1 Invalidiliitto 1 Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila 9.3.2016 Anne Mäki, Invalidiliitto ry.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uraohjaus Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksessa
Advertisements

Henkilökohtaisen avun keskus Pääkaupunkiseudulla
Vammaispalvelulain uudistukset lukien
Siirtyminen henkilökohtaiseksi avustajaksi
Henkilökohtaisen avun keskus Kaakkois-Suomeen Oma koti – oma elämä –seminaari
HENKILÖKOHTAISEN AVUN KEHITTÄMINEN JÄRVENPÄÄSSÄ Vammaisneuvosto
KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Pellavatehdas Märkäkehruuta Vanha kura-3 -koneella. Kuva otettu ennen vuotta Kuva: Tampereen museoiden kuva-arkisto.
Kela tukemassa vajaakuntoisen nuoren opintoja
Vammaispalvelulain muutokset - vaikeavammaisten oikeus henkilökohtaiseen apuun vahvistuu Lakimies Jaana Huhta, STM
Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille
Kelan palvelut Pia Kankare
Helsingin Invalidien Yhdistys ry
Vammaisten henkilöiden oikeus palveluihin
NOKIAN kaupunki Vammaispalveluohjelma Nokialaiset asuvat viihtyisässä ja turvallisessa kaupungissa. Yhdenvertaisuus.
Päätöksiä henkilökohtaisesta avusta Kehitysvammahuollon yhteistyökokous Oulu, Lakimies Sampo Löf-Rezessy, Kehitysvammaisten Tukiliitto ry.
TYÖEHTOSOPIMUS JA PALKKA
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Vammaisneuvosto ♥ Vammaisuuteen liittyvien asioiden asiantuntijaelin ♥ Vammaisten yhteiskunnallisen tasa-arvon edistäminen.
Elina Akaan-Penttilä, lakimies, Invalidiliitto.
Työolosuhteiden järjestelytuki
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Vammaisten henkilöiden oikeus palveluihin
Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto.
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelut Katja Savolainen
Sosiaalihuoltolain mukainen kuljetuspalvelu (607/ , 9§) Osastonhoitaja Katri Idström.
1 Vammaispalvelut Ann-Mari Einola, johtava sosiaalityöntekijä Kirjoita tähän nimi Dian perustyyli -tilassa: Lisää alatunniste.
Vammaisten palvelut 2010 – Kuntakyselyn osaraportti Riikka Väyrynen.
Tervetuloa! Iltapäivän ohjelmassa
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Perhesosiaalityö  Lastenvalvojien palvelut Johtava sosiaalityöntekijä- lasten- valvoja 3 lastenvalvojaa  Ennaltaehkäisevä perhetyö Johtava perhetyöntekijä.
Vammaispalvelut osana tulevaa Keski-Pohjanmaan sotea? Kehitysvammahuollon neuvottelukunta Ulla Aspvik Kehitysvammahuollon johtaja, TtT.
VOIMANA MERI.. Henkilökohtaisen avun päivä Heli Kulmala
Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Kohti uusia palvelujen järjestämismalleja Markku Niemelä.
KYSELYT SOVELTUVUUSKOKEESSA Kuullun ymmärtäminen, kuinka hyvin hakija kykenee pitämään kuulemaansa tietoa mielessä, keskittymiskyky, ohjeiden ymmärtäminen.
Työolosuhteiden järjestelytuki Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta 10 luku 3 § VnA JTYPL, 9: Ohje JTYPL, sivut 275, , ja.
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Henkilökohtainen apu kehitysvammaisten palveluissa
Katsaus YK:n vammaissopimukseen ja Yhdenvertaisuuslakiin
ERITYISTAIDEKASVATUS
Uudistuva vammaislainsäädäntö
Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö
VAMMAISLAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN
Uudistuva vammaislainsäädäntö
Muotoiluluotain Tarkoituksena: Asiakkaan ääni kuuluviin
Roni Nukarinen Sosionomi (AMK) (perjantaina )
Mirella Huttunen, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry
Valvottu koevapaus - Kokemuksia ja haasteita
Vammainen henkilö vanhempana
Asiakkaan valinnanvapaus
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Vantaalainen näkökulma osatyökykyisten työllistymiseen
Koskee tiedotetun Reshape –ohjelman vaikutuksia Suomessa
Sosiaalinen kuntoutus Sosiaalinen kuntoutus
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Kuntarakenneselvityksen toimeksianto
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä
Markku Kokkonen Kuulemistilaisuus
Vaikeavammaisten kuntoutus
TYÖTURVALLISUUS.
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Sosiaalihuoltolain uudistushanke – Mikä muuttuu?
Vammaispalvelulain uudistuksen tilanne
Vammaislainsäädännön uudistaminen-
Esityksen transkriptio:

1 Invalidiliitto 1 Esteetön ja yhdenvertainen työelämä Työ kuuluu kaikille! Uudenmaan TE-toimisto, Pasila Anne Mäki, Invalidiliitto ry

2 Invalidiliitto 2 Esteettömyys Esteetön työympäristö on kaikkien etu Laaja kokonaisuus, joka mahdollistaa ihmisten asumisen kotonaan sekä sujuvan osallistumisen mm. työntekoon, harrastuksiin, kulttuuriin ja opiskeluun Merkitsee palvelujen saatavuutta, välineiden käytettävyyttä, tiedon ymmärrettävyyttä ja mahdollisuutta osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon Siinä otettaan huomioon liikkumiseen, näkemiseen, kuulemiseen, kommunikaatioon ja sähköiseen viestintään liittyvät asiat Esteetön ympäristö ei erottele ihmisiä heidän toimintakykynsä perusteella

