Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Luotu Kasvuun –hanke Soila Hiltunen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Luotu Kasvuun –hanke Soila Hiltunen"— Esityksen transkriptio:

1 Luotu Kasvuun –hanke 18.04.2018 Soila Hiltunen
Alkutuotanto ja pienimuotoinen ja vähäriskinen toiminta Elintarvikehuoneistossa toiminta Luotu Kasvuun –hanke Soila Hiltunen

2 Elintarvikkeisiin liittyvää lainsäädäntöä löytyy kootusti
MMM:n sivuilta: Finlexin sivuilta: (haku tehty sanalla elintarvike, hakusana ruoka antaa erilaisen tuloksen)

3 Alkutuotanto vai elintarvikehuoneistotoiminta? Yleissääntö:
Alkutuotanto ja alkutuotannon tuotteiden myynti ei vaadi elintarvikehuoneistoilmoitusta tietyin rajoituksin Pienimuotoinen ja vähäriskinen toiminta Jos alkutuotannon määrät ja myynti ylittyy, on myös alkutuottajan tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus, mutta toiminta ei vaadi uusia tiloja ja toimintatapoja Kun valmistetaan elintarvikkeita, jalosteita tai alkutuotannon tuotetta käsitellään (kuoritaan, pilkotaan, säilötään) tehdään elintarvikehuoneistoilmoitus

4 Alkutuotanto Alkutuotantoon sisältyy
alkutuotannon tuotteiden tuottaminen, kasvatus ja viljely sadonkorjuu, viljan kuivaus, lypsäminen ja muu eläintuotanto ennen teurastusta metsästys, kalastus ja luonnonvaraisten tuotteiden kerääminen Lisäksi alkutuotantoon sisältyy tuotteiden varastointi tilalla sekä suurelta osin myös toimittaminen seuraavaan käsittelypisteeseen, pois lukien raakamaito ( esim. vähittäismyyntiin kuten ravintolaan, vähittäiskauppaan, tukkuun) Kansallinen lisäys: myös itse tuottamiesi alkutuotannon tuotteiden myynti suoraan kuluttajalle

5 Kasvikunnan tuotteiden, sienien ja hunajan kauppakunnostus ja pakkaaminen
Sisältyy alkutuotantoon, jos tapahtuu alkuperätilalla Kauppakunnostuksella tuotteen luonne ei saa muuttua (ei kuorimista, pilkkomista, kuivausta) Voi myydä palvelua alkutuotantona muille, jos tuote palaa alkuperätilalle – osuuskunnasta tehtävä elintarvikehuoneistoilmoitus

6 Jos myyt alkutuotantona
Alkutuotannosta on tehtävä alkutuotantoilmoitus Ilmoittaudu alkutuotannon toimijaksi oman kuntasi elintarvikevalvontaviranomaisille ennen toiminnan aloittamista ja ilmoita siinä myös tuotteiden suoramyynnistä (arvioi, mitä ja missä sekä kuinka paljon aiot myydä) Jos varsinainen alkutuotantoilmoitus on tehty, riittää myyntiä aloitettaessa että teet alkutuotantoilmoituksen muutoksen Ilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos kyseessä on luonnonvaraisen riistan, keräilytuotteiden, kuten marjojen, yrttien ja sienten alkutuotanto, tai jos viljelet kasvia ja sieniä harrastuksena – ja tarjoat liian sadon myyntiin.

