Luontaistuotteet – tuoteryhmiä: 1. Luontaiselintarvikkeet kylmäpuristetut kasviöljyt, täysjyvävalmisteet, erityisruokavaliovalmisteet, hunaja, yrttiteet…

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
Advertisements

4. Tulevaisuuden mahdollisuuksia energiantuotannossa.
PERINTÄ Marika Mäkelä Maksumuistutus  Maksamatta jääneestä laskusta lähetetään ajoissa muistutus: 1. maksullinen maksumuistutus  kaksi viikkoa.
Orientaatio opintojaksoon Eläintenhoidon perusteet S15LELHOA JA S15LELHOB ANNIKA HEIMONEN.
Ravintoaineet Proteiinit Hiilihydraatit Rasvat Vitamiinit Kivennäisaineet Suositeltava määrä saadaan syömällä monipuolista ruokaa ! 12. Ravitsemus.
+ Lainsäädännön haasteet Ammatillisen koulutuksen viennin edistämishanke (2015, OPH) Kirsi Koivunen, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä AMMATILLINEN KOULUTUSVIENTI.
Juomat aktiivisen elämäntavan tukena -opetuspaketti asiantuntijat Leena Valta ETyo ja Anna Ojala ETM.
Riippuvuudet Yhteiskunnalliset vaikutukset ja hoitomuodot Nikke Laaksonen ja Sakke Palokangas.
13. Karboksyylihapot, esterit ja rasvat. Karboksyylihapot  Ovat heikkoja happoja  Heikko happo ja vahva happo, mitä tarkoitetaan?  Vahva happo luovuttaa.
Lääkekasvatus -ohje apteekeille Katri Hämeen-Anttila, FaT dosentti, kehittämispäällikkö Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Kokonaisuus 2 Mistä luotettavaa tietoa lääkkeistä? Lääkekasvatustunti 7–9-luokkalaisille Oppimistavoite: Tavoitteena.
 Huippu-urheilu -Valvotaan dopingtestein - Käytetään usein asiantuntijoiden ohjeistamana  Harrastajakäyttö - Dopingaineiden käyttöä ei valvota - Suomessa.
Nauti lähihunajaa: vietät makeaa elämää ja tuet luontoa.
Matematiikkaa 3 a Kertausjakso – Geometria MATEMATIIKKAA 3 A © VARGA–NEMÉNYI RY 2016.
Suhdannevaihtelut.
Kaksoistutkintoilta Ylioppilastutkinto
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Pirjo Korpela
Ilma.
Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen lääkehoito
Lääkeaine Kemia.
Tuotteen dokumentointi
Käytännön tietoa maksuhäiriöistä ja perinnästä
Motivaatioteoriat Julia L..
Keskustelua kannabiksesta
5 Ravinto Energiaravintoaine Suojaravintoaine
KOMMENTTI TEEMAAN PAKKO JA RANGAISTUKSET
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Vastuullinen valinta KIILTO NATURA -SARJA
Kemikaaleja kaikkialla
Päihdyttäviä aineita.
Mikromuovi.
Aivojen mielihyvärata ja päihteiden vaikutus mielihyvärataan
Konteksti, jossa tutkimus tapahtuu
Nuuska
Terveydentilatietojen toimittaminen vakuutuslaitokselle – työtapaturmat, ammattitaudit, liikennevahingot Kun hoitolaitos/lääkäri laskuttaa hoitokäynnin.
SYÖPÄ.
Lääkeaineet Aspiriini oli ensimmäinen laboratoriossa valmistettu lääke. Asetyylisalisyylihappo eli aspiriini on maailman tunnetuin särkylääke, ja sen on.
Pardian jäsentutkimus 2011: Väki vähenee ja työt kasaantuu
Valinnaisiaineista Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.
Ohjelman graafinen ilme ja sen soveltaminen
Luontaistuotteet – tuoteryhmiä:
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Tampereen seutukuntien päiväkotihoidon kustannusvertailu 2016
Rakennusmies putosi lämpöeristenipun päältä 2,3 metriä maahan
Datan avaamisen ohjeistus
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
Kuntoutuksen kuumat perunat
Avainresurssit ja kyvykkyydet
Kalasta elinkeinoja ja hyvinvointia
ASA ASA rekisteri Laki 716/2000 Vna työhön liittyvän syöpävaaran torjunnasta Laki 717/2001 Syöpäsairauden aineille ammatissaan altistuvien rekisteristä.
Tuoteinfo, Apteekki ravintolisät
Digityökalujen valmistelu järjestämistehtävää varten
Tunne lääkkeesi – valtakunnallinen Lääkehoidon päivä
Valtionosuusuudistus - Turku
Syventävien opintojen opinnäytetyö
KYSELY LAPIN NUORILLE 2014 Lapin aluehallintovirasto kartoitti nuorten mielipiteitä kuntien heille tarjoamista palveluista Lapin aluehallintovirasto: Sirpa.
KLIININEN FYSIOLOGIA ALANA
luotettavaa tietoa lääkkeistä?
SYÖPÄSAIRAAN RAVITSEMUS.
KanDee-hanke-Kansalaisten elvytystaidot ja defibrillaattorit maaseudun kartalle ( )
POTKA-verkoston arviointi - kyselyn tulokset
Teemana: Tunnetko lääkehoitosi tavoitteet?
SOPIMUKSEN TEKEMINEN EDUSTAJAN VÄLITYKSELLÄ
SOPIMUKSEN TEKEMINEN EDUSTAJAN VÄLITYKSELLÄ
v Lääketiede ja hammaslääketiede
Kuka tietää lääkityksesi?
Luotu Kasvuun –hanke Soila Hiltunen
Potilas- ja kansanterveysjärjestöjen näkökulma lääkejakelun kehittämiseen Etusivuvaihtoehto 1.
RYHMÄTYÖ kansalliset ORL-laaturekisterit
Esityksen transkriptio:

Luontaistuotteet – tuoteryhmiä: 1. Luontaiselintarvikkeet kylmäpuristetut kasviöljyt, täysjyvävalmisteet, erityisruokavaliovalmisteet, hunaja, yrttiteet… 2. Ravintolisät vitamiini- ja kivennäisainevalmisteet, kasviperäiset ravintolisät, probioottivalmisteet, kuituvalmisteet, aminohappovalmisteet, kalaöljyvalmisteet… 3. Lääkelain alaiset valmisteet kasvirohdosvalmisteet, homeopaattiset ja antroposofiset valmisteet… 4. Luonnonkosmetiikka 5. Kulutus- ja käyttötavarat luonnonmukaiset pesuaineet, mittarit, vaatteet… Näin määriteltynä lähes 100 % suomalaisista on käyttänyt luontaistuotteita, siksi rajataan: I Luontaistuote / Ravintolisä – elintarvikelainsäädäntö, Eviran rekisteri < elintarvikekaupat, luontaistuotekaupat, apteekit, netti II Rohdosvalmiste – lääkelainsäädäntö (Fimea) < apteekki, netti

mm. seuraavia valmisteita: - vitamiinit- ja kivennäisaineet - rasvahapot - probiootit (maitohappobakteerit) - aminohappovalmisteet - entsyymivalmisteet - mehiläistuotteet (mm. siitepöly ja propolis) - sienivalmisteet (mm. pakurikääpä) - eläinperäiset ravintolisät (mm. vihersimpukka, maidon peptidit, ternimaito) - kuitu- ja laihdutusvalmisteet - kasviperäiset tuotteet (mm. yrtit, kasvirohdosvalmisteet, levävalmisteet, viherjauheet)  pillereitä, puristeita, jauheita, nesteitä, uutteita, salvoja…  Haetaan vastustuskykyä, rasvatasapainoa, energiaa, ihonhoitoa, painonhallintaa, energiaa, potenssia, aineenvaihduntaa…  ruokavalion täydennys  elintoimintojen tasapainotus  ennaltaehkäisy ja itsehoito  ”täydentävänä” hoitomuotona, koetaan kokonaisvaltaisempana ja persoonallisempana >< ei sairauksien hoitoon – sitä ei saa myöskään mainostaa  Suomessa noin 3000 erilaista tuotetta, menekki ja vaihtuvuus suurta  Tuotemarkkinat pysyneet vakaina, palvelujen tarjonta ja käyttö lisääntynyt  Naiset käyttävät enemmän kuin miehet  Turvallisuudesta vastaa valmistaja > maahantuoja > myyjä  Mainostus ylisanoilla, pakkaustiedot Suomessa yleensä täsmällisiä ja luotettavia

Pakkausmerkinnät lain mukaan  merkinnät suomeksi ja ruotsiksi  sisältö (ainesosat suuruusjärjestyksessä; määriä ei pakko mainita)  annostelu  merkintä ”ravintolisä” sekä varoituslauseet ”ei saa käyttää monipuolisen ruokavalion korvikkeena” ja ”suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää”  ei kuvata tarkkaa vaikutustapaa ja kohdetta > ”hyväksi silmille”, ”ravintolisä nivelille”  merkintä ”kasvirohdosvalmiste” tai ”perinteinen kasvirohdosvalmiste” + ilmoitettava käyttötarkoitus ja mihin vaikuttaa  osaa vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävistä valmisteista myydään lääkkeinä; myynti vain apteekeissa Terveyshaittoja  Ei lääketieteellistä ja puolueetonta tutkimusta sisällöstä  Voi sisältää aineita, joita ei ole ilmoitettu (lisätty vahingossa tai joutunut valmistusprosessissa)  Annosteluongelmia yhteiskäytössä ja lääkkeiden kanssa > vähentää/muuttaa/lisää tehoa  Ruoansulatuskanavan ärsytys, oksentelu  Pitkäaikaiskäytöstä epäiltyjä maksavaurioita  Sikiövaikutuksia ei tunneta  Herkistyminen UV-säteilylle  Allergiset reaktiot  Verenvuotoherkkyys  Verensokerin lasku  Sydämentykytys, verenpaine  Hoitoon hakeutuminen voi viivästyä

Vaihtoehto- eli uskomuslääkintä Kansanomaisia selitysmalleja; hoito- ja taudinmääritystapoja, jotka eivät perustu lääketieteeseen ja joita virallinen terveydenhoitojärjestelmä ei käytä Tehoa tai toimivuutta ei luotettavasti osoitettu laajoin ja korkealuokkaisin kliinisin tutkimuksin >< näyttöön perustuva lääketiede Pieni osa perinteisiä kansanomaisia hoitoja, suurin osa on kaupallista tuontitavaraa – järjestäytynyt elinkeino, joka käyttää teollisesti valmistettuja tuotteita Saman terapia- tai diagnoosimenetelmän alla useita muunnelmia; ei määritelmiä menetelmistä tai niiden oikeasta käytöstä Ei vaadita virallisesti määriteltyä terveydenhuollon ammattitutkintoa - uskomuslääkintäterapeutiksi voi ryhtyä kuka tahansa - ei tilastointia tai rekistereitä Ei vaatimuksia potilaskirjanpidosta, potilasvakuutuksesta tai muita virallisia velvoitteita Käytetään ”luonnonlääkkeitä”; luontaistuotteita tai rohdosvalmisteita Arviolta ainakin joka kolmas suomalainen käyttää näitä epävirallisia terveyspalveluita vähintään kerran vuodessa