Lakitieto PERUSSANASTOASOPIMUSOIKEUS. TULKINTAA Miksi tuomioistuin TULKITSEE lakia? Miksi tuomioistuin TULKITSEE lakia? Olosuhteet otettava huomioon (esim.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Advertisements

SOPIMUSOIKEUS.
Kuva ja tekijänoikeus by Pigeon PersonPigeon Person Aineiston kuvamateriaali on julkaistu Creative Commons lisenssillä Flickrissä.
© Mela 2011 Vakuutukset Melasta. © Mela 2011 Täysi hyöty Melan vakuutuksista MYEL-vakuutus on jokaisen viljelijän, kalastajan, poronhoitajan ja metsätilallisen.
Nimet ja henkilötiedot - yhteenveto
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Rikokset ja rikosseuraamukset:
SeijaTiitto-Komminaho
Perintö ja testamentti – yhteenvetoja:
Luetaanpa lakia V syksyllä tuli useita yhteydenottoja ja muita tietoja maiden käytön epätietoisuudesta Mitä laki sanoo?
Aggressiontunne Luento nro 1..
LAPSEN OIKEUDET.
VANHUUSOIKEUDEN KURSSI
TYÖSOPIMUS.
Eija Heikkinen Luennot 2014 / syksy
Tekijänoikeudet liiketoiminnassa
0-14 vuotta:- Vahingonkorvausvastuu alkaa
Lapsen asema: Avoliitossa lapsen huoltajuus äidin, isän on erikseen tunnustettava isyytensä Jos ei tunnusta, tarvitaan oikeuden päätös = isyyden vahvistaminen.
Euroopan Unionin perustuslaki ja Lissabonin sopimus EU:n tulevaisuuskonventti valmisteli sopimuksen EU:n perustuslaista Piti tulla voimaan jo 2006, mutta.
Aineettomien oikeuksien hallinto Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
St. Amant (1999): Planning and User Interface Affordances
Jyväskylän kristillinen opisto
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
Laki raskaudenkeskeytyksestä vuodelta 1970 Lakisääteinen aikaraja 12 rv, myöhemmin lupa tarvitaan terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta Suomessa ei.
Lakitieto ASUNNON VUOKRA. VUOKRALAIT Pakottavaa oikeutta vuokralaisen hyväksi Pakottavaa oikeutta vuokralaisen hyväksi Vuokrasopimus tehtävä kirjallisesti.
Lakitieto AVIOLIITTO REKISTERÖITY PARISUHDE AVOLIITTO.
Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö Jyväskylä Matti Tolvanen OTT, rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen OTT, rikos ja prosessioikeuden.
Kuolinpesän oikeustoimet Perintö ja testamentti
Professori Kari Hoppu. 32C26000  Luennot ti klo (D) ja ke klo 9-11 (B)  Ei läsnäolopakkoa  Luentokuulustelu keskiviikkona 10.2  Arvostelu pistein.
Vanhusneuvostojen seminaari Oulu Vanhustyön pastori Markku Palosaari.
Jäämistöoikeus  Jakaantuu perintö- ja testamenttioikeuteen  Periä voi vain henkilö, joka elää perittävän kuolinhetkellä  Lisäksi siitetty lapsi, joka.
Aulikki Otranen1 Kehittämis- ja neuvottelupäivä
Lakitieto TAVARAN JA PALVELUSTEN KAUPPA. KULUTTAJANSUOJALAKI Suojaa ostajaa, kun myyjänä ammattilainen ja ostajana yksityinen Suojaa ostajaa, kun myyjänä.
Yksityisyys on lapsen(kin) perusoikeus Ke Yläneen Yhtenäiskoulu Eeva Valjakka Asiantuntijalakimies, OTT.
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
YRITYSJURiDIIKAN PERUSTEET KEVÄT 2016
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
Köyhyys ja lapsen oikeudet
Lakitieto KIINTEISTÖN KAUPPA.
YSR Mikael af Hällström
HINNAN MAKSAMINEN SOPIMUKSESTA
HENKILÖYHTIÖT Laki avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä (AKL)
Juha Karhu Juridisen ammattiosaamisen tausta
Uskonnonvapaus - Suomessa perustuslaissa säädetty uskonnon ja omantunnon vapaus - positiivinen uskonnonvapaus: oikeus harjoittaa uskontoa ja kuulua uskonnolliseen.
Tasaiset vaiheet ja siirtymät
Alaikäisen tekemä sopimus Anniina Väisänen & Jutta Kokkonen
LIIKEKIRJEET.
Onko tahto vapaa?.
Nuoret ja työlainsäädäntö
Kahden yksityishenkilön välinen kauppa ja sopimuksen synty
Sterilisointilaki Niko 3c 2014.
Henkivakuutuksen edunsaajamääräys
OIKEUSTOIMET.
VUOKRASOPIMUKSET.
SOPIMUSOIKEUDEN PERUSTEET
SOPIMUKSEN JURIDINEN NÄKÖKULMA
LAKIVALINTA JA FOORUM.
SOPIMUKSEN SITOVUUS Sopimus sitoo, ellei….
PERUSKÄSITTEITÄ.
KANSAINVÄLISET KAUPPASOPIMUKSET
SOPIMUKSEN TEKEMINEN EDUSTAJAN VÄLITYKSELLÄ
Kriisiviestintä rikos- ja riita-asioiden sovittelussa
VAHINGONKORVAUSOIKEUS
VAHINGONKORVAUSOIKEUS
LIIKEKAUPAN SOPIMUKSEN SUUNNITTELU KÄYTÄNNÖSSÄ
YK:n vammaissopimus ja uudistuva lainsäädäntö
SOPIMUKSEN TEKEMINEN EDUSTAJAN VÄLITYKSELLÄ
SOPIMUKSEN TEKEMINEN EDUSTAJAN VÄLITYKSELLÄ
Perheoikeudelliset palvelut
PERUSKÄSITTEITÄ.
Esityksen transkriptio:

Lakitieto PERUSSANASTOASOPIMUSOIKEUS

TULKINTAA Miksi tuomioistuin TULKITSEE lakia? Miksi tuomioistuin TULKITSEE lakia? Olosuhteet otettava huomioon (esim. hätävarjelu) Olosuhteet otettava huomioon (esim. hätävarjelu) Osa voimassa olevista laeista on vanhentuneita (sakot määrätty markkoina) Osa voimassa olevista laeista on vanhentuneita (sakot määrätty markkoina) Oma lakitermistö Oma lakitermistö Ks. Lisää s. 34 Ks. Lisää s. 34  Samasta tapauksesta saatetaan eri oikeusasteissa antaa eri tuomio

PERUSSANASTOA LUONNOLLINEN HENKILÖ LUONNOLLINEN HENKILÖ Ihminen, syntymästä kuolemaan Ihminen, syntymästä kuolemaan OIKEUSHENKILÖ OIKEUSHENKILÖ Yritykset, yhdistykset ja julkisyhteisöt Yritykset, yhdistykset ja julkisyhteisöt ”Synnytettävä juridisesti” esim. rekisterimerkintä perustamisesta ”Synnytettävä juridisesti” esim. rekisterimerkintä perustamisesta OIKEUSKELPOISUUS OIKEUSKELPOISUUS Vain luonnolliset ja oikeushenkilöt ovat oikeuskelpoisia eli niillä voi olla oikeuksia Vain luonnolliset ja oikeushenkilöt ovat oikeuskelpoisia eli niillä voi olla oikeuksia Esimerkiksi kissa ei voi saada perintöä Esimerkiksi kissa ei voi saada perintöä

