Marianne Niinimäki Sairaaloiden ja laitosten perusruoka noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemushoito- ja ruokailusuositusta  hajautettu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Aivoverenkierron häiriö oireina mm.
Painehaavojen pre- ja postoperatiivinen hoito
Tässä on Saku. Hänellä ei ole tänään mitään tekemistä.
Myrkytystapaturmat.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Suolistosyöpäpotilaan ravitsemus
Anne Eronen-Lindeblad
Italian Italaia on valtiona nuori, nykyinen italia on muodostunut vasta 1800-luvun jälkipuoliskolla, mutta kulttuurihistoriallisesti Italia on vanha maa.
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
Syöpäpotilaan ravitsemus
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Nummenpakan koulu Nummen yksikön järjestyssäännöt
Terveystieto 7.
Psykiatrian päivystys KYMSHP:ssa
Ruokatavat Ruokatavat ovat todella tärkeitä järjestyksen ja puhtauden ylläpitämiseksi .
KONSULTAATIO Miksi? Milloin? Ketä ja mihin? Miten?
Ea Hoitojonojen saattaminen erikoissairaanhoitolain edellyttämään tilaan mennessä Suunnitelma Tiedoksi: sote-johtoryhmä
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Aikuisen kirurgisen potilaan ravitsemus vuodeosastolla
Helka Ratilainen Outokumpu Teollisuuspaikkakunta Asukasluku 7800 Lääkärin virkoja 6, joista täytetty 3, omista lääkäreistä työssä yksi, eurolääkäri.
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Diabetes.
Ercp=Endoskooppinen Retrograadinen Cholangio-Pangreaticographia
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Syöpä.
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Verenluovutus ja verivalmisteet
Myrkytystapaturmat.
A SVA - HOITAJAN TYÖ M ARTINLAAKSON TERVEYSASEMALLA.
Sattuu ja tapahtuu – yli miljoona tapaturmaa vuodessa Hurtig
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
OVERdrive ™.  OVERdrive auttaa maksimoimaan kestävyyden kovissa fyysisissä suorituksissa, koska se lisää energiantuotantoa ja nopeuttaa suorituksista.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Palveluvalikoimaneuvoston avoin seminaari Reima Palonen Erityisasiantuntija
Hoitotyön toiminnot ja ihmisen hoitaminen
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
5. ALLERGIA JA ASTMA TERVEYSTIETO 9. TEHTÄVÄ: ENNAKKOTIEDOT  Kirjoittakaa taululle kokonaisilla lauseilla kaikki, mitä tiedätte ja muistatte allergiasta.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
JAPANILAINEN KEITTIÖ. Ruoka Japanilaisen keittiön ruokapöytä on karu, mutta yksinkertainen, Vaikka ruoka on yksinkertaista saa senkin näyttämään täydelliseltä.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
KATKAISTAAN YHDESSÄ TYÖIKÄISTEN LIHAVUUS(EPIDEMIA) TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.
Ruoka eri ikäkausina. Vauvaikä Vauvan luonnollinen ravinto on rintamaito tai äidinmaidonkorvike Maidosta vauva saa sairauksilta suojaavia aineita sekä.
16 ERITYISRUOKAVALIOT. Syitä erikoisruokavaloihin Lääketieteellinen – Keliakia, laktoosi-intoleranssi ja ruoka-aineallergiat Eettinen / Ekologinen – Kasvisruokavaliot.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
TE4 Terveysteknologia Hurtig 2016.
Mitä lääkärissä tapahtuu - oireesta diagnoosiin
ASIAKKAAN JA POTILAAN OIKEUDET JA VELVOLLISUUDET
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Potilaan oikeudet / Terveydenhuollon eettisiä kysymyksiä
TE1 Terveyden perusteet
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Paksusuolensyöpä.
Ruokailuun sekä painon seurantaan ja laihtumisen ehkäisemiseen tulee kiinnittää huomiota jo sairauden alkuvaiheista lähtien Alussa ruokahalun laskemisen.
Ajankohtaista Maritta Ekmark Kvtl
Vajaaravitsemus ruokapalvelun palvelukonseptissa
RAVITSEMUSHOITO LAPISSA ravitsemusterapeutin palvelujen saatavuus
Ruokaoppia.
Lions Pass the Plate #lionspasstheplate
Ryhmä 2 Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluketjujen hallinta
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
POTILAAN NÄKÖKULMASTA
Avanteen hoidon perusteet
Esityksen transkriptio:

Marianne Niinimäki 2012

Sairaaloiden ja laitosten perusruoka noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemushoito- ja ruokailusuositusta  hajautettu ruoanjakelujärjestelmä  keskitetty ruoanjakelujärjestelmä  ruoan tilaaminen  kartoitetaan potilaan ruokailutottumukset  tehdään arvio potilaan ravitsemustilasta  allergiat  erityisruokavaliot

 sairaudet  yksipuolinen ruoka  epäsäännölliset ruoka-ajat  ruoka-aineallergiat  lihavuus  ruokahaluttomuus  aliravitsemus  pahoinvointi ja oksentelu  ruoansulatuskanavan sairaudet  psyykkiset sairaudet  muistamattomuus  halvaus  alkoholin vaikutus

 oikea ja monipuolinen ravinto muodostaa perustan hyvälle terveydelle  elinympäristö, sivistykselliset, taloudelliset ja maantieteelliset erot sekä uskonnollinen tai muu vakaumus aiheuttaa erilaista suhtautumista ravintoaineisiin ja niiden käyttöön  sairaiden hoidossa oikealla ja vaihtelevalla ravinnolla huomattava merkitys  joidenkin potilaiden hoitoon kuuluu välttämättömänä tietyntyyppinen ravinto  ravitsemustilan arvioinnissa käytetään sekä silmin tehtyjä havaintoja että erillisiä tutkimuksia

 ruokailua järjestettäessä käytetään kaikki mahdolliset keinot, että potilas voi syödä itse  ruoka viedään potilaalle vasta silloin, kun hänen ateriointinsa alkaa  tarjotin asetetaan vuodepöydälle ja jos mahdollista, kohotetaan potilasta niin, että hän voi nähdä ruuan.  kohoasennossa myös nieleminen helpottuu  aterioinnissa käytetään asianmukaisia välineitä, kiinteissä ruuissa haarukkaa ja veistä, nestemäisissä lusikkaa  juomat tarjotaan joko nokkamukista tai juomalasista imupillin avulla

 ateriointi tapahtuu rauhallisesti ja potilaan nopeutta seuraten  ruoka tarjotaan sopivina suupaloina ja ellei potilas näe lautasta, hänelle kerrotaan, mitä siinä on  jos potilaan omaiset haluavat auttaa ruokailussa, annetaan heille siihen tilaisuus ja tarvittaessa ohjataan  aterioinnin jälkeen viedään ruokailuvälineet heti pois huoneesta, potilaan asento järjestetään ja huone tuuletetaan

POTILAALLA KASVOHALVAUS  syöttö tapahtuu kasvojen terveeltä puolelta  tarkkailu  potilas omatoiminen  juominen nokkamukista tai pillistä, jos potilas itse haluaa POTILAS ON SOKEA  syö itse  tarkkailu  kommunikointi, kertominen  syömisasento  juominen mielellään pillillä

POTILAALLA EI OLE NIELEMISREFLEKSIÄ  tarkkaile ruoan laskeutumista  ruoka muusina, mielellään kuitenkin ruokalajit erikseen  juomaa usein (paljon) nokkamukista  puolimakuuasento