Osatyökykyisille tie työelämään. Kärkihanke osana strategisen hallitusohjelman toimeenpanoa 2016 – 2019 Painopistealue Hyvinvointi ja terveys.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Advertisements

Työterveyshuolto Paltamon täystyöllisyyshankkeessa
TYÖHÖNVALMENNUS Nina Erholtz Tampereen kaupunki
Hallituksen esitys 67/ / Pirkko Mäkelä-Pusa.
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Perkuu Kainuun rakennetyöttömien kuntoutushanke s *Ohjelma:Manner Suomen ESR-ohjelma *Ohjelman osioItä-Suomen suuralueosio *Toimintalinja:2: työllistymisen.
Työhyvinvointi PK-yrityksessä Leena Niemistö toimitusjohtaja LT, fysiatri Munkkivuori Kamppi Lassila.
Työllisyysaste •Suomessa ~68% •Työelämä 2020 –hanke (työelämän kehittämisstrategia): 1%-yksikön nosto vai 72% tavoite? •Muissa Pohjoismaissa, Hollannissa.
Työeläkekuntoutus © Tapiola-ryhmä.
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki Sosiaali- ja terveysministeriö ja Euroopan sosiaalirahasto Pirkko Mäkelä-Pusa Kuntoutussäätiö.
Kelan mahdollisuudet tukea vammaisen tai osatyökykyisen työllistymistä
Työministeri Tarja Cronberg1 MANIFESTIN TOIMENPITEET  TEM julkistaa vuosittain ”Näin tehdään suomalainen hyvä työ nyt” -katsausta  TEM:n johdolla.
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Kelan kuntoutusmahdollisuudet työttömille ammatillinen kuntoutus 21. 9
HALLITUSOHJELMA /TL. HALLITUKSEN TALOUSSTRATEGIA Osaaminen, yrittäjyys ja uudistumiskyky hyvinvoinnin lisäämisen perustana: Työikäisen väestön.
Työelämäosallisuuden lisääminen on YHTEINEN ASIA Asiantuntijaryhmän ehdotukset heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työelämäosallisuuden lisäämiseksi.
Heikossa työmarkkina-asemassa olevien parempaan työllistymiseen
TRAPPAN Portaittain töihin välityömarkkinoiden kautta Projektipäällikkö Johanna Torppa Projektikoordinaattori Merja Virkkala.
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus 1 Sosiaalisten yritysten toimintaedellytykset – ajankohtaista lainsäädännöstä.
Lisää tähän otsikko Selvityshanke kansalaisten yksilöllisistä koulutustileistä Mirja Hannula.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki
Helsinki Kaija Ray SUJUVAT SIIRTYMÄT – OHJAUKSEN TEEMASEMINAARI Osatyökykyisyys osana koulutusta ja työllistymisen tukemista.
VAMMAISJÄRJESTÖT TYÖLLISTYMISTÄ TUKEMASSA VAMPO- seurannan seminaari Työ ja toimeentulo
”Miten kaikki mukaan” Pilvi Torsti Työministerin erityisavustaja
Työurien pidentämiseen liittyvät valtakunnalliset raportit > jatkoa ns. Ahtelan työryhmän työlle Työhyvinvointityöryhmän raportti. STM selvityksiä 2011:4.
Rahoittajan (Etelä-Suomi) toiveet ja ESR-toimintalinja 5 Miksi työllistymisnäkökulma on tärkeä Sinikka Kauranen
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
Dokumentointipohjat 1-5 milj. € hankkeiden hankearviointiin (kevennetty vaihtoehto word-arviointikehikolle) JulkICT 10/2016.
Ohjaus uudistuvassa ammattikoulutuksessa Elise Virnes
TOIKE-hanke Toimintakykykeskus maakunnalliseen SOTEen – osatyökykyisen polut työhön ja työllisyyteen Virpi Heikkinen.
Työkykymalleja Lääketieteellinen työkykykäsitys
Osatyökykyisille tie työelämään
Lean Canvas palveluiden suunnittelun ja kehittämisen apuvälineenä
Alueellisten kokeilujen arviointi Peppi Saikku & Sanna Blomgren
Kuntoutuksen Living Lab suomalaisen yhteiskunnan vahvistajana
TOIKE-hankkeen toimintamalli ja nykytila Polut hoitoon ja kuntoutukseen -kokeilujen OTE7 vertaisoppimispäivät Tampere Kärkihanke: osatyökykyisille.
Osatyökykyisille tie työelämään
1 Sosiaalihuollon työllistymistä tukevan toiminnan ja työtoiminnan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistus Eveliina Pöyhönen.
Polut hoitoon ja kuntoutukseen –koordinaatiohanke vt
Osatyökykyisille tie työelämään
O0525KO TYÖIKÄISTEN KUNTOUTUS JA KUNTOUTUSOHJAUS
Uusi suunta työelämään -hanke
Mikä on koordinaatiohanke ja miten se tukee alueellisia kokeiluja
OULU Uusi suunta työelämään –kokeilu OSATYÖKYKYISEN TYÖTTÖMÄN TYÖNHAKIJAN ASIAKASPROFIILIA KARTOITTAMASSA Tanja Turtiainen.
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Mallit työllistymiseen ja osallisuuteen -projekti
Osatyökykyisille tie työelämään
Satakunnan polut hoitoon ja kuntoutukseen
Espoolaiset Työllisyystalkoot
FOKUS – opinnoista tuetusti työllistymiseen
Työura osatyökykyisenä
OTE maakunnassa -Polut kuntoon
Uraohjauspalvelut työkyvyn muutostilanteissa
Työssä olevan työ- ja toimintakyvyn arviointi työterveyshuollossa
Osatyökykyinen työntekijä ─ uudelleensijoitus tehokkaana ratkaisuna yhteiskunnan rakennemuutoksissa Mari Karttunen Sanna Pitkäranta.
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
SATAOSAA Porin kaupunki/ Satakunta.
Osallisuutta tukeva toiminta: Savon OTE
OTE maakunnassa – Polut kuntoon
Psykososiaalista tukea tarvitsevat
Osatyökykyisille tie työelämään
Mikä on muuttunut hankkeen myötä
RIVAKKA OTE! OTE-kärkihanke projekti 7: Polut hoitoon ja kuntoutukseen
Satakunnan polut hoitoon ja kuntoutukseen Kärkihanke: Osatyökykyisille tie työelämään (OTE) / STM Vertaisoppimispäivät Oulu
HENKILÖSTÖTUOTTAVUUDEN PERUSTEET
Toimintakykykeskushanke Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla
Osatyökykyisille tie työelämään
Osatyökykyisille tie työelämään (OTE)
Osatyökykyisille tie työelämään
Esityksen transkriptio:

Osatyökykyisille tie työelämään

Kärkihanke osana strategisen hallitusohjelman toimeenpanoa 2016 – 2019 Painopistealue Hyvinvointi ja terveys

Kuka on osatyökykyinen?  Henkilö, jolla on käytössään osa työkyvystään ja myös halu tämän kyvyn käyttämiseen (Vuorela 2008) –aina ihmiset eivät uskalla haluta työhön, vaan suojaavat itseään uusilta pettymyksiltä (tästä ilmiöstä meillä on tapana puhua motivaation puutteena)  Osatyökykyisyys on yksilöllistä ja sidoksissa osatyökykyisyyden syyhyn, työhön ja työn vaatimuksiin  Osatyökykyisyyttä on monenlaista: vammaiset, pitkäaikaissairaat, vakavasta sairaudesta toipuvat, elämänkriisin kokeneet, pitkään työttömänä olleet –työkyky voi vaihdelle elämän eri vaiheissa  Jos terveys ja muut yksilölliset tekijät ovat tasapainossa työn vaatimusten kanssa, henkilö ei ole osatyökykyinen, vaan työkykyinen

Tausta  Työikäisistä suomalaisista 1,9 miljoonalla on vähintään yksi pitkäaikaissairaus tai vamma  Noin henkilöä arvioi, että jokin sairaus tai vamma vaikuttaa heidän työhönsä tai työmahdollisuuksiin  Työ tukee terveyttä ja vähentää köyhyyttä  Asenteet ja ennakkoluulot osatyökykyisiä kohtaan tarvitsevat muutosta

Tavoiteltava muutos  Alentunut työkyky ei johda enää kokonaan työelämän ulkopuolelle  Osatyökykyisten tueksi tarkoitettua palvelujärjestelmän keinovalikoimaa osataan käyttää tehokkaasti ja tuloksellisesti  Kannustinloukkuja on purettu

Taloudellinen hyöty  Työllisten määrä kasvaa  Työkyvyttömyysmenot vähenevät  Työttömyyden kustannukset sekä työstä poissaolojen kustannukset vähenevät

Kärkihankkeen toimenpiteet 1.Toteutetaan uudistus palvelujärjestelmässä 2.Lisätään vammaisten henkilöiden yrittäjyyttä 3.Lisätään pk-yritysten mahdollisuuksia palkata osatyökykyisiä henkilöitä 4.Poistetaan kannustinloukkuja 5.Otetaan käyttöön näyttöön perustuvia toimintamalleja 6.Rakennetaan toimintamallit hoitoon ja kuntoutukseen ohjaukseen ja varhaiseen tukeen

1. Toteutetaan uudistus palvelujärjestelmässä  Tavoite: Palvelujärjestelmästä tehokas ja tuloksellinen  Toimenpiteet: OSKU-ohjelman suositusten toteuttaminen ja hyviksi todettujen mallien levittäminen ja käyttöönotto työpaikoilla; työkykykoordinaattorimallin laajentaminen koko maahan; verkkoportaalin rakentaminen ja käyttöönotto osatyökykyisten työllistymisen tueksi  Tulos: Osaaminen on kasvanut palvelujärjestelmässä, palvelujärjestelmän keinovalikoima on tehokkaassa käytössä, tieto yhdessä paikassa helposti saatavilla (= verkkoportaali, joka sisältää mm. palvelujärjestelmän etuudet, keinot, ajantasaisen lainsäädännön jne.)

2. Lisätään vammaisten henkilöiden yrittäjyyttä  Tavoite: Lisätään vammaisten yrittäjien toimintamahdollisuuksia  Toimenpiteet: Selvitetään, mitkä tekijät helpottavat vammaisten henkilöiden yrittäjiksi ryhtymistä; toteutetaan selvityksen pohjalta jatkotoimet  Tulos: Vammaisten yrittäjien toimintamahdollisuudet ovat parantuneet

3. Lisätään pk-yritysten mahdollisuuksia palkata osatyökykyisiä  Tavoite: PK-yritysten mahdollisuudet palkata osatyökykyisiä henkilöitä ovat lisääntyneet  Toimenpiteet: Ratkaistaan työkykykoordinaattorin palvelun järjestäminen alueellisesti kattavasti pk- yrityksille; jaetaan työnantajille tietoa ja esimerkkejä toimivista rekrytointimalleista  Tulos: Osatyökykyiset henkilöt työllistyvät nykyistä paremmin pk-yrityksiin

4. Poistetaan kannustinloukkuja  Tavoite: Poistetaan työkyvyttömyyseläkkeen ja ansiotulon kannustinloukkuja; työtulon lisäys kasvattaa aina kokonaistulon määrää, eikä johda kannustinloukkuihin  Toimenpiteet: Muutetaan työkyvyttömyyseläkkeen ja ansiotulojen yhteensovittamista ns. lineaarisen mallin mukaiseksi –Lineaarinen malli = työansion ja eläkkeen yhteensovittamisen tapa, jossa työansio pienentää maksussa olevaa eläkettä portaattomasti  Suunniteltu aikataulu: HE eduskunnalle 10/2017, lait voimaan aikaisintaan

5. Otetaan käyttöön näyttöön perustuvia toimintamalleja  Tavoite: Tehostetaan työelämän ulkopuolella olevien osatyökykyisten (vammaiset, pitkäaikaissairaat ja pitkään työttömänä olleet henkilöt) työhön pääsyä ja osallisuutta  Toimenpiteet: Otetaan käyttöön näyttöön perustuvia toimintamalleja, arvioidaan niiden vaikuttavuutta ja uudistetaan lainsäädäntöä –vaihe 1: tunnistetaan ja valitaan vaikuttavat toimintamallit; vaihe 2: otetaan ne käyttöön kuntien ja muiden tahojen piloteissa; vaihe 3: arvioidaan pilottien vaikuttavuus; vaihe 4: uudistetaan lainsäädäntöä arvioinnin perusteella  Tulos: palvelut johtavat nykyistä paremmin työelämään –tai muuhun aktiivista osallisuutta tukevaan ratkaisuun silloin, kun työllistyminen ei ole mahdollista

6. Rakennetaan toimintamallit hoitoon ja kuntoutukseen ohjaukseen sekä varhaiseen tukeen  Tavoite: Työelämässä ja työelämän ulkopuolella olevat osatyökykyiset pääsevät  tarvitsemaansa hoitoon ja kuntoutukseen,  heidän työ- ja toimintakykynsä paranee sekä  olemassa oleva työkyky otetaan käyttöön  Toimenpiteet: luodaan toimintamallit, joissa on määritelty koordinaatiovastuu työ- ja toimintakyvyn arvioinnin sekä hoitoon ja kuntoutukseen ohjauksen osalta työelämässä ja työelämän ulkopuolella oleville  kehittämispilotit esim. TYP:eissä ja tulossa olevilla SOTE- alueilla  Tulos: osatyökykyiset työssä olemassa olevalla työkyvyllä

Aikataulu  Toimintasuunnitelma valmis vuoden 2015 loppuun mennessä –keskustelut sidosryhmien kanssa meneillään  Kärkihanke käynnistyy 2016 alussa  Kärkihankkeen vaikutukset saatava aikaan tällä hallituskaudella –kertapanostus, ei pysyvää rahoitusta esim. palvelujen lisäämiseen/kehittämiseen  Lainsäädäntömuutokset hallituskauden loppupuolella –kärkihanke kerää ja analysoi tietoa ja tekee esityksiä sen perusteella