3 Invalidiliitto 3 Vammaispalvelut työelämään osallistumisen tukena Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan jäsenenä sekä ehkäistä ja poistaa vammaisuuden aiheuttamia haittoja ja esteitä. Vammaispalvelulakia sovelletaan henkilöihin, joilla on pitkäaikaisesti tai pysyvästi vaikeuksia suoriutua tavanomaisista elämän toiminnoista ilman tukitoimia ja muiden lain mukaisten palveluiden avulla ei pystytä tarjoamaan riittävää tukea.

4 Invalidiliitto 4 Vammaispalvelulain mukaisten palveluiden järjestäminen Vastuu palveluiden järjestämisestä on kunnalla. Osa palveluista on harkinnanvaraisia, osaan vammaisella henkilöllä on ns. subjektiivinen oikeus. Palvelut ja tukitoimet suunniteltava yksilöllisesti ja tarpeen mukaan.

5 Invalidiliitto 5 Kuljetuspalvelu Kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle kohtuulliset kuljetuspalvelut niihin liittyvine saattajapalveluineen, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. Myönnettävä tarvittavat työ- ja opiskelumatkat sekä vähintään 18 yhdensuuntaista vapaa-ajan matkaa/kk. Kuljetuspalvelua voi käyttää oman kunnan alueella sekä lähikuntiin. Saa maksaa asiakkaalle enintään saman verran kuin mitä matkustaminen maksaa kunnan joukkoliikenteessä.

6 Invalidiliitto 6 Työmatkat Kuljetuspalveluja on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle siten, että hänellä on mahdollisuus suorittaa välttämättömät työhön liittyvät matkat. Arvioitaessa työmatkoja koskevaa lähikuntaa on kiinnitettävä huomiota siihen, mikä on kuntalaisten normaali työssäkäyntialue ja mihin lähikuntiin on tavanomaista tehdä työmatkoja kyseessä olevalta paikkakunnalta. Työhön liittyvillä matkoilla tarkoitetaan yleensä matkoja asunnosta työpaikkaan ja takaisin. Työllä tarkoitetaan työsuhteeseen perustuvan toiminnan lisäksi myös yritystoimintaa. Työpäivän aikana tapahtuvat tavanomaiset työmatkat kuuluvat työnantajan korvattavaksi, eikä näihin voi lähtökohtaisesti käyttää kuljetuspalvelumatkoja.

7 Invalidiliitto 7 Henkilökohtainen apu Kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilölle henkilökohtaista apua päivittäisiä toimia, työtä ja opiskelua varten siinä laajuudessa kuin vaikeavammainen henkilö sitä välttämättä tarvitsee. Tarkoituksena on auttaa vaikeavammaista henkilöä elämään haluamaansa elämää ja turvata itsemääräämisoikeuden toteutuminen. Henkilökohtaisen avun järjestäminen edellyttää, että vaikeavammaisella henkilöllä on voimavaroja määritellä avun sisältö ja toteutustapa eli se kuka, miten, missä ja milloin avustaa.

8 Invalidiliitto 8 Henkilökohtainen apu: järjestämistavat 1.Perinteinen henkilökohtainen avustaja –järjestelmä (vaikeavammainen työnantaja saa kunnalta korvauksen avustajan palkkakulujen korvaamiseksi). Vammainen henkilö toimii työnantajana työnantajavelvoitteineen. Kunnan velvollisuus ohjata ja auttaa 2.Kunta antaa vaikeavammaiselle henkilölle palvelusetelin avustajapalveluita hankkimista varten 3.Kunta hankkii avustajapalvelun ostopalveluna, järjestää sen itse tai sopimusperusteisessa yhteistyössä toisen kunnan kanssa -> Asiakkaalle maksuton palvelu

9 Invalidiliitto 9 Henkilökohtainen avustaja mukana työssä Työllä tarkoitetaan työsuhteeseen perustuvaa toimintaa sekä yritystoimintaa. Vammainen henkilö ohjaa työn tekemistä, henkilökohtainen avustaja toimii käsinä, jalkoina, silminä Henkilökohtainen avustaja avustaa niissä toimissa, joista vammainen henkilö ei suoriudu itsenäisesti esim. kansioiden/tavaroiden kantaminen, ruokailu, wc-käynnit

10 Invalidiliitto 10 Tulkkauspalvelu Tulee Kelan kautta (laki vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelusta) Tarkoitettu henkilöille, joilla on kuulo- tai puhevamma (väh. 180h/v) tai kuulonäkövamma (väh. 360h/v) Myönnettävä työssä käymiseen, opiskeluun perusopintojen jälkeen, asiointiin, yhteiskunnalliseen osallistumiseen, harrastamiseen tai virkistykseen. Ehtona on, että henkilö kykenee tulkkauksen avulla ilmaisemaan omaa tahtoaan ja hänellä on käytössä jokin toimiva kommunikaatiokeino.

11 Invalidiliitto 11 Kiitos huomiostanne! Anne Mäki Koulutus- ja työllisyysasiantuntija Invalidiliitto ry / Työllisyyspalvelut