Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vitamiinit ja kivennäisaineet
Advertisements

Lasten ja nuorten urheilijoiden ruokailu
Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
GOLF HARRASTUKSENA Tietoa Vanhemmille
SIKAKIN KYLLÄSTYY YHTEEN RUOKAAN, ENTÄ SIE??
Unitutkimus.
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Kasviskampanja Etelä-Pohjanmaalla
Esittää.
Matti Rautalahti Syöpäjärjestöt
Ravintoaineet ja niiden merkitys ihmiselle
Ravinto ja lepo Daniela Lönnqvist Vivacore
Syöpäpotilaan ravitsemus
HYVÄÄ OLOA SYÖMÄLLÄ HYVÄÄ!
Suomen Suunnistusliitto
Urheilijan ravitsemus
© Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio
Ravitsemuksen ABC Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry
DIABETEKSEN ITSEHOITO
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
TERVEET ELÄMÄNTAVAT APUNA TYYPIN 2 DIABETEKSEN HOIDOSSA
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Kouluruoka Esityksen ovat tuottaneet
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ruokavalio-ohjeet odottavalle äidille, jolla verensokerit ovat koholla
Kaisa Lahti 2B & Ira Ekholm 3A
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
URHEILIJAN RAVITSEMUS
Suomalaiset ravintosuositukset
Erilainen ruokavalio – oma valinta Hurtig
Ravitsemuskertomus Ravitsemuskertomukset ◦ Vuodesta 1995 alkaen ◦ Uusin vuodelta 2003 (5. järjestyksessä) ◦ Päätulokset Suomessa tehdyistä ravitsemuksen.
1. Hiili – elämän alkuaine
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Kotitalous: ravitsemus  Suomalaisten ravitsemussuositukset – Valtion ravitsemusneuvottelukunta vuodesta 1954  A- ja D-vitamiinin lisääminen margariineihin.
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
Hurtig TE1 Ruoka ja terveys. Ravitsemussuositukset tiivistettynä - Suositusten tavoitteena on väestön hyvä ravitsemus ja kansanterveyden edistäminen.
PELAAJAN KEHITTYMINEN LTV 1. TEHTÄVÄ: Juttele parisi kanssa miten pelaaja kehittyy? Suomen Jääkiekkoliitto / Kalle Väliaho ja Arto Pyykkö.
Muut tekijät sydänterveyttä edistävässä ruokavaliossa.
Käytätkö säännöllisesti energiajuomia?. Tiesitkö että? Energiajuomia käyttävillä nuorilla on kaksinkertainen määrä päivittäisiä univaikeuksia, päänsärkyä.
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimapyramidi. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimapyramidi  Rasva ja sokeri  Maitovalmisteet  Liha-kala  Kasvikset  Viljavalmisteet.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Kotitehtävä Ruokapäiväkirja kolmelta vuorokaudelta (normi reenipäivä, lepopäivä, kisapäivä) Huomioita, havaintoja?
Ihmisen ravinto.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
Ravinto. Proteiinit Proteiinin lähteet : Kananmuna, Liha, Kala, ja monista palkokasveista. Suomalainen proteiinisuositus on 10%-20% ravinnosta Proteiini.
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
Ruoka eri ikäkausina. Vauvaikä Vauvan luonnollinen ravinto on rintamaito tai äidinmaidonkorvike Maidosta vauva saa sairauksilta suojaavia aineita sekä.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Opetuspaketin sisältö
TE1 Ravinto Hurtig
Eerik, Aku, Maiju ja Riina
PUSU Uutta ja vanhaa kasvisten käytössä.
Koulutus 8.5. Liikuntasuositukset, -tutkimukset ja Liikkuva koulu
Nuoren urheilijan ravitsemus
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Liikunta+ravinto.
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Liikutaan.
Syöpää aiheuttavia elintapoja
Kivennäisaineet Pinja, Laura, Ella.
Ruoasta saatavat ravintoaineet
Ruokatrendit.
Hyvinkään suun terveydenhuolto
Ruokaoppia.
Unelmien liikuntapäivä
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
Opiskeluhuollon palvelut
Hyvä ruokavalio Ateriarytmi Ruokailu arjessa Painonhallinta.
Esityksen transkriptio:

Ruokakolmio

Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat hampaita. Mehun sijasta kannattaa haukata hedelmä. Energiajuomia ja kahvia ei suositella lainkaan alle 15-vuotiaille. Kofeiini aiheuttaa jo pieninä määrinä lapsilla ärtyneisyyttä, levottomuutta, unihäiriöitä, jopa riippuvuutta. Energiajuomiin lisätään myös muita piristäviksi tarkoitettuja aineita ja vitamiineja. Jos energiajuomia käyttää runsaasti, näitä aineita voi kertyä elimistöön liikaa. Aineiden pitkäaikaisvaikutuksia ei tunneta. Leipärasva on välttämätöntä kasvavalle nuorelle eikä sitä saa karsia ruokavaliosta. Liian vähäinen rasvan määrä ruokavaliossa haittaa murrosikäisen tytön hormonaalista kehitystä. Kasvisrasvalla sipaistu leipä on rasvan laadultaan parempi kuin pelkällä leikkeleellä tai juustolla päällystetty leipä.

D-vitamiini ja kalsium ovat tarpeen muun muassa luuston kehitykselle. Proteiini on tarpeen kudosten kehitykselle ja uusiutumiselle. Hyviä proteiinin lähteitä ovat mm. liha- ja kanamunatuotteet, maitovalmisteet, viljavalmisteet, pavut ja soija. Rauta on välttämätön suojaravintoaine, jota tarvitaan hapen kuljettamiseen keuhkoista kudoksille ja veren punasolujen muodostukseen. Rautaa saa muun muassa lihasta, kalasta, veriruoista, palkokasveista ja täysjyväviljavalmisteista. Pitsa, perunalastut ja hampurilaiset kuuluvat nykyään usein nuoren ruokavalioon. Jos näitä jalostettuja ruoka-aineita on ruokavaliossa paljon, nuori ei saa tarpeeksi kasvulle tärkeitä suojaravinteita, kuten valkuaisaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita. Kun näitä ruoka- aineita käytetään maltillisesti, ruokavalion laatu ei heikkene liiaksi. Sokeria on syytä käyttää maltillisesti. Sokerin käyttö tulisi rajata ruokailujen yhteyteen

Ruokapäiväkirja Kirjaa ylös to-la päiviltä kaikki mitä söit ja joit. Voit myös ottaa kuvat kaikista aterioista, annoksista ja herkuista puhelimeesi ja säilyttää ne ensi viikkoon asti. Ole tarkkana, kun täytät ruokapäiväkirjaa Ohjeet

Fyysinen aktiivisuus kouluiässä Yli kahden tunnin pituisia istumisjaksoja tulee välttää. Ruutuaikaa viihdemedian ääressä saa olla korkeintaan kaksi tuntia päivässä. Mikä lasketaan ruutuajaksi? Liiku aina kun voit. Pysyt pirteänä ja ehdit enemmän. Kokeile rohkeasti uusia lajeja. Päätä, mitä teet ja kokeile kaksi viikkoa. Ota kaveri mukaan.

Nuorten liikuntasuositus vuotiaille

Liikuntapäiväkirja Kirjaa ylös kaikki liikunta to-la päiviltä. Voit kirjata ne ylös vihkoon/puhelimeesi. Jos käytät liikuntasovellusta, niin talleta sinne liikuntatiedot Kokeile myös askelmittarin käyttöä puhelimessasi