MORO! Ammattiosaajan työkykypassi Ammattiosaajan työkykypassi nuorten toiminta- ja työkyvyn edistäjänä Sari Mantila-Savolainen 13.1.2011 Seinäjoki Suomen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ammattiosaajan työkykypassi
Advertisements

Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
O PETUSMINISTERIÖ Työ- ja toimintakykypassi Ammatillisen koulutuksen seminaari Oulu Ylitarkastaja Seija Rasku.
Ammattiosaajan työkykypassi ja ALPO.fi
POLKU-hanke Läpäisyn tehostamisen seminaari Tampere
5.1 Näyttöjen tuloon voi varautua Tarkastelemalla  vastaako opetussuunnitelma työelämän tarpeita opetussisällön, -menetelmien tarpeita opetussisällön,
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Ammattiosaajan työkykypassi
Ammattistartti Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus, ammattistartti on  ohjaavaa  joustavaa  yksilöllistä valmistavaa koulutusta.
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Perusopetuksen jälkeinen lisäopetus
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
Ammattiosaajan työkykypassi Esimerkki toteuttamisesta Kone- ja metalliala.
TavoiteToteutusesimerkkiMilloin suoritetaanSeuranta ja arviointi Tavoitteena on edistää liikunnan avulla terveellistä ja aktiivista elämäntapaa. Tavoitteena.
Ammattiosaajan työkykypassi Sari Möller-Välinen, KPAO
Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry SAKU RY:N ROOLI OPISKELIJOIDEN JA HENKILÖSTÖN TYÖ- JA TOIMINTAKYVYN EDISTÄJÄNÄ AMMATILLISESSA.
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
NOPS – hanke LbD –arjen onnistumisia Leppävaara Projektipäällikkö, lehtori Pirkko Rimpilä-Vanninen NOPS Projektipäällikkö.
Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
HANKETOIMINTA Työkyky-hanke OKM Työkykypassin koordinointi Arjen arkki ESR / OPH Paremmat arjentaidot -koordinaatiohanke -> menetelmäpankki -> menetelmätori.
Sisältö Hankkeen tausta, tarkoitus, tavoite ja tulokset Terveystottumuksiin vaikuttaminen Toimenpideohjelmat: tupakkatuotteiden ja päihteiden käytön vähentäminen.
Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto SAKU ry TYÖYHTEISÖLIIKUNTA TYÖKALUNA TYÖYHTEISÖN HYVINVOINNIN EDISTÄMISESSÄ Koulutuksen järjestäjien.
Työelämävalmennuskurssi osana opiskelijan hyvinvointia Seinäjoki Minna Uotila ja Satu Kelkka-Suolaniemi.
Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus VALMA (60 osaamispistettä) Antaa opiskelijalle valmiuksia ammatilliseen peruskoulutukseen hakeutumiseksi.
Ammattiosaajan työkykypassi Bovallius-ammattiopistossa (BAO) ja Keskuspuiston ammattiopistossa (KPAO) Tea Järvinen, BAO Sari Möller-Välinen, KPAO HENKILÖSTÖLLE.
RAHOITUSJÄRJESTELMÄN UUDISTAMINEN! OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS! SÄHKÖISET YO-KIRJOITUKSET! LUKIOVERKON HARVENTUMINEN! PEDAGOGINEN UUDISTAMINEN! TOIMINTAKULTTUURIN.
JOOP- projekti joustavat oppimisympäristöt –
Ammattiosaajan työkykypassi Sari Möller-Välinen, Keskuspuiston ammattiopisto Tea Järvinen, Bovallius-ammattiopisto OPISKELIJALLE työstetty TUTKE2-hankkeessa.
NUORISO ON YHTEISKUNNAN TÄRKEIN VOIMAVARA - Rotary Youth Leadership Awards Suomen Rotary © 2012.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hotelli-, ravintola- ja catering- alan perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
ARVIOINNISTA 3. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT luokan valinnaiset AINEET 8. ja 9. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT.
Hyvinvointia ammatilliseen koulutukseen – ota kopiksi hyvät käytännöt
Aktiivisesti ammattiin SAKU ry:n kanssa
Aktiivisesti ammattiin SAKU ry:n kanssa
Toimiala 3 Merkonomi ja datonomi
Ammattiosaajan työkykypassi
Liikunnan ja kulttuurin kilpailutoiminta osana oppilaitoksen toimintaa
Yhteiset valinnaiset tutkinnon osat (=VYTOT)
Hyvinvoivan oppimisympäristön ja työkykypassin kehittämishankkeet Ekamossa Lehtori Soile Högfors.
Tulevaisuuden tekijät Tavastiasta
Hyvinvoinnin edistäminen ammatillisessa koulutuksessa Tampere 27. 4
JÄMSÄN AMMATTIOPISTOSTA
Minna Busch, Teemu Joensuu
Sanna Heino lehtori Koulutuskeskus Tavastia
Työkykyinen ammattiosaaja – koulutuksen laadun merkki
Fyysisen aktiivisuuden lisääminen oppilaitosten arjessa
MIKÄ OPETUSSUUNNITELMA ON ?
Liikuntatutorina toimiminen ammattiin
Ammatillisen perustutkinnon rakenne
Unelma Lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen tapahtuva työ
Ammatillinen työkykypassi
HARRASTETUTORKOULUTUS
Te3 TERVEYS JA TUTKIMUS-KURSSI
LIIKKEELLE.NET NYT! MORO! Yhteyshenkilöiden koulutukset 2014
Ylpeästi amis, tavoitteena varma työpaikka –
Lappeenrannan toimipiste Pohjolankatu 12
Ammatillisen peruskoulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijoille ammatillisen perustutkinnon edellyttämä osaaminen ja ammattitaito sekä valmiuksia yrittäjyyteen.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Oppijan verkkopalvelu eHOPS
Hyödynnä SAKU-toiminta opiskelijoiden liikuttamisessa
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Työkykypassin käyttöönotto Savon ammatti- ja aikuisopistossa
Lukion tehtävä antaa laaja-alainen yleissivistys
johtava rehtori Timo Olli KOUVOLAN SEUDUN AMMATTIOPISTO
Hyvinvointia ammatilliseen koulutukseen – ota kopiksi hyvät käytännöt
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