7 Alkutuotannon suoramyyntitavat
Suoramyynnillä tarkoitetaan sellaista myyntiä, jolloin myyt itse tuottamiasi tuotteita suoraan kuluttajalle Tilalta Ovelta ovelle – ei sallittua raakamaidon myynnissä Itse torilla – ei sallittua raakamaidon myynnissä – Kananmunat Pohjois-Pohjanmaalla voidaan myydä sellaisenaan ilman tilatunnusleimaa (salmonellavalvontaan pitää kuulua) - Ei vaatimusta etukäteisilmoituksesta saapua myymään torille - Paikallinen = koko Suomi Rekomyynti – etäviestimen kautta tapahtuvaa suoraan kuluttajille myyntiä/ ei sallittua raakamaidon myynnissä Toimittaminen tilausten mukaan - ei sallittua raakamaidon myynnissä

8 Pienimuotoinen, vähäriskinen toiminta
Vähäriskiseen ja pienimuotoiseen toimintaan sovelletaan monia elintarvikelainsäädännöllisiä helpotuksia, mikä antaa paremmat mahdollisuudet tuotteiden suoramyynnille. Pienimuotoinen toiminta on määritelty tuoteryhmäkohtaisesti. Huomioi tuotekohtaiset sallitut myyntimäärät ja pidä kirjaa toteutuneista myyntimääristä (kirjanpitovelvoite). Suoramyynnissä on keskeistä hygieeniset toimintatavat, avoin ja luottamuksellinen toiminta sekä asiakaspalveluhalukkuus.

9 Muiden tuottamien alkutuotannon tuotteiden myynti
Itse tuotettujen alkutuotannon tuotteiden myynnin rinnalla Vähäriskisiä alkutuotannon tuotteita, kuten kasvikunnan tuotteita, sieniä ja hunajaa voi myydä yhteensä euron arvosta vuodessa ilman erillistä elintarvikehuoneistoilmoitusta – perustana toiminta muun elinkeinotoiminnan ohella

10 Lisäksi muuta vähäriskistä toimintaa on 1.
Pienimuotoinen ja vähäriskinen elintarvikkeiden valmistus ja myynti –on sellaista elintarviketurvallisuuden kannalta vähäriskistä toimintaa, josta ei tarvitse tehdä elintarvikehuoneistoilmoitusta. Käytännössä: Toiminnan riskien on oltava elintarviketurvallisuuden kannalta vähäisiä sekä 1. elintarvikealan toiminta tapahtuu samassa huoneistossa kuin toimijan harjoittama muu elinkeinotoiminta; esimerkiksi alkutuotannon yhteydessä tapahtuva vähäriskinen elintarvikehuoneistotoiminta, jonka arvioitu vuosittainen myynti on alle € Esimerkki: Marjatilan yhteydessä toimiva kesäkahvila palvelee asiakkaitaan marjasesongin ajan ja kahvilassa myytävät tuotteet ovat vähäriskisiä (esimerkiksi pulla, tehdasvalmisteinen jäätelö, mehu, kahvi). tai

11 Vähäriskinen toiminta 2.
2. toimija on yksityinen henkilö; vuosittainen myynti on alle € Esimerkki: Yksityishenkilö leipoo ruisleipiä kotikeittiössään ja myy niitä kauppaan sekä suoraan kuluttajille esimerkiksi REKO -renkaiden kautta. Kun myynti jää alle euron, ei ruisleipien valmistuksesta ja myynnistä tarvitse tehdä elintarvikehuoneistoilmoitusta. Huomioi tässä myös verottajan ohjeistukset vähäiselle liiketoiminnalle, . tai

12 Vähäriskinen toiminta 3.
3. toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena; esimerkiksi yhdistysten ja järjestöjen varainkeruu Esimerkki: 4H –yhdistys voi avata jäätelökioskin kuukauden ajaksi ja myydä tehdasvalmisteista jäätelöä suoraan kuluttajille (irtomyyntinä ja valmiiksi pakattuna) ilman elintarvikehuoneistoilmoituksen tekoa. Huomioi tässä myös verottajan ohjeistukset vähäiselle liiketoiminnalle,

13 Arvioi pienimuotoisuus ja vähäriskisyys
Soveltuuko toimintasi edellä mainittuihin elintarvikelain raameihin vähäriskisestä toiminnasta? Elintarviketurvallisuuden kannalta vähäriskisiä tuotteita ovat esimerkiksi leivät, piparkakut ja muut huoneenlämmössä säilyvät leivonnaiset, myllytuotteet, hunajan maustaminen hunajavalmisteeksi, marjojen pakastus tai jäädytys Elintarviketurvallisuuden kannalta kohtalaisen riskin tuotteita ja toimintaa ovat mm. kasvis-, hedelmä- ja marjajalosteiden valmistus ja myynti, kuten mehut, hillot, kasvisjalosteet. Näitä tuotteita voi valmistaa koemarkkinointi -tarkoituksessa ilman elintarvikehuoneistoilmoitusta korkeintaan yhden vuoden ajan, mutta ei säännöllisesti.