PERUSSANASTOA OIKEUSTOIMI OIKEUSTOIMI Teko jolla muutetaan oikeussuhteita Teko jolla muutetaan oikeussuhteita Esimerkiksi: bussimatka, nettiliittymän tilaus Esimerkiksi: bussimatka, nettiliittymän tilaus OIKEUSTOIMIKELPOISUUS OIKEUSTOIMIKELPOISUUS Kasvaa iän myötä Kasvaa iän myötä Alaikäinen on vajaavaltainen Alaikäinen on vajaavaltainen 18-vuotias on täysin oikeustoimikelpoinen 18-vuotias on täysin oikeustoimikelpoinen

PERUSSANASTOA OIKEUDELLINEN VASTUUNALAISUUS OIKEUDELLINEN VASTUUNALAISUUS Koskee myös vajaavaltaisia Koskee myös vajaavaltaisia Esim. vahingonkorvausvastuulla ei alaikärajaa Esim. vahingonkorvausvastuulla ei alaikärajaa Rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana Rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15-vuotiaana Sitä nuoremmat lastensuojelulain piirissä Sitä nuoremmat lastensuojelulain piirissä

PERUSSANASTOA EDUNVALVOJA EDUNVALVOJA Hoitaa vajaavaltaisen puolesta asioita Hoitaa vajaavaltaisen puolesta asioita Lapsella tavallisesti vanhemmat Lapsella tavallisesti vanhemmat Täysi-ikäinen voidaan myös julistaa vajaavaltaiseksi (esim. mielenterveyssyyt ja vanhuuden heikkous) jolloin tuomioistuin määrää hänelle edunvalvojan. Täysi-ikäinen voidaan myös julistaa vajaavaltaiseksi (esim. mielenterveyssyyt ja vanhuuden heikkous) jolloin tuomioistuin määrää hänelle edunvalvojan. Lievemmissä tapauksissa oikeus vain rajoittaa täysi-ikäisen toimintakelpoisuutta. (raha-asiat) Lievemmissä tapauksissa oikeus vain rajoittaa täysi-ikäisen toimintakelpoisuutta. (raha-asiat)

SOPIMUSVAPAUS = Kuka vain voi halutessaan tehdä sopimuksen Pakottavat säännökset rajoittavat tilanteissa, joissa sopimuspuolet epätasa-arvoisia Pakottavat säännökset rajoittavat tilanteissa, joissa sopimuspuolet epätasa-arvoisia MUOTOVAPAUS MUOTOVAPAUS = Sopimuksen voi tehdä suullisesti tai kirjallisesti, eikä sen tarvitse noudattaa mitään kaavaa Muotovaatimukset rajoittavat tilanteissa, joihin liittyy isoja riskejä Muotovaatimukset rajoittavat tilanteissa, joihin liittyy isoja riskejä

SOPIMUKSEN TEKEMINEN A. Tarjous  Hyväksyntä  Voimassa TAI B. Tarjous  Vastatarjous  Hyväksyntä  Voimassa Sopimus on heti voimassa ja sitova, kun tarjouksen antaja on kuullut hyväksymisen Sopimus on heti voimassa ja sitova, kun tarjouksen antaja on kuullut hyväksymisen Sen jälkeen sopimusta EI voi muuttaa Sen jälkeen sopimusta EI voi muuttaa Varo pienellä painettuja tekstejä! Varo pienellä painettuja tekstejä!

OIKEUSTOIMEN PÄTEMÄTTÖMYYS 1. Mitätön oikeustoimi Jos tekijä toimintakelvoton tms Jos tekijä toimintakelvoton tms 2. Moitteenvarainen oikeustoimi Laki määrää eri moittimismahdollisuuksia Laki määrää eri moittimismahdollisuuksia 3. Puutteellinen tahdonilmaus Erehdys, pakottaminen, ymmärtämättömyys Erehdys, pakottaminen, ymmärtämättömyys 4. Kohtuuton sopimusehto Voidaan kohtuullistaa, ei purkaa koko sopimusta Voidaan kohtuullistaa, ei purkaa koko sopimusta 5. Kunnianvastaisissa tai arvottomissa olosuhteissa syntynyt sopimus (humala, ikä)