Suomen asumisperusteinen sosiaaliturva Jyväskylän yliopisto 14.9.2010 Heli Ahokas / Kela.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kelan sosiaaliturva maahan- ja maastamuuttotilanteissa
Advertisements

Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa
Perusasioita eläkkeistä kv-tilanteissa
Asumisperusteinen sosiaaliturva
Pohjois-Savon vakuutuspiiri Sosiaaliturva Pohjoismaissa opiskelun aikana Anita Leskinen
Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO OPISKELIJAVALINTOJEN KEHITTÄMINEN Jyväskylän yliopiston opintoasiainpäivät Tuula Maijanen.
Tutkinto-opiskelu ulkomailla. Tutkinnon suorittaminen ulkomailla Tutkintoon johtavaa opiskelua, jonka kesto riippuu suoritettavasta tutkinnosta: 2. asteen.
Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa Tervetulotilaisuus
Apurahatyöstä eläke- ja tapaturmaturvaa Minna Isoksela-Valkola Helsinki
+ Lainsäädännön haasteet Ammatillisen koulutuksen viennin edistämishanke (2015, OPH) Kirsi Koivunen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä AMMATILLINEN KOULUTUSVIENTI.
Eka EURES-työpaikka Keski-Suomen TE-toimisto/EURES.
KOULULAIS- JA OPISKELIJAKESÄTYÖPAIKAT KESÄLLÄ 2012.
H AKUINFO KEVÄT H AKU KEVÄÄLLÄ 2014 Keväällä 2014 haetaan vielä erillisissä hauissa ammattikorkeakouluihin (neljä vaihtoehtoa) ja yliopistoihin.
Rotarypiirin 1420 piiriapurahojen (Designated District Grants, DDG) hakeminen ja raportointi.
Case-esimerkit Tutorleiri 2014 Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta.
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
1 Työtapaturmista ilmoittaminen 2010 Riikka-Liisa Haapanen
Marjut Salokannel OTT, dosentti  EU:n PSI –direktiivi ja sen uudistaminen  Valtioneuvoston periaatepäätös ( )tietoaineistot avoimesti.
Arviointi osana oppimisprosessia
Ajankohtaista työmarkkinoilta
Vuoden 2017 veteraanien kuntoutus ja kotona asumista tukevat palvelut
Jatko-opinnot Opinto-ohjaajat Terhi Kurri ja Noora Ranta
Tulorajat ja asunnon vaihdot
Vilpistä ja sen selvittämisestä | Petri Sjöblom
Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja ETK:n kommentti
Future Vision Plan IIb Rotarysäätiö
Miten haen uutta näyttötutkintojen järjestämissopimusta?
Mobiilin sosiaaliturvan kärkihanke työpaja
Mikä ihmeen oppisopimus?
Koulutusyhteistyön sopimusasiat –seminaari Kari Pitkänen
LSSAVI Valvontaprosessin vaiheet varhaiskasvatuksessa
Vapaaehtoistyön vakuuttaminen vapaaehtoiset henkilövakuutukset vastuuvakuutus Jarno Rova,
Yhteiskunnan tuki odottaville äideille
Pääsääntö Sukulaisuus * Muu ehto Muu työskentely
Perehdy, Opi ja Kehitä - Arvioi! (POKA)
SAVON OPPISOPIMUSKESKUS
JÄSENREKISTERIN REKISTERISELOSTE
liikkeenluovutukseen liittyvistä asioista
Sivisverkon digitaaliset osaamismerkit
Mitä VamO-hankkeessa on meneillään Rovaniemellä
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Aalto-yliopiston ylioppilaskunta
Jatko-opinnot Jussi Lounassalo.
YHDESSÄ VOIMISTUEN – laadukasta sosiaalityötä lappilaisille 1. 10
Kelan vakuuttamispäätökset
Työkokous - palkkatuki ja sen vaikuttavuus
näkökulmia toimistotyön organisointiin ja kehittämiseen
Vaihtoon? HY:n tarjoamat mahdollisuudet
Työn muodot Työsopimuksen ehdot
Varhaiskasvatuksen kysely kunnille koskien hallinnonalaa, kotihoidon ja yksityisen hoidon tuen kuntalisiä sekä palveluseteliä Jarkko Lahtinen ja Johanna.
Opintotuki ja Aalto-yliopiston opintotukipalvelut
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
TARKASTUSLENTÄJIEN KERTAUSKOULUTUS
Katsaus sosiaalihuollon ammattihenkilöiden rekisteröintiin
Oodi versio 5.0. yhteenveto
A2-kieli-info.
YHTEISHAKUILTA TERVETULOA! Huhtasuon yhtenäiskoulu ti
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Opinnäytteiden sähköinen arkistointi yliopistoissa
Tulorekisterin vaikutus palkanlaskentaan
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Rajat ylittävä terveydenhuolto ja järjestöyhteistyö
Mitä uutta töissä.fi-palveluun?
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
Sosiaali- ja terveyspalveluinfo
Opinnot ja harjoittelu ulkomailla
Maatalousyrittäjien eläkelaitos
Työllisyyspoliittinen avustus – rahoituksen haku vuodelle 2020
Esityksen transkriptio:

Suomen asumisperusteinen sosiaaliturva Jyväskylän yliopisto Heli Ahokas / Kela

Tutkijat ja apurahan saajat Suomeen ja Suomesta muutettaessa Sisältö Lainsäädäntö Yleistä Mitä asioita tulee muutto tilanteessa huomioida Kenen toimivaltaa ja minkälaisia hakemuksia Esimerkkejä Yhteystietoja

Mitä lainsäädäntöä milloinkin? EU / ETA + Sveitsi -> EU-lainsäädäntö, asetus 883/ lukien sekä vielä osittain vanhaa asetusta 1408/71 Kolmannet maat ns. villit maat -> kansallinen lainsäädäntö, soveltamisalalaki (3§, 4§ 7§ ja 8§) Sosiaaliturvasopimusmaat (USA, Kanada, Quebec, Sveitsi, Australia ja Chile) -> sosiaaliturvasopimus + kansallinen lainsäädäntö

Mitkä asiat tulee muuttotilanteessa huomioida? Suomeen sekä Suomesta muutettaessa: Mistä maasta tullaan tai mihin maahan mennään? Kuinka pitkäksi aikaa? Kansalaisuus? – Esim. oleskeluluvan tarpeellisuus Mikä on Suomeen/ulkomaille muuton syy? – Esim. työnteko, opiskelu tai perheenjäsenenä

Kuka hoitaa mitä? EU / ETA- ja sosiaaliturvasopimusmaihin: – ETK:sta todistus A1 / E101 (ETK2159 / ETK2142) Tieto välittyy automaattisesti -> Kelasta päätös tämän perusteella -Perheenjäsenistä erillinen hakemus (Y38) / ilmoitus (Y39) Kelaan Kolmansiin maihin - Hakemus (Y38+Y38T) / ilmoitus (Y39) Kelaan * perheenjäsenistä erillinen hakemus/ilmoitus Kelaan Suomeen tulevat – Henkilö + täysi-ikäiset perheenjäsenet itse hakevat päätöksen Kelasta (Y77 hakemuslomake)

Kuka on (soveltamisalalaissa) Opiskelija? – Henkilö, joka on ammatillisessa tai tutkintoon johtavassa koulutuksessa Tutkija? – Henkilö, joka suorittaa tohtorin tutkinnon jälkeistä tieteellistä tutkimusta Apurahansaaja? – Maatalousyrittäjän eläkelain 8a§:ssä tarkoitettu henkilö, joka on velvollinen ottamaan sanotun lain 10 a §:n mukaisen vakuutuksen. Työntekijä? – Työ-, virka- tai muussa palvelussuhteessa oleva henkilö, jonka työaika ja ansiot täyttävät työttömyysturvalain työssäoloehdon kriteerit. – (ns. Eu-työntekijä on EU/ETA maan kansalainen ja /tai EU/ETA –maasta työskentelemään saapuva henkilö)