MORO! Ammattiosaajan työkykypassi Ammattiosaajan työkykypassi nuorten toiminta- ja työkyvyn edistäjänä Sari Mantila-Savolainen Seinäjoki Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry

Ammattiosaajan työkykypassi – miksi? ammattiin opiskelevien terveyskäyttäytyminen ei tue hyvinvointia liikuntatottumukset, ravinto ja ylipainoisuus, levon määrä, päihteiden ja tupakan käyttö jne.  OPISKELIJAT EIVÄT JAKSA TEHDÄ TYÖTÄ! opetusministeriö ja Opetushallitus käynnistivät keväällä 2006 työkykypassin kehitystyön. Passia on kehitetty SAKU ry:n koordinoimissa projekteissa ammatillisissa oppilaitoksissa eri puolilla Suomea. Työkykypassin käyttöönotto käynnistyi ammatillisessa koulutuksessa syksyllä 2008.

Ammattiosaajan työkykypassin tavoitteet motivoida ja ohjata opiskelija omaehtoiseen ja säännölliseen toiminta- ja työkyvyn ylläpitoon ja edistämiseen tukea ammatillista kasvua ja kehittymistä työkykyapua opiskelijalle, henkilöstölle sekä oppilaitokselle => hyvinvoiva oppimisympäristö! työkykyisyys kaikkien asiaksi AMMATTIOSAAJAN TYÖKYKYPASSIN TAVOITE: AMMATTIIN OPISKELEVAT JAKSAVAT TEHDÄ TYÖTÄ JA VIETTÄÄ VAPAA-AIKAA!

Ammattiosaajan työkykypassi – miten? toimintakykyä tukevien ja edistävien elementtien liittäminen osaksi opiskelua saada opiskelija kokemaan liikunnan, terveystiedon ja työturvallisuuden opiskelu aidosti itseään ja omaa elämäänsä koskevana saada opiskelija ymmärtämään, että hyvinvointi on kokonaisuus, joka muodostuu unesta, ravinnosta sekä fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista ammatillisuus ja tulevan työuran huomioiminen vahvuutena  TYÖKYKYPASSI KOKOAA TYÖKYVYN TEKIJÄT YHTEEN!

Ammattiosaajan työkykypassi - kenelle Ammattiin opiskelevalle, joka haluaa huolehtia omasta toiminta- ja työkyvystään jo opintojen aikana sekä työelämään siirryttäessä. Miten eritasoiset opiskelijat hyötyvät passista? kaikki opiskelijat: opetussuunnitelmat ja teemahetket aktiivit: oppilaitoksen harrastustoiminnan kehittäminen hyperaktiivit: oppilaitoksen ulkopuolisen harrastustoiminnan hyödyntäminen HYVINVOINTIA PINNALLE, VALMIUKSIA TULEVAISUUTEEN JA ETUA TYÖNHAKUUN!

Ammattiosaajan työkykypassin sisältö 5 x 40 tunnin opintosuoritukset (lähiopetustuntimäärä + sovittu, itsenäinen työ) ‣ toiminta- ja työkykyä edistävä liikunta ‣ terveysosaaminen ‣ ammatin työkykyvalmiudet ‣ harrastuneisuus ja yhteistyötaidot ‣ työkykyvalmiuksien vahvistaminen suorituksia sekä opinnoista että vapaa-ajalta opintojen suoritusjärjestys ja aikataulutus vapaa työkykypassin suorittamisesta merkintä tulee merkintä päättötodistukseen ja työnhakuun avuksi myönnetään todistus

Ammattiosaajan työkykypassi Esimerkki työkykypassin osa-alueen toteuttamisesta: Toiminta- ja työkykyä edistävä liikunta  pakollinen liikunnan opintokokonaisuus (lähiopetustuntimäärä + itsenäinen työ)  liikunta osana ammattiin kasvamista ja ammatin työkykyhaasteet huomioiden esim. ammattikuntopiirit  kartoitetaan fyysinen kunto; motivaation lisääminen, vertaaminen omaan tulokseen, seuranta  ohjaaminen toiminta- ja työkykyä edistävään liikuntaan  opiskelija suorittaa vähintään 40 tuntia ja täyttää osa-alueelle määritetyn tavoitteen  liikunnanopettaja merkitsee hyväksytyn suorituksen opintorekisteriin

