BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
Advertisements

2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Power Point – esitysgrafiikkaohjelma lyhyesti
Lukemaan oppii vain lukemalla
Katsotaan, sanoi lääkäri!
Yhteiskuntaoppi kunnialla läpi!
2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
Englannin YO-koe Tehtävätyypit.
VARHAINEN TOTEAMINEN – Milloin tarjota hiv-testiä?
5. RUoANSULATUS-ELIMISTÖ
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä. Tehdään kyselylomake joko tekstinkäsittely- tai taulukkolaskentaohjelmalla. Pilvipalveluita käytettäessä saadaan.
1. IHMINEN.
7. MIKROBIT JA ELIMISTÖN PUOLUSTUSMENETELMÄT
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Opetussuunnitelma/OPS
Sydän- ja verisuonitaudit
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
TE3 MEDIA –TERVEYDEN TUKI JA UHKA Hurtig
Kertaus 1. Miksi kestävyysharjoittelu on tärkeää? 2. Mikä nopeusharjoittelussa on tärkeää? 3. Miten nuoren kannattaa harjoittaa voimaa? 4. Mitkä ovat taidon.
Tunteiden voima Hurtig Kotiläksyn kuulusteluna pistokoe: Kirjoita nimesi lapun yläreunaan Selitä mitä tarkoittaa: a) Skitsofrenia b) Paniikkihäiriö.
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Sattuu ja tapahtuu – yli miljoona tapaturmaa vuodessa Hurtig
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Kertaus 1.Mitä asioita on otettava huomioon liikuntaharrastusta aloittaessa? 2.Millä tavalla venyttelisit ennen harjoitusta? 3.Miksi saunassa ei saa pitää.
Vanhoja tekstitaidon yo-kokeita
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
Erilainen ruokavalio – sairauden hoitoon Hurtig
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Uni –lääkkeistä parhain Hurtig LEVON VIIKKORAPORTTI Oliko unen määrä sopiva koko viikon? Olitko jossain vaiheessa viikkoa väsynyt? Voisitko.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
Palovammat 1. asteen palovamma: • iho punainen ja arka • paranee muutamassa päivässä 2. asteen palovamma • punoittaa, kivulias • rakkuloita 3. asteen.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
HURTIG Hyötyä ja haittaa auringosta. Kertaus 1. Mitä kuuluu päivittäiseen hampaiden hoitoon? 2. Mikä on karies? 3. Miksi happohyökkäys on haitaksi.
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Kertaus 1. Miten ihastuminen eroaa rakastumisesta? 2. Millä eri tavoilla seurustelussa voi pettyä? 3. Milloin on valmis seurustelemaan? 4. Millainen on.
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä.
Osteoporoosi (luukato)
OTSIKOISTA TEKSTIKSI + tekstiviitteiden merkitseminen
TE1 KANSANTAUDIT RYHMÄTÖINÄ
Kohonnut verenpaine.
Tutkielman teko-ohjeet
Ohjeita….
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
Terveyskunto ja sen osa-alueet
Terveysteknologia Tutustutaan, mitä kaikkea terveysteknologialla voidaan tarkoittaa ja miten se auttaa terveyden hoidossa ja sairauksien ehkäisyssä.
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
TE1 Painonhallinta Hurtig
Askel askeleelta ohjeita tulla ammattivalokuvaaja
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Paksusuolensyöpä.
4 TARKKAAVAISUUS PS3 LAJM.
Terveyskunto ja sen osa-alueet
Raportointiharjoitus
Miellekartta.
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
OPISKELEN KYSYMYSTEN AVULLA
Tervetuloa Suomi 4B –kurssille!
Suomi 4B 3. luento Hurraa!.
Raportointiharjoitus
Karttamerkit 2
CLT132 Tehtävät (viikko 4).
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
Esityksen transkriptio:

BMI = painoindeksi= paino/(pituus x pituus metreinä) Body Mass Index eli painoindeksi on ainoastaan viitteellinen väline painon arvioimiseen. Se ei ole kovin tarkka mittari.. MIKSI?! Se ei mm. huomioi lihasten, rasvan ja veden osuutta kehon painosta. Tästä syystä mm. lihaksikkaat ihmiset saavat epäluotettavia tuloksia. Nuorilla taas paino suhteutuu pituuteen yksilöllisesti kasvukehityksen vaiheen mukaan. → Painoindeksiä tulee käyttää vain aikuisväestöllä! Muita painon arviointikeinoja ovat mm. vyötärön ympärys, vaaka, paino- ja pituuskäyrät, ihopoimumittaus (ks. kuva Vire- kirja 233A) peili!

Omenalihavuus  Rasva kertynyt keskivartaloon  Yleistä miehillä  Vatsaontelon sisään kertynyt liikarasva = viskeraalinen rasva  erityisen haitallinen sydän- ja verisuonisairauksien kannalta Päärynälihavuus  Rasva kertynyt alavartaloon  Yleistä naisilla

Täydennä lomake kirjan perusteella

Oikeat vastaukset

Oireet voivat johtua sairaudesta Hurtig

Kertaus 1.Mitä tarkoittaa oire? 2.Mikä on kivun tehtävä? 3. Mitkä tekijät voivat aiheuttaa päänsärkyä? 4.Miten pyörtyminen eroaa tajuttomuudesta? 5.Miksi musiikin kuuntelu kovalla on vaarallista?

Mikä on oireiden tehtävä? 1.Varoittaa ihmistä uhkaavasta vaarasta. 2.Toimia merkkinä siitä, että keho ei ole täysin kunnossa. 3.Kehottaa ihmistä muuttamaan elinympäristöään tai elintapojaan. → Oireet = elimistön tapa reagoida elimistöä uhkaaviin tilanteisiin

Diagnoosi perustuu potilaan oireisiin

Peruskoululaisten oireet Mikä on peruskoululaisten yleisin oire? Kummalla sukupuolella on enemmän oireita? Mistä sukupuolten välinen ero voisi johtua? Mikä aiheuttaa – päänsärkyä – vatsakipuja – niskakipuja – alaselänkipuja?

Tärkeää huomata Moniin oireisiin voi itse vaikuttaa! Kivun kokeminen on aina yksilöllistä!

Kotitehtävät Lue Vire-kirjan kappaleen teksti pandemioista, joka antaa pohjatietoa kirjoitustehtävää varten. Saat valita esseesi aiheeksi yhden seuraavista sairauksista: lintuinfluenssa, noroviruksen aiheuttama vatsatauti, HIV, malaria, ebola tai sikainfluenssa Selvitä sitten yhden A4-arkin pituisessa kirjoitelmassasi Internetin ja kirjallisuuden avulla: – Taudinaiheuttaja, tartuntatapa, oireet, hoito, jälkiseuraukset, taudin levinneisyys – Palauta laatimasi kirjallinen tuotos seuraavalla tunnilla nimellä varustettuna. Muista mainita käyttämäsi lähteet (internet-sivustot, lääkärikirjat, lehdet..)

Mikä oire minulla on? Jokaisen oppilaan selkään laitetaan lappu, jolle on kirjoitettu jokin alla oleva oire. (Sama oire voi olla useammassakin lapussa.) Oppilas ei tiedä, mikä oire hänellä on selässään, joten hän selvittää sen kyselemällä toisilta oppilailta sellaisia kysymyksiä, joihin he voivat vastata kyllä tai ei.

Kotitehtävät Lue kappale ”Oireet voivat johtua sairaudesta” ja tee kappaleen lopusta sivulta 254 tehtävät 1-5.