© Luonnonvarakeskus Kirsi Silvennoinen, , Ruokahävikki ja ohjeita sen mittaamiseen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto. RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto.
Advertisements

Turvallisuusluvan ja luvan muutosten hakeminen Säteilyturvakeskuksesta Hakemuslomakkeet Säteilyn käyttö teollisuudessa, tutkimuksessa, opetuksessa, tuote-
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Kaikille sopiva ohjelma tupakoinnin lopettamiseen
Koti On Paras SLU –alueiden perheliikuntahanke KOTIPA.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Yritysjärjestely Yritysapu Comuf Tummat pilvet yrittäjyytesi yllä
Arvonlisä-verotuksen perusasioita
© 4L Training & Consulting Oy Dokumenttien sujuva ja tehokas käsittely – MVT.
Mukavaa ja terveellistä elämää?
Syömisen hallinta - käyttäytymisketju vihje tunteet ajatuksia valinta.
Hotelli- ja ravintola-ala
Elintarvike- hotelli- ja ravintola-ala
”Kun Kusti polkee…, niin posti kulkee…”
TÖIDEN PRIORISOINTI JA AJAN HALLINTA
TTL Sosiaalisessa mediassa
Liikunnanopetuksen suunnittelu ja arviointi
Tuloslaskenta. PT-kisatoimitsijakurssi (6) Yleistä  Tuloslaskennan tarkoituksena on tuottaa oikeat ja tarkistetut tulokset  Tehtävien.
Hius- ja kauneudehoitoala
Kuinka rakennan Semppi-terveyspisteen? Semppi on kaikille avoin, maksuton terveyspiste, jossa on tutkittua tietoa terveydestä ja vinkkejä oman terveydentilan.
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Laskuja koulun jätemääristä
Lajittelupeli Graafinen ala.
Työpaja 3. Jätteiden vähentäminen, lajittelu ja kierrätys
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
OMAVALVONTASUUNNITELMA
Lajittelupeli Rakennusala.
JANIKA, ANKI, HABEN, EMILIA
M1A Malaika, Noora, Pauliina, Helena
VALTIMOTAUTIEN EHKÄISYN LAATUVERKOSTO YHTEENVETO.
ÄKKILÄHTÖ MINKÄ YHDEN TAVARAN SINÄ OTTAISIT MUKAASI?
Yritys ja markkinointi mediassa ÄIDINKIELI 4. OSP.
KATKAISTAAN YHDESSÄ TYÖIKÄISTEN LIHAVUUS(EPIDEMIA) TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen.
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
Suureet ja mittaaminen  Mittaa saamastasi esineestä kaksi eri suuretta kahdella eri välineellä (yhteensä siis 4 eri mittausta). Valitse sopiva väline,
Tarvitaanko Suomeen lakia ruokahävikistä Ranskan mallin mukaan?
Green Office –ympäristöjärjestelmä
22 Valtiontalous tarvitsee veroja s
(1) YHTEISKUNNALLISEN VUOROVAIKUTUKSEN TOIMENPIDEOHJELMA 2012 – 2017
Ruokahävikin vähentäminen ravintoloissa Veli-Matti Aittoniemi
Turvallisuusluvan ja luvan muutosten hakeminen Säteilyturvakeskuksesta Hakemuslomakkeet Säteilyn käyttö teollisuudessa, tutkimuksessa, opetuksessa, tuote-
Kuinka eläintuotanto voisi vaikuttaa ympäristöön?
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
OHJAAJAKOULUTUS - OSIO 4
Mitä ruokalautaselta pitäisi voida tietää tai päätellä?
Yritys ja markkinointi mediassa
Sähköiset yo-kirjotukset
CHEM-A1100 Teollisuuden toimintaympäristö ja prosessit I Harjoitustyö
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
Lääkehoidon päivä 2018 Teemana järkevä lääkehoito Vuonna 2018 Lääkehoidon päivä toteutetaan osana Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman laajaa.
Teema 1: Henkilökohtaiset vahvuudet ja lasten parissa työskennellessä tarvittavat vahvuudet Tavoitteet: Opiskelija osaa tunnistaa omia ammatillisia.
Tapahtuman järjestämisen työpaja Combo -hanke MORO!
Arvonlisävero Välillinen vero
Hankeviestintää - miksi ja miten?
Tutkimustuloksia ravitsemispalveluista
Mittarit – mitä ja miten mitata
Tervetuloa koulutukseen!
LUKIO-TET Viherlaakson lukion ensimmäisen ja toisen vuositason opiskelijoiden työelämään tutustuminen keväällä 2015.
Muutoskortit Tarvittavat välineet
Kotihoidon palveluseteli Hämeenlinnassa alkaen
Osallisuutta tukeva toiminta: Savon OTE
Ruokahävikkimittaukset ravitsemispalveluille
Tuetun päätöksenteon koulutus
Kevään markkinointiaktiviteetit
KAUHAJOEN YHTEISKOULU 7.lk - VALINNAISAINEILTA
Miten toimialamme kehittyy?
TOIMINNAN TILASTOINTI
FIT – Finanssitietojen päivitys
Kellon asukastupa suunnannäyttäjänä
Esityksen transkriptio:

© Luonnonvarakeskus Kirsi Silvennoinen, , Ruokahävikki ja ohjeita sen mittaamiseen

© Luonnonvarakeskus Ruokahävikki Ruoka muodostaa yli kolmasosan kulutuksen ympäristövaikutuksista –Ilmastovaikutus –Rehevöityminen Jos ruoka menee hukkaan, siitä ei ole hyötyä, mutta ympäristövaikutukset pysyvät ennallaan Ruokahävikin vähentämisestä on merkittävää hyötyä sekä taloudelle että ympäristölle

© Luonnonvarakeskus Ruokahävikin jakautuminen ruokaketjussa suomessa, 450 milj.kg/vuosi, % kulutetusta ruoasta (85 kg/vuosi/pp) Lähteet: MTT Foodspill (e.g. Katajajuuri et al. 2014, Silvennoinen et al. 2014)

© Luonnonvarakeskus Ruokahävikin jakautuminen % tuotetusta ruoasta

© Luonnonvarakeskus Ohjeet tutkimusjaksolle Kahden viikon tutkimusjakso –Ensimmäinen viikko (ma-pe ) vertailuviikko Mitataan ruokahävikkiä ja muuta biojätettä Muuten toimitaan entiseen tapaan –Toisella viikolla (ma-pe ) kampanja: hävikkiviikko ja viestintä Mitataan ruokahävikkiä ja muuta biojätettä Lisäksi pyritään ruokahävikin vähentämiseen –Vietetään hävikkiviikkoa –Tavoitteet hävikin vähentämiseen asetetaan ravintolan omien lähtökohtien mukaan –Käytetään hyväksi ensimmäisen viikon mittauksia

© Luonnonvarakeskus Ohjeet ruokahävikin mittaamiseen (viikot 1 ja 2) Tarkemmat ohjeet ja lomakkeet löytyvät kotisivuilta (Ohjeet ravintolan henkilökunnalle punnitustutkimuksen suorittamiseen, Lomakkeet 1 ja 2) Erikseen punnitaan keittiön biojäte, tarjoilusta jäänyt ruokajäte ja asiakkaiden lautastähteet Kaikki biojäte lajitellaan lisäksi kahteen osaan 1. Ruokahävikki –Alun perin syömäkelpoinen, esim. ylivalmistettu, lautastähteet 2. Muu biojäte –Alun perin syömäkelvoton: kahvinporot, kuoret yms.

© Luonnonvarakeskus Biojätteen lajittelu (viikot 1 ja 2) RuokajäteMuu biojäte Keittiön biojäte1.2. Tarjoilu3. Lautastähteet4.5. Viisi punnittavaa erää:

© Luonnonvarakeskus Mittaaminen käytännössä (viikot 1 ja 2) Ravintolapäällikkö valitsee vastuuhenkilöt punnitusten tekemiseen Jokaisena tutkimuspäivänä vastuuhenkilöt täyttävät taustatieto- ja punnituslomakkeet Taustatietolomakkeeseen (Lomake 1) kirjataan päivän aikana valmistettujen ruokien painot Jokainen lajiteltu biojäte-astia punnitaan erikseen päivän lopuksi ja tulokset kirjataan lomakkeelle 0,1 kg tarkkuudella (Lomake 2) Punnituksissa on huomioitava biojäteastioiden paino On varmistettava, että ravintolassa on tarvittava määrä ylimääräisiä jäteastioita ja punnitustutkimukseen soveltuvia vaakoja Vaihtoehtoisesti yritys voi käyttää muita kotisivuilta löytyviä mittausmenetelmiä, esim. Hävikkimestari-sovellusta

© Luonnonvarakeskus Ohjeet kampanjaviikolle (viikko 2) Mittaamista jatketaan entiseen tapaan Ruokasaliin asetetaan näkyville kampanjamateriaalia asiakkaita varten –Julisteita, pöytäkolmioita Ruokasalin asiakkaiden astianpalautukseen laitetaan päivittäin ilmoitus edellisen päivän ruokahävikkimääristä Henkilökunta miettii päivittäin mahdollisuuksia vähentää syntynyttä hävikkiä omassa ravintolassa –Parantamisen alueet: esim. salaatti- ja leipäpöydät –Työtapojen vaikutus: ylivalmistetun ruoan vähentäminen, esim. jaksottainen valmistus –Välineiden ja astioiden merkitys: esim. oikeankokoiset tarjoiluastiat linjastossa

© Luonnonvarakeskus Tutkimusjakson lopetus toisen viikon jälkeen Käydään läpi ensimmäisen ja toisen viikon mittaustulokset Mietitään miten tavoitteet saavutettiin –Mikä toimi ja mikä ei? –Mitä voisi parantaa tulevaisuudessa? –Miten mittauksia voitaisiin jatkaa hävikin vähentämiseksi? Tutkimustulosten hyödyntäminen ravintolan ruokalistojen suunnittelussa, hankinnoissa ja muussa toiminnassa Tutkimustulosten toimittaminen Luonnonvarakeskukselle Wastestimator-hankkeen hävikkityökalun suunnittelua varten Tutkimushankkeelle luovutettuja yrityksen tietoja ei julkaista tunnistettavassa muodossa

© Luonnonvarakeskus Kiitos!