ALPO.fi-hyvinvointiportaali ammattiosaajan työkyvyn työkalu tietoa terveydestä, eri alojen työkyvyn haasteista ja työelämästä ammattiosaajan työkykypassin suoritusten sähköinen keräämispaikka harjoitus- ja harrastuspäiväkirja ammattiin opiskelevien fyysisten testien koontipaikka

Käyttöönoton mahdollisuuksia yhteistyö eri toimijoiden kesken  terveydenhoitajan hyödyntäminen  ammattikuntopiirit, taukojumpat yhteistyö passia toteuttavien ammattiopistojen välillä; liikuntaneuvojat, lähihoitajat, ravintola- alan opiskelijat jne. opetussuunnitelmien perusteissa terveys, turvallisuus ja toimintakyky on yksi yhdestätoista elinikäisen oppimisen avaintaidoista, työkykypassi näkyville opetussuunnitelmissa yhteistyö työelämän kanssa

Todistus työkykypassista ammattiosaajan työkykypassin suorittamisesta tulee merkintä tutkintotodistuksen päättötodistusosaan Opintoihin sisältyvät kohdan alle opiskelijalle voidaan myöntää erillinen todistus työkykypassin suorittamisesta ALPO.fi- hyvinvointiportaaliin kautta kokonaisuudesta ei anneta numeroarvosanaa eikä työkykypassi sinällään edellytä numeraalista arvosanaa ammattiosaajan työkykypassiin sisällytetyt pakollisina tai valinnaisina tutkinnon osina suoritettavia osa-alueita arvioidaan asteikolla 1 – 3 ammatillisessa koulutuksessa annetun asetuksen mukaisesti

Käyttöönoton tuki ensimmäisessä haussa tukea työkykypassin käyttöönottoon sai Opetushallitukselta 20 koulutuksen järjestäjää toisella avustuskierroksella tukea on myönnetty 25 koulutuksen järjestäjälle, joista uusia on 13 kolmas tukikausi on käynnistynyt keväällä 2010: tukea 27 koulutuksen järjestäjälle, joista uusia on 13 valtionavustuksia painottuen opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseen on tulossa hakuun maaliskuussa. Uudessa haussa painotus siirtynee entistä laaja-alaisempaan yhteistyöhön koulutuksen järjestäjien välillä, sidosryhmäyhteistyöhön ja hyvien toimintamallien levittämiseen.

Käyttöönoton edistyminen –vuosikysely 2010 ammattiosaajan työkykypassin vuosikysely 2010 lähetettiin kaikille käyttöönoton tukea saaneille 32 koulutuksen järjestäjille. Huhtikuussa toteutettuun kyselyyn vastasi 26 koulutuksen järjestäjää. vastaajista 40,7 %:lla toteuttamista on tarjottu koulutuksen järjestäjän kaikissa yksiköissä kyselyn mukaan työkykypassia toteuttaa tällä hetkellä opiskelijaa arvio valmistuneista työkykypassisuorittajista 2010: :1 710 työkykypassin aktiivisen levittämisen kohteeksi 57,1 % vastaajista on valinnut kaikki alkavat luokat

Tulevia tukitoimia Your Move tuo keväällä oppilaitoksiin liikuntakampanjan, jossa nuoret järjestävät toimintaa nuorille kampanjan tavoitteena on innostaa nuoria omaehtoiseen liikuntaan ja työkyvystä huolehtimiseen. Kampanja sopii niin työkykypassin käyttöönoton tukitoimeksi, oppilaitoksen yhteishengen nostattamiseen kuin liikuntavälipalaksi. liikuntakampanja toteutetaan ammatillisissa oppilaitoksissa huhti-toukokuussa, huipentuma 27.5 – 1.6. Helsingin Olympiastadionin ympäristössä kampanjasivut aukeavat osoitteessa helmikuussa

Tulevia tukitoimia Hyvinvointivirtaa ammatilliseen koulutukseen – teemaviikko syksyllä 2011 nostaa hyvinvointia edistäviä asioita pinnalle toiminnallisten teemapisteiden avulla Vuonna 2010 mukana teemapäivän järjestämisessä oli 28 koulutuksen järjestäjää ja 84 ammattioppilaitosta. Opiskelijoita kohdattiin arviolta

Tulevia tukitoimia koko organisaatiota koskevan käyttöönoton mallin luominen ammattiosaajan työkykypassille työelämäyhteistyömallin kehittäminen työkykypassiohjaajien hyvien käytäntöjen päivä tulossa Tampereella terveystiedon opetuspaketin päivitys on viimeistelyvaiheessa

MORJES! KIITOS! Suomen ammatillisen koulutuksen kulttuuri- ja urheiluliitto, SAKU ry