THL HYTE-oppimisverkosto 19.11.2015 Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Advertisements

Lähipalveluhanke / Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia,
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Kyläfoorumi Valtimolla
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Vapaaehtoisten ääni esiin Ray-rahoitteisessa toiminnassa
SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN JA YHDISTYSTEN KUMPPANUUSFOORUMI Tervetuloa.
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
Toimintasuunnitelma – Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke.
Salli osallisuus! Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys ry 75 -vuotta Juhlaseminaari Projektipäällikkö Anne Pyykkönen oSallisuushanke Salli.
Sosiaali- ja terveysjärjestöt kumppanina yhteispalveluissa Anu Kari Keski-Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikan kehittämispäivät
Järjestöt ja kunta – kumppanuuden uudet askeleet
Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi
Kumppanuus – kupla? Junkala Pekka, tutkija, Koske Puustinen Alisa, vapaaehtoistoiminnan ohjaaja, MLL.
Terveempi Pohjois-Suomi- hanke ”Kainuun hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpidekokonaisuus” Kainuun maakunta-kuntayhtymä Merja.
Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työn iloa ( ) Seminaari Framissa
Julkisen sektorin ja järjestöjen yhteistyö vanhustyön kehittämisessä YHTEISTYÖ SENIORI- JA VANHUSTYÖSSÄ SEMINAARI LUOSTOLLA Marko Palmgren Suunnittelija.
Perusterveydenhuollon yksikkö Lapin shp Valtuustoseminaari / Tapio Kekki.
Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Eksote Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Toimintarakenteet 2013.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
Terveyden edistämisen asiantuntemus sote –uudistuksessa. Kuntajohdon kysely ja TEAviisari Terve Kunta –verkostotapaaminen Helsinki Osastojohtaja.
HEIDI, PÄIVI JA ANU Vammaisasioiden oppimis- verkoston koordinaattorit Mikä Innokylä on? Juha Koivisto.
Päivärinne Terveyden edistämisen rakenteet Salossa Marita Päivärinne terveyden edistämisen koordinaattori.
Tulevaisuuden kuntaa tekemässä - Hallituksen Tulevaisuuden kunta-reformi Nuorten vaikuttajien huipputapaaminen De unga beslutsfattarnas toppmöte.
Kainuun Turvallisuussuunnitelma Vuosille Sari Marita Ikäheimo
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
© Talent Vectia Toteutuksen tiekartta Innokylä 2.1 -päivitys.
TERVETULOA KEHITTÄMISPÄIVÄÄN Ylilääkäri Sinikka Bots Suunnittelija Taru Syrjänen 9/25/20161.
Strategia ja SHVK aikajanalla 
Maakuntauudistus ja järjestötoiminnan kehittäminen Varsinais-Suomessa Uusi kunta ja kolmas sektori Case Kemiönsaari Anneli Pahta
Ritva Väisänen ja Satu Turkka
JÄRJESTÖN JA JULKISEN YHTEISTYÖN PULMAT
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tulevaisuuden näkymät alueella
Opiskeluterveyspäivät
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
M/S SOSTE , avoin verkostotapaaminen Sirpa Pajunen
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen aluekierros Joensuu
Malli 8:Asiakkaiden osallistumisen toimintamalli
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
1. Järjestöjen työ näkyväksi tietoa kunnille, Siun sotelle
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Miksi ja miten järjestöyhteistyötä maakunnassa ja kunnissa?
Sote-järjestöt ovat jykevä laiva IHMISET jäsentä vapaaehtoista vertaistukijaa ammattilaista työllistettyä YHDISTYKSET.
PoSoTe – työryhmän kokous
changeday.fi Twitter #changedaysuomi Facebook ChangeDaySuomi-ryhmä
Järjestö 2.0: Pohjanmaan järjestöt mukana muutoksessa
Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla
Maakuntien hyte-valmistelijoiden VERTAISFOORUMI J-Sali 1
Perhekeskus kevätseminaari 23. 5
Hyvinvointijohtamisen rakenteet
Yhteinen keittiö -hankkeen aloitusseminaari
Alueellinen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
OSALLISUUTTA JA TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄN TOIMINNAN LAATUKRITEERIT (KVANK) Ainomaria Anttonen Projektityöntekijä, Savon OTE-hanke Vaalijalan.
Järjestöjen sote- ja maakuntapäivään
Mikä muuttuu HYTEssä ja SOTEssa 2021?
Tulevaisuuden osaamistarpeet ja työelämän muutos
Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä
Erityisasiantuntija Nella Savolainen, THL
Terve Kunta -verkoston jäsenten toiminta 2015
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Maakunnan, kunnan ja muiden toimijoiden yhteistyömallit -työryhmä
Maakuntien hyte-valmistelijoiden vertaisfoorumi
Innokylästä tukea järjestöille sote- ja maakuntauudistuksen valmistelutyöhön , Tampere Erityisasiantuntijat Jaana Joutsiluoma & Minttu Ojanen.
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Indikaattorit – mitä ne kertovat vaikuttavuudesta?
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Kuntoutusverkoston (KUVE) arviointikyselyn tulokset
Kuntien tehtävät ”hytessä” Kunnilla säilyy vastuu hyten edistämisestä: Hyten ja niihin vaikuttavien tekijöiden seuraaminen väestöryhmittäin.
Järjestö 2.0: mukana muutoksessa - avustusohjelma yhdenvertaisuuteen digitalisoituvassa toimintaympäristössä Hankesuunnitelun tueksi käydystä yhteisestä.
Esityksen transkriptio:

THL HYTE-oppimisverkosto Kommenttipuheenvuoro Ritva Pihlaja erityisasiantuntija, kunta-järjestö-yhteistyö Yhdessä enemmän! Poikkihallinnollinen työ hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä

Hyvinvointia ja terveyttä edistävä työ käytännössä Viisi tärkeää näkökulmaa Ritva Pihlaja Otetaan järjestöt mukaan suunnittelemaan ja tekemään 2.Kehitetään yhteisiä työkaluja ja toimintatapoja 3.Hyödynnetään järjestöjen ja ihmisten potentiaali 4.Ohjataan hyte-työhön tarpeeksi tekijöitä ja resursseja 5.Kuntapolitiikkaan myönteinen hyte-herätys

 Järjestöissä on sellaista asiantuntijuutta, jota ei ole muualla  Järjestöt mukaan kuntien strategiatyöhön, hyvinvointikertomuksiin ja käytännön hyte-toteutukseen  Järjestöt mukaan myös sote- alueiden ja -palvelujen suunnitteluun Hyvinvointia ja terveyttä edistävä työ käytännössä Sosiaali- ja terveysjärjestöt edustavat 1)Sosiaali- ja terveyspalvelujen erilaisten käyttäjien ja käyttäjäryhmien kokemuksia ja näkökulmia 2)Sosiaali-ja terveyspolitiikkaan ja -palveluihin sekä erilaisten ihmisryhmien hyvinvoinnin erityiskysymyksiin liittyvää sisällöllistä (ammatillista) asiantuntemusta 3)Sosiaali- ja terveysalalla tehtävää vapaaehtoistyötä ja vertaistukea 4)Järjestölähtöistä palvelutuotantoa 5)Järjestölähtöistä kansanterveystyötä hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi 6)Eettisesti, intressi- ja arvopohjaisesti arvioituna, ihmiskeskeistä kansalaisnäkökulmaa ja asiakaslähtöisyyttä 1. Otetaan järjestöt mukaan suunnittelemaan ja tekemään Ritva Pihlaja

2. Kehitetään yhteisiä työkaluja ja toimintatapoja Kuntien ja järjestöjen hyte- työn suunnitteluun, koordinointiin ja johtamiseen tarvitaan 1.uudenlaista ajattelua ja asenteita sekä 2.rakenteita, toimintatapoja ja työkaluja. Näiden kehittämiseen ja käyttöönottoon on suhtauduttava vakavasti. Hyvinvointia ja terveyttä edistävä työ käytännössä  hyvinvointikertomus  eri teemojen ympärille koottavat kumppanuuspöydät: hahmotetaan yhdessä mm. sote-alueen, kunnan, järjestöjen, yritysten, seurakuntien ja oppilaitosten tekeminen, sovitaan työnjaoista ja vastuista  kuntien järjestöstrategiat, kumppanuusstrategiat yhteistyösuunnitelmat tms  hyvinvointijohtaminen  järjestöt kuntastrategiassa esimerkiksi

Ritva Pihlaja Hyödynnetään järjestöjen ja ihmisten potentiaali Hyvinvointia ja terveyttä edistävä työ käytännössä asiantuntijuutta vertaistukea kokemusasiantuntijuutta vapaaehtoisuutta auttamisen ja konkreettisen tekemisen halua matalia kynnyksiä ihmislähtöisyyttä omaehtoisuutta paikallisuutta, tuttuutta, läheisyyttä paikallistuntemusta ja verkostoja yhteisöllisyyttä osallisuutta osallistumisen ja vaikuttamisen paikkoja itsensä tärkeäksi kokemisen paikkoja

Ritva Pihlaja Ohjataan hyte-työhön tarpeeksi tekijöitä ja resursseja Hyvinvointia ja terveyttä edistävä työ käytännössä Ketkä tekevät jatkossa kunnissa hyte-työtä ja millä rahalla? Ketkä tekevät jatkossa järjestöissä hyte-työtä ja millä rahalla? Kuka koordinoi ja miten resursoidaan 1) kuntien ja järjestöjen yhteistä hyte-työtä ja 2) sote-alueiden, kuntien ja järjestöjen hyte-työtä? Paikalliseen hyte-työhön tarvitaan resursseja mm yhteiseen keskusteluun suunnitteluun valmisteluun koordinointiin arkiseen tekemiseen aktiivisiin päivittäisiin yhteyksiin sote-alueille

Ritva Pihlaja Kuntapolitiikkaan myönteinen hyte-herätys! Hyvinvointia ja terveyttä edistävä työ käytännössä Sote-itsehallintoalueiden valmistelu, ”iso sote” Hyvinvointia ja terveyttä edistävän työn tulevaisuus, ”paikallinen hyte” vastuu terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä säilyy jatkossakin kunnilla kunnat tekevät tätä työtä paitsi omana toimintanaan, yli sektorirajojen, myös eri tavoin yhteistyössä järjestöjen kanssa Tätä sote-uudistuksen toista jalkaa pitää ryhtyä kiireesti vahvistamaan. Jos tämä jalka ontuu, palvelujärjestelmäkin pettää. Tarvitaan positiivista politiikkapuhetta, joka tasolla. Hyte-työn kehittäminen on hieno mahdollisuus kehittää tulevaisuuden kuntia!