Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kulttuurin kuntakuva ja tulevaisuus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kulttuurin kuntakuva ja tulevaisuus"— Esityksen transkriptio:

1 Kulttuurin kuntakuva ja tulevaisuus
Kuntien kulttuuripalvelujen toiminnan ja talouden 2016 vertailutietojen julkistamistilaisuus Terhi Päivärinta Johtaja, opetus- ja kulttuuriyksikkö, Suomen Kuntaliitto

2 Kuntaliiton strategia 2017-2021

3 Välineitä johtamisen ja kehittämisen tueksi
Kuntakohtaiset tietokannat ja tiedonkeruut kuten kulttuurin vertailutiedonkeruu tai Kouluikkuna - lähteneet kuntien tarpeista, kehitetty yhdessä kuntien kanssa. Millaista tietoa tarvitaan jatkossa kulttuurista ja taiteesta kunnissa? Miten huomioidaan moninainen kuntakenttä, entä muut toimijat kunnissa? Uudistamisen paikka ja mahdollisuus 2019/2020 kun rakenteet muutoksissa.

4 Mitä kunta tekee tulevaisuudessa?
Osaamisen ja kulttuurin edistäminen Kunnan elinvoiman edistäminen Varhaiskasvatus Esi- ja perusopetus Lukiokoulutus Ammatillinen koulutus Vapaa sivistystyö Taide- ja kulttuuripalvelut Kirjastopalvelut Nuorisopalvelut Liikuntapalvelut Paikkakunnan vetovoimaisuus Vaikeasti työllistyvien tuki: etsivä nuorisotyö, työpajat, työttömyyden pitkittymisen ehkäisy, kaupunginosatyö Kotouttaminen Elinkeinopolitiikka: yritysneuvonta, kehittämishankkeet, yritystontit, alueen markkinointi, avoin data Resurssiviisaat toimintatavat Kuntalaisen hyvinvoinnin edistäminen Elinympäristön kehittäminen Paikallisen identiteetin ja demokratian edistäminen Maapolitiikka Kaavoitus ja maankäytön suunnittelu Liikenne, joukkoliikenne, Tieverkkojen rakentaminen ja ylläpito Vesihuolto Jätehuolto Energiantuotanto ja -jakelu Rakennusvalvonta Asuntotoimi Ympäristönsuojelu ja terveellisen elinympäristön turvaaminen Turvallisuudesta ja varautumisesta huolehtiminen Monipuoliset osallistumismahdollisuudet Paikallinen yhteisöllisyys Viestintä ja vuorovaikutus Vaalit ja edustuksellinen demokratia Kansalaisjärjestöjen toimintamahdollisuudet Asukkaiden omaehtoinen toiminta

5 Kunnat panostavat kulttuuriin
Museo- ja näyttelytoiminta, teatteri-, tanssi- ja sirkustoiminta sekä musiikkitoiminta yhteensä 309 miljoonaa euroa. Kirjastotoiminta yhteensä 339 miljoonaa euroa. Taiteen perusopetus yhteensä 87 miljoonaa euroa. Muu kulttuuritoiminta 126 miljoonaa euroa. Kansalaisopisto ja muu vapaa sivistystyö 188 miljoonaa euroa. Opetus- ja kulttuuritoimen käyttökustannukset yhteensä lähes 13 mrd. euroa (=toimintamenot + poistot ja arvonalentumiset+ vyörytyserät)

6 Johtopäätöksiä raportista
Kustannuskehitys on pysähtynyt - taustalla monet syyt kuten toimintojen tehostaminen, säästöt, toisaalta myös kunnan kokonaistaloudellinen kehitys ja tehdyt valtionosuusleikkaukset. Painopiste on edelleen kuntien itse tuottamissa palveluissa – kertoo kuntien sitoutumisesta kulttuurin ylläpitämiseen ja palvelujen tarjoamiseksi asukkaille.


Lataa ppt "Kulttuurin kuntakuva ja tulevaisuus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google