Palveluiden muutosten vaikutukset Hyvinkään kaupunki Ateria- ja puhtauspalvelut Pirjo Kujanpää
Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää Hyvinkään kaupunki 28.4.2017 Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää
konserni- ja tukipalvelut Ateria - ja puhtauspalvelut Muu taseyksikkö Toimintakulut 2015 talousarvio n. 11 M€ Henkilöstöä n. 200 Keittiöitä 42, 14 valmistuskeittiötä => 2015 2 valmistavaa MUUTOKSIA: Hyvinkään Ravitsemispalvelut Oy, Yhteiskeittiö 2015 Palveluiden ulkoistaminen Työmäärän mitoitukset 2014 – 2015 Moniosaajat – palvelutyöntekijät 2012 alkaen Uusi organisaatio 2016 28.4.2017 Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää
Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää 28.4.2017 Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää
Ateriapalvelut, Käsitteitä Yhteiskeittiö = Hyvinkään Ravitsemispalvelut Oy Ruokatuotantotapoja: Kuuma (cook&serve) Jäähdytetty (cook & chill) Kuumapakkaus ( Hot Fill) Toimintatavat: - keskitetty jako - hajautettu jako Valmistuskeittiö valmistetaan ruokaa Palvelukeittiössä osittain valmistetaan, kuumennetaan, tarjoillaan Toimituspiste, ruoka toimitetaan (ei ole ateria- ja puhtauspal-velun henkilöstöä) 28.4.2017 Pirjo Kujanpää
Hyvinkään Ravitsemispalvelut Oy HUS 40% Hyvinkää 60% Aterioita Aterian osia Elintarvikkeita Keskitetty jako potilaille Henkilöstöruokailu Hajautettu jakelu K U L J E T U S Kuumana 204 Kylmänä 7000 YHT. 7200 ateriaa 28.4.2017 Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää
Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää Hot fill – kuumapakkaus http://www.metosgroup.com/blog/gastro-helsinki-2014-uutuus-ammattikeittio-ratkaisuja 28.4.2017 Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää
Vaikutukset toimintaan Valmistuskeittiöt palvelukeittiöiksi Henkilöstövaikutukset (n. -23 htv) Osaamisvaatimukset Ruokalista Kuljetukset Talousarvio 2015 ruoan hintaan 5 % lisää, 2016 +3% Organisaatio Viestintä Sosiaalinen media 28.4.2017 Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää
Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää Mitä opitaan? Suunnitelmat Tuotekehitys, mistä ja miten hankitaan Koulutukset Tiedotus Tuotannonohjausjärjestelmä Hinnoittelu Laadunvalvonta Asiakkaan kuuleminen 28.4.2017 Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää
Toiminnan kehittämistä Miten kustannukset kuriin? Säästötavoitteet Tuotannonohjausjärjestelmän kehittäminen käyttäjää palvelevaksi Onko reseptin koostumus optimi tuottajan ja tilaajan kannalta? Laadun varmistaminen Yhteistyö yhteiskeittiön kanssa 28.4.2017 Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää
Muutoksia jatkuvasti toimialoilla, reagointi Säästötarpeet jatkossakin puhtauspalvelut Mitoitukset tarkistettu tehty 2015; koulut, päiväkodit, hoivapalvelun tilat, muut kohteet Mitoitetut työajat käyttöön kohteissa Asiakasneuvottelut palvelusta, TA 2016 Muutoksia jatkuvasti toimialoilla, reagointi Säästötarpeet jatkossakin Eri laatutasojen tarjoaminen Sopimukset 14.5.2014 Pirjo Kujanpää
Palvelutuotannon kilpailuttaminen Hyvinkään kaupungin palvelustrategia vuoteen 2017 => toiminnasta max 15 % ulkoistetaan Ateriapalvelut, puhtauspalvelut, laitoshuoltajapalvelu, muut avustavat tehtävät Lähtökohtana samantasoinen palvelu kuin nykyisinkin Yhteinen ruokalista, omat reseptit Valintakriteerit hinta 40 % laatu 60% 28.4.2017 Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää
Palvelutuotannon osaulkoistus Ateria- ja puhtauspalvelut Määritelty maantieteellinen alue Koko paketti, ateria- ja puhtauspalvelut: sosiaali- ja terveystoimen kohteet, koulut, päiväkodit, ym. 1,1 M€ vuodessa (ateria 0,7 M€, puhtaus 0,4 M€) Laadun arviointia samoilla kriteereillä Kustannusten vertailua 28.4.2017 Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää
YHTEISTYÖKUMPPANI iss palvelut oy Sopimuskausi 2 vuotta + 1-2 optiovuotta ISS Palvelut Oy toiminnan aloitus 1.6.15 alkaen Asiakasinfot eri toimialoille Palvelujen rajapinnat Toiminnan kehittämistä, yhteistyötä 28.4.2017 Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää
Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää Mitä opittiin? Varattava aikaa Palvelukuvaukset Tilaajan / asiakkaan vastuu Oma henkilöstö Tarjoajien kuuleminen Palvelujen rajapinnat esille Laadunvalvonta Muutosten ilmoittaminen Tiedottaminen 28.4.2017 Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää
TAVOITTEENA kumppanuus Sisäiset asiakkaat: Palveluiden tilaajia sopimusten ja tarpeiden mukaan Ateria- ja puhtauspalvelut: Palveluiden järjestäminen, tilaaminen Ulkoinen palveluntuottaja: Palveluiden tuottaminen sopimuksen mukaan 28.4.2017 Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää
Ateria- ja puhtauspalveluiden tulevaisuus SOPIMUKSET Palveluiden kehittäminen yhteistyötahojen kanssa TALOUS: palvelujen hinnoittelu, tuotteistaminen, tehokkuus Kumppanuus ulkopuolisen palveluntuottajan kanssa Uuden organisaation käytännön toteuttaminen 2016 Osaavan henkilöstön saaminen Asiakaspalvelu Kuntaliitosselvitystä ei jatketa – yhteistyön merkitys Soten vaikutukset Tilaaja - asiantuntijaorganisaatio 28.4.2017 Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää
Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää Hyvää syksyä kaikille! Hyvinkään kaupunki Ateria- ja puhtauspalvelut Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää pirjo.t.kujanpaa@hyvinkaa.fi p. 040 669 2014 Hyvinkään Ravitsemispalvelut Oy, yhteiskeittiö Toimitusjohtaja Leila Korhonen ext-leila.korhonen@hus.fi p. 040 021 4177 KIITOS! 28.4.2017 Ateria- ja puhtauspalvelupäällikkö Pirjo Kujanpää