MIELENTERVEYS JA JAKSAMINEN. MIELENTERVEYS: KESKEISET SISÄLLÖT Psyykkinen toimintakyky Sosiaalinen toimintakyky Mielenterveys: määritelmä -Ylläpitäminen,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Terveystieto 7.
Advertisements

Uni ja lepo -yleistä Ihminen nukkuu noin 1/3 elämästään.
Elämänlaatu Mitkä tekijät vaikuttavat nuoren hyvinvointiin?
Hoitotyön keskeiset käsitteet
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Aikaisemmin kysyttyä Tarkastele unen ja nukkumisen terveydellistä merkitystä (2007 kevät) Ohessa on ote kirjailija Juhani Seppäsen kirjasta, jossa hän.
KUVE 2. kokous Kuntoutussäätiö Asialista Kokouksen avaus ja lähetekeskustelu KUVEn verkostotyölle Kuntoutus keskiöön –ja heti! professori Erkki.
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
Hurtig TE1 Mielenterveys voimavarana. Mielenterveys voimavarana Mielenterveyttä tukee: toimivat ihmissuhteet perheeseen ja ystäviin mahdollisuus.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Turvallisuus ja ensiapu ihmiset, omaisuus, tieto, toiminta, ympäristö, työ Fyysinen, psyykkinen ja yhteisöjen turvallisuus Perustus-, tasa-arvo-, lukio-
Persoonallisuuden kehitys Psyykkinen ja sosiaalinen kehitys.
Persoonallisuuden kehitys
7. MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT TERVEYSTIETO 9. Apulanta Ilona.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
13 Mielenterveyden häiriöt ulottuvat lievistä vaikeisiin Ydinsisältö.
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ Tutorin linkkipaketti opiskelijan terveyden, hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden edistämiseksi Opiskelu, opiskelutaidot.
Nuoret, terveys ja arkielämä (TE 2) Tavoitteena on, että opiskelija oppii tarkastelemaan elämäänsä aikuisuuden ja vanhemmuuden näkökulmasta pohtii ja tarkastelee.
3. ELÄMÄNKULKU JA TERVEYS TERVEYSTIETO 7. IKÄJANA  Asiantuntijaryhmät: Lapsuus 0-11v Nuoruus 12-18v Aikuisuus 19-64v Vanhuus 65  v  Perehtykää apukysymysten.
Opettaja opettaa persoonallisuudellaan- vai opettaako?
Väestöllinen huoltosuhde 1865–2060
Älykäs ikääntyminen – Ikääntynyt teknologian käyttäjänä
14 Masennus on yleisin mielialahäiriö
TE3 - TUTKIMUS 1-3 hlö:n ryhmissä JOKIN TERVEYSTOTTUMUS
1. Monimuotoinen terveys
Mielenterveys ja jaksaminen
6.4 Liikunnan merkitykset
Luvut 16 ja 17 Motivoitunut ja sitoutunut opiskelija
NORMAALIUS PSYYKKISEN ITSESÄÄTELYN TASAPAINOISUUS
TE1 Terveyden perusteet
Unikauhukohtaus (night terror)
Islamin synty ja Koraani
Kieli, kirjallisuus ja identiteetti
Psykologin mini-interventiot TOIKEssa
Luontoliikunta soveltuu kaikille
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Terveystiede oppiaineena
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Psyykkinen terveys.
Ylpeästi amis, tavoitteena varma työpaikka –
TE3- seurantatutkimus Seurantajakso n. 1 viikko ( )
Kati Rantonen p
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Työkokous - palkkatuki ja sen vaikuttavuus
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
TERVEYSTIETO 8 4. Perheen merkitys.
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
Sihteeri toimiston asiantuntijana -teemapäivä
Pro gradu -tutkimuksen ohjausseminaarit
Somalialaisten naisten toimintaryhmä Osmos 2010 kevät / SYKSY
Miina Sillanpää Seuran ja Valtaa vanhuus –liikkeen seminaari
Lukutaito ja syrjäytyminen
Iäkkäiden yhteen sovitettujen palvelujen kokonaisuus Päijät-Hämeessä Tiedotustilaisuus Anu Olkkonen-Nikula, I&O kärkihankkeen muutosagentti.
5. Eettinen vastuullisuus
Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmät opiskeluterveydenhuollossa - opas arviointiin, hoitoon ja käytäntöihin Essi Muinonen.
Opintopsykologi Katja Hietanen
Rahoitusasiantuntija Verna Mustonen Kajaani
Taikapuhe Oy Riitta-Liisa Kanniainen
VÄHÄN LIIKKUVIEN AKTIVOINTI
Kansanterveys ; koko väestön terveys
Ryhmä 1 Yksilönäkökulma, hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Hyvinvointi- ja terveyserot -sivusto
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
NÄKÖKULMIA PERSOONALLISUUSTEORIOIHIN
Esityksen transkriptio:

MIELENTERVEYS JA JAKSAMINEN

MIELENTERVEYS: KESKEISET SISÄLLÖT Psyykkinen toimintakyky Sosiaalinen toimintakyky Mielenterveys: määritelmä -Ylläpitäminen, jaksaminen, elämänilo, onnellisuus Sosiaalinen pääoma Sosiaalinen tuki -Vuorovaikutus, tunneälytaidot, väkivallaton viestintä -Yksinäisyys Mielenterveyden ongelmat -Stressi, stressinhallinta -Masennus, itsemurhat -Riippuvuudet -Muut mielenterveyden ongelmat mm. ahdistuneisuus, neuroosit -Sairaudet mm. skitsofrenia, kaksisuuntainen mielialahäiriö Uni, lepo, kuormitus -Unen terveydelliset merkitykset -Unen vaiheet -Lepo ja nyky-yhteiskunta Kehonkuva (Body image) -Yhteiskunta / media, mainonta Itsetunto, minäkäsitys Kriisit -Traumaattinen - ja kehitys- tai elämänkriisi ja kehitys- tai elämänkriisi -Kriisin 4 vaihetta Syömishäiriöt -Anoreksia, bulimia, ortoreksia, BED, naisurheilijan syömishäiriö, urheilijan syömishäiriö

AIKAISEMMIN KYSYTTYÄ Tarkastele unen ja nukkumisen terveydellistä merkitystä (2007 kevät) Ohessa on ote kirjailija Juhani Seppäsen kirjasta, jossa hän kuvaa elämäänsä raitistuneena. Pohdi oheisen kertomuksen avulla psyykkisen ja sosiaalisen terveyden näkökulmasta nuorten raittiutta ja raitistumista. (2007 syksy) Kouluterveystutkimuksen tulokset ovat kertoneet nuorten masentuneisuuden lisääntymisestä. Mitkä tekijät voivat selittää tätä ilmiötä? (2007 syksy) Tarkastele erilaisia syömishäiriöitä ja niiden seurauksia (2008 kevät)

Pohdi ”Kuinka helppoa sinun on puhua seuraavien henkilöiden kanssa sinua todella vaivaavista asioista?” –taulukon tuloksia nuorten terveyden ja perheen vuorovaikutuksen näkökulmista. (2009 syksy) Pohdi ”Kuinka helppoa sinun on puhua seuraavien henkilöiden kanssa sinua todella vaivaavista asioista?” –taulukon tuloksia nuorten terveyden ja perheen vuorovaikutuksen näkökulmista. (2009 syksy) Kuvaile esimerkkien avulla, millä eri tavoin kulttuuri- ja taideharrastukset ja kulttuuri-kokemukset voivat vaikuttaa myönteisesti ihmisten terveyteen ja miten näiden harrastusten ja kokemusten terveyttä edistäviä vaikutuksia voidaan tulkita. (2009 syksy) Vertaile kehityksellisiä ja traumaperäisiä kriisejä ja kuvaile niihin liittyviä selviytymisen keinoja. (2009 syksy)

Rahapeliriippuvuus (riippuvaisen kirjoitelma), hyvinvointi ja turvallisuus lukiossa-kehittäminen (k 2010) Runo + sen avulla pohdinta mielenterveyden ensiavun keinoista, vuorotyö ja uni (s 2010) Sosiaalisen tuen merkitys terveydelle, koulukiusaamisen ehkäisy (s2011) Liikunta ja mieliala (k2012)

Unen vaiheet ja niiden merkitys terveydelle ja toimintakyvylle (s 2012) Kuoroharrastuksen merkitys terveydelle (s 2012)

HARJOITUSKYSYMYKSIÄ Sata vuotta sitten opiskelevat nuoret nukkuivat vuorokaudessa noin 1,5h enemmän kuin ikätoverinsa nykyään. Mitkä tekijät selittävät tämän muutoksen? Mitä seurauksia jatkuvalla univajeella on? Olet pitämässä esitelmää lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille aiheesta: ”Mielenterveyden ylläpitäminen lukio-opintojen aikana”. Millaisia asioita esitelmäsi sisältää? Pohdi pitkäaikaisessa laitoshoidossa olevien potilaiden terveyttä psyykkisen ja sosiaalisen terveyden näkökulmista. Monet ihmiset valittavat elämäänsä stressaavaksi. Miten stressi vaikuttaa ihmisen elimistöön? Tarkastele myös erilaisia stressinhallintakeinoja. Tarkastele normatiivisen masennuksen ja varsinaisen masennuksen eroja ja yhtäläisyyksiä. Miten realistinen minäkäsitys ja hyvä itsetunto muodostuvat? Oheisessa taulukossa on kuvattu suomalaisten itsemurhaan kuolleiden ihmisten määrä vuosina Mitkä ovat taulukon päätulokset? Mitkä tekijät johtavat itsemurhaan, tai sen yritykseen? Miten itsemurhia voitaisiin ehkäistä? Lähde: tilastokeskus VUOSI Sukupuolet yht Miehet Naiset

LINKKEJÄ LUKEMISEN AVUKSI Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivut  tietoa aiheittain  mielenterveys Suomalaisen lääkäriseuran terveyskirjasto  hakukenttään ”mielenterveys” Nyyti Ry – opiskelijoiden tukikeskus  elämä haltuun  artikkelit Suomen mielenterveysseuran kotisivut Mielenterveyden keskusliiton kotisivut Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön (YTHS) masennustietosivut Vanhusten mielenterveys, Vanhustyön keskusliitto  hankkeet  ikäihmisten mielenterveys