14 Arvioi pienimuotoisuus ja vähäriskisyys
3. Erityisen helposti pilaantuvia tuotteita ja näin ollen elintarviketurvallisuuden kannalta riskialttiita tuotteita ovat esimerkiksi kalat ja jalostetut kalastustuotteet (ml. rapu, mäti, äyriäiset, graavikala, kalasäilykkeet), lihat ja lihavalmisteet, maito ja kerma, tuorejuustot, ruoanvalmistus (kuten kaalikääryleet), konditoriatuotteet (kuten voileipä- ja täytekakut), joiden käsittelystä, valmistamisesta ja myynnistä tulee tehdä elintarvikehuoneistoilmoitus tai olla hyväksytty laitos. Pidä kirjaa toteutuneista myyntimääristä (€) kaikissa edellä mainituissa tilanteissa.

15 Pienimuotoinen ja vähäriskinen toiminta
Omavalvonnan kuvausta ei tarvitse tehdä, jos toimintasi alittaa pienimuotoisuuden rajat. Ainoastaan siinä tapauksessa, että toimittamiesi tuotteiden määrä paikalliseen vähittäismyyntiin ylittää pienimuotoisuuden rajat (tuoteryhmäkohtaisesti) Tee omavalvonnan kuvaus ja tuotteesta riippuen vesitutkimukset (pl. maito). Maidon osalta vaaditaan aina omavalvonnan kuvaus sekä vesitutkimukset.

16 Alkutuotannon omavalvonnan kuvaus
Alkutuotannon omavalvonnan kuvaukseksi riittää, kun kuvaat toimintasi riskien hallintakeinot. (Mallilomake) Kuluttajille myynnin osalta näitä ovat esimerkiksi varaston ja myyntitilojen puhtaanapidon periaatteet ja mitä tietoja ja miten annat myytävistä elintarvikkeista asiakkaille. Riskinhallintakeinot eivät juurikaan vaadi aktiivista seurannan kirjanpitoa.

17 Milloin suoramyynti vaatii elintarvikehuoneistoilmoituksen?
Jos myyt alkutuotannon tuotteita suoramyyntinä yli vähäriskisessä asetuksessa säädetyn määrän, joudut tekemään myynnistä elintarvikehuoneistoilmoituksen – Kaikki varsinaiseen tuotteiden tuottamiseen liittyvä toiminta on edelleen alkutuotantoa, vaikka kuluttajille myynnistä joutuisitkin tekemään elintarvikehuoneistoilmoituksen  kun toiminta on laajaa, myös riskien arvioidaan lisääntyvän, siksi elintarvikehuoneistoilmoitus, jolloin tullaan valvonnan piiriin

18 Elintarvikehuoneistotoimintaa on
Omien ja ostettujen raaka-aineiden jatkojalostaminen Eläinperäisten elintarvikkeiden käsittely, valmistus ja myynti (maito, liha, kala) Lihan tulee olla tarkastettua – oma tilateurastamo tai otat kasvattamiesi eläinten lihan teurastamosta itsellesi myyntiin Poikkeus pienimuotoinen siipikarjan- ja kaninlihan tuotanto – voi teurastaa itse ilman lihantarkastusta ja myydä kuluttajille tai toimittaa vähittäismyyntiin • kg siipikarjanlihaa vuodessa • kania vastaava määrä lihaa vuodessa

