Marianne Niinimäki 2012
Sairaaloiden ja laitosten perusruoka noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemushoito- ja ruokailusuositusta hajautettu ruoanjakelujärjestelmä keskitetty ruoanjakelujärjestelmä ruoan tilaaminen kartoitetaan potilaan ruokailutottumukset tehdään arvio potilaan ravitsemustilasta allergiat erityisruokavaliot
sairaudet yksipuolinen ruoka epäsäännölliset ruoka-ajat ruoka-aineallergiat lihavuus ruokahaluttomuus aliravitsemus pahoinvointi ja oksentelu ruoansulatuskanavan sairaudet psyykkiset sairaudet muistamattomuus halvaus alkoholin vaikutus
oikea ja monipuolinen ravinto muodostaa perustan hyvälle terveydelle elinympäristö, sivistykselliset, taloudelliset ja maantieteelliset erot sekä uskonnollinen tai muu vakaumus aiheuttaa erilaista suhtautumista ravintoaineisiin ja niiden käyttöön sairaiden hoidossa oikealla ja vaihtelevalla ravinnolla huomattava merkitys joidenkin potilaiden hoitoon kuuluu välttämättömänä tietyntyyppinen ravinto ravitsemustilan arvioinnissa käytetään sekä silmin tehtyjä havaintoja että erillisiä tutkimuksia
ruokailua järjestettäessä käytetään kaikki mahdolliset keinot, että potilas voi syödä itse ruoka viedään potilaalle vasta silloin, kun hänen ateriointinsa alkaa tarjotin asetetaan vuodepöydälle ja jos mahdollista, kohotetaan potilasta niin, että hän voi nähdä ruuan. kohoasennossa myös nieleminen helpottuu aterioinnissa käytetään asianmukaisia välineitä, kiinteissä ruuissa haarukkaa ja veistä, nestemäisissä lusikkaa juomat tarjotaan joko nokkamukista tai juomalasista imupillin avulla
ateriointi tapahtuu rauhallisesti ja potilaan nopeutta seuraten ruoka tarjotaan sopivina suupaloina ja ellei potilas näe lautasta, hänelle kerrotaan, mitä siinä on jos potilaan omaiset haluavat auttaa ruokailussa, annetaan heille siihen tilaisuus ja tarvittaessa ohjataan aterioinnin jälkeen viedään ruokailuvälineet heti pois huoneesta, potilaan asento järjestetään ja huone tuuletetaan
POTILAALLA KASVOHALVAUS syöttö tapahtuu kasvojen terveeltä puolelta tarkkailu potilas omatoiminen juominen nokkamukista tai pillistä, jos potilas itse haluaa POTILAS ON SOKEA syö itse tarkkailu kommunikointi, kertominen syömisasento juominen mielellään pillillä
POTILAALLA EI OLE NIELEMISREFLEKSIÄ tarkkaile ruoan laskeutumista ruoka muusina, mielellään kuitenkin ruokalajit erikseen juomaa usein (paljon) nokkamukista puolimakuuasento