Ahdistuneisuushäiriöt vanhuusiässä 14.9.2006 Karjalatalo Avauspuheenvuoro Geriatrian ja psykiatrian el Eeva Hölttä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maahanmuuttaja mielenterveyspalveluissa
Advertisements

Masennus eli Depressio.
PSYKOOSI = vakava mielenterveyden häiriö, jossa todellisuudentaju hämärtyy ja vääristyy, synonyymi sanalle mielisairaus.
Psyykkinen itsesäätely
1 Digitarinat Ikäihmisten toimintakyvyn tukemisessa YTT Yliopettaja Ossi Salin Terveysteknologia & eHealth Helsinki.
MIELENTERVEYS JA JAKSAMINEN. MIELENTERVEYS: KESKEISET SISÄLLÖT Psyykkinen toimintakyky Sosiaalinen toimintakyky Mielenterveys: määritelmä -Ylläpitäminen,
Tunteiden voima Hurtig Kotiläksyn kuulusteluna pistokoe: Kirjoita nimesi lapun yläreunaan Selitä mitä tarkoittaa: a) Skitsofrenia b) Paniikkihäiriö.
 Rytmihäiriö on tila, jossa sydän lyö epätarkoituksenmukaisesti joko kiihtyvästi tai hidastuvasti, tai muuten epätasaisesti.  Rytmihäiriö syntyy, kun.
HENKISEN KRIISIN SYITÄ *Työn menettäminen *Rakkaan henkilön kuolema *Raiskatuksi tuleminen (usein uhrille ”henkinen kuolema”) *Avioero *Oma vahingoittuminen.
Alkoholism i. Alkoholismi yleisesti Krooninen sairaus, jossa sairastunut kokee pakonomaista tarvetta juoda alkoholia. Ilmenee usein kohonneena toleranssina.
Lähetekriteerit ja lähetteen sisältö. Lähetekriteerit erikoissairaanhoitoon Lastenpsykiatrian yksikköön tullaan hoitoon lääkärin lähetteellä Mikäli lapsella.
Viha ja masennus. Askel 4 Viha ja masennus Tavoitteet: Kehittää omaa ymmärrystä vihasta ja masennuksesta Tutkia, miten käsittelemätön viha vaikuttaa abortin.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
UNIHÄIRIÖT. Yleistä Kun uneen liittyvät vaikeudet kestävät viikkoja tai kuukausia, voidaan puhua unihäiriöistä Syynä voi olla esim. huolet, ahdistus ja.
KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA Hypotyreoosi Essi Järvelä & Roosa Kaivoluoto 2A.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
20 Vaikuttavuustutkimukset osoittavat hoitojen hyödyn Ydinsisältö.
7. MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVEYSTIETO 9. Apulanta Ilona.
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
13 Mielenterveyden häiriöt ulottuvat lievistä vaikeisiin Ydinsisältö.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
63. Mielenterveyden häiriöt
Mielenterveyden häiriöt
Terveyden määritelmät
Parkinsonin tauti parkinsonismus idiopathicus
Itsetuhoisen mielenmaisema
Mielenterveyden häiriöt
Ihmisen elinkaari Psykologia jpe.
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
18 Psyykenlääkkeet voivat auttaa selviämisessä
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
Itsetuhoisuus - usein oire MT häiriöstä
6.4 Liikunnan merkitykset
NORMAALIUS PSYYKKISEN ITSESÄÄTELYN TASAPAINOISUUS
LÄÄKKEET Itsehoitolääkkeet eli käsikauppalääkkeet:
Mielenterveys PS5 LAJM.
TE1 Terveyden perusteet
Psykologin mini-interventiot TOIKEssa
Unissakävely.
Erilaiset kriisit s. 32 Äkillinen kriisi Elämän kriisi Kehityskriisi
Unettomuus Inka ja Milga.
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Leikki-iän tunteet.
Psyykkinen terveys.
Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Kannabiskomorbiditeetti
TRAUMATERAPIA -TAKAISIN ELÄMÄÄN.
Kati Rantonen p
Keskenmenopotilaan henkinen tukeminen
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
Sihteeri toimiston asiantuntijana -teemapäivä
Työuupumus ja masennus – erot ja rajat Terveystoimittajat ry:n seminaari , Helsinki Jan Schugk Ylilääkäri Elinkeinoelämän keskusliitto EK.
Vanhuusiän terveyshuolet Masennusta, luulosairautta, ahdistuneisuutta?
Mielenterveys- ja päihdepalvelujen jaosto: Psykoterapia-aiheesta Palkon suositukseksi
Opintopsykologi Katja Hietanen
IÄKKÄÄN IHMISEN POSTTRAUMAATTISEN KRIISIN HOITO
Toipumisorientoitunut hoitojärjestelmä
Kansanterveys ; koko väestön terveys
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Opintopsykologi Katja Hietanen
PSYA11 Kandidaatintutkielma Kevät 2019 Samulin kandiaiheita
Luku 04 Psyykkinen toiminta on monitahoista.
Ikäihminen ja perhe muutoksessa Viides tapaaminen
Kotikuntoutus liikunta- ja toimintakyvyn tukena
Sairastavuusindeksit Kela:n sairastavuusindeksi 2018 (Lähde: Kela/Terveyspuntari) - kuolleisuusindeksit - lääkekorvausoikeusindeksit - työkyvyttömyysindeksit.
Esityksen transkriptio:

Ahdistuneisuushäiriöt vanhuusiässä Karjalatalo Avauspuheenvuoro Geriatrian ja psykiatrian el Eeva Hölttä

Tumma Eino Leino: Helkavirret Tuo oli tumma maammon marja syntymässä säikähtänyt, näki kauhut kaikkialla, haltiat pahat havaitsi, ei hyviä ensinkänä….

Ahdistuneisuus tarkoittaa jonkin uhkaavan, mutta epämääräisen tapahtuman mahdollisuutta Ahdistus on tunne, joka syntyy silloin kun ei enää löydy keinoja ongelmallisen tilanteen ratkaisemiseksi.... Ahdistuneisuus voi ilmetä erilaisina pelkoina, tuskaisuutena tai ruumiillisina oireina...

Ahdistuneisuushäiriöt: sosiaalisten tilanteiden pelko yleistynyt ahdistuneisuus pakko-oireinen häiriö paniikkihäiriö

Vanhuksen ahdistuneisuus liittyy usein: Masennukseen Persoonallisuushäiriöihin Alkoholiriippuvuuteen Pitkäaikaiseen kipuun Unettomuuteen

Vanhusväestö 65+ Ahdistuneisuushäiriö 5-7% Masennus dg 5% Lievemmät mielialaoireet 20% Psyykkiset sair. yht % Fyysiset sairaudet 76%

Psyykkiset oireet, ahdistuneisuus Oireiden itseilmaisu vähenee iän myötä Yli 13% aikuisväestöstä kertoo lääkärille suoraan oireistaan, vanhuksista vain 9% National Health Survey 2001 Study of Mental Health & Wellbeing 1997

Unettomuus Somaattiset oireet: Kipu,huimaus,sydänoireet ym. Alkoholiriippuvuus, lääkeriippuvuus Elämänkaari Fyysiset ja psyykkiset voimavarat Persoonallisuus Ahdistuneisuus Masennus

Hyvä vanheneminen kuvataan myönteisinä voimavaroina, eheytenä, seesteisyytenä

Menetykset vanhuusiässä ovat erilaisia: leskeytyminen tai muu läheisen kuolema, oman terveyden menetys, roolimuutokset, valinnan mahdollisuksien supistuminen Itsetunto Elämän hallinta Voimavarat Elämäntilannetekijöihin liittyvä ahdistuneisuus

Elimelliseen sairauteen liittyvä ahdistuneisuus Sydän ja verisuonisairaudet, hengityselinsairaudet, Parkinsonin tauti, dementia, kilpirauhasen toiminnanhäiriöt, hypoglykemia

Lääkehoitoihin liittyvä ahdistuneisuus Kortikosteroidit, teofylliini, tyroksiini, selektiiviset serotoniinilääkkeet hoidon alkuvaiheessa