19 Muiden tuottamien alkutuotannon tuotteiden myynti vaatii elintarvikehuoneiston
Voit ottaa myyntiin toiselta tuottajalta muita linnunmunia kuin kananmunia Pohjois-Pohjanmaalla voi ottaa myyntiin ilman laatuluokittelua ja läpivalaisua (muut poikkeusalueet Lapin, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Ahvenanmaan maakunnat) Voit myydä naapuritilalla tuotettua ja jäädytettyä ternimaitoa

20 Tilavaatimuksia pohdittavaksi:
Myyntiin ei tarvita erillistä tilaa, voi myydä varastosta, omasta keittiöstä Huolehdi kylmäketjusta! Käsittelytiloissa lähtökohtana helposti puhtaana pidettävät, kestävät ja myrkyttömät materiaalit. Ovatko rakenteiden pinnat oikeanlaiset vai vaatiiko pintaremontin? Käsittely mahdollista asuinrakennuksen keittiössä, kunhan pystyy eriyttämään elämisestä Varmista, että tila on tarkoitettu ajattelemaasi käyttöön Voiko ajattelemasi toiminnan järjestää tiloissa järkevästi ja turvallisesti? Toimintojen riittävä erottelu? Kulkureitit? Henkilökunnalle pukeutumis- ja wc-tilat? Onko tilaa tarpeeksi toiminnalle, laitteille, niiden pesulle? Onko vesipisteitä, pesualtaita ja wc-tiloja tarpeeksi? Onko kylmä- ja muita varastotiloja tarpeeksi?

21 Toimintaohjeita 1 Älä päästä asiakkaita tai muita ulkopuolisia eikä kotieläimiä elintarvikkeiden käsittelytiloihin Älä käsittele ulko-oven lähellä Minimoi läpikulku valmistus- ja käsittelytiloista ulkoa pukeutumistiloihin tai ruokavarastoihin Varastoinnissa ei saa elintarvikkeisiin siirtyä hajua tai makua muista tuotteista Ylimääräinen tavara pidettävä pois, kaikelle tarpeelliselle säilytyspaikka Erota käsitteleminen vähittäismyynnistä Eri käsittelyvaiheiden ajallinen erottaminen on mahdollista! Säilytä siivousvälineet hygieenisesti (ei vessassa) Järjestä jätteiden säilytys tiloissa ja ulkona hygieenisesti! Estä tuhoeläinten pääsy tiloihin (hiiret, kärpäset jne)

22 Toimintaohjeita 2. Erilläänpito Raaka-aineet ja lopputuotteet
Allergiaa aiheuttavat ainesosat erillään sekä toisistaan että elintarvikkeista, joihin niitä ei ole tarkoitettu. Raaka siipikarjan liha muista elintarvikkeista, samoin multajuurekset. Raa’at lihat ja kalat erillään toisistaan, sellaisenaan syötävät erillään raaoista. Erilliset kylmäkalusteet, säilytysastiat tai –tilat, väliseinillä erotetut tilat.

23 Henkilöstö Milloin vaaditaan hygieniapassi? Työntekijöiden passeista kopiot omavalvontasuunnitelmaan Hyvät hygieeniset työtavat Saako sairaana työskennellä? Miten perehdytetään työntekijät tehtäviinsä? Salmonellatodistus. Miten määrittelet riskit omassa yritystoiminnassasi?

24 Hygieniaohjeet pukeutumiseen, käsienpesuun.
Käsihygieniasta ja käsienpesusta ei koskaan puhuta liikaa! Suojakäsineitä käytettävä Jos henkilöllä rakennekynnet tai sormuksia tai haavoja Vaihdettava riittävän usein ja kädet pestävä riittävän usein Kassatyö ja suojaamattomien elintarvikkeiden käsittely sopii huonosti yhteen  mieti hyvät käytännöt Ruokamyrkytysten ehkäisyssä käsien huolellinen pesu riittävän usein on tutkimuksin todettu ykkösjutuksi. Pese kädet vedellä ja saippualla, kuivaa kunnolla! Hygieniaohjeet pukeutumiseen, käsienpesuun.

