Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Jatko-opinnot Opinto-ohjaajat Terhi Kurri ja Noora Ranta

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Jatko-opinnot Opinto-ohjaajat Terhi Kurri ja Noora Ranta"— Esityksen transkriptio:

1 Jatko-opinnot Opinto-ohjaajat Terhi Kurri ja Noora Ranta
Vanhempainilta Jatko-opinnot Opinto-ohjaajat Terhi Kurri ja Noora Ranta

2 Nuori pohtii alan valinnassa esimerkiksi:
Missä olen hyvä? Millaiset asiat ja alat minua kiinnostavat? Millaista työtä haluaisin tehdä: työn sisältö työajat palkkaus etenemismahdollisuudet työllisyystilanne Onko minulla terveydellisiä rajoitteita: värinäkö, allergiat, astma, tuki- ja liikuntaelinsairaudet, diabetes, epilepsia Kuinka paljon haluan opiskelupaikkaa: pieniltä paikkakunnilta ja kauempaa opiskelupaikan saa helpommin. Kuinka vaikea alaa on päästä opiskelemaan: Mitkä ovat 2-3 varavaihtoehtoani?

3 Yliopisto-opinnot sopivat, jos
teoreettiset opinnot sujuvat itsenäinen työskentely onnistuu hyvin ajankäyttö ja suunnitelmallisuus on hallussa asiantuntijatehtävät kiinnostavat on valmis opiskelemaan vuotta lukion jälkeen

4 Ammattikorkeakoulu-opinnot sopivat, jos
haluaa opinnoiltaan teoriaa ja käytäntöä pitää tiimitöistä ja projekteista kaipaa ohjatumpaa opiskelua on valmis opiskelemaan 3,5 - 4 vuotta lukion jälkeen

5 Ammatillinen koulutus sopii, jos
haluaa mahdollisimman nopeasti työelämään haluaa käytännönläheistä opiskelua pänttäämisen sijaan haluaa ammatin kahdessa vuodessa erityisesti taito- ja taidealoilla hyvä ponnahduslauta korkeakouluopintoihin

6 Opiskelijavalinta keväällä 2017
Yliopistoihin valitaan / saa lähtöpisteitä YO-tutkinnon arvosanoista (3-6 kpl). Lisäksi useimmiten on pääsykoe, joka vaatii opiskeltavan materiaalin ulkoa opettelua. Koetilanteessa voidaan jakaa erillinen aineisto ja siihen liittyvät kysymykset. Tietyillä aloilla arvioidaan myös soveltuvuus. Ammattikorkeakouluihin opiskelijat valitaan pääsääntöisesti pääsykokeen perusteella. Pääsykoe mittaa alalle soveltuvuutta, motivaatiota ja opiskeluvalmiuksia. Etukäteen opiskeltavan materiaalin osuus on suppeampi. Jos lähtöpisteitä annetaan, niitä saa yleensä ainoastaan YO-tutkinnon arvosanoista (yleensä 3 kpl). Ammatilliseen koulutukseen valitaan lukion päättötodistuksen keskiarvon + mahdollisen pääsykokeen perusteella.

7 Korkeakouluhakuun kaavaillut muutokset keväälle 2018
Pitkää valmistautumista vaativista pääsykokeista luovutaan Jatko-opintoihin valitaan pääsääntöisesti YO-kokeiden arvosanojen perusteella Tavoitteena on saada opiskelijat nopeammin jatko-opintoihin Lukiossa kannattaa panostaa erityisesti YO-aineisiin lukion alusta saakka! Esitys on lausuntokierroksella, paljon on vielä auki: Voiko YO-kokeita jatkossa uusia useamman kerran? Hakevatko ammatillisen koulutuksen suorittaneet edelleen pääsykokeella omassa kiintiössään? Voidaanko ammatillisen koulutuksen käyneiltä vaatia yhden tai useamman YO- kokeen suorittamista?

8 Abiturientin vaihtoehdot keväällä 2017
Ammatillisen koulutuksen haussa voi hakea 5 koulutusohjelmaan. Ne pitää laittaa mieluisuusjärjestykseen. Korkeakouluissa voi hakea I ja II haussa yhteensä 6 koulutusohjelmaan. Ne pitää laittaa mieluisuusjärjestykseen. Opiskelijalle tarjotaan vain yhtä korkeakoulupaikkaa sen mukaan, mihin pisteet riittävät. Opinnot on aloitettava syksyllä Päteviä syitä lykätä opintojen aloittamista ovat asepalvelus ja raskaus.

9 Hakuajat keväällä 2017 I haku korkeakouluihin: vieraskieliset + Taideyliopisto + Mikkelin kauppatieteet asteen ammatillinen yo-pohjainen koulutus II haku korkeakouluihin: ammattikorkeakoulut ja yliopistot Haku: Alle 25-vuotiaan on haettava joka kevät vähintään kahteen koulutusohjelmaan työmarkkinatuen saamiseksi ja otettava tarjottu paikka vastaan.

10 Mitä jos abi ei pääse opiskelemaan?
Avoin yliopisto Avoin ammattikorkeakoulu Kansanopistot Ulkomaille au pairiksi, työharjoitteluun: Työn tekeminen Asepalvelus/siviilipalvelus Pääsykokeisiin valmistautuminen Erillis/lisähaut ammatillisiin oppilaitoksiin ja syksyn korkeakouluhaku Ohjauspalvelut jatkossa: Keravan nuorisopalvelut/Ohjaamo ja TE- toimisto

11 Jos YO-tutkinnossa kaikki ei mene niin kuin pitäisi?
Pakollinen koe hylätty – kompensaatiopisteet voivat pelastaa. Jos eivät pelasta, kokeen voi uusia kaksi kertaa seuraavien kolmen tutkintokerran aikana. Ylimääräinen koe hylätty – ei tule merkintää todistukseen, voi uusia kaksi kertaa ilman aikarajaa. Hyväksytyn kokeen (pakollisen tai ylimääräisen) voi uusia VAIN yhden kerran ilman aikarajaa. Tutkintoa voi täydentää valmistumisen jälkeen yhdellä tai useammalla kokeella.


Lataa ppt "Jatko-opinnot Opinto-ohjaajat Terhi Kurri ja Noora Ranta"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google