköt osaamisen perustana Laadukkaasta koulutuksesta nopeammin työelämään Laadukkaasta koulutuksesta nopeammin työelämään Tutkimuksella ja innovaatiotoiminnalla kilpailukykyä, hyvinvointia ja vaikuttavuutta Tutkimuksella ja innovaatiotoiminnalla kilpailukykyä, hyvinvointia ja vaikuttavuutta Korkeakouluyhteisön kehittäminen Korkeakouluyhteisön kehittäminen Korkeakoulun tehtävä, profiili ja vahvuusalat Korkeakoulun tehtävä, profiili ja vahvuusalat Tutkintotavoitteet Tutkintotavoitteet Rahoitus Rahoitus Raportointi Raportointi Sovittavat tutkintotavoitteet Koulutuslaajennuksista ja uudelleen suuntauksista sekä opettajankoulutustarpeista Uudistuva Suomi Uudistuva Suomi Kestävän talouden Suomi Kestävän talouden Suomi Suomi 2025 – yhdessä rakennettu Suomi 2025 – yhdessä rakennettu Suomi osana Eurooppaa Suomi osana Eurooppaa Turvallinen Suomi Turvallinen Suomi Asemoituminen osana kansallista korkeakoulu- ja tutkimusjärjestelmää ja kansainvälisesti

Yliopistojen sopimusneuvottelut käyty toukokuussa 2016 –Neuvotteluissa keskityttiin yliopistojen strategiseen kehittämiseen ja kärkihankkeisiin - profiloituminen ja strateginen johtaminen etenevät –Sovittiin tavoitteista ja kehittämiskohteista sekä yliopistojen strategioiden ja valtioneuvoston kärkihankkeiden linjausten mukaisista konkreettisista toimista. Yliopistot parantavat koulutuksen laatua uudistamalla koulutussisältöjä, opetusmenetelmiä, oppimisympäristöjä ja yhteistyötä –Vuoteen 2018 mennessä käyttöön opiskelijavalinta, joka ei edellytä opiskelijalta pitkää valmentautumista –Ympärivuotisen opiskelun edistäminen sekä opetuksen, tutkimuksen ja tukipalvelujen digitalisoimista. –Yliopistot vahvistavat yhteiskunnallista vaikuttavuuttaan lisäämällä osaamisensa ja tutkimustulostensa entistä laajempaa hyödyntämistä Ammattikorkeakoulujen sopimusneuvottelut loka-marraskuussa sekä niiden valmistelu –Neuvotteluissa loka-marraskuussa keskitytään ammattikorkeakoulujen strategiseen kehittämiseen, kärkihankkeiden toimeenpanoon sekä sovitaan strategisesta rahoituksesta – vastaavat asiat kuin yliopistojen neuvotteluissa 7

Laadullisen työllistymisen työryhmän tehtävä Tavoitteena selvittää vaihtoehdot ja laatia ehdotus laadullisen työllistymisen sisällyttämiseksi yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitusmalleihin vuodesta 2019 alkaen Toimikausi: Työryhmä määrittelee laadullisen työllistymisen keskeiset ulottuvuudet Arvioi erilaisten laadullisen työllistymisen mittaamistapojen soveltuvuutta rahoituskriteereiksi seuraavissa tutkinnoissa: –Ammattikorkeakoulututkinnot –Yliopistojen ylemmät korkeakoulututkinnot –Tohtoritutkinnot Työryhmän tulee arvioida myös työllistymisen rahoitusosuuden riittävyyttä rahoitusmallissa Laatii ehdotukset tarvittavista säädösmuutoksista ja muista toimenpiteistä 8

Laadullisen työllistymisen työryhmän tehtävä Rahoitusmallien tulee tukea valtakunnallisia korkeakoulu- ja tiedepoliittisia tavoitteita sekä kummankin korkeakoulusektorin profiilia suomalaisessa korkeakoulujärjestelmässä Rahoitusmallien tulee kannustaa korkeakouluja strategiseen kehittämiseen Tavoitteena on selkeä ja läpinäkyvä rahoitusmalli sekä riittävä vakaus yksittäisen korkeakoulun rahoituksen kehittymisessä Rahoituskriteerien tulee olla selkeästi määriteltyjä ja läpinäkyviä siten, että yksittäisen korkeakoulun lähivuosien rahoituksen taso on kohtuullisesti ennakoitavissa. Rahoituskriteereissä käytettävien pohjatietojen on oltava luotettavia 9

Erityisavustus korkeakoulutuksen kehittämishankkeisiin Hakuaika asti, enintään 25 M€ Erityisavustuksen tarkoituksena on parantaa oppimisen, opetuksen ja ohjauksen laatua ja opiskelijalähtöisyyttä, edistää koulutuksen ja ympäröivän yhteiskunnan vuorovaikutusta, lisätä korkeakoulujen välistä jatkuvaa yhteistyötä sekä uudistaa toimintatapoja ja oppimisympäristöjä. –Hankkeiden tulee olla korkeakoulujen yhteishankkeita. –Avustusta on mahdollista saada vuonna 2017 käynnistyviin 2-3 –vuotisiin hankkeisiin. Hankkeiden arviointikriteerit: Kytkeytyminen korkeakoulupoliittisiin tavoitteisiin ja hallitusohjelman kärkihanke 3:n tavoitteisiin. Kytkeytyminen hakijakorkeakoulujen strategian toteutukseen. Hankesuunnitelman innovatiivisuus, uusia toimintatapoja luova ja vakiinnuttava toiminta sekä kiinteä yhteys osallistuvien korkeakoulujen koulutuksen ja toimintatapojen kehittämiseen. Yhteistyöverkoston laajuus ja tarkoituksenmukaisuus, ml. työelämäyhteistyö ja opiskelijoiden osallistuminen.

Muuta ajankohtaista Yliopistouudistuksen vaikuttavuuden arviointi, selvitys eduskunnalle lokakuu 2016 Tutkimus- ja innovaationeuvoston työn käynnistäminen –OKM, TEM, VNK, Tekes, SA Tieteen tilan raportti (Suomen Akatemia) marraskuussa 2016 Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kansainvälistymislinjausten valmistelu Rakenteellinen kehittäminen Rahoitusasetukset, voimaan Hakemusmaksun poistaminen Tutkintojen ja muun osaamisen viitekehys, tavoite voimaan Koulutusvastuiden päivittäminen, asia käsittelyssä sopimusneuvotteluissa, syyskuussa keskustelutilaisuudet 11