Esimerkki (suomeen) Saksalainen tutkija on ollut työssä kotimaassaan, minkä jälkeen hän on ollut kaksi vuotta tutkimusryhmässä Yhdysvalloissa. Hän muuttaa Yhdysvalloista Suomeen jatkamaan työtä suomalaisen apurahan turvin ensin yhdeksi vuodeksi, jonka jälkeen apurahaa myönnetään vielä toiseksi vuodeksi. Saksalaistutkijaan sovelletaan EY:n lainsäädäntöä (asetus 883/2004). Tutkija on (apurahan täyttäessä edellytykset) velvollinen ottamaan Myel-vakuutuksen. Hänelle annetaan apurahansaajana myönteinen päätös Suomen sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisesta yhden vuoden ajalle. Lisäksi hän on sairausvakuutettu sekä oikeutettu mm. perhe-etuuksiin Suomessa. Kun apurahakautta jatketaan toiseksikin vuodeksi, tutkija vakuutetaan Suomessa vakinaisesti asuvana. Hän on oikeutettu kaikkiin samoihin etuuksiin, joihin Suomessa vakinaisesti asuvat henkilöt.

Esimerkki jatkuu Edellä kerrotun saksalaisen tutkijan vaimo on ollut viimeiset vuodet kotona hoitamassa perheen pieniä lapsia. Vaimo jatkaa lasten hoitamista kotona Suomessakin. Vaimoa ei voida vakuuttaa puolisonsa ensimmäisen apurahoin työskentelemän vuoden ajaksi, koska tutkija- puoliso ei ole vakinaisen asumisen perusteella Suomessa vakuutettu. Vaimolla on kuitenkin oikeus perhe-etuuksiin (mm. lapsilisä, äitiysavustus) sekä sairaanhoitoon. Kun apurahaa jatketaan, ja tutkija-puoliso vakuutetaan vakinaisen asumisen perusteella, vakuutetaan myös kotiäitinä oleva vaimo. Tällöin hän saa oikeuden samoihin etuuksiin, kuin muutkin vakinaisesti maassa asuvat.

Esimerkki (Belgiaan) Perhe (apurahansaaja + puoliso + lapsi) lähtee kolmeksi vuodeksi Belgiaan. – ”marssijärjestys” Mela -> Myel vakuutus ETK:sta -> A1 /E101 todistus Mikäli Myel vakuutusta ei saa ja näin ollen ei myöskään A1 todistusta ETK:sta -> hakemus (Y38) Kelalle – ETK:sta annetun todistuksen A1 turvin apurahansaaja säilyy Suomen sosiaaliturvassa asetuksen 883/2004 perusteella. Hänen ei tarvitse erikseen hakea Kelan päätöstä.

Esimerkki (Belgiaan jatkuu) – Perheenjäsenten tilanne ratkeaa soveltamisalalain perusteella, ja myös he voivat säilyä Kelan sos.turvan piirissä yli vuoden ulkomailla oleskelun aikana, jos ovat jo ennen lähtöä vakuutettuja ja kiinteät siteet Suomeen. Päätöstä haettava vuoden sisällä muutosta Kelalta (Y38) – Pääsääntöisesti Kelan etuuden maksetaan Belgiaan – Jos puoliso aloittaa työskentelyn Belgiassa, ei hän voi sillä ajalla kuulua Suomen sosiaaliturvaan.

Esimerkki (Kiinaan) Perhe (apurahansaaja + puoliso + lapsi) lähtee kolmeksi vuodeksi Kiinaan. – Päätöstä haetaan Kelasta koko perheen osalta: apurahansaaja voi kuulua, jos täyttää soveltamisalalain (7§) kriteerit, samoin perheenjäsenet (soval 8§) – Myel –vakuutetut sekä ei myel- vakuutettu voivat pysyä Suomen sosiaaliturvan piirissä hakemuksesta. – Apurahansaaja täyttää Y38 hakemuksen jossa voi ilmoittaa lapsen, puoliso täyttää oman Y38 hakemuksen. – Hakuaika yksi (1) vuosi ulkomaille lähdöstä

Yhteystietoja osoitteesta löytyy mm: – Lomakkeet -> Y38 + Y38T, Y39, Y77 – Valtakunnalliseen asiakaspalveluun puhelinnumerot. Puhelinpalvelu auki klo – Maahan-maasta muutto palvelunumero – Hakemukset voi toimittaa lähimpään Kelan toimistoon

Yhteystietoja (jatkuu) Eläketurvakeskus: – Puhelinpalvelu klo – Puhelinnumero ulkomaantyön vakuuttaminen – Hakemuslomakkeita, myös sähköinen hakeminen mahdollista MELA (lisätietoja apurahansaajan vakuuttamisesta) – – Asiakaspalvelunumero –