25

26 Puhtaanapitosuunnitelma
Pintojen kestettävä vesipesua ja mekaanista puhdistamista. (kaikkialla ei vesipesu ole mahdollista!) Rikkinäinen ja ruosteinen pinta vaikeita puhdistaa Pese oikein! Aine+väline+aika. Käytä vain puhtaita siivousvälineitä. Puhdista aina käytön jälkeen Omat välineet tiloille, joissa valmistetaan tai käsitellään pakkaamattomia elintarvikkeita Ota huomioon katto ja muut yläpuoliset rakenteet Lattiakaivojen puhdistus Riittävän tehokas ilmanvaihto, ettei muodostu kosteutta Haittaeläimet Jäteastiat

27 Omavalvonta elintarvikehuoneistossa
Omavalvontasuunnitelma on oltava kaikissa elintarvikehuoneistoissa koosta riippumatta Voi olla osittain suullinen, kun on kyse suhteellisen yksinkertaisesta toiminnasta Valmiit hyvän käytännön ohjeet voivat olla osa omavalvontasuunnitelmaasi On oman toiminnan riskien hallintaa ja arviointia On toimintasuunnitelma riski- ja muutostilanteiden varalle

28 Omavalvontasuunnitelmassa huomioitavaa
Henkilökunnan terveydentilan varmistaminen Perehdytys, opastus ja koulutus Henkilökunnan hygieniaosaaminen Raaka-ainehankinnat Raaka-aineiden vastaanottotarkastukset Mahdolliset tilojen käyttöä koskevat erityisjärjestelyt Erilläänpito Lämpötilojen hallinta Jäljitettävyys Reseptin ja koostumuksen hallinta

29 Omavalvontasuunnitelmassa huomioitavaa
Miten asiakas saa varmasti oikeat tiedot elintarvikkeista Takaisinvedot Ruokamyrkytysepäilyt Pakkaus- ja kontaktimateriaalien hallinta Tilojen ja laitteiden puhtaanapito Talousveden laatu Näytteenottosuunnitelma Säilyvyyskokeet Tilojen ja laitteiden kunnossapito Vierasesineriskin hallinta

30 Omavalvontasuunnitelmassa huomioitavaa
Haittaeläintorjunta Jätehuolto Kuljetukset Luomu ja maahantuonti Voi olla vapaamuotoinen, sinun toimintaasi sopiva. Kirjallinen, sähköinen, luvalla osittain suullinen. Yksi malli löytyy

31 Oiva-tarkastukset Mihin Oivatarkastuksissa kiinnitetään huomiota?

32 Luotu Kasvuun 18.4.2018 Soila Hiltunen
Ravintolisät Luotu Kasvuun Soila Hiltunen

33 Ravintolisä Esimerkiksi vitamiinien, kivennäisaineiden, kuidun ja rasvahappojen saantiin tarkoitetut valmisteet sekä erilaiset yrttivalmisteet. Ravintolisät ovat tiivistetyssä muodossa, niitä myydään annosmuodossa ja niiden tarkoitus on täydentää normaalia ruokavaliota. Niissä käytetyillä valmistusaineilla ei saa olla lääkkeellisiä vaikutuksia. Ns. kansankielisiä nimityksiä lisäravinteet tai luontaistuotteet. Ravintolisän tunnuspiirteitä: nautitaan pieninä annoksina ja ne täydentävät monipuolista ruokavaliota - eivät korvaa sitä.

