Kulttuuri osana hyvinvointitoimintaa kunnassa Ditte Winqvist Erityisasiantuntija, kulttuuri Opetus- ja kulttuuriyksikkö 17.3.2014.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kulttuurin toimintaympäristön muutokset Ditte Winqvist Erityisasiantuntija Opetus- ja kulttuuriyksikkö Päivitetty
Advertisements

Kulttuuri osana hyvinvointitoimintaa kunnassa
Hoitotyön keskeiset käsitteet
Ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät sekä yliopettajapäivät Seinäjoella Aija Töytäri-Nyrhinen, TtL Projektipäällikkö.
TORNION KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT STRATEGIA
SenioriKaste Lapin toiminnallinen osakokonaisuus Ohjausryhmä Projektipäällikkö Leila Mukkala.
Ikäihmisten hyvinvointipalvelut nyt ja tulevaisuudessa vanhustyön johtaja Anna Haverinen
Tiina Markkula Verkkoterkkari –hanke (Terke) Merja Saukko Lasten ja nuorten verkkososiaalipalvelut- (Vespa) hanke (Sosvi) Sosiaalinen media ja verkko nuorten.
Vertaisryhmät vanhemmuuden tukena Kotipuu. VÄESTÖLIITON KOTIPUU TAVOITE Maahanmuuttajataustaisten perheiden psykososiaalinen hyvinvointi KOHDERYHMÄ -Julkisen.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Kommenttipuheenvuoro Koulutusjohtaja Eija Mattila Huittisten kaupunki.
Ikäihmisten arjen ja palvelujen parantamiseksi
Kunta ja yhdistykset kumppaneina Pohjois-Karjalan järjestöpäivät Sivistysjohtaja Marjut Ahokas.
MYK Päivätoiminnan sisällön kehittäminen Päivätoiminnan laajentuminen Vuosikello Henkilöstölle ja asiakkaille Haasteita: -Muistisairaita 1599.
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö.
Mikkeli Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke
Varhaiskasvatuksen liikuntasuositukset
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN RISTIJÄRVEN KUNNASSA
Ydinviestit Ihmiset pärjäävät paremmin arjessa, kun heillä on riittävät voimavarat toimia ja ottaa vastuuta elämästään. Ammattihenkilöt tarvitsevat mahdollisuuden.

Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Terveystiede oppiaineena
Monitoimijainen yhteistyö Haastatteluiden yhteenveto Hanko
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
– Kolmen sairaanhoitopiirin (ESSHP, PKSSK, PSSHP) ja alueiden kuntien yhteishanke.
TEPA –projekti ( ) Toiminta, tuotokset ja tulokset
Somalialaisten naisten toimintaryhmä Osmos 2010 kevät / SYKSY
Kuntoutuksen kuumat perunat
Itä-Suomen kokemusseminaari -kysely 2014
Kulttuurista hyvinvointia Pirkanmaalla Tampere
Strategiset ohjelmat hyvinvointia rakentamassa - kommenttipuheenvuoro Tilaajapäällikkö Taru Kuosmanen T A M P E R E E N K A U.
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Risto Kuronen Vastuuvalmistelija
Lukutaito ja syrjäytyminen
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Vanhusneuvostojen yhteistyöseminaari
Skeema Ihminen on sosiaalinen olento Ydinsisältö
Terve Kunta –verkostokokous / Sanna Ahonen
Tarja Myllärinen Johtaja, sosiaali ja terveys Kuntaliitto
YTY AKATEMIA: MIHIN SUUNTAAN KUNTOUTUS? YTY & STM
Hyvinvoinnin edistäminen kunnan ja maakunnan yhteistyönä
Kulttuurin kuntakuva ja tulevaisuus
THL:n tuki kehittämishankkeille
Osana HYMY – hyvinvointiympäristön mallintaminen ja ymmärryksen lisääminen verkostohanketta toteutetaan kesällä 2018 korkeakouluharjoittelutyönä selvitys:
Kestävän kehityksen projektit Espoossa
IKINÄ – kaatumisten ehkäisyn implementointi Vanhusten palveluiden ja kuntoutuksen vastuualueella Iiris Salomaa
YHDESSÄ HYVÄ OTE Etelä-Karjala ja Kymenlaakso
Yhteinen keittiö ohjausryhmä
Tervetuloa Innokylään!
SOSIONOMI 210 OP Sosionomi osaa ratkaista sosiaalialan ongelmia, ennakoida tulevaisuuden muutoksia, tuottaa ja kehittää sosiaalipalveluja. Hän osaa ohjata.
Yhteinen keittiö -hanke Marttaliitto
Huom! Tämä ensimmäinen dia kannattaa aina poistaa 
Digitaalisuus nuorisotyön prosesseissa
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
NV:n STRATEGIAKARTTA TOIMINTA-AJATUS: Ylläpitää ja edistää NV-järjestöjen yhteistyötä neurologisesti sairaiden ja vammaisten hyväksi.
Paula Tuovinen, johtaja
Järjestötieto muutoksessa
Ajankohtaiskatsaus kasvupalveluihin
Osallisuutta ja yhteisöllisyyttä tukeva toimintakulttuuri 20. 3
Näkökulmia kunnalliseen nuorisotyöhön
IkäArvokas-hanke Löytävää vanhustyötä edistämässä
Maakunta- ja sote-uudistuksen jälkeen
Yhteenveto tilaisuuden viesteistä.
OmaLahti –yhdistystapaaminen Monitoimitalo Onni Yhteisen työskentelyn tulokset.
Moninainen kulttuurialan kolmas sektori
Esityksen transkriptio:

