Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Opiskeluterveyspäivät

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Opiskeluterveyspäivät"— Esityksen transkriptio:

1 Opiskeluterveyspäivät
Turkka Sinisalo

2 Digitaaliset terveyspalvelut ja omahoito opiskeluterveydenhuollossa
Digitaalisen terveydenhuollon uranuurtaja Eric Topol sekä hänen teoksensa Creative destruction of medicine kuvaavat uskottavasti sitä, miten terveydenhuollon toimintatavat tulevat muuttumaan. Tulevaisuudessa ei tarvitse itse mennä lääkärin vastaanotolle, vaan älypuhelin muuntuu tutkimuslaitteeksi. Tiedot voi lähettää lääkärille tulkittavaksi ja vastauksena saa diagnoosin sekä tarvittaessa lääkereseptin apteekkiin. Topol ehdottaa terveydenhuollon saralle uutta työnjakoa, jossa terveydenhoitajista tulee aiempaa tärkeämpiä ihmisten avustajia ja yksilöiden oman tiedon tulkitsijoita. Tulevaisuudessa kansalaiset osallistuvat aktiivisemmin omaan hoitoonsa esimerkiksi käyttämällä erilaisia mittalaitteita ja puhelimen sovelluksia. Miten opiskeluterveydenhuolto vastaa tähän haasteeseen?

3 Yhteistyön kehittäminen
Palveluketjut opiskeluterveydenhuollon, sosiaalitoimen ja muun terveydenhuollon välillä ovat tulevaisuudessa sujuvia ja selkeitä. Potilastietojen siirtymisen eri toimijoiden välillä tulee olla vaivatonta Oppilaitosyhteistyö sekä opiskeluyhteisön kanssa tehtävä yhteistyö

4 Maksuton ehkäisy myös opiskeluterveydenhuollon vastuulle
Seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen vastuu on terveydenhuoltolaissa määrätty kunnille ja opiskeluterveydenhuollolle. Lainsäädännöllisillä muutoksilla voidaan taata maksuton ehkäisy kaikille nuorille yhdenvertaisesti eri puolilla Suomea. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat suosituksissaan esittäneet, että kunnat tehostaisivat nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluita. Maksuttoman ehkäisyn on todettu lisäävän ehkäisyn käyttöä. Maksuttomasti ehkäisyä tarjoavissa kunnissa nuorten tekemät raskaudenkeskeytykset ja seksitautitartunnat ovat vähentyneet merkittävästi. Esimerkiksi Raumalla, missä maksuton ehkäisy on taattu nuorille vuodesta 2011 lähtien, alle 20-vuotiaiden klamydiatartuntojen määrä on laskenut kolmanneksella. On arvioitu, että Rauma säästää ilmaisella ehkäisyllä vuosittain euroa. Kuntien ja opiskeluterveydenhuollon tulisi lakisääteisesti tarjota maksutonta ehkäisyä kaikille alle 25-vuotiaille nuorille. Nuorille tulee tarjota maksuttomasti sekä hormonaalista ehkäisyä että kondomeja. Vaadimme nuorille monipuolisia matalan kynnyksen ehkäisypalveluita, joissa nuoria opastetaan seksuaalisesta turvallisuudesta, seksuaaliseen väkivaltaan puuttumisesta ja avun hakemisesta sekä seksiin liittyvistä terveydellisistä riskeistä, kuten seksitaudeista.


Lataa ppt "Opiskeluterveyspäivät"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google