Amiinit.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Jokapäiväiset hyödykkeet
Advertisements

Molekyylien sidokset Juha Taskinen
Stereoisomeria Stereoisomerian lajit ovat:
Fysiikan ja kemian perusteet ja pedagogiikka Kari Sormunen Kevät 2012
Pesuaineet Pesuaineissa on tensidejä, eli aineita, joissa on pitkä, vettä hylkivä hiiliketju, ja veteen liukeneva hiili, ja –happiatomeista koostuva negatiivinen.
Kemia, luento1 lisämateriaalia
Alkuaine, yhdiste vai seos?
Orgaaninen kemia Hiilen kemiaa Elollisen luonnon kemiaa.
Atomit Molekyylit Sidokset Poolisuus Vuorovaikutukset
Kemiallista kielioppia!
Kemiallinen sitoutuminen
1. lukion kemian kurssin toteutus Tavoite Opiskelijat *saavat käsityksen kemian mahdollisuuksista * innostuvat opiskelemaan kemiaa *oppivat havainnoimaan.
HIILEN KEMIA
Orgaanisia molekyyleja Chemsketchillä
Vety on jaksollisen järjestelmän ensimmäinen alkuaine
Hiilihydraatit Monosakkarideillä on sekä suoraketjuinen että rengasrakenteinen muoto Renkaat voivat liittyä toisiinsa polykondensaatioreaktiolla, jossa.
HIILI Hiili on yleinen epämetalli, neliarvoinen alkuaine, jolla on myös useita allotrooppisia muotoja. Sen kemiallinen me rkki on C (lat. carbonium) ja.
Polymeerit Ovat aineita, jotka koostuvat pienistä molekyyleistä, monomeereista, jotka ovat liittyneet toisiinsa kovalenttisin sidoksin Polymeerien tarkat.
Suolojen liukoisuus Ioniyhdisteiden vesiliukoisuuteen vaikuttaa
Typpi.
1. Hiili – elämän alkuaine
Karboksyylihapot. Rakenne  Karboksyylihapot koostuvat hiilestä, hapesta ja vedystä  Karboksyyliryhmä –COOH sisältää karbonyyli-ja hydroksyyliryhmän.
HIILIVEDYT IVA VITANOVA, SANNI SILVENTOINEN JA JONNA JALKANEN.
Hiilivedyt.
KE2 Jaksollinen järjestelmä ja sidokset. 13. Jaksollinen järjestelmä Alkuaine on aine, joka koostuu atomeista, joilla on sama protonien määrä Alkuaine.
1. FYKE:ä oppimaan Mitä ovat fysiikka ja kemia?
Solujen kemiallinen rakenne.  Solujen yleisimmät alkuaineet: o Hiili (C) o Vety (H) o Happi (O) o Typpi (N)  Solujen yhdisteet voivat olla: o Orgaanisia.
Luku2, Alkuaineita ja yhdisteitä
7. Aineet ovat seoksia tai puhtaita aineita
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Tiivistelmä 3. Puhdas aine ja seos
Sp2-HYBRIDISAATIO.
MONIPUOLINEN HIILI Elollisen luonnon molekyylien runkoalkuaine on hiili. Sillä on kaksi ominaisuutta, jotka tekevät siitä alkuaineiden joukossa poikkeuksellisen:
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
III VAHVAT SIDOKSET Ionisidos Metallisidos Kovalenttinen sidos
Miksi metaanin eli maakaasun kiehumispiste (–162 °C) on huomattavasti alhaisempi kuin veden kiehumispiste (100 °C)? Miksi happi ja vety ovat kaasuja,
IV HEIKOT SIDOKSET 14. Molekyylien väliset sidokset
Stereoisomeria Cis-trans-isomeria eli geometrinen isomeria
Kemiallinen analyysi Kemiallisella analyysilla tarkoitetaan kemiallisin tai fysikaalisin keinoin tapahtuvaa tutkittavan aineen koostumuksen määrittämistä.
Avoketjuisen rakenteen lisäksi monosakkaridit esiintyvät heterosyklisinä rengasrakenteina, joissa karbonyyliryhmän happi on osa rengasrakennetta.
Luku 5, Orgaanisia yhdisteitä
Orgaanisia molekyyleja Chemsketchillä
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset yhdisteet
4. Molekyylien avaruusrakenne ja stereoisomeria
Isomeria jaetaan rakenne- ja stereoisomeriaan.
1. Hiili – yksi elämän alkuaineista
2,4,4-trimetyyli-2-penteeni Avaruusrakenne Hiiliatomin sp2-hybridisaatio Hiiliatomin sp2-hybridisaatiossa sekoittuvat yksi 2s-atomiorbitaali ja kaksi.
Rakennekaavoja.
1.Kemiaa kaikkialla Kemia on kokeellinen luonnontiede, jossa tutkitaan aineiden ominaisuuksia, rakennetta ja aineiden välisiä reaktioita Tutkimuksia tehdään.
Orgaanisten yhdisteiden luokittelua
2.1 VAHVAT SIDOKSET.
Kovalenttinen sidos ja metallisidos
Kemialliset sidokset – vahvat ja heikot
Elävän luonnon kemialliset reaktiot tapahtuvat
Alkoholeissa ketjurakenteiseen tai sykliseen hiilirunkoon on liittynyt poolinen OH-ryhmä eli hydroksyyliryhmä.
Orgaaniset typpiyhdisteet
Orgaanisissa yhdisteissä reaktiot tapahtuvat pääsääntöisesti funktionaalisissa ryhmissä.
Kaikenlaisia sidoksia: ioni-, kovalenttiset ja metallisidokset
Ionisidos Ionisidos syntyy kun metalli (pienempi elektroneg.) luovuttaa ulkoelektronin tai elektroneja epämetallille (elektronegatiivisempi). Ionisidos.
Orgaaniset yhdisteet Biomolekyylit C + O C + N C + H Alkoholit Amiinit
Alkeenien yleinen kaava
Tehtävä 74 Miten eroavat toisistaan ionihilan ja poolisen molekyylihilan a. rakenneyksiköt b. hilaa koossa pitävät voimat c. sulamispisteet
Kovalenttinen sidos Kovalenttinen sidos muodostuu epämetallien välille. Molemmat epämetalliatomit luovuttavat sidokseen yhden , kaksi tai kolme elektronia,
Kemian opetuksen päivät
Vesi Veden erityisominaisuudet Veden erityisominaisuudet
Pooliset ja poolittomat molekyyliyhdisteet
Tehtävä 87 Tutki, millä seuraavista yhdisteistä on eniten ioniluonnetta: vetyfluoridi, natriumfluoridi,alumiinifluoridi. Perustele. Millä sidoksilla atomit.
Jaksollinen järjestelmä ja alkuaineet
Kertauskirja kpl 2, 3, 4.
Esityksen transkriptio:

Amiinit

Rakenne Amiinit ovat orgaanisia typpiyhdisteitä Amiineissa typpi sitoutuu kolmella kovalenttisellä sidoksella joko vety- tai hiiliatomeihin Amiinien voidaan ajatella olevan ammoniakin (NH3) johdannainen, jossa yksi tai useampi vetyatomi on korvautunut hiiliketjulla (R) Amiineja on kolmenlaisia ja ne jaetaan kolmeen ryhmään 1. primääriset amiinit (yksi ammoniakkimolekyylin vetyatomeista on korvautunut hiiliketjulla) 2. sekundääriset amiinit (kaksi ammoniakkimolekyylin vetyatomeista on korvautunut hiiliketjuilla) 3. tertiääriset amiinit (kaikki ammoniakin vetyatomit ovat korvautuneet hiiliketjuilla)

rakenne primäärinen amiini sekundäärinen amiini tertiäärinen amiini

Primääriset amiinit Etyyliamiini Käyttökohteita ovat: väriaineiden valmistus, kosmeettiset tuotteet ja lääkeaineet

Sekundääriset amiinit Dietyyliamiini Käyttötarkoitukset: kosmeettiset tuotteet ja lääkeaineet

Tertiääriset amiinit Trimetyyliamiini Käyttökohteena hyönteisiä houkutteleva aine

Nimeäminen Orgaanisten yhdisteiden rakennekaavoja voidaan esittää kahdella eri tavalla 1. kaikki kovalenttiset sidokset merkitään näkyviin sidosviivoin (tarkin ja yksityiskohtaisin malli) 2 . Viivakaava, joka on hyvin pelkistetty malli (hiili- ja vetyatomit korvattu siksakkiviivalla ja rakennekaavaan merkitään vain funktionaaliset ryhmät oikeille paikoilleen)

typpiyhdisteiden nimeäminen 1. primäärisen amiinin nimi muodostetaan liittämällä pääte –amiini hiiliketjun pituuden mukaan määräytyvään nimeen Esim. metyyliamiini, etyyliamiini, pentyyliamiini, fenyyliamiini 2. sekundääristen ja tertiääristen amiinien nimet muodostetaan luettelemalla typpeen liittyneet hiiltä sisältävät ryhmät aakkosjärjestyksessä. Mikäli typpeen liittynyt kaksi tai kolme samanlaista hiiliketjua, käytetään etuliitteitä di- ja tri- . Esim. etyylimetyyliamiini, dietyyliamiini, etyylimetyylipropyyliamiini, trimetyyliamiin. 3. kun aminoryhmä (-NH2) on yhdisteessä jossa on myös jokin muu funktionaalinen ryhmä (esim. hydroksyyli tai karboksyyli) nimeen tulee etuliite amino-. Ryhmät numeroidaan siten että ne saavat mahdollisimman pienet numerot. Esim. 2-aminopropaanihappo, 2-aminofenoli

Poolisuus ja poolittomuus Hiilivedyissä hiili- ja vetyatomien välinen kovalenttinen sidos on heikosti poolinen -> Hiilivetymolekyylien muoto on kuitenkin niin symmetrinen että sidosten vähäinen poolisuus kumoutuu -> hiilivedyt ovat poolittomia yhdisteitä Poolittomuuden vuoksi molekyylien välille muodostuu vain heikkoja dispersiovoimia Hiilivetyjen sulamis- ja kiehumispisteet siis kohoavat moolimassan kasvaessa, koska molekyylien väliset dispersiovoimat vahvistuvat Koska hiilivedyt ovat poolittomia aineita, ne liukenevat pooliseen veteen huonosti Hiilivedyt liukenevat hyvin poolittomiin liuottimiin (esim. bensiini) koska tällöin hiilivedyn liuottimen väliset dispersiovoimat ovat samankaltaiset ja molekyylit sekoittuvat toisiinsa

Primäärisillä ja sekundäärisillä amiineilla on korkeammat kiehumispisteet kuin saman painoisilla alkaaneilla, sillä ne muodostavat vetysidoksia typessä olevien vetyatomien välityksellä