Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

4. Tulevaisuuden mahdollisuuksia energiantuotannossa.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "4. Tulevaisuuden mahdollisuuksia energiantuotannossa."— Esityksen transkriptio:

1 4. Tulevaisuuden mahdollisuuksia energiantuotannossa

2 Hajautettu energiantuotanto: *Hajautettu energianlähde on tuotannon malli. Edut ovat: + Pienikokoiset sähkön-, lämmön- ja kylmätuotannon laitokset on tuotu lähelle kulutus pisteitä. + muuttaa merkittävästi sähköverkon toimintatarkoitusta Haitat ovat: - Energian laadun ja määrän hallinta suurissa määrin.

3

4 Uusiutuvat energian lähteet: Uusiutuvan muodoissa energian tuotanto muodoissa hyödynnetään jatkuvia luonnollisia prosesseja kuten auringonpaistetta, tuulta, virtaavaa vettä, vuorovettä, aaltoja, maalämpöä, ilman ja maan lämpöä tai biologisesti syntyviä varantoja kuten puuta. Turve on uusiutuva energia, mutta turvekerros vaatii syntyäkseen jopa tuhansia vuosia joten turve luetaan hitaasti uusiutuvaksi biomassa polttoaineeksi. Hyödyt ja Haitat : + Voidaan vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä. - Vaikutukset paikalliseen ekosysteemiin.

5 Vesivoima Aurinko energia Biologinen varanto Tuulivoima

6 Aurinkoenergia Aurinkolämmitys järjestelmän keskeinen osa on aurinko keräin, joka muuttaa siihen osuneen säteilyn lämmöksi ja siirtää sen käyttöön. Sähköätuottavissa järjestelmissä aurinko kennot muuttavat säteilyn sähköksi. Irroittamalla elektroneja tasavirraksi aurinkopaneelien keräämät sähköenergiat varastoidaan akkuihin tai syötetään sähköverkkoihin. Suomessa sitä käytetään eniten kesämökeillä ja uusia käyttökohteita löydetään jatkuvasti. Hyödyt ja Haitat: + Ehtymätön energian lähde, joka täydentää muita energia muotoja. - Aurinkokennojen materiaalina käytetään kallista pii:tä, joka on maaperän hiekasta saatava alkuaine.

7 Fuusioenergia Fuusioituminen on ydinreaktio, jossa kaksi kevyttä atomiydintä yhtyy yhdeksi raskaammaksi. Samalla vapautuu energiaa sekä usein yksi tai useampi neutroni tai protoni. Hyödyt ja Ongelmat: + Tuottaa suuren määrän energiaa. - Korkean lämpötilan takia fuusioenergian hyödyntäminen tuo suuren ongelman, se asettaa käytettäville materiaaleille hyvin suuria vaatimuksia.

8 vety Maankuoressa on runsaasti vetyä. Vetyä voidaan muuntaa polttokennolla suoraan sähköksi ja lämmöksi ilman palamista. Polttokennojen perusperiaate on, että vedyn tai hyvin vetypitoisen aineen yhtyessä kemiallisesti ilman happeen vapautuu energiaa. Polttokennojen etuja ovat hyvä hyötysuhde, luotettavuus, pieni koko ja äänettömyys. Haitat ja Hyödyt : -Vetytalouteen siirtyminen edellyttää kuitenkin paljon rahaa. - Vetyä valmistetaan käyttöä varten, mihin kuluu paljon energiaa. + Viimeaikoina on rakennettu vedyn tuotantolaitoksia tuulivoimapuistojen yhteyteen, jolloin tuulisella säällä voidaan edullisemmin valmistaa vetyä.

9 Lähteet: Oppikirjasta https://fi.wikipedia Kuvat on google kuvahausta http://energia.fi/energia-ja-ymparisto/energialahteet/fuusioenergia http://energia.fi/energia-ja-ymparisto/energialahteet/vetytalous


Lataa ppt "4. Tulevaisuuden mahdollisuuksia energiantuotannossa."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google