Osaaminen ja työllistyvyys Aalto-yliopiston oppimispalvelut, Opiskelijapalvelut Seija Leppänen 2015.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vaativuusryhmittely Työperhemalli asiantuntijaorganisaatiolle Ulla-Riitta Parikka (Umalli09)
Advertisements

Miksi yksi yritys menestyy**, toinen ei?
Lapista tulevaisuus Lapin korkeakouluista valmistuneet työelämässä.
Ohjaus työssäoppimisen oppimisympäristöissä Seija Rannikko.
Asiantuntijuus ja työelämäorientaatio
AMMATILLINEN KASVU Ammatillinen kasvu on jatkuva prosessi;
11. tammikuuta 2010 Oulun yliopisto, Ohjaus- ja työelämäpalvelut
Verkko-opetuksen tukipalvelujen laadunvarmistusta
Finanssialan kyvykkyydet 2020 – luotaus tulevaisuuteen
Rastor Oy, Itä- ja Pohjois-Suomen yksikkö
PIRAMKin opetussuunnitelmien muutosprosessi
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN TYÖNHAUN POHJANA
Lukiokoulutuksen kehittäminen
Turun esi- ja perusopetuksessa
Ajatuksia oppimisesta
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Tutkintosuoritusten arviointi
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
Työkykyjohtaminen Serviisissä
1 AD – ryhmä ja johtoryhmä Asiantuntijana markkinoinnin professori Hannu Kuusela.
Verkko-opetuksen laadun tekijät – Kansallisen VOPLA-laatuverkosto- ja –palveluhankkeen esiselvityksen tuloksia Kristiina Karjalainen Annikka Nurkka Virtuaaliyliopistohanke.
Osaava työelämäpedagogi
Valmius tulevaisuuteen Arto Saloranta.
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Kokemuksellinen oppiminen (Kolb, Jarvis, Boud)
Kokemuskoulutustoiminnan yleiset tavoitteet Kokemuskoulutuksella pyritään vaikuttamaan siihen, että pitkäaikaissairaan, vammaisen tai läheisen kokemustieto.
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
Itseohjautuvuus ja yhteistoiminnallisuus
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Porin kaupunki, kirjasto / PK KOULUTUS JA REKRYTOINTI KIRJASTOALAN KORKEAKOULUTUTKINNOT YLEISISSÄ KIRJASTOISSA Paula Kauppila.
Yritysten tulevat aikuiskoulutustarpeet Ennakointikamari Liikenne- ja kuljetuspalveluala Timo Karkola johtaja, rehtori Ami-säätiö, Amiedu.
oman osaamisen analysointi
Kulttuurin ja taiteen välittyminen II Toiminnalliset ja osallistavat menetelmät museokasvatuksessa Sirpa Turpeinen 2008.
Osaamisenhallintajärjestelmä
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
W w w. h a m k. f i TUPA - Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus Lähipäivä 4 KEHITTÄMISTILANTEEN ARVIOINTI – TUPA-KEHITTÄMINEN OPETTAJAN TYÖN JA OPPILAITOKSEN.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Valmistuneiden näkökulmia työelämätaitojen kehittymiseen Reeta Eloranta / U&R.
Ops seminaari Askola.
Kauppakatu 7 I KAJAANI I Päivi Partanen/Intotalo1© Makke Leppänen 2004 Vapauteen ja vastuuseen valmentaminen Päivi Partanen.
Feministinen opettaminen – verkkojakson esittely Sari Koski-Kotiranta Opetusteknologiakeskus.
Töissä.fi – sivusto Korkeakoulusta valmistuneet työelämässä Harjoituksia ja tehtäviä valintojen tueksi Leena Penttinen, Jyväskylän yliopisto Kaisa Karhu,
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
Kaija Ray: Siirtymät sujuviksi Antti Maunu: Yhteisöjen aika Kommenttipuheenvuoro Petteri Ora Petteri Ora1.
Tuuleta Osaamistasi Euroopassa  Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla  Näin kokoat Europassin: mistä.
Paluuorientaatio Pauliina Keskinarkaus, Rekry.
Miten vahvistamme Aarresaari-verkoston verkostoja? Eric Carver & Juha Sainio.
Työryhmä Pirjo Näkki, Sirppa Kinos, Eva Juslin, Raija Lundahl, Marjut Arola
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Ulkomailla tapahtuvan harjoittelun kipukohdat: Osaamisen tunnistamisen tärkeydestä Janne Loikkanen Kansainvälisen harjoittelun suunnittelija.
Johtamisen ketju kohti tuottavuutta Yrittäjän onnenpäivä Ossi Aura
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Julkisen hallinnon digiosaamisten kehittäminen
Työn sujuvuus, työprosessin hallinta Koulutuksessa on syytä huomioida työn tehokkuus vaatimuksia, jotka työpaikoilla ovat itsestään selvyys.
HALLINTOTIETEEN OPINTOSUUNTA
Elinikäinen ohjaus Suomessa
RESTONOMI 210 OP Opetussuunnitelman rakennekuva
Ammatillisen perustutkinnon rakenne
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Heta Malinen Lähde: Pirjo Kovalainen, Osaamiskartta testiversio.
Pohjautuu oheisen kirjan aineistoihin
Kulttuurienvälinen viestintä
Hiljainen tieto Kala ei tiedä että se ui ,ennen kuin se joutuu vedestä pois Rutiininomaista, ohjaa kaikkea toimintaa Periaatteessa kaikki tieto ja osaaminen.
Vauhtia ja motivaatiota opiskeluun työtä opinnollistamalla
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Tulevaisuuden osaamistarpeet ja työelämän muutos
Menestyvä työyhteisö Yksilö – Ryhmä/Tiimi – Organisaatio
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Esityksen transkriptio:

Osaaminen ja työllistyvyys Aalto-yliopiston oppimispalvelut, Opiskelijapalvelut Seija Leppänen 2015

TYÖ TEKIJÄÄNSÄ OPETTAA Osaaminen on sitä, mihin olet perehtynyt, mitä olet tehnyt paljon, minkä hallitset hyvin. Sekä alakohtaisia erityistaitoja että yleisiä taitoja, joita voit käyttää työssä kuin työssä. Kompetenssit eli kyvykkyydet auttavat saavutuksiin ja selittävät onnistumista työtehtävissä ja työtilanteissa. Huippuosaamista ei synny ilman itsensä johtamisen taitoja.

Osaaminen on T Vaakasuora hattu: Geneeriset taidot Kieli-, kulttuuri- ja teknologiataidot, neuvottelu- ja vuorovaikutustaidot, kyky löytää myönteisiä ratkaisuja, kyky ja halu jakaa ideoitaan ja taitojaan, kyky innostua muiden osaamisalueista ja hyödyntää niitä, ymmärrys liiketoimintaympäristöstä ja työelämän monitahoisuudesta jne. Pystysuora varsi: oman erikoisalueen hallinta, substanssi- osaaminen

Kauppakorkeakoulusta valmistuneiden tärkeäksi kokemia työelämätaitoja Taloussuunnittelu ja budjetointi Oman alan teoreettinen osaaminen Yritystoiminnan perusteiden tuntemus Lainsäädännön tuntemus Tieto- ja viestintätekniikan taidot Projektinhallintataidot Organisointi- ja koordinointitaidot Neuvottelutaidot Lähde: Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut

Kauppakorkeakoulusta valmistuneiden tärkeäksi kokemia työelämätaitoja jatkuu Äidinkielen ja vieraiden kielten viestintätaidot Ryhmätyötaidot ym. sosiaaliset taidot Analyyttisen, systemaattisen ajattelun taidot Tiedonhankintataidot Ongelmanratkaisutaidot Opetus-, koulutus- ja ohjaustaidot Esiintymistaidot Esimiestaidot Lähde: Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut

Strategisesti merkittäviä osaamisalueita Esimerkkinä Itella, lähde: Coaching ja johtajuus, Mikko Räsänen (toim.) Asiakassuuntautuneisuus (Kyky ymmärtää asiakkaan toimintaa ja tarpeita sekä kyky tarkastella asioita asiakkaan näkökulmasta. Halu palvella asiakkaita ja kyky pitkäjänteiseen yhteistyöhön.) Johtaminen (Kyky välittää strategiat ohjaamaan käytännön toimintaa johtamisen työvälineitä hyödyntäen. Kyky tukea henkilöstön osaamisen kehittymistä organisaation tavoitteiden suuntaisesti.) Suoritussuuntautuneisuus (Pyrkimys työskennellä tavoitteet saavuttaen ja ne ylittäen. Kyky luoda liiketoimintaa tehostavia toimintatapoja. Kyky toimia laaja-alaisesti prosessien rajapinnoilla ja niiden ylitse.) Systeeminen ajattelu (Kyky hahmottaa kokonaisuus ja sen osat. Kyky hahmottaa ja mallittaa keskeisiä asioita, ilmiöitä ja tietoa. Kyky ymmärtää johtamistyössä kohdattavien dilemmojen luonne ja vaikutukset.)