Kulttuuri osana hyvinvointitoimintaa kunnassa Ditte Winqvist Erityisasiantuntija, kulttuuri Opetus- ja kulttuuriyksikkö

Peruslähtökohta tulisi olla tämä: Kulttuuri on oleellinen osa hyvinvointiyhteiskuntaa Ditte Winqvist Kunnan rooli on yhä enemmän:  YHTEENSAATTAJA  MAHDOLLISTAJA  KOORDINOIJA

Taide- ja kulttuuritoiminta vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin Taiteelliset elämykset ja taidenautinnot sellaisenaan antavat elämään merkityksiä ja tyydyttävät inhimillisiä tarpeita. Taide virkistää aisteja ja rikastuttaa elämysmaailmaa. Taiteella ja kulttuuritoiminnalla on todettu yhteys hyvään terveyteen, parempaan työkykyyn ja hyvän elämän kokemuksiin. Kulttuuritoiminta ja taideharrastukset edistävät yhteisöllisyyttä ja verkostoja, jotka auttavat hallitsemaan elämää paremmin. Taide, arkkitehtuuri ja sisustaminen tekevät elinympäristön viihtyisämmäksi. Kaunis ympäristö ja luonto virkistävät ja voivat edesauttaa kuntoutumisessa. Kulttuuritoiminta EHKÄISEE ENNALTA ongelmien syntyä

MIKSI? Taide- ja kulttuuritoiminnan vaikutukset ovat ”näkymätöntä sosiaalipolitiikkaa”. (tutkija Antti Karisto 1998) Taidelähtöisiä menetelmiä voidaan menestyksellisesti käyttää esim. lastensuojelutyössä, nuorisotyössä, muistisairaiden hoidossa, vanhustyössä, mielenterveystyössä ja työyhteisöjen kriisien ratkaisemisessa voimaannuttavat ja parantavat itseluottamusta voivat lisätä ihmisten kapasiteettia ja nostaa esiin uusia kykyjä ja resursseja Kulttuuritoiminta ja taideharrastukset edistävät yhteisöllisyyttä ja verkostoja -> parantavat elämän hallintaa Ditte Winqvist

Työn onnistumisen edellytykset  Toiminta siirtyy osaksi kunnan jokapäiväisiä käytäntöjä.  Kehitetään alueellisia yhteistyömalleja ja tavoitteita.  Vaihdetaan kokemuksia ja levitetään osaamista.  Paikallistason sitoutuminen toimintaan. Taide ja kulttuuri integroituneena kaikkien sektoreiden palvelutuotantoon. Päätöksiä, rakenteita, koordinointia ja johtajuutta  Palvelun hankinnan helppous ja sujuvuus.  Yhdessä kehitetyt palvelut ja tuotteet Ditte Winqvist

Taidelaitokset Kulttuurin toimiala laajenee Taide- ja kulttuuripalvelujen kosketuspinnat monipuolistuvat Taide Kulttuuritoiminta Taiteilijat Sivistys Yhdistykset Oppilaitokset Harrastajat Identiteetti Hyvinvointi ja elämänlaatu Syrjäytymisen ehkäisy Yhteisöllisyys Monikulttuurisuus Elämyksellisyys Työhyvinvointi Ennaltaehkäisevä toiminta Osallisuus Sosiaalinen pääoma Luovat toimialat Suomen Kuntaliitto Ditte Winqvist Alueen elinvoimaisuus

Kulttuuri ja hyvinvointi Mistä oikeasti puhumme ja mitä tarkoitamme? Onko kaikki kulttuuritoiminta laskettava hyvinvointi-toiminnan alle? Seniorit Työhyvin- vointi Lapset Nuoret Kulttuuri- perintö Kulttuuri- perintö Kulttuuri arjessa Kulttuuri arjessa TAIDE ja KULTTUURI TAIDE ja KULTTUURI EI sitä määrittelevät mm. nämä asiat: Toiminnan sisältö Toiminnan kohderyhmä Toiminnan tavoitteet Kulttuurisen hyvinvointitoiminnan määritelmä Toiminnalla on kulttuuristen tavoitteiden rinnalla joku muu julkilausuttu yhteiskunnallinen tavoite. Toiminta on räätälöity erityiselle kohderyhmälle

Rajapinnoilla tapahtuu mielenkiintoisia asioita Terveys ja hyvinvointi Alueiden kehittäminen Monikulttuurinen yhteiskunta Vastaanottamisen ja tuottamisen raja hälvenee. Omatoimisuus ja osallisuus ovat vahvassa nousussa.

Kulttuurin ja taiteen infra avainasemassa Miten kulttuuri- ja taidelaitokset vastaavat haasteeseen palvella laajempaa aluetta ja olla aidosti osaa ympäröivää yhteiskuntaa? Miten palvelut viedään lähelle ihmisten arkea? »Lapset ja nuoret »Ikääntyvät »Aikuisväestö OSALLISSUUS ja AKTIIVISUUS Kyetäänkö kanavoimaan kuntalaisten mukanaoloa ja osallisuutta kulttuurin eduksi? Osataanko nähdä kuntalaiset voimavarana eikä vaan kohteena? [pvm]Etunimi Sukunimi titteli | Tapahtuma9