34 Ravintolisäasetus (78/2010)
Elintarvikelainsäädännön alaista Ravintolisällä tarkoitetaan ravintolisäasetuksen (78/2010) mukaisesti puristeena, kapselina, pastillina, tablettina, pillerinä, jauheena, tiivisteenä, uutteena, nesteenä tai muussa vastaavassa annosmuodossa myytävää valmiiksi pakattua valmistetta, jota pidetään kaupan elintarvikkeena. Ravintolisäopas

35 Ravintolisäilmoitus toimijan, joka valmistaa, valmistuttaa tai tuo maahan ravintolisää, on tehtävä siitä ilmoitus Eviralle (23/ §) viimeistään samanaikaisesti, kun tuote saatetaan markkinoille. Ilmoitus myös, kun 1) valmisteen koostumus sille ominaisten aineiden osalta muuttuu ja 2) aina valmistajan, valmistuttajan tai maahantuojan muuttuessa. (jos useita vastuullisia toimijoita esim. maahantuojia, jokaisen on tehtävä ilmoitus) Ilmoituksessa ja pakkausmerkinnöissä annettujen tietojen tulee olla yhteneväiset. Ilmoitukseen on liitettävä malli valmisteessa käytettävistä pakkausmerkinnöistä, josta ilmenevät sekä lakisääteiset että vapaaehtoiset pakkausmerkinnät ja mahdollisuuksien mukaan myös pakkaukseen suunnitellut kuvat. Muita ilmoitukseen liitettäviä liitteitä voi olla esim. tuote-esite.

36 Ravintolisäilmoituksen tekeminen
Ravintolisäilmoitus tehdään Eviran sähköisessä asiointipalvelussa. Sähköiseen asiointipalveluun kirjaudutaan Verohallinnon Katso-tunnuksilla ( Tarkemmat ohjeet Eviran internetsivuilta linkistä: Voi tehdä myös paperilla (kalliimpi käsittelymaksu)

37 Yleiset vaatimukset elintarvikkeille
Ravintolisien ja niiden ainesosien tulee olla turvallisia mikrobiologiselta, kemialliselta sekä fysikaaliselta laadultaan (turvallisuus); niillä tulee olla merkittävää käyttöhistoriaa tavanomaisena elintarvikkeena tai ravintolisänä yhteisön alueella ennen 15. toukokuuta 1997 (uuselintarvikkeellisuus); ne eivät saa tehdä tuotteesta lääkettä (lääkkeellisyys).

38 Lääkeaineet ja rohdokset
Fimean tehtävänä on lääkelain (395/1987) 6 §:n mukaan tarvittaessa päättää, luokitellaanko aine tai valmiste lääkkeeksi. Luokittelu tehdään valmistekohtaisesti vaikutuksen ja käyttötarkoituksen arvioinnin perusteella lääkelain 3 §:n mukaisesti. Fimea on lääkelain 83 §:n nojalla laatinut lääkeluettelon (201/2016), joka on ohjeellinen luettelo Suomessa lääkkeellisessä käytössä olevista aineista ja rohdoksista (liitteet 1 ja 2). Lääkeluettelo ei ole tyhjentävä, vaan myös luettelossa mainitsemattomat aineet ja rohdokset voivat olla lääkkeitä, jos ne täyttävät lääkelain mukaisen lääkkeen määritelmän. Lisätietoa myös:

39 Rohdosvalmisteet Jakaantuvat kasvirohdosvalmisteisiin, perinteisiin kasvirohdosvalmisteisiin sekä homeopaattisiin ja antroposofisiin valmisteisiin. Kaikkia rohdosvalmisteita valvoo Fimea. Kasvirohdosvalmisteet ovat lääkevalmisteita, joiden vaikuttavat aineet ovat kasviperäisiä aineita tai kasvirohdostuotteita tai näiden yhdistelmiä. Perinteisellä kasvirohdosvalmisteella tarkoitetaan sellaista ihmiselle tarkoitettua lääkevalmistetta, jonka vaikuttavina aineina on kasviperäisiä aineita, kasvirohdostuotteita tai näiden yhdistelmiä. Lisäksi sen on täytettävä lääkelain 22 §:n 1 momentissa säädetyt rekisteröinnin edellytykset. Perinteinen kasvirohdosvalmiste voi sisältää myös vitamiineja tai kivennäisaineita, jos ne edistävät kasviperäisten vaikuttavien aineiden vaikutusta


Lataa ppt "Luotu Kasvuun –hanke Soila Hiltunen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google