Strategisesti merkittäviä osaamisalueita Esimerkkinä Itella, lähde : Coaching ja johtajuus, Mikko Räsänen (toim.) Muutoksen johtaminen (Kyky tunnistaa muutostarve ja suunnitella muutos. Kyky ymmärtää muutosprosessien psykologinen ja tekninen luonne. Kyky motivoida ja sitouttaa muutoksen määrätietoiseen läpiviemiseen.) Kyky dialogiin (Kyky edistää tasavertaista yhdessä ajattelua. Kyky pitää esillä erilaisia näkökantoja. Kyky yhdistää uusia ja vanhoja ajatuksia innovatiivisella tavalla.) Kokouskompetenssit (Kyky ymmärtää aidon vuorovaikutuksen merkitys sekä kyky valtuuttaa kokouksen osanottajia erilaisiin kokoustehtäviin. Kyky käsitellä, jalostaa ja hallita kokouksessa hyödynnettävää tietoa.)

Professori Pekka Ruohotie: Työelämän osaamistarpeet (julkaisu verkossa)

Mitä asiantuntijuus on? Asiantuntija tuli kunnostamaan jumiin mennyttä Suurta Masiinaa. Hän katseli konetta hetken, pamautti sitä vasaralla ja sai sen toimimaan. Suorituksestaan hän kirjoitti euron laskun. Toimitusjohtaja suivaantui suuresta laskusta ja ihmetteli miten yksi vasaranisku voi muka olla näin hinnakas. Niinpä hän vaati korjaajaa erittelemään laskunsa. Erittelystä tuli seuraavanlainen: Tieto siitä mihin kohtaan vasaralla on kopautettava: 9999 euroa. Vasaran kopautus: 1 euroa YHTEENSÄ: euroa.

Professori Pekka Ruohotie: Työelämän osaamistarpeet (julkaisu verkossa)

Ajattelun itsesäätelytaitoja: kykyä ajatella ja toimia joustavasti tavoitteiden ja tehtävän mukaisesti Tunteiden itsesäätelytaitoja: kykyä hallita ja säädellä tunteita liittyen motivaatioon ja sen ylläpitämiseen, tunnistaa oman toiminnan vaikuttimia Kykyä asettaa taustaoletuksensa kriittisen ajattelun kohteeksi ja huomata omia virheellisiä ajattelutapoja Kykyä valita tavoitteiden kannalta sopiva strategia Keskeistä ammatillisen huippusuorituksen kannalta: huippuosaaja on jatkuvassa vuorovaikutuksessa työtilanteen ja itsensä kanssa Lähde: Eija Mäkirintala: Luova ote huippusuoritukseen Osaaminen on myös itsensä johtamista

Osaamiskartta Kirjaa 3-5 koulutuksen ja työkokemuksen perusteella kertynyttä osaamisaluetta, asioita joita olet tehnyt paljon ja jotka hallitset hyvin. Kirjoita kunkin perusosaamisalueen kohdalle, mitä erityisosaamista sinulla on siihen liittyen. Erityisosaaminen voi olla syvällistä erityisosaamista joka profiloi henkilön, esimerkiksi toimialatuntemus tai maan / kulttuurin / kielen tuntemus. Tai tee mindmap-tyyppinen kuva:

Työllistyvyys - Employability Työllistyvyys on yhdistelmä kykyjä, tietoja ja taitoja, joiden avulla henkilö löytää työtä, pystyy pysymään työssä ja kehittämään urahallintataitojaan. Työllistyvyyteen vaikuttavat: Henkilökohtaiset ominaisuudet: pystyvyysuskomus, kehittymishalu, kyky reflektoida ja säädellä omaa toimintaa, kyky markkinoida omaa osaamista, verkostot Taidot: alakohtaiset erityistaidot, tiedonhakutaidot, työnhaku- dokumentit ja portfolio, koulutuksen ulkopuoliset kokemukset, itsensä työllistäminen Ulkoiset tekijät: opintoala, työmarkkinat, alue, yliopiston tarjoamat mahdollisuudet, käytettävissä oleva muu tuki, sattuma Lähteet: Visa Tuomisen väitöskirja Maistereiden työllistyvyys 2013 ja Eric Carverin esitys Opinto- ja uraohjauksen integroinnista Akavan